Dodaj do ulubionych

Check in krok po kroku

31.05.13, 11:14
Lece pierwszy raz do Egiptu.
Co nalezy dostarczyc i powiedziec przy check in?
Ze chcemy nadac walizki czy cos jeszcze?
Obserwuj wątek
    • raf753 Re: Check in krok po kroku 31.05.13, 11:26
      Teoretycznie można by całą procedurę odbyć bez słowa. Podać paszport, voucher a bagaż postawić na wagę. Kultura jednak nakazuję powiedzieć dzień dobry i dziękuje ;)
      Nic się nie martw. Obserwuj osoby przed tobą i będzie dobrze.
      • medrzec13 dzien dobry i dziekuje...hyhy 02.06.13, 03:23
        kobieta pyta o procedure check in a nie kiedy mowic dzien dobry i dziekuje,sam fakt ze sie nie zna procedury check in nie znaczy ze osobie brak kultury i dobrego wychowania,kurde juz bym nie potrafil mieszkac w tym kraju,strasznii ludzie
        • raf753 Re: dzien dobry i dziekuje...hyhy 02.06.13, 12:41
          Tytułujesz się mędrcem a czytać ze zrozumieniem nie umiesz. Nikt nikomu nie zarzuca braku kultury. Zakończę na tym bo nic miłego więcej nie sposób o tobie napisać. Może faktycznie lepiej dla naszego kraju jak nie wrócisz.
    • coca.kola Re: Check in krok po kroku 31.05.13, 13:16
      Możesz poprosić o miejsce przy oknie lub przejsciu - jak wolisz.Możeszzwrócić uwagę że podróżujecie razem i chcecie miejsca obok siebie. W tamtą stronę nigdy nie miałam z tym problemu, w drodze powrotnej jak nie poprosiłam, to często siedzieliśmy oddzielnie.
    • mikani Re: Check in krok po kroku 31.05.13, 15:28
      Dokładnie tak jak poprzednicy. U nas wszystko prosto bez stresu, chociaż na polskim lotnisku również należy zwrócić uwagę że chcesz siedzieć razem z mężem czy dzieckiem bo niestety czasem obsługa daje miejsca jak leci i może się okazać że Ty i os. towarzysząca siedzicie razem a dziecko ma miejsce za wami lub przed albo w rzędzie obok. W Egipcie ta sama sytuacją dajesz dokumenty, znajomość języka obcego będzie pomocna przy poproszeniu o miejsca obok siebie.
      Powodzenia
      • kasia_p45 Re: Check in krok po kroku 02.06.13, 12:13
        A ja nigdy nie prosiłam i zawsze siedzielismy razem :P
        • mikani Re: Check in krok po kroku 02.06.13, 19:48
          Mnie osobiście też nie, ale byłam nie raz swiadkiem że np rodzina 3 osobowa nie siedziała razem a w osobnych rzędach, więc dla pewności odkąd latamy z dzieckiem o to proszę .
    • miriam_73 Re: Check in krok po kroku 31.05.13, 16:14
      1. Wchodzisz na lotnisko. Na dużych tablicach rozmieszczonych w terminalu sprawdzasz swój kierunek i informację, z których stanowisk (oznaczonych numerami) będzie odbywał się check in. Ewentualnie idziesz i pytasz o to w informacji.
      2. Jeżeli masz lot/ wariant bezbiletowy lub bez vouchera (tak mam np. w tym roku w Itace), zgłaszasz się bezpośrednio do tych stanowisk, które są wyznaczone do odprawy. Jeśli wcześniej musisz odebrać bilety/ vouchery, toi najpierw kierujesz się do punktu wyznaczonego przez biuro podróży i tam odbierasz kwity podróżne a następnie kierujesz się z nimi jak wyżej. czartery mają zwykle wyznaczone 2-4 stanowiska (wariant uproszczony: męża/ partnera/ innego towarzysza podróży wysyłasz po kwity, a sama ustawiasz się do odprawy lub dzielicie role odwrotnie :)).
      3. Jak dojdziesz do stanowiska odprawy, podajesz bilety (lub nazwisko przy bezkwitowej), na taśmie umieszczasz bagaż główny. Możesz ewentualnie poprosić odprawiającą Cię osobę o jakieś bardziej skonkretyzowane miejsce (ja np. zawsze proszę za skrzydłem, najlepiej rząd 20-22, przy oknie po prawej stronie, bo tak lubię ;-). Nie zawsze da się "pomarudzić", zwłaszcza jeśli już jest końcówka odprawy, ale spróbować można .
      4. Obsługa może poprosić o dostawienie na taśmę bagażu podręcznego, żeby sprawdzić, czy nie jest przekroczony limit. Następnie okleja bagaż główny odpowiednimi oznaczeniami, drukuje Ci kartę pokładową, gdzie podane jest, z którego wyjścia (gate) będziesz wchodzić do samolotu i o której zacznie się boarding czyli "załadunek" pasażerów, na tej części karty, która Ci zostanie przy wejściu masz też podany numer miejsca w samolocie i z tyłu doklejają odcinek bagażowy od bagażu głównego. To ważne na wypadek, gdyby, odpukać bagaż nie dotarł do miejsca przeznaczenia, dlatego dobrze jest tego kwitka nie zgubić, ani nie wyrzucać.
      I w zasadzie jeśli chodzi o check in to tyle.
      Dalej - idziecie na odprawę bezpieczeństwa (Security check). Tam na taśmię wykładacie WSZYSTKO - torebki i inne elementy bagażu podręcznego, paski ze sprzączką metalową, klucze, telefony, jakieś metalowe elementy. Przechodzi to wszystko przez prześwietlarki, wy przechodzicie przez bramke z detektorem, jak zacznie gwizdać to albo trzeba się cofnąc i jeszcze raz sprawdzić czy macie w kieszeniach coś co brzęczy, czasem trzeba ręcznie sprawdzi, czy nie ma gdzieś czegoś niedozwolonego i trafiacie na strefę wolnocłową. Do Egiptu to jeszcze nie koniec spraw do załatwienia, bo trzeba pamiętać, że lecicie poza UE, więc na koniec jest jeszcze kontrola paszportowa, więc dobrze jest zostawić sobie chwilę na to, a nie buszować "na styk" na duty free :). Potem paszport, gate i do samolotu. A po ok. 4 - 4.45 godz. lotu o tej porze roku dostaniecie suszarką w twarz i znajdziecie się w zupełnie innym świecie (temperaturowym) - wczoraj w nocy na wybrzeżu śródziemnym było 29 stopni...
      • mikani Re: Check in krok po kroku 31.05.13, 19:08
        No tak masz rację.. Nie pomyślałam żeby tak od podstaw.
      • maciejdm1 Re: Check in krok po kroku 31.05.13, 20:15
        Miriam-wielki szacun za opis.
        Pozdro...
    • miriam_73 Re: Check in krok po kroku 01.06.13, 13:49
      Miriam odpoczywa po urlopie ;-)
      • scorpio1956 Re: Check in krok po kroku 02.06.13, 15:51
        Kurcze, dawno tu nie byłem. Dzisiaj wchodzę i widzę taki post...i mi sie znowu odechciewa. Kurcze ja Wy młodzi przejdziecie przez życie?.
        W mojej firmie nie potraficie nawet wypełnic prostego wniosku. A wyjazd do Egiptu to już dla Was science fiction. Ożesz, nie róbcie siary!. Troszeczkę jaj i odwagi.
        Widać, czas dla mnie spadać na stałe.
        • gusia140 Re: Check in krok po kroku 02.06.13, 16:23
          a po czym wnioskujesz że prośbę o wytłumaczenie check in pisał ktoś młody?? Ja bardziej wnioskowałam że jest to ktoś w średnim wieku, trochę wyrozumiałości nie każdy musi być we wszystkim obeznany, coś co dla jednego jest oczywiste drugiemu może spędzać sen z powiek. nie lubie cwaniaków co mają własną firmę i myślą że "Pana Boga za nogi złapali"..
        • miriam_73 Re: Check in krok po kroku 02.06.13, 16:45
          Scorpio, jesteś niesprawiedliwy.... Jest wciąż wiele osób, dla których lotnisko to nowe doświadczenie, bo nawet jeśli wyjeżdżali za granicę, to niekoniecznie takim środkiem transportu lub niekoniecznie czarterem i z biurem w sposób zorganizowany.

Może zabrzmi to śmiesznie, ale sama pamiętam swój ogromny stres przy pierwszej podróży samolotem i pewną dozę bezradności wobec tego wszystkiego, co wówczas zdecydowanie przytłaczało (czasy były inne, informacja skąpa lub żadna, człowiek był młody, spękany i niedoświadczony). Jak dzisiaj pamiętam, że dzwoniłam do mamy z odnalezionego automatu telefonicznego (czasy przedkomórkowe), z pytaniem, co się dzieje z bagażem i czy mam go gdzieś szukać/ odbierać po przejściu security check. Dzisiaj sama się z tego śmieję, ale wtedy wcale mi do śmiechu nie było. I wcale się tego nie wstydzę. I dlatego potrafię zrozumieć takie pytanie (i obawy które się za nim kryją) i korona mi z głowy nie spadnie, jeśli komuś odpowiem w kilku prostych punktach, prawda?!

Wykaż odrobinę empatii dla ludzi mniej "obytych" w podróżowaniu, zwłaszcza lotniczym, nie każdy zna języki, czuje się pewnie w takiej zupełnie nowej dla niego sytuacji. Chyba lepiej, że pyta teraz, niż potem będzie tracił nerwy na lotnisku. Jeśli prosta odpowiedź może kogoś uspokoić i ułatwić przejście procedury w realu, to dlaczego nie? Nie musisz przecież odpisywać, ale nie oceniaj innych w ten sposób.
          • dana_n Re: Check in krok po kroku 03.06.13, 00:56
            No i nic dodać...nic ująć. To super, miriam_73, że wciąż chce Ci się odpowiadać na proste pytania. Krótko, zwięźle i przejrzyście. Mało kto już się może zdobyć na taki wysiłek. To fakt, że często padają na forum pytania, na które trudno odpowiadać...ale jak najbardziej jestem "za" , jeśli chodzi o odpowiedź dla kogoś, kto po raz pierwszy leci na wakacje i ma w związku z tym uzasadnione obawy. Niezależnie od tego, jak kogoś te odpowiedzi na proste pytania dziwią...czy śmieszą.
            • scorpio1956 Przepraszam ! 03.06.13, 07:10

Sorry, ale wytłumaczeniem moim może być to, że dawno nie zaglądałem na to Forum. Myślałem, a przynajmniej miałem taką nadzieję, że to Forum sie zmieni. Chciałem znaleźć jakiś ciekawy opis wyprawy, jakąś dyskusję. Niestety ciągle to samo. Prozaiczne (ciągle jednak to podkreślam) pytania o lotnisko (przecież na polskich, czy egipskich lotniskach nie ma opcji zgubienia się), pytania o bagaż, itp. Jest też wyszukiwarka, gdzie można praktycznie wszystko znależć. Zgadzam się, "pierwszak" ma prawo pytać, ale niech coś za to da. Np. , po powrocie opisze swój pobyt. Większość już nie wchodzi tutaj, nie dzieli sie swoja wiedzą.
              A miriam Ciebie podziwiam, za cierpliwość, szczerze.
              Jeszcze raz przepraszam i znikam...wypoczywać (być morze niedaleko Ciebie, miraim).
              • miriam_73 Re: Przepraszam ! 03.06.13, 10:48
                Ja już wróciłam do Warszawy :( teraz dopiero za 2 m-ce do Marsa.
                • nat10 Re: Przepraszam ! 03.06.13, 11:14
                  Miriam,napisałam na Forum hotele :D
                  • miriam_73 Re: Przepraszam ! 03.06.13, 13:55
                    Ale co napisałaś?
              • dana_n Re: Przepraszam ! 03.06.13, 12:06
                Ciekawe relacje powstają...ale nie na tym forum. Tutaj nie można zamieszczać zdjęć, więc to forum zawsze przegra z takimi, gdzie można napisać fotorelację.
                • janan2 Re: Przepraszam ! 03.06.13, 15:01
                  No dananka!!! Tu przegięłaś!Faktycznie cenzura to już tu na nieobyczajną wygląda.Aż ciężko pojąć dlaczego taka samolikwidacja tego forum.Zdjecia można zamieszczać.Moje są i to kilkadziesiąt.Fakt,że nie ma z Twojej "ślizgawki" z ubiegłego roku,Ale byłem sprawdzić,czy faktycznie tak ślisko.Okazuje się że nie!!!Coś miałaś wtedy "szczęście" chodzić po pachwinę w gipsie.Mnie akurat trafił się gasiorek,kłótnia ze stara i zamiast sprawdzać do końca ślizgawkę jak było założone,no to wylądowałem via Budapeszt w Egipcie.SAM.Co tam będę pędził za kursowym autobusem.Nie dogonię,albo się rozbiję,mając do wyboru 120 km i 400 wybrałem krótsza drogę,ale nigdy mi się nawet nie przyśniło,ze będę w Jerozolimie!Tylko takich powichrowanych relacji,akurat tu nie można pisać.Moment wytną.Ale póki co fotoforum działa.Więc nie narzekaj i bez siania paniki.
                  • dana_n Re: Przepraszam ! 03.06.13, 17:27
                    Janan, ja nie mówię o czymś, co się nazywa Fotoforum Egipt...bo nawet szkoda mi czasu, żeby tam wchodzić. Parę zdjęć na krzyż, podpisanych jednym zdaniem/ albo i nie/ co na nich jest.
                    Ja mówię o prawdziwych fotorelacjach z podróży, ze zdjęciami, z opisem odwiedzanych miejsc i emocji temu towarzyszących. Wystarczy wejść na forum wakacje.pl i poczytać na przykład mistrzowskie relacje tomka-gdynia. Znakomite teksty, fantastyczne zdjęcia... Polecam, poczytaj...wtedy będziesz wiedział jaka jest różnica miedzy tymi forami...i dlaczego tamto ma się całkiem dobrze...a tu już mało kto zagląda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka