Dodaj do ulubionych

Karta frankfurcka

27.09.11, 12:39
Witam, może ktoś ma wiedzę w tym temacie. Mieliśmy wykupione czasy w pokoju 2+2 a zostaliśmy zakwaterowani do 2 + 1 . Reklamujemy usługę i chciałabym się odnieść właśnie do ww karty. I nie wiem do którego punktu mogę się odnieść:
- pkt 4 . Zamiana pokoju ( np 2 zamiast 1 osobowego 20-25% imprezy ) - u mnie pokój 3 osobowego zamiast 4 osobowego
czy
- pkt 5 - Gorszy pokój w stosunku do obietnic, za ciasny 5-10 % wartości imprezy)
Ja podparłabym się Pkt 4, bo podstawą reklamacji nie jest metraż pokoju tylko jego rodzaj. Usługa niezgodna z wykupioną ofertą.
Może ktoś coś takiego przerabiał i wie.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • flyr Re: Karta frankfurcka 27.09.11, 13:07
      ściskam kciuki , że ci sie uda . Moim zdaniem trzeba wywierać presje na te bandyckie postepowanie BP i je zdecydowanie napietnować . W polsce niestety robia co chca z turystami . A jakie to BP jak mozna wiedzieć ?
    • jasminkablack Re: Karta frankfurcka 27.09.11, 13:54
      Proponuję najpierw dobrze wczytać się w warunki umowy. Ja przy wyszukiwaniu ofert na styczeń zwróciłam uwagę na zapis (już w samej ofercie biur podróży), że pokój 2+2 jest taki: 2 osoby dorosłe śpią z dzieckiem + jedna dostawka. Czyli 2+1. Ludzie, którym rezerwowałam nie chcieli tak więc zadzwoniłam do biura, potwierdzili tę informację o takim zakwaterowaniu i zaproponowali pokój familijny czyli 2+2 - oczywiście droższy od tego 2+1 :) Czy tak będzie napiszę jak wrócę, bo lecimy dopiero w styczniu.
      • des4 Re: Karta frankfurcka 27.09.11, 14:29
        nieprawda, w wielu hotelach są dzielone łóżka malzeńskie

jak sobie wyobrażasz spanie na takim z dzieckiem?

2+2 oznacza, że oprócz łóżek/łożka dla rodziców są dwa miejca dla dzieci, moga byc to tapczany, rozkładane fotele, łozeczko dziecinne itp itd....
        • jasminkablack Re: Karta frankfurcka 27.09.11, 15:32
          No jednak sobie wyobrażam. Twój komentarz jest nie na miejscu. Napisałam tylko z czym ja się spotkałam i na co należy zwrócić uwagę.
          Mylisz się - nie zależy to od hotelu tylko od biura i jakie ma zarezerwowane pokoje w danych hotelach - ot, taka ciekawostka.

Ps. akurat znam sytuację, w której ludzie chcieli pokój 2+2, a dostali taki, gdzie musieli spać z dzieckiem i mieli po powrocie wyjaśnione, że tak było napisane w ofercie...
          • jacekiagatkalive Re: Karta frankfurcka 27.09.11, 15:50
            W naszej ofercie były różne warianty , w tym 2+2.
            Rozwinę temat nieco. Otóż, mieliśmy zapewnienie z biura podróży, że w pokoju będą łóżka dla czterech osób. Dwa tapczany i dwie dostawki. Nasze dzieci są już duże i nauczone spania oddzielnie. Wczasów, które skazywałyby nas na spanie "na kupie" po prostu nigdy nie bierzemy pod uwagę.
            Reklamację złożyłam po powrocie i BP już mi na nią odpisało . Uznali ją i zaproponowali po 150 zł od osoby dorosłej i 5 % zniżki na wyjazd z ich biurem w przyszłym sezonie.
            W zasadzie lakoniczna odpowiedź z ich strony, bez jakiejkolwiek informacji czy możemy się nie zgodzić z ich propozycją. A ja się nie zgadzam. Nie mam najmniejszej ochoty na wczasowanie z tym biurem. Totalna utrata zaufania do firmy. Dlatego moje pytanie o interpretacje karty frankfurckiej, bo będę dochodzić rekompensaty w gotówce.
            • dana_n Re: Karta frankfurcka 27.09.11, 20:26
              Pewnie wiesz, że tabela frankfurcka nie ma w Polsce mocy prawnej, tylko jest narzędziem pomocniczym w ustalaniu wysokości odszkodowania, więc ani biuro podróży, ani sąd nie musi się do niej stosować. W tym przypadku który opisujesz, dla mnie nienależyte wykonanie usługi przez biuro jest ewidentne. Biuro z resztą się do tego przyznało, proponując rekompensatę. W dalszych staraniach działałabym w oparciu o punkt 4 tabeli. A swoją drogą nie wyobrażam sobie sytuacji, którą opisujesz... Jak to było dokładnie? Dostaliście jedno dwuosobowe łóżko i jedną dostawkę na 4 osoby?
              • malik12345 Re: Karta frankfurcka 28.09.11, 11:53
                i nie było mozliwości zmiany pokoju??/ w Egipcie?? hmmm jakoś śmiem w to powatpiewać.Ja jeżdząc jako rodzina 2+2 zawsze wykupuje oferte z 2 dostawkami.Chwila rozmowy na recepcji i kilka $ (choc ostatnio w holtelu Sea Magic recepcjonista nie chciał wziąść $ !! ) zawsze skutkuje że dostaje duży pokój rodzinny.Ostatnio 2 pokojowy z sypialnią z łożem małżeńskim gdzie wyspałaby się cała rodzina i drugi pokój z 2 osobnymi łózkami
                • jacekiagatkalive Re: Karta frankfurcka 28.09.11, 12:55
                  W recepcji zgłosiliśmy problem zaraz po tym jak wstawiono nam tylko jedna dostawkę. Gość, który nas obsługiwał rozłożył rączki, najpierw zdziwił się szczerze, dlaczego nie możemy spać razem z dzieckiem a potem kazał przyjść jutro. Na nic nasze wyjaśnianie, że wykupiliśmy 2+2 i chcemy tylko dostać to, za co zapłaciliśmy niemało. Postanowiliśmy interweniować u rezydenta. Ten zapytał tylko, czy w pokoju zmieści się druga dostawka. My na to, że nie. A on - Wszystkie pokoje w hotelu są tej samej wielkości, więc gdzie maja ją nam wstawić ???

Nie uważałam za stosowne wciskać dolarów, skoro wg słów rezydenta, nic byśmy nie zyskali.
                  A faktycznie, pokoje w hotelu okazały się różnej wielkości. Zdobycie tej wiedzy skutkowało złożeniem pisma do rezydenta, który bardzo zmieszany, podpisał je.

do malika12345
                  i nie było mozliwości zmiany pokoju??/ w Egipcie?? hmmm jakoś śmiem w to powa
                  > tpiewać.
                  Na jakiej podstawie "śmiesz powątpiewać"???
                  Nawet BP nie wątpiło, bo reklamację nam uznano.
                  • malik12345 Re: Karta frankfurcka 28.09.11, 21:27
                    nie uważałam za stosowne wciskać dolarów.........Tak więc masz takie wakacje jakie chcialaś mieć.Bez wciskania dolarów i z reklamacja i narzekaniem przez cały pobyt.Wystarczyło zapewne 10$ (czyli nasze 30zł) i temat zostałby rozwiązany,i wakacje byłyby bardziej udane...........Tak działa Egipt i magia pieniądza.Ale skoro szkoda wydać kilka $ dla polepszenia warunków i jeszcze zapewne do recepcji udaliscie się z wielkim pyskiem bo przecież jest problem,to Was potraktowali odpowiednio
                    • sloneczko55555 Re: Karta frankfurcka 28.09.11, 22:33
                      Jeśli w ciągu 30dni nie uzyskam odpowiedzi na reklamacje, mogę uznać,że należy mi się rekompensata ?
                    • erloy3 Re: Karta frankfurcka 28.09.11, 22:54
                      Najlepiej rozdawać łapówki, chwalić się tym i obrażać innych, którzy nie dają
                    • jacekiagatkalive Re: Karta frankfurcka 29.09.11, 08:51
                      malik12345 - jesteś rewela. Wszystko wiesz jak było !!!! Plisss, podaj mi numery lotto jasnowidzu.Jak coś wygram, a to pewne bo t wszystko wiesz najlepiej, to będę miała na $ dla recepcjonisty. z góry dziękuję i pozdrawiam

Ps. i mała prośba - czytaj ze zrozumieniem. Rezydent wyraźnie nas poinformował, że nie ma większych pokoi, to w jakim celu miałam dawać łapówkę. Napisałam o tym dość wyraźnie.
                      • malik12345 Re: Karta frankfurcka 29.09.11, 11:59
                        a czy rezydent był obecny podczas przydziału pokoju? Bo raczej jest następnego dnia po zameldowaniu.Dodatkowo z rezydentami często jest tak , że zamiast dbac o interes klienta , to dbaja o interes hotelu i nie sugerowałbym sie tym co powiedział rezydent.Nie jestem wrzechwiedzący ale byłem kilkakrotnie w Egipcie , oprócz tego bardzo duzo wiadomości przed moimi wyjazdami czerpałem własnie z tego forum.Było nawet kiedys na tapecie--do czego potrzebny jest rezydent.Odpowiedz najczęstrza była jedna--do niczego!! Najczęściej organizuje on transfer lotnisko-hotel-lotnisko i bardzo często podczas tego transferu nie ma rezydenta , lecz ludzie współpracujący.A na nastepny dzień , choc bardzo często mozna cos załatwić--to juz może tez byc musztarda po obiedzie.I nie polegaj na opinii biura podrózy które uznało Twoja reklamacje więc sądzisz ze masz racje i ze większych pokoi nie było w hotelu...Każdy hotel ma pokoje rodzinne tylko sęk w tym ze sa one droższe podczas wykupywaniu wycieczki na miejscu.
                        I jeszcze raz powtarzam że nie mam sie za mędrca świata i sie nie wymadrzam , ale w Egipcie jest taka wielka magia pieniądza , że generalnie wszystko mozna załatwić.

a do drugiego kolegi---łapówka a bakrzysz to zupełnie co innego!!!
                        • erloy3 Re: Karta frankfurcka 29.09.11, 12:14
                          Masz rację, łapówka i bakszysz to zupełnie co innego. To co ty robisz to łapówkarstwo nie mające nic wspólnego z bakszyszem.
                          • mob-os Re: Karta frankfurcka 29.09.11, 20:23
                            Całe szczęście że w Egipcie nie ma CBA bo ilość zatrzymanych Polakow byłaby zatrważająca.
                        • jacekiagatkalive Re: Karta frankfurcka 30.09.11, 13:43
                          do malika
                          Dla mnie też nie był to pierwszy pobyt w Egipcie, ale pierwsza taka sytuacja. Trochę wkurzające jest, że winą za zaistniałą sytuację obarczasz mnie, bo w takim tonie są twoje wypowiedzi. Ja pod każdym względem zachowałam się w porządku: kupiłam, zapłaciłam w terminie tyle ile chcieli, zgłosiłam zaistniały problem w recepcji i rezydentowi. Jak zauważyłeś, pokoje rodzinne są droższe, zapewne, ale ja chciałam tylko pokoju dla 2+2, czyli takiego , który hotel potwierdził, że ma. Recepcjonista dostał do ręki ten dokument i przydzielił nam pokój.
                          A co do bakszyszu, to owszem dawaliśmy, ale raczej w podziękowaniu za to, że ktoś zrobił coś dla nas, niż by coś załatwić. Bo myślę, że na tym powinno to polegać.
                          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka