Dodaj do ulubionych

Boję się :(

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:46
Witam. Jutro lecimy do Hurghady a ja zamiast się cieszyć wpadłam już dziś w
panikę. Boję samolotu - wręcz panicznie, na dodatek jeszcze linie egipskie
(AMC), teraz żeby było chyba śmieszniej zaczęłam jeszcze myśleć o
terrorystach. Jak mam sobie poradzić w samolocie z małym dzieckiem i z
obezwładniającym strachem?
Obserwuj wątek
    • Gość: edytka Re: Boję się :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:54
      My lecieliśmy z 6-letnim dzieckiem i większość lotu przespał, trochę czasu
      poświęcił na wyglądanie przez okno, trochę na posiłek i jakoś zleciało. Nie
      martw się, wszystko będzie dobrze.
      • Gość: madzia Re: Boję się :( IP: *.local.pl / 217.173.202.* 14.06.04, 22:01
        Ja lecę do Sharmu 24 czerwca też AMC ... i też się boję ! Wiesz, próbuję sobie
        tłumaczyć, że co ma być to będzie a coś złego może przytrafić się dosłownie
        wszędzie. Podobno AMC nie są takie złe i lepsze od Air Polonia. Zobaczysz,
        będzie dobrze. Pomyśl, że czekają Cię wakacje życia.
        Powodzenia !
        • Gość: Miśka Re: Boję się :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:10
          Witaj Madziu ja też bardzo boję się lecieć,ale myślę pozytywnie przynajmniej
          narazie...Ja 24-go będę trzymać za Ciebie kciuki a ty 14-go trzymaj za
          mnie ,będzie nam raźniej.Pozdrowienia .Czekam też na relacje z Pyramisy
    • Gość: iwka Re: Boję się :( IP: *.wroc.zigzag.pl 14.06.04, 22:09
      Skoro lecisz z dzieckiem to nie dla Ciebie raczej znieczulenie w postaci
      procentów.
      Też bardzo boję sie latać, kiedyś nawet wpadłam w panikę i płakałam przez cały
      lot, jednak nie potrafię zrezygnować w wakacji.
      Teraz robię tak:
      Staram się nie nakręcać złymi myślami juz dzień przed lotem. Myślę o innych
      absorbujących mnie sprawach. W samolocie zamykam oczy i wyobrażam sobie, że ..
      jadę w autobusie. Trzęsie zupełnie podobnie.
      Trzeba po prostu zapomnieć , że się leci samolotem. Weź dużo prasy , lub
      ciekawą książkę. Samo to, że będziesz musiała zajmować się dzieckiem sprawi że
      nie będziesz się skupiać na tym co Cię dręczy.
      W czasie lotu skup się na tym, co zastaniesz jak dolecisz, jaki będzie hotel ,
      plaża, ciesz się na myśl o wypoczynku, planuj jak spędzisz czas.
      Nie myśl o podróży jak o potencjalnym niebezpieczeństwie. Po prostu wsiadasz
      do autobusu i nic Ci się nie stanie, dolatujesz i wysiadasz. Nic Ci nie grozi.
      Zażywam też ziołowe tabletki uspokajające, to troszeczkę tłumi.
      Nie wiem , czy te rady na coś Ci się przydadzą , ale na mnie to działa.
      Ostatnim razem znajomi byli zaskoczeni, że nie siedzę zzieleniała ze strachu
      jak zwykle, trzymając się kurczowo oparcia.

Szczęśliwej podróży!
    • adams123 Re: Boję się :( 14.06.04, 22:13
      Spoko, AMC to sa dobre linie lotnicze.
      KIlka lat temu ta firma zajmowała sie przeglądami samolotów dla innych linii
      lotniczych, wiec nie masz sie co martwić o stan techniczny.
      Rodzina wróciła z nimi miesiąc temu i wszystko było OK>
      Ktoś tu na forum tez niedawno pisał, że leciał i było super, duży samolot w
      dobrym stanie itd.
      Także spokojnie, wszystko będzie grało !!!
      Miłego urlopu !!!
      • Gość: dawrwish Re: Boję się :( IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:16
        Przy lądowaniu dla dziecka możesz poprosić o kompres . Są to kubeczki
        plastykowe wypełnione gorącą wodą i serwetką pomogą twojemu dziecku lepiej
        znieść lądowanie(nakłada się je na uszy, nie za dużo wody raczej to znają).
        Leciałem tymi liniami bez obaw.
        pozdrawiam ,
        • Gość: sandy Re: Boję się :( IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 19:40
          ja wylatuje do Hurghady 3go lipca, te z mam stracha. Myśle o tym codziennie...
          Dobrze, że nie jestem jedynym panikarzem. Ja co prawda LOTem, ale słyszałam że
          tam ciaśniutko... najgorsza jest właśnie klaustrofobia.. Czy naprawde są takie
          niewygodne?????
      • pc_maniac O terrorystach zapomnij 14.06.04, 23:21
        Nigdy od czasu istnienia lotnictwa nie zdarzyło się by terrorystami okazali się
        piloci samolotu, bo jaki byłby to terrorysta, który sam siebie porywa?!
        A poza personelem samolotu, reszta to turyści z biur podróży, którzy w Polsce
        wykupili wczasy w Egipcie.

Do Egiptu z Polski nie latają rejsowe samoloty, lecz jedynie czartery
        wykupywane w całości przez BP, więc przypadkowych pasażerów na pokładzie nie
        uświadczysz.
        Zaś co do awarii samolotu, to po styczniowym wypadku egipskich linii
        lotniczych, jest tam pewnie taka kontrola samolotów, że pewnie nawet LOT takiej
        nie ma. Bądź co bądź, wszystkie linie lotnicze są ubezpieczone, a żaden
        ubezpieczyciel nie ubezpieczy linii lotniczej jeśli nie przedstawi dokumentów
        przeglądów serwisowych.
        • Gość: cs Re: O terrorystach zapomnij IP: *.k241.webspeed.dk 15.06.04, 20:42
          co do tego wypadku w Sharm, to nie bardzo udalo im sie wyjasnic przyczyne, a
          stwierdzenie "blad pilota podczas procedury startu" jest raczej do kitu.
          Od poczatku podejrzenia padly wlasnie na pilota i akt terroru z jego strony,
          ale jak pamietacie, zostaly natychmiast odrzucone we wspolnym komunikacie
          rzadow Egiptu i Francji jeszcze przed uzyskaniem jakichkolwiek wynikow sledztwa.
          Koncowy raport komisji mial sklaniac sie w tym kierunku, tzn. celowe rozbicie
          maszyny przez pilota, ale zostalo to opoznione przez rzad Egipski i w koncu
          oficjalnie przyjeta wersja nie mowi wlasciwie nic konkretnego.

>>bo jaki byłby to terrorysta, który sam siebie porywa?!

a malo jest takich, ktorzy wysadzaja siebie w powietrze ?

No ale to nam nie grozi ze strony pilotow LOTu.

A co do Szwajcarow, to powoden blokady Flash'a nie byly bledy techniczne, a
          zadluzenie u firm Szwajcarskich.
    • Gość: Adane Re: Boję się :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 23:47
      Witam. Dziękuję za odpowiedzi :)
      • egiptolog Re: Boję się :( 15.06.04, 20:18
        Co do terrorystow w zalodze to nmylisz sie PC maniaku bylo kilka przypadkow kiedy terrorystami byly osoby z obslugi pokladowej np.stewardzi ale na czarterach rzeczywiscie ni ma o tym mowy za dokladnie w egipcie sprawdzasie ludzi idacych do takiej pracy.
        Na marginesie byly dwie katastrofy liniowych samolotow spowodowane przez pilotow. Byly to dwa loty z NY obslugiwane przez Egypt Air. Jeden z tych lotow mial miejsce w 1974 drugi 1981 w obydwu przypadkach pilot wprowadzil maszyne w lot nurkowy i rozbil w oceanie.
        Pozdrowienia i milego lotu :-)
        • Gość: antek Re: Boję się :( IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 20:27
          Zajmij się pracą naukową i drukuj to w prasie tylko dla takich fachowców jak
          ty!!!!!!
          • Gość: cs Re: Boję się :( IP: *.k241.webspeed.dk 15.06.04, 20:50
            niestety to prawda, a na pewno zostal potwierdzony akt terroru ze strony pilota
            w wypadku Boeinga 767, EgyptAir w 1999, slynny lot 990.

Wina obarczono wowczas drugiego pilota o nazwisku Jamil Batouty o to, ze
            przejal stery samolotu i rozbil go, chociaz wowczas celem byla grupa oficerow
            Egipskich powracajaca z cwiczen w USAF.
            • Gość: Chris Re: Boję się :( IP: *.acn.waw.pl 15.06.04, 20:54
              Zastanówcie o czym piszecie bo posta wysłała osoba która boi się latać a wy jej jeszcze piszecie o katastrofach i atakch terrorystycznych. Szkoda słów na coś takiego bo zamiast pomóc to wy jeszcze dolewacie oliwy do ognia :(
            • Gość: jur Re: Boję się :( IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 21:03
              Prawdą jest też, że w latach 50-tych pilot porwał Polski samolot( Ucieczka na
              Borncholm"
              • Gość: Miśka Re: Boję się :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.04, 21:20
                Proszę nie straszcie i tak już wystraszonych ludzi!!!
    • Gość: jerkub Re: Boję się :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 20:58
      Leciałem tymi liniami w maju i czerwcu br.
      Po wejsciu konwersacje po angielsku, reszta jak w PLL LOT.Na pokladzie nie ma
      sprzedazy alkoholi wolnoclowych, tylkoo catering.
      Lubią zmienić godzine wylotu ale tylko o godzinę.
      Odwagi ! Jedzie sie po równym i nie ma skrzyżowań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka