Dodaj do ulubionych

Fiut z PIT !!!

17.08.13, 10:12
Dziś rano w TVN 24 jakiś kołek z Polskiej Izby Turystyki zapytany o to czy poleciałby dziś do Egiptu odpowiedział, że jak najbardziej ale zastrzegł, że każdy podejmuje decyzje we własnym imieniu. Na pytanie czy warto lecieć do państwa gdzie być może rozpoczyna się właśnie wojna domowa odpowiedział, że kurorty to państwo w państwie i w poprzednich latach nic nikomu się nie stało. Najbardziej jednak wkur...ła mnie wypowiedź na temat TUI. Redaktor zapytał czy inne biura nie powinny iść ich śladem, to fiutek odpowiedział, że TUI to mało znacząca firma na rynku wczasów do Egiptu. Redaktor, na to, że na 12 tys turystów w obecnej chwili 3 tys to turyści TUI. Kaban nie raczył odpowiedzieć udając, że nie słyszał. Myślałem, że PIT zależy na dobru klientów i powinna wspierać ich interesy ale widzę, że ważniejszy dla nich jest interes biur podróży i co się z tym wiąże kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Jednak ciuli w Polsce nie brakuje. Za tą głupią gadkę powinien dostać kopniaka w obsrany zad, a jego z całą rodziną powinno się wysłać do Kairu na wycieczkę objazdową "Marsz gniewu z mołotowem w garści".
Obserwuj wątek
    • kolumb68.1 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 10:24
      Dobre, dobre !!!. Popieram w 100% !!!. TUI zachował się perfekcyjnie jak i inne niemieckie biura podróży.
      Teraz czekamy na zachowanie naszych biur podróży.
    • wykus1 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 10:32
      3000 turystów TUI planowało wysłać do końca października. Tu jest różnica
      • singsing74 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 10:37
        Redaktor tak to ujął jak napisałem. Być może te całe 12 tys. również odnosiło się do tego okresu. Pomijając liczby Gość, którego opinia jednak coś znaczy powinien poprzeć zachowanie się TUI i sugerować to innym biurom. To on powinien wstawić się za polskim turystom, a nie za zagranicznymi biurami. Z tonu wypowiedzi widać było, że bardziej zależało mu na tych drugich. Niestety.
        • biomj Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 10:57
          singsing74 napisał(a):

> Redaktor tak to ujął jak napisałem. Być może te całe 12 tys. również odnosiło s
          > ię do tego okresu. Pomijając liczby Gość, którego opinia jednak coś znaczy powi
          > nien poprzeć zachowanie się TUI i sugerować to innym biurom. To on powinien wst
          > awić się za polskim turystom, a nie za zagranicznymi biurami. Z tonu wypowiedzi
          > widać było, że bardziej zależało mu na tych drugich. Niestety.
          PIT to organizacja zrzeszajaca biura podróży, a nie turystów. To chyba wiadomo czyich interesów będzie bronił jej prezes. Poza tym nic biurom nie może narzucać i sugerować, bo biura mają swoje zarządy, właścicieli. Nie ma się co burzyć i rzucać mięsem.
          BTW: wstawić się za polskim turystą
          • singsing74 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 11:14
            Przepraszam za błąd. Spostrzegłem po kliknięciu "wyślij" :)

Jeżeli zrzesza biura to powinien chociaż wspomnieć o uczciwym zachowaniu TUI, a nie dyskredytować go poprzez wytykanie małego udziału w rynku. Podejrzewam (i sam bym tak zrobił) że klienci w przyszłości wybiorą właśnie TUI ze względu na jego zachowanie.Także stwierdzenie, ze sam by pojechał też jest delikatnie mówiąc niepoważne i lekkomyślne. Interesy interesami ale uczciwość przynajmniej w tak gorącej sytuacji powinna być postawiona na pierwszym miejscu.

• 1web Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 11:51
              Nie ma za co chwalić tui, tanim kosztem prezes zrobił sobie akcje reklamową. Egipt dla tui to niszowa destynacja i do tego ciągle mu zostawało niesprzedanych miejsc. Nie bądźcie naiwni proszę.
              Podejrzewam, że autor wątku sra w gacie, bo kupił wakacje w Egipcie i stąd tu obrzucanie inwektywami...
              • biomj Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:06
                Też uważam, że to dobry chwyt marketingowy, teraz i na przyszłość. I na pewno nie wziął się z dobrego serca dla turystów, tylko z wyliczeń kosztów. Niemcy dobrze potrafią liczyć i kalkulować co im się opłaci. Tym bardziej, że wiadomo, iż nie jest to w TUI jakiś szczególnie preferowany kierunek.
                Część "wdzięcznych" turystów zmieni wyjazd na inny, albo w przyszłym roku w pierwszym rzędzie zarezerwuje wycieczki w "ludzkim" biurze.
              • singsing74 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:09
                Nie sram w gacie bo do Egiptu się nie wybieram. Jak poczytasz moje wypowiedzi w innych wątkach to się przekonasz.Na organizowane wakacje jechałem 2 razy jak skończyłem 20 lat. Od tej pory organizuję sobie sam i nigdy się nie zawiodłem, a ewentualne pretensje mogę mieć tylko do siebie. Komentuję zachowanie biur podróży i ludzi, których opinia wpływa na zachowania polskich -jak widać nadal nieświadomych- turystów. TUI to nie tylko polscy turyści więc też dostaną po kieszeni ale zachowują się wzorowo. Ponoć Wezyr również. Być może mają lepsze układy z hotelami w Egipcie i tak dużo nie stracą. Takie postawy należy chwalić i nagłaśniać. Inne piętnować i również nagłaśniać. Jeżeli biura nie stać na prawidłową i uczciwą reakcję, to powinno się zwinąć. Nie interesuje mnie ściąganie polskich turystów za pieniądze z moich podatków jak miało to miejsce w zeszłym roku.
    • amra24 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:00
      Oczywiście,ze Tui zrobiło sobie tylko i wyłącznie dobry PR.Wy myślicie,ze w trosce o bezpieczeństwo klientów zawiesili wszytkie loty?Naiwnosc. Tui Polska nie jest znaczącym graczem w Egipcie,wysyłają tam ok.50 osób tygodniowo,a i to cieżko im sprzedać.Z takimi ilościami mozna sobie zawieszac loty(po co dokładać?) i zapełnić sobie puste miejsca na innych kierunkach. Tego juz nikt głośno nie powie...
      • pietusza Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:11
        amra24 napisała:

> Oczywiście,ze Tui zrobiło sobie tylko i wyłącznie dobry PR.Wy myślicie,ze w tro
        > sce o bezpieczeństwo klientów zawiesili wszytkie loty?Naiwnosc. Tui Polska nie
        > jest znaczącym graczem w Egipcie,wysyłają tam ok.50 osób tygodniowo,a i to cież
        > ko im sprzedać.Z takimi ilościami mozna sobie zawieszac loty(po co dokładać?) i
        > zapełnić sobie puste miejsca na innych kierunkach. Tego juz nikt głośno nie po
        > wie...

Skąd masz takie kretyńskie informacje??? Czyżby pracownik konkurencji???

W czwartek odprowadzałem siostrę na samolot do Hurghady, był cały samolot turystów z TUI (na pewno znacznie więcej niż 50 osób), wcześniej w (we wtorek i sobotę) były wyloty do Sharm i do Marsa Alam, więc w ostatnim tygodniu było to kilkaset osób.
        Do końca października miało jeszcze polecieć ok. 3 tys. osób, a przecież to już końcówka sezonu, za chwilę rozpoczyna się szkoła więc, odpadają rodziny z dziećmi.
        A jeżeli nawet TUI nie jest największym graczem jeżeli chodzi o Egipt to i tak zwracają 100% kosztów.
    • amra24 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:01
      Poza tym autorka postu mogłaby dostosować swoje słownictwo.Nigdy nie zrozumiem i nie zaakceptuje obrażenia drugiego człowieka,którego i tak pewnie autorka nie zna.

I still haven't found what I'm looking for...
      • biomj Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:08
        autor, nie autorka
      • singsing74 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:20
        Klienta nie obchodzi z jakiego powodu został dobrze potraktowany. Czy to reklama czy troska, to jest mało istotne. Poczytajcie wpisy ludzi innych biur. Są oburzeni, że ich biuro nie chce oddać pieniędzy lub zmienić kierunku. To jest problem, a wy ganicie TUI, za powody dla których postąpiło wzorowo. Nie mam szacunku dla ludzi, którzy bez mrugnięcia okiem sugerują, ze w Egipcie nadal jest bezpiecznie przez co setki turystów może nie zdawać sobie sprawy z realnego zagrożenia (co było widać w dzisiejszej relacji z lotniska). I to tylko w imię źle pojętego interesu biur podróży. Taki człowiek to prawie jak złodziej, a dla mnie złodziej to pasożyt, z którym trzeba ostro i stanowczo.
        • biomj Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:43
          Ja akurat nie ganię TUI, ja ich podziwiam tyle, że za co innego niż Ty, singsing74.
          A że w Egiptowie nie jest bezpiecznie to ja np. uważam od dawna. Nawet jak było niby bezpiecznie- to ci , którzy tu na forum się wypowiadali, po diabła się tam pchać- zostali zakrzyczeni i zaszufladkowani jako siewcy paniki .
          Czemu wszyscy teraz płaczą , ze nie mogą się bezkosztowo wycofać? Trzeba było się zastanowić wcześniej- tyle jest jeszcze pięknych zakątków w Europie i na świecie.
          Umowa, to umowa, zawierana jest na konkretny termin i miejsce, a nie na jakikolwiek kierunek. A za jej zerwanie są określone w regulaminie konsekwencje.
          Jedyna nadzieja, że MSZ podniesie stopień zagrożenia lub że biura zweryfikują swoje postępowanie- kalkulując czy się im bardziej "opłaci" (tylko w sensie reklamowym) anulować wyloty czy wręcz przeciwnie.
        • pietnacha40 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 12:44
          Nie odstąpisz źle, odstąpisz, jeszcze gorzej.
          • gabriel_br Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 13:26
            Zgadzam się z singsing74 , nie istotne są powody odwołania przez TUI wycieczek do Egiptu , jest to jednak profesjonalne zagranie , na tym polega biznes - informacja poszła w świat . Inne biura nie patrzą perspektywicznie , chwilowo mniej tracą , ale w przyszłości ich obecne zachowanie odbije się negatywnie . ( kto pierwszy ten lepszy ) ! Można też zoriętować dzięki tej jednak bądź co bądź nieciekawej sytuacji jaka jest kondycja danego turoperatora . Zastanawiające co ?
            • kolumb68.1 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 14:05
              Ludzie co wy tu piszecie !!!.
              Wszystkie niemieckie biura bez zadnych problemów zwracają 100 % kasy bez żadnych kosztów ubocznych lub jak klient chce to zamieniają na coś innego !!!
              Dziwicie się że TUI tak się zachował i zrobił to z powodu reklamy ???
              W Niemczech to standart a nie zdziwienie.Sam przekonałem się na swojej własnej skórze.
              Dwa tygodnie temu zakupiłem przez Alltours Niemcy sam pobyt w Hurghadzie od końca sierpnia do 14 września. Zapłaciłem prawie 800 euro za 2 osoby. Dzisiaj przyszła wiadomosc z biura niemieckiego że wszystkie wyjazdy do 15 września są wstrzymane a biuro prosi o przesłanie numeru rachunku bo chca zwrócic kasę . Oczywwiście 100 % bez krecenia , zamieniania na inny kierunek.
              CZYSTA PERFEKCJA NIEMIECKA.
              • pietnacha40 Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 14:09
                W Niemcach, ja ;) w Polsce zawsze jest drugie dno. Tui, chamskie biuro, pijar sobie robi kosztem turystów. Nie powinni wstrzymywać wyjazdów. No, ale jak już to zrobili, to jazda po Tui za tanią reklamę. Nie dogodzisz :D
                • m.waligora Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 15:49
                  ale ludzie piszecie polskie tui, zawiesilo loty, polskie tui wysyla 50 osob na tydzien, polskie tui jest male, ale to nie polskie tui odwolalo tylko firma matka TUI DE.

www.handelsblatt.com/unternehmen/handel-dienstleister/reisewarnung-alle-reisen-nach-aegypten-abgesagt/8650598.html
                  czy niemieckie tui, ktore wysyla tez ludzi z belgii holandii etc. jest nic nieznaczacym operatorem??

kazdy kto byl choc raz z biurem tui wie ze vouchery przychodza z niemiec, tam jest centrala organizacyjna, wiec skoro firma matka zawiesila to tui poland tez-bo sam nie rezrewuje nie bokuje hoteli, robi to przez Niemcy.

podobnie postapil Thomas Cook.

tui sobie to odbije bo reklame zrobil- ja jesli tylko pojade z biurem to tylk z TUI. pokazalo jakosc -niemiecka jakosc. a polska alfa star- jest niestety bylejaka.

a TEN PAN Z PIT JEST PRZEDSTAWICIELEM ZGRAI BYLEJAKICH CHALUPNICZYCH BIUREK PODROZY KTORE B Y SPLAJTOWALY GDYBY COKOLWIEK ZWROCILY KOMUKOLWIEK. NIE MAJA NA CO ZAMIENIAC ANI ZA CO.
                  • gabriel_br Re: Fiut z PIT !!! 17.08.13, 17:35
                    A co nato nasze "największa" i "najlepsza" ITAKA ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka