Dodaj do ulubionych

Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie.

IP: *.gorzow.mm.pl 22.07.04, 09:13
Nie narzekajmy!!!
Jak wiemy każdy z nas ma różny standard życiowy np. jedni mieszkają w
luksusowych willach a inni w mieszkaniach spółdzielczych. Jeden jeździ
najdroższym mercedesem inny znów polonezem. Jeden lubi jadać w fast foodach
inny w najdroższych restauracjach itd. itd. Teraz wyobraźcie sobie żeby Ci
ludzie się pozamieniali BIADA Tym od luksusu!!! Jeżeli ktoś jest np głodny
wiedzy, obejrzenia pięknych zakątków Egiptu, tamtejszego życia mieszkańców,
słonecznej plaży, pięknej czystej wody a w niej całego bogactwa roślin i
zwierząt i jest prawdziwym globtrotterem nie będzie narzakał. Jeżeli jednak
ktoś woli np. luksus na miarę Europy niech wykupi sobie 14 dni pobytu w
hotelu
3* np Amber Baltic za dobe zapłaci ok 100 Euro + własne wydatki (i w zamian
otrzyma, śniadanie, brzydką pogodę, drożyznę, i nasze piękne, zimne, brudne
ale z dużymi
falami i mniej słone morze itd. Można też np w miejskim zgiełku jak kto woli
Hotel 4* w Gorzowie doba 324zł ze śniadaniem. Czego my się możemy spodziewać
kupując wczasy w Egipcie
za np 2600zł - 3000zł (4h przelot samolotem w obie strony, wyżywienie,
spanie, piękną
gwarantowaną pogode, cieplutkie czyste morze, ubezpieczenie, mnóstwo atrakcji
(które tak naprawde nie są drogie pomyślcie ile takie imprezy by kosztowały u
nas), zabytki mające ponad 4000 lat które oglądacie na Discovery!!! itd. Nie
psujmy sobie zabawy jedźmy na
te wakacje pozytywnie nastawieni, wypocząć (nie wymagajmy wiele za stosunkowo
niewielkie pieniądze to wrócimy szczęśliwi). Pamiętajcie że wielu ludzi
głoduje na świecie a Wy jednak możecie tam być. Szanuje opinie innych ludzi
każdy ma prawo do własnych
osądów. a jak tam nie będziemy się czuli Panami Świata to ludzie i obsługa
hotelu będzie dla nas miła.

Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 22.07.04, 09:29
      GENIALNE, BRAWO !
      Nic dodać nic ująć :)

pozdrawiam
      Kasia
    • aicha_fr Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 22.07.04, 09:35
      Święte słowa!
      Oprócz elementarnych zasad savoir-vivre'u trzeba czasem przypomnieć sobie, że
      będąc gośćmi w innym kraju (im bardziej egzotycznym dla nas, tym częściej sobie
      o tym prostym fakcie - że jesteśmy tam gośćmi - przypominajmy) należy szanować
      obyczaje tam panujące. I zawsze grzecznie i z uśmiechem. To działa na całym
      świecie. Przynajmniej mnie ta strategia jeszcze nigdy nie zawiodła :)
    • Gość: pawcio Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.ohp.pl / 212.160.154.* 22.07.04, 15:03
      Trafnie, poza tym wolę karaluchy w Egipcie od pijanych i naćpanych debili nad
      naszym morzem
      • madzia112 Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 22.07.04, 17:41
        Święta racja !!!!
        Buszując po forum zauważyłam, że tak łatwo nam przychodzi narzekanie i szukanie
        dziury w całym. Jak tylko pochwaliłam biuro z którym leciałam do Egiptu i hotel
        ( nazwy nie podaję bo wiadomo jaka byłaby reakcja ) bo autentycznie było super
        i dlaczego mam na siłę coś wymyślać, to zaraz dostałam po nosie, ze robię
        reklamę, że pewnie pracuję dla nich. Czy to juz taka nasza narodowa cecha ?
        Coż, Anglicy na pytanie ' How are you ?' zawsze odpowiedzą 'Fine, thanks.'A
        my ? Zawsze cos jest nie tak.
        Pozdrawiam optymistycznie nastawionych,
        Madzia
    • Gość: Magda Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: 62.135.124.* 22.07.04, 20:36
      po prostu rewelacja. Cos wreszcie przyjemnego i godnego polecenia, Usmiechajmy
      sie wiecej i korzytstajmy z urokow naszego wypoczynku, podczas ktorego bedzie
      napewno swiecilo slonce. Nie narzekajmy, nastawmy sie pozytywnie. |Niestety my
      Polacy zawsze umiemy na cos ponarzekac zamiast cieszyc sie z chwili dobrego
      wypoczynu
    • Gość: Foxz Malkontenctwo IP: *.emu.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 20:42
      Swietny post gdyby to tylko pomoglo na nasze skwasniele miny i prowicjonalne
      zadecie!
    • Gość: dinokajman Re:Są jednak prawdziwi podróżnicy!!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.07.04, 21:12
      Myślałem że mnie skrzyczą za moje zdanie w tym poscie. Miło mnie
      zaskoczyliście. Jestem pewien że ludzie którzy tu piszą mieli bądź będą mieli
      wspaniałe wakacje! Aż emanuje od Was chęć podróżowania! Na to forum zaglądają
      ludzie po raz pierwszy tak jak ja w zeszłym roku i naprawdę się boją bo.....tu
      straszy i wieje grozą :)
      Pokazujecie im w ten sposób że jest nas wielu którzy kochają Egipt (i ten kraj
      to nie tylko hotele)i nie ma się czego bać! Może w końcu coś się zmieni na tym
      forum pozdrawiam i dziękuje za poparcie. A Pc-maniac robi tu kawał dobrej
      roboty tak dalej.
      • madzia112 Re:Są jednak prawdziwi podróżnicy!!! 22.07.04, 22:44
        Ja zajrzałam na forum po raz pierwszy przed moim czerwcowym wyjazdem i po
        przeczytaniu wielu postów pomyślałam - Boże! Gdzie ja się pakuję, czy ja wogóle
        tam dolecę, nie mówiąc już nic o tym co mnie czeka w hotelu. I co ? Wróciłam
        oczarowana dosłownie wszystkim i tak bardzo chciałabym przekazać choć cząstkę
        tego optymizmu, fascynacji i wielkiej radości której zaznałam w tym pięknym
        kraju.
        • Gość: cleo Re:Są jednak prawdziwi podróżnicy!!! IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 22.07.04, 23:32
          Ja także podzielam wasze zdanie.
          Byłam w czerwcu na objeździe po Egipcie. Pomimo kilku niedociągnięć moge śmiało
          powiedzieć: to były moje najpiękniejsze wakacje w życiu.
          Ludzie czytajcie posty na tym forum, czytajcie ale podchodźcie do nich z
          rezerwą na jaką zasługują. Czasami są to opinie zupełnie skrajne, często
          subiektywne. Pamiętajcie wy będziecie postrzegać sprawy przez pryzmat własnej
          osobowości. Po co sobie psuć humor, myślą,że np w hotelu x nie ma ciepłej wody,
          bo może ktoś nie potrafił po prostu znaleść włącznika do niej i musi to
          obwieścić całemu światu. Egipt jest piękny, czasami "piękny" w swojej
          brzydocie. To jego urok. A kłopoty mogą się przydażyć każdemu i to z każdym
          biurem.

community.webshots.com/user/barbaragoralska
    • Gość: MARIUM Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: 62.139.185.* 25.07.04, 13:55
      DZIEKI ZA TE SLOWA - REZYDENTKA SHARM
    • katahdin Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 25.07.04, 14:14
      Czy ja rzeczywiscie jestem jeszcze na forum o Egipcie ?
      Tez mile zaskoczona wypowiedziami...
      • Gość: MARIUM Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: 62.139.185.* 25.07.04, 14:29
        JESTES JESTES I BEDZIESZ BO NAPISALAS PRAWDE DZIEKI JESZCZE RAZ ;-)
    • Gość: Megisso Re:Do Rezydentki IP: *.gorzow.mm.pl 28.07.04, 15:08
      Czy możesz napisać jak zostałaś rezydentką w Egipcie? Jakie są wymagania? Opisz
      coś jak się tam dostałaś bo to fajna praca. Pozdrawiam :)
      • Gość: ja Re:Do Rezydentki IP: *.crowley.pl 28.07.04, 23:11
        ble, ble, ble. Dajcie sobie jescze po buziaku!
      • pc_maniac Re:Do Rezydentki 28.07.04, 23:39
        Jeśli uważasz, ze praca rezydentki jest fajna, to szybko zmień zapatrywania.
        Nie dość, że praca jest niewdzięczna, bo to Ty dostajesz joby za tubylców, za
        niedociągnięcia biura lub poprostu dlatego, że turysta jest w złym humorze, to
        jeszcze pracujesz 7 dni w tygodniu, telefony wyrywają Cię o 2-4 w nocy, bo kran
        przeciek, albo turysta zobaczył mróweczkę.
        Za to pieniądze dostaniesz odpowiednie do tego jak Cię będzie traktować Twój
        pracodawca, czyli (przepraszam za wyrażenie) gówniane.
    • Gość: abba Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.wat.edu.pl / *.wat.edu.pl 29.07.04, 11:35
      Do tych gównianych pieniędzy dodaj wszystkie prowizje, np. od sprzedanych
      wycieczek. Ile od wycieczki, to wystarczy porównać ceny i policzyć. Prowizje
      alabastrowe,perfumeryjne,złotnicze,restauracyjne itd. O innych dochodach nie
      wspomnę. Pozdrawiam wszystkich rezydentów.
      • pc_maniac Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 29.07.04, 11:44
        ABBA, napisałem wyraźnie o pensji od pracodawcy, a nie o fuchach.
        Gdyby pracodawcy placili uczciwe pieniądze to wielu rezydentów nie musiałoby
        dorabiać na boku. Kolejna sprawa, to fakt, że to przewodnik jeździ, a rezydent
        siedzi na miejscu. Owszem może brać wyjazdy, ale gdy wykonuje sie pracę
        rezydenta to odpada coś takiego jak wytwórnia alabastru, czy perfumerie.
      • egipcjanka15 Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 29.07.04, 12:44
        Gość portalu: abba napisał(a):

> Do tych gównianych pieniędzy dodaj wszystkie prowizje, np. od sprzedanych
        > wycieczek. Ile od wycieczki, to wystarczy porównać ceny i policzyć.

Masz na mysli: porownac z cenami "z ulicy"? I naprawde sadzisz, ze te roznice
        rezydent wklada do kieszeni? Ze to on ustala ceny wycieczek?!?
      • Gość: Voy Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:59
        W dobrych biurach (pomyślcie jakich, nie będę robił reklamy) rezydent bierze
        prowizje raz. I tylko raz. Drugi raz nie ma takiej szansy.

Więc nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka.

A czasy pilotek orbisowskich które z jednej wycieczki żyły z rodziną pół roku
        minęły gdzieś koło roku 1989. Oj, jak bardzo byście się zdziwili ile zarabia
        większość rezydentów/pilotów/przewodników.

Mity, moi drodzy, mity...

• Gość: Dinokajman Być rezydentem, animatorem czy przewodnikiem? IP: *.gorzow.mm.pl 30.07.04, 01:35
      Ja tam nawet bym chciał siedzieć chociaż z 6 m-cy za te marne pieniądze jak
      mówicie. Na terenie hotelu w którym mieszkałem pracowała polka nie pamiętam
      imienia ale animatorka nie rezydentka. Ona tam zarabiała 200 lub 250$ plus
      pranie, spanie i wyżywienie i lewa kasa. Moim zdaniem jeżeli bym zaliczył
      wszystkie wycieczki w pierwszym m-cu pobytu (bo miała chyba 1 dzień wolny) to
      potem za reszte bym sobie poszalał i kupił troszkę pamiątek ;) Taka kwota na
      tamte warunki przy takim wikcie i opierunku to moim zdaniem nie jest źle co
      myślicie? A wogóle to ciekawe czy lepiej być animatorem, pilotem wycieczek czy
      rezydentem?
    • Gość: dinokajman Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.04, 22:57
      Tak dla przypomnienia dla malkontentów :)
      • poganka_m Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 28.08.04, 10:16
        Malkontenci zawsze byli i zawsze będą. Zawsze znajdzie się grupa osób, którym
        nikt nie jest w stanie dogodzić. Słowo daję, znam osobiście osoby, które tu w
        kraju luksusy oglądają sobie co najwyżej w telewizji, wyjeżdżają do Egiptu (bo
        tanio, a nie dlatego, że chcą coś zwiedzić, zobaczyć, poznać inny kraj, inną
        kulturę), wykupują 3* hotele, nawet te, o których są zdecydowanie negatywne
        opinie na Forum, a potem zaczyna się narzekanie. Na wszystko. Na pogodę „bo za
        gorąco” na rezydentów „bo zbyt rzadko ich widywali” (a tak na marginesie – czy
        jedzie się na urlop po to, aby spotykać się regularnie z rezydentami???), na
        hotel „małe pokoje”, „meble zbyt stare”, na łazienki „nierówno położone
        kafelki”, na śniadania „bo monotonne” (a co, za przeproszeniem, jada większość
        tych osób codziennie na śniadanko?), na Egipcjan „bo brudasy, bo zaczepiają
        itp.” i wiele wiele innych. Rozumiem tych, którzy np. wykupili pobyt w hotelu
        np. 5* a lądują w gorszym lub też zostali wręcz oszukani w wyniku podanych
        przez touroperatorów błędnych informacji. Ale takich przypadków wcale nie jest
        tak dużo – po prostu większość tych, którzy są zadowoleni – nie pisze o tym na
        forach. Piszą głównie ci, którzy wrócili niezadowoleni. Dlatego do postów w
        stylu „biuro x – złodzieje”, biuro y – oszuści”, „nigdy więcej z biurem xyz”
        podchodzę z dużą rezerwą. Oczywiście, każdy ma prawo do własnego zdania i do
        własnych wymagań - ale nie przesadzajmy...
        Pozdrawiam wszystkich zadowolonych.
        • madzia112 Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. 28.08.04, 10:45
          Bo to już taka nasza polska natura, że o złych rzeczach się głosno trąbi, przy
          okazji wyolbrzymiając. Rzeczy dobre natomiast kwituje się jednym zdaniem : było
          dobrze, albo nie mówi się o nich wcale. Ponadto zauważyłam, że gdy ktoś
          narzeka, pomstuje na biuro podróży - wtedy wszyscy się z taką osobą
          solidaryzują, współczują itp., ale spróbuj tylko wrócic zadowolony - posądzą
          ciebie o współpracę z biurem i psy na tobie będą wieszać ( znam to z
          autopsji ). Taka ludzka zawiść - dlaczego tobie się udało.
          Ale nie dajmy się zwariować i cieszmy się z tego co dobre, bo życie jest za
          krótkie aby marnować czas na takie głupstwa.
          pozdrawiam,
          Madzia
          • Gość: Martika Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 11:44
            Dziękuję wam wszystkim pozytywnie nastawionym, jadę za 3 dni i kamień spadł mi
            z serca, bo po tych wcześniejszych postach szło się załamać. :)
        • Gość: Fiolka Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.08.04, 14:55
          O wyjeździe do Egiptu marzyliśmy od dawna , ciąglę coś stało na przeszkodzie -
          nie oszukujmy się głownie chodziło o finanse. Wreszcie się udało , długo się
          przygotowywaliśmy( lubię wiedzieć sporo o tym co oglądam ) Przeczytałam
          wszystkie możliwe przewodniki , wiele książek od powieści po najpiękniejszą
          Christiana Jacqa ,,Podróż po Egipcie faraonów( bije inne na głowę , gorąco
          polecam). No i pojechaliśmy. Moje pozytywne nastawienie do wszystkiego
          spowodowało , że wróciłam zachwycona- Egiptem , zabytkami , morzem ludźmi. Ale
          nikt nie zabroni mi być rozczarowaną postawą biura Sigma Travelgdy naprawdę
          oszukuje. Zepsują wszystkie pozytywne odczucia. Na trasie wycieczki darowaliśmy
          m wszystkie niedociągnięcia , bo dla nas naprawdę najważniejsze było co
          oglądamy a nie co jemy i jakiego potworka ukręcą nam dziś z ręcznika. Ale w
          Hurgadzie przegięli, naprawdę darowałabym gdyby uczciwie przyznali się do
          błędu , dopłaciliśmy do wyższego standardu aby na koniec podróży zaznać trochę
          luksusu - czy to za duże wymagania , a nie dość że nie dostaliśmy tego za co
          zapłaciliśmy to jeszcze nas oszukano i odseparowano od reszty grupy i tylko o
          to mamy pretensje , a nie do Egiptu on ani jego mieszkańcy tu nie zawinili - to
          Polacy zrobili nas na szaro- ale to podobno nasza specjalność słyniemy z niej w
          świecie.
    • Gość: Darek Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.chello.pl 29.08.04, 02:10
      UP.
      Niech coś pozytywnego będzie "na wierzchu".
    • Gość: dinokajman Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.gorzow.mm.pl 29.08.04, 22:45
      Już minął prawie rok od wyjazdu :( a ja cały czas marzę o powrocie do Egiptu!!!
      Wyjazd był naprawdę idealny nie martwcie się będzie super!!! Zazdroszcze
      wszystkim ja bm tam pojechał nawet pod namiot!!! Byłem w tym roku w Ustroniu
      Morskim i wcale tanio nie było a nie narzekam bo takie są realia. Temperatura
      wody 13 stopni (w sierpniu a w Egipcie 28!!!) a i tak pływałem! A nasze morze w
      porównaniu z Morzem Czerwonym to kałuża!!! ZAZDROSZCZE WSZYSTKIM JADĄCYM DO
      EGIPTU NAWET DO HOTELI **!!!
    • Gość: wiki Re: Różni ludzie, różne wymagania, różne opinie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 11:54
      delikatnie rzecz ujmujac.....sorry,ale ta wypowiedz jest ZAJEBIASZCZA!!!!!
      nie ma biur bez skaz...a my wyluzujmy,a nie czujmy sie bogowie za 100o zl w 5*
      hotelu...korzystajmy z tego co najpiekniejsze w tym kraju a nie narzekajmy...
      Pozdrawiam:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka