camel_3d 08.12.07, 16:49 wlasnie dzis wpadlismy na pomysl pojechania do Namibii..miala byc Ghana..ale jakos nie wypalilo:) Zarazerwowalismy bilety i w droge!! ma moze ktos jakies fajne informacje o noclegach, campingach itd? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nzuri Re: w tym roku Namibia 11.12.07, 14:35 Witam, ja miesiąc temu wróciłam. Na nocleg w Windhoek polecam Rivendell Guesthouse. Blisko centrum, z basenem, przemiłą obsługą i pokojami z niespodziankami ;) Ew. Tomboti. Co do kempingów musze popatrzeć w domu na notatki, żeby podać szczegóły. Aaa, w Sesriem, jeżeli chcecie jechać na pustynię (te wydmy!) na campingu jest remont i kłopot z prysznicami bo są 3 damskie i 3 męskie (kibelki takoż). I trzeba szybko rezerwować, bo są problemy z miejscami, szczególnie w Etoszy. Jakbyście chcieli z baardzo bliska zobaczyc koty i likaony - dzikie, ale "pokazowe" polecam Okonjimę i Africat Fundation (po drodze do Etoszy). Pierwszy raz widziałam lamparta z tak bliska. Poza zoo. Odpowiedz Link
emka26 Re: w tym roku Namibia 11.12.07, 17:42 :D a sie uśmiałam widząc minę Camela czytającego poprzedniego maila..Zwłaszcza te pokoje z niespodziankami działają na wyobraźnie ... :) ja w tym (przyszłym) nieodwołalnie i na dłużej Zambia, Kongo, może i dotrę na Zanzibar, gdzie ostatecznie chciałabym przemieszkać troszkę dłuzej... Odpowiedz Link
camel_3d Re: w tym roku Namibia 13.12.07, 14:24 e tam... bylismy w Swazilandzie..i pokoje byly..hmm... z bardzo niespodziankami bo byly bez scian:) a skladaly sie z bali i dachu:)) i wsyzstko co chcialo to tam wlazilo..:)) wiec nic strasznego. dopoki mi po poduszcze nie biega. Nie wiem czy do etoszy pojedziemy... mysle, ze pojedziemy na poludnie do lüderitz..a potem wzdloz wybrzeza...a potem zobaczymy:))) > :D a sie uśmiałam widząc minę Camela czytającego poprzedniego maila..Zwłaszcza > te pokoje z niespodziankami działają na wyobraźnie ... :) > > ja w tym (przyszłym) nieodwołalnie i na dłużej Zambia, Kongo, może i dotrę na > Zanzibar, gdzie ostatecznie chciałabym przemieszkać troszkę dłuzej... Odpowiedz Link
nzuri Re: w tym roku Namibia 14.12.07, 12:21 Pokoje były bardzo czyste i w porzadku a niespodzianki polegały na tym, że np dostawałeś dwupokojowy apartament, albo, za tą samą cenę, pokój z drzwiami do kibelka jak w saloonie. Po drodze do Luderitz możecie się zatrzymać w Klein Aus Vista - oprócz full wypasionego lodgea mają tam niezły kemping, można pochodzić po okolicy i nawet sie powspinać, widoki z góry są niezapomniane. A jadąc na wybrzeże można zobaczyć dzikie konie namibijskie, Piekne są! Ach, rozmarzyłam się... Odpowiedz Link
camel_3d Re: w tym roku Namibia 14.12.07, 16:18 > Po drodze do Luderitz możecie się zatrzymać w Klein Aus Vista - a ile nocleg tam kosztuje? Odpowiedz Link
nzuri Re: w tym roku Namibia 15.12.07, 16:31 W lodge'u ok. 700 ND (1ND= 1 Rand), na kempingu cena jest zmienne w zalezności od liczebności grupy i obłożenia, można się targować. Tu masz stronę: www.klein-aus-vista.com/camping_site.htm Cena kempingu nie powinna przekroczyć 60 ND, a tam akurat jest bardzo dobry kemping. I w pieknym miejscu. W sesriem (kemping praktycznie przy bramie parku) kemping (ten w remoncie) kosztuje ok 100 ND za miejsce + 50 od osoby (+ opłaty za wstęp do parku - też nie są niskie 80 za osobę i 10 za samochód). Kemping jest państwowy (i bardzo oblegany, trzeba rezerwować z wyprzedzeniem), ale jest na skraju pustyni i widoki z namiotu są warte zobaczenia. Jest też najtańszy. Co do innych: nie pamiętam cen w Okonjimie, w ich folderach są tylko ceny za pokoje (i są zawrotne, ale pokoje odlotowe), ale mają też kemping na kilka namiotów i trzebaby się z nimi skontaktować. W Etoshy ceny za miejsce to ok. 240 ND - to jest za max 8 osób. Jak ustalicie trasę to mogę napisać coś więcej. Rozrzut cenowy jest znaczny. Odpowiedz Link
nzuri Re: w tym roku Namibia 15.12.07, 16:33 Aaa i zapomniałam rezerwacje kempingów trzeba robić szybko, bo mogą być kłopoty - one nie są duże (poza etoszą i sesriem). jakbyście mieli problem to można się skontaktować z jakimś miejscowym biurem, które za was zrobi rezerwacje za drobną opłatą. Oni tam zawsze mają jakąś pulę dla tour operatorów. Odpowiedz Link
camel_3d Re: w tym roku Namibia 15.12.07, 21:46 ok. bede musial pogrzebac i zrobicewenatualnie rezerwacje. jeszcz enie mamy planow co do podrozy. > Aaa i zapomniałam rezerwacje kempingów trzeba robić szybko, bo mogą > być kłopoty - one nie są duże (poza etoszą i sesriem). jakbyście > mieli problem to można się skontaktować z jakimś miejscowym biurem, > które za was zrobi rezerwacje za drobną opłatą. Oni tam zawsze mają > jakąś pulę dla tour operatorów. Odpowiedz Link
camel_3d Re: w tym roku Namibia 14.12.07, 16:19 > Co do kempingów musze popatrzeć w domu na notatki, żeby podać > szczegóły. popatrz popatrz:)) i ceny dopisz:) Odpowiedz Link
nzuri Re: w tym roku Namibia 15.12.07, 16:34 Jak będziesz zainteresowany mogę dać na priva linkę do naszych zdjęć. Bez zadęcia, nieartystycznych ;) Odpowiedz Link
camel_3d Re: w tym roku Namibia 15.12.07, 21:47 pewnie:)) wyslij mi na miala. poogladam sobei. bo na razie to mamy tylko 2 dni w windhouk zarezerwowane..a reszta przyjdzie z czasem. mnie bardzio zaleszy na wybrzezu szkieletow:) > Jak będziesz zainteresowany mogę dać na priva linkę do naszych > zdjęć. Bez zadęcia, nieartystycznych ;) Odpowiedz Link
nzuri Re: w tym roku Namibia 18.12.07, 18:30 Mail poszedł. Wizę załatwialiśmy zdalnie - pocztexem, za radą koleżanki, wysłaliśmy papiery i zdjęcia. Po 2 tygodniach mieliśmy wizy. Campów na wybrzeżu szkieletów nie znam, bo tam nie byliśmy. :( Polecam przewodnik BRADT, jest najbardziej aktualny, napisany przez faceta, który tam praktycznie mieszka. Odpowiedz Link
camel_3d Re: w tym roku Namibia 19.12.07, 10:59 dzieki! juz troche przejzalem:) Gepardy sa super:) Chyba w tym roku tez ograniczymy si edo poludniowej czesci a ewnetualnie za rok do polnocnej. Na lipiec plannujemy 2 tygodnie w Tanzanii, al eto dlatego ze moja kolezanka tam na praktyki jedzie:) Odpowiedz Link
best.mandarynka Re: w tym roku Namibia 25.06.08, 22:31 czy ktos mi powie ile kasy trzeba na taki wojaz wydac?i ile trwa podroz itp?od poczatku co trzeba zalatwic,leki,szczepionki no wszystko co wiecie,dzieki:) Odpowiedz Link
emka26 Re: w tym roku Namibia 27.06.08, 18:09 :D best.mandarynka napisała: > czy ktos mi powie ile kasy trzeba na taki wojaz wydac?i ile trwa > podroz itp?od poczatku co trzeba zalatwic,leki,szczepionki no > wszystko co wiecie,dzieki:) Odpowiedz Link
best.mandarynka Re: w tym roku Namibia 27.06.08, 22:32 he he dzięki super się rozmawiało:) Odpowiedz Link
tomekzlasu Re: w tym roku Namibia 18.12.07, 00:39 pamiętajcie o wizach w Berlinie !Campy znamy w północnej Namibii ale dojazd stopem odpada ,trzeba mieć samochód 4 x 4 Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link
camel_3d Re: w tym roku Namibia 18.12.07, 09:14 a co wizy nie dostaje si ena granicy??? > pamiętajcie o wizach w Berlinie !Campy znamy w północnej Namibii > ale dojazd stopem odpada ,trzeba mieć samochód 4 x 4 > Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link
camel_3d ojojojoj 18.12.07, 11:15 dobrze, ze ktos wspomnial o wizie. na stroni einternetowej doczytalem, ze europejczycy dostaja wize na granicy... zadzwonilem do ambasady i kazalo sie, ze nie..ze trzeba jednak zlozyc papior o wize w ambasadzie..przynajniej jezeli chodzi o polakow... uffffff... trwato jeden dzie- jakies 2 godziny:) Odpowiedz Link