Dodaj do ulubionych

czy Hurgada jest bezpieczna?

20.09.12, 10:46
Witam, tylko piszą i mówią o zamieszkach w Egipcie, że teraz mamy obawy czy bezpiecznie jest tam lecieć z dzieckiem . Wybraliśmy hotel Alf Leila Wa Leila, na początku paźdzernika. Jakie jest wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • bubu54142 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 21.09.12, 10:16
      Hurghada i ten hotel są na pewno bezpieczne.Jeżeli chcesz jechać do Kairu są wycieczki w konwoju.Ale jak by był problem to na pewno je odwołają.Hotele są bezpieczne i chronione przez policje turystyczną.Wróciłem teraz z Sharm i tam kompletny luz i spokój.Śmiało jedź.
      • flyr Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 21.09.12, 11:20
        byłem w maju i opisałem swoje wrażenia z łazenia po Hurgadzie . W hotelu spokojnie i miło a w miescie strasznie nie przyjemnie . byłem wiele razy w Egipcie ale teraz to co siedzieje to nawet nie natarczywość tylko na pograniczu nie tykalności cielesnej jest . dodatkowo kieszonkowcy , sami to przezyliśmy na własnej skórze . Niestety wolność im do mózgu uderzyła i chyba nie bardzo wiedzą jak z niej korzystac . Nie czułem sie pewnie mimo , ze bylismy z kolega a do herlaków nie należymy . Balismy sie o rodziny , dzieciak 5 letni siedział cały czas na rekach bo się bał . Żeby była jasność pisze tu o wypadzie do Hurgady a nie o pobycie w hotelu do tego dodam , że byłem tam ponad 10 razy łacznie z Kairem , Luxorem czy Izraelem i nigdy czegoś takiego nie przezyłem . Było mega nieprzyjemnie delikatnie to mówiąc
        • tymonek12 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 21.09.12, 12:50
          Wrócilismy z Alf Leila 14 września. Hotel i okolice są bezpieczne. Do centrum nie jeździliśmy bo nie było takiej potrzeby. Byliśmy tylko na wycieczce po Hurgjhadzie z Aishatours ale było fajnie i bezpiecznie.
          Drobne zakupy mozna zrobic w centrum handlowym Senzo Mall. Płatność tylko w funtach egipskich ale nie ma problemu z wymianą bo w Senzo jest bank czynny od 11 do 20 albo mozna wymienic dolary w specjalnych maszynach do wymiany.
          Sklep Cleopatra jak dla mnie jest przereklamowany. Drogo tylko wygodnie bo ceny są podane na towarze i nie trzeba sie targować.
          W hotelowych sklepikach taniej. Np.szisza 60 cm w Cleopatrze 180 funtów a w hotelowym sklepiku u Alego 120, kubeczki z motywem egipskim 25 funtów a w hotelu 17 itd.
          Jeden Egipcjanin powiedział nam, żeby robiąc zakupy mówić, że jest się w Egipcie 5 lub 6 raz i wtedy dostaniemy lepszą cenę i znać kilka słów po arabsku np. cześć lub dziękuję.
          Hotel jest fajny, obsługa sympatyczna. Barmanowi przy basenie wystarczy dać na początek dolara i cały dzień będzie przynosił napoje.
          • olekbambolek Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 22.09.12, 09:24
            Co można robić z dzieckiem 6 letnim, po godzinie 18 gdy jest już ciemno w Alf...?
            Dziękuję za odpowiedzi
            • bubu54142 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 23.09.12, 10:26
              W hotelu to raczej tv i nic więcej.Obok w centrum handlowym Senzo jest dobre miejsce do zabawy.
      • mirra9 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 22.09.12, 11:30
        Policji turystycznej to już chyba nie ma?
    • miriam_73 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 21.09.12, 20:59
      Cisza, spokój, mam wrażenie, że turystów jest mniej, przynajmniej w Sakkali. Wczoraj jak zeszliśmy z łodzi, powłóczyliśmy się trochę, potem jeszcze posiedzieliśmy w Nowej Marinie.
    • doiwony12 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 22.09.12, 13:15
      O Sakkali pisalam juz rok temu .trzeba uwazac na złodziei.Na placyku na przeciw Sea Gull oszuści podmieniaja pieniądze na jednodolarówki.Jade 25 pażdziernika i ni zamierzam robic zakupów w Hurghadzie .Wszystko można kupić na lotnisku w podobnych cenach.Sami sobie są winni że nie wybieram się na Sakkalę.Będe w odpoczywała w hotelu ,ewentualnie wycieczka ż Dorotką i może jakas wyspa.Radzę uważać bo teraz tam jest tak jak kiedyś u nas
      • x20xev Re: czy Hurg Coada jest bezpieczna? 23.09.12, 00:24
        My w tym roku nie pojechaliśmy, ale z przyczyn zupełnie innych niż kieszonkowcy :). Byliśmy w ubiegłym roku w hotelu w centrum Sakkali, zresztą tak samo jak w ubiegłych latach i faktycznie widać było sporo dziwnych osobników, ale nigdy nie mieliśmy z nimi problemów. Myślę, że jak się tam jest któryś raz, to inaczej się na to wszystko patrzy i na wiele spraw nie zwraca się uwagi. Po prostu nabywa się swego rodzaju doświadczenia. Co nie zmienia faktu, że osoby będąca w HRG pierwszy raz, mogą się czuć dziwnie.
        • x20xev Re: czy Hurghada jest bezpieczna? 23.09.12, 00:26
          Coś się w temacie zmieniło :)
          • pawelmartyna Re: czy Hurghada jest bezpieczna? 23.09.12, 13:28
            Podbijam temat, lecimy 28 wrzesnia do aqua blue z warszawy (exim). To nasz 3 raz w egipcie, nigdy nie mielismy problemow w centrum to kwestia przywzwyczajenia sie do ich podejscia i mentalnosci, jednak to co flyr opisal dalo mi do myslenia, chociaz nie zamierzam sie "bunkrowac" w hotelu.
            • doiwony12 Re: czy Hurghada jest bezpieczna? 23.09.12, 15:00
              Tu ich mentalność nie ma nic do rzeczy.Są uczciwi i złodzieje .tych drugich jest coraz więcej i trzeba na nich uważać.Nie że się chwalę ,nie to jest moim zamiarem ale 25 Xl lece 5 raz i radze uważać.Jesli już Cairo ostrzegal a on jest weteranem to znaczy że jest jak mówię.Uwaga i jeszcze raz uwaga.Jesli będziecie płacic to nigdy jednym banknotem.Np 10 $ to dajcie dwie piątki ,bo podmieniają na jednodolarówki.Zadnych przytulanek,uważac na spredawców jesli jest ich więcej niż jeden.Jeden Cie zagadyje a drugi okrada.Niestety to jest dzisiejszy Egipt.Czytalam gdzies że Egipcjanie pracujący w hotelach bardzo boja sie tych sytuacji bo to doprowadzi do spadku turystow.Nikogo nie strasze ale ostrzegam uważajcie na siebie i wakacje będa udane.Ja mialam rok temu rzy sytuacje że chcieli nas oszukać i tak mnie wściekli że miałam już nie jechać.nerwy preszly ale strach i niesmak pozostał dlatego nie wybieram sie na SakkalęPozdrawiam
              • doiwony12 Re: czy Hurghada jest bezpieczna? 23.09.12, 15:01
                sory pomyłka jadę 25 pażdziernika a nie listopada
              • tymonek12 Re: czy Hurghada jest bezpieczna? 23.09.12, 15:09
                My robiliśmy zakupy w hotelowych sklepikach. ceny wytargowalismy lepszej niż w oslawionej Kleopatrze. Za wszystko płaciliśmy funtami egipskimi tylko napiwki dawaliśmy w dolarach. Niektóre rzeczy kupiliśmy supermarkecie w Senzo a tam płatność tylko w funtach. Grubsze nominały rozmienialiśmy w hotelowych sklepikach i nikt nas nie oszukał. Tak samo było z wydawaniem reszty.
    • sokhna Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 23.09.12, 15:05
      Szczerze mowiac nie zauwazylam takich zachowan. Mamy dom nad MC, bylismy dodatkowo w HRG w marcu i kwietniu (kilka dni tez w hotelu), w czerwcu u siebie, jezdze sama wszedzie samochodem, do Suezu, Ismailii, oczywiscie tez do Kairu co kilka dni. Nie wiem, moze to kwestia przyzwyczjenia, ale jak czuje sie tam normalnie i bezpiecznie.
      Moze wynika to z tego, ze "nowi" wybierajacy sie tam pierwszy raz naczytaja sie i nasluchaja i potem sie boja, a tubylcy to wykorzystuja??

Wybieramy sie znow w przyszlym tygodniu i juz nie moge sie doczekac.
      • justiii87 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 29.09.12, 19:12
        My 20.09 wróciliśmy z 2 tyg pobytu w Egipcie w Hurghadzie. Było to Nasz pierwszy pobyt w tym kraju, zawsze Egipt przegrywał z jakimś innym krajem.
        Egipt jako kraj jest przepiękny, ale zachowanie ludzi jest karygodne. Chcieli Nas trzy razy okraść, przez to wyjście do centrum było dla Nas jakąś traumą, woleliśmy siedzieć na terenie hotelu. My nie mamy porównania jak było kiedyś, ale rozmawialiśmy z ludźmi w hotelu, którzy mówią, że to już nie jest ten sam kraj. Trzeba uważać na każdym kroku, kobiecie z hotelu mała dziewczynka wyciągnęła z kieszeni 100$, oczy trzeba mieć wszędzie.
        Jeśli miała bym teraz wrócić to tak, ale na tydzień na błogie lenistwo :) bez spacerów po Hurghadzie :)
        • klosshainz Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 29.09.12, 21:50
          szczerze powiedziawszy, do Egiptu nie jeździ się po to by spacerować po ulicach. Staram się wybierać hotel z plażą, rafą/ale to raczej w sharm/, dobrymi basenami...
          Po ulicach przechadzam się z rodziną ze dwa razy na pobyt i to krótko.

Jak chcę posiedzieć wieczorkiem w knajpie na ulicy, jadę na Kretę, jak chcę pospacerować nocą uroczymi uliczkami, wybieram Rzym, Paryż, Toledo.
          W Egipcie spacer ulicami to spacer po śmietniku, po co tam się za często kręcić?
          Ktoś pisze, że chce poznać kulturę tego kraju. Co to za kultura, to raczej dziadostwo, po co więc je poznawać?
          Egipt bardzo lubię za piękną pogodę, plaże, słońce, piasek pustyni. Podziwiam ludzi, którzy ciężko pracują na chleb. Ja w Polsce pracuję równie ciężko, choć nieco inaczej, by na urlopie wypocząć. Wypocząć, a nie denerwować się na "spacerze".
          • justiii87 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 11:58
            A My nie jeździmy na wakacje po to żeby siedzieć w hotelu jak w getcie. Ich kultury nie da się poznać spacerując po ulicach. My hotel mieliśmy dość dobry ale nie da się wysiedzieć w żadnym hotelu 24 na dobę przez 14 dni. Dla każdego wypoczynek wygląda inaczej. Dlatego napisałam, że następny wyjazd do Egiptu będzie tylko po to żeby poleżeć na plaży i na tydzień bo inaczej się nie da :) przynajmniej dla Nas.
          • sokhna Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 17:31
            Jezeli kulture Egiptu uwazasz za dziadostwo to znaczy, ze g... w zyciu widziales i jestes niezlym burakiem, ale i takich wokol pelno wiec mnie to nie dziwi. Podejrzewam, ze jestes jednym z tych co AI wykupili i im sie wydaje, ze caly hotel z obsuga musi byc na ich komende.

aha, musze dodac, ze na polskich ulicach zdecydowanie bardziej musze uwazac na torebke i sie czesciej denerwowac. Ba, co to jest 100$... nam juz 2 x zakosili auto jak przyjechalismy.
            • justiii87 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 18:34
              Nam się taki nieprzyjemny incydent trafił, ale nie oceniam Egiptu źle po prostu mało komfortowo czuliśmy się na ulicach.
              Takie są moje odczucia i nie mam zamiaru nikogo krytykować :)
              • matanzas Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 19:19
                Nie wiem jak inne miasta ale Hurghada zrobiła sie nie ciekawa ( mnie też próbowano okraść na ulicy ) atmosfera w mieście " gęsta '
                to już nie ten bezpieczny Egipt za Mubaraka
                byłem częstym gościem w tym kraju ale więcej już tam nie wrócę ...
                • justiii87 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 20:18
                  więc nie tylko Nas atrakcje na wakacjach spotkały. My niestety nie mamy porównania jak kiedyś było w Egipcie, ale każdy mówił, że to już nie jest ten sam kraj. Na wycieczce w Kairze mieliśmy bardzo fajnego przewodnika- Egipcjanina, który opowiadał, że kraj miał się dużo lepiej za czasów Mubaraka, nie było kolejek na stacjach paliw, że ludność Egipska nie nadaje się do demokracji, obecny prezydent chce "znieść" turystykę takie informację uzyskaliśmy.
                  • matanzas Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 20:31
                    Nie tylko was nie tylko ..... brak policji turystycznej dużo bardzo " nieciekawych miejscowych ogólny brak bezpieczeństwa , bardzo duża zmiana na niekorzyść nawet do zeszłego roku ...i nie idzie raczej ku lepszemu.....
                    • justiii87 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 20:47
                      Nie idzie ku lepszemu, a wielka szkoda. Zamiast przyciągać turystów, odpychają.
                      • sokhna Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 21:38
                        Ludzie, przeciez takie zmiany potrzebujaczasu... nie miesiaca, dwoch czy nawet pieci tylko minimum 20-30 lat... Faktem jednak jest, ze ten narod nie nadaje sie na demokracje... tam potrzebny jest dyktator, a szkoda, bo obecny prezydent ma leb na karku, tylko trzba sie udac do wiarygodnego zrodla, a nie sluchac polskich wiadomosci, ze turystyke zniosa itp.
                        • klosshainz Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 21:52
                          może jedno tylko dopowiedzenie. Jedno i więcej nie zabieram już głosu. Piramidy są piękne i cały dorobek historyczny..., nie będę się rozwodził, bo każdy wie. Ale jak pod piramidą leżą kupy odchodów, pampersów, plastików, to czy to nie jest dziadostwo? Jak w sklepie wydają dziecku dolara reszty na mało /kilkakrotnie zresztą/, to czy to nie jest dziadostwo? Jak mieszkanka Egiptu wyzywa człowieka od buraków, bo sobie dopowiedziała jego życiorys, czy to nie jest dziadostwo?
                          Szkoda, bo to co piękne dziady niszczą. Chłop ze wsi wyjdzie, ale wieś z chłopa nigdy.
                          • miriam_73 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 01.10.12, 16:48
                            Aha, a u nas to uważasz że kultura? To sobie teraz wyobraź sytuację, że z Polski znikają lasy i zastępuje je pustynia:i wtedy zobaczysz polską leśną kulturę śmieciową w pełnej krasie.
                            Porównywalną z tą w Egipcie. Czy jak nie raz czy nie dwa ktoś cię poczęstuje na dzień dobry pięknym soczystym staropolskim "k... mać"".
                            Panuje niczym nieusprawiedliwione mniemanie, jacy to my jesteśmy kulturalni i czyści... Mimo, że mamy nieporównywalnie większe możliwości w tym zakresie.
                            • sokhna Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 01.10.12, 21:36
                              Dokladnie, nie trzeba daleko szukac. Niedawno na innym forum byl watek jak to jakis kulturalny tatus wysadzal do historycznej fontanny (na srodku rynku) swoja kilkuletnia corke....
                        • justiii87 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 30.09.12, 22:25
                          Ja nie powtarzam polskich wiadomości, że chcą znieść turystykę, tylko powtarzam słowa egipskiego przewodnika wycieczek, który był z Nami w Kairze.
                  • 2marta366 Re: czy Hurgada jest bezpieczna? 09.10.12, 19:03
                    Byłam w Egipcie w tym roku i jakoś nie wyglądało jakby chcieli znieść turystykę. Poza tym z czego ten kraj ma zamiar żyć? Mam nadzieję że to tylko głupia plotka.
                    • i45 do 2marta366 10.10.12, 15:13
                      2marta366 napisała:

> Byłam w Egipcie w tym roku i jakoś nie wyglądało jakby chcieli znieść turystykę
                      > . Poza tym z czego ten kraj ma zamiar żyć? Mam nadzieję że to tylko głupia plot
                      > ka.

Blondynka zgadłem .....
                      ba aż szkoda komentować ...słuchasz / oglądasz nieraz wiadomości ...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka