Dodaj do ulubionych

Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili"

17.08.13, 16:57
Na wszystko będzie dobrze i nie należy wyobrażać sobie, że ktoś z najbliższych - nie tylko dziecko - straci nogę lub rękę, a na pewno nie zostanie zastrzelone w trakcie rozpoczynającej się egipskiej wojny domowej....

Jeśliby jednak tak się stało, to co ciekawe ile osób gotowe by było zapłacić o wiele większe pieniądze, by to odwrócić, niż to co już zapłacili...
Obserwuj wątek
    • pietusza Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 17.08.13, 17:10
      Chyba nigdy nie byłeś w Egipcie, kurorty są wiele kilometrów od Kairu, gdzie są krwawe zamieszki, w Hurghadzie jest spokojnie i nic się nie dzieje. Ludzie siedzą na plaży i na basenach, a jak ktoś zapłacił kilka czy kilkanaście tysięcy to oczywiste, że nie chce tego stracić, może dla ciebie to pryszcz, ale ludzie najczęściej oszczędzali na wyjazd cały rok, więc jeżeli nie ma żadnych niepokojących doniesień z kurortów to jadą i wszyscy wracają zdrowi i cali.
      Oglądam bezpośrednie relacje w TVN24 z Hurghady i widzę, że jest jak zawsze, żadnych zadym, nie mówiąc o strzelaninie.
      W Hurghadzie jest teraz moja siostra - wyjechała przed ostatnią rekomendacją MSZ i cały czas pisze, że jest bezpiecznie i spokojnie, a Egipcjanie chuchają i dmuchają na turystów.
      • taka_sobie_2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 17.08.13, 23:53
        Oczywiscie, że kurorty od Kairu dzielą setki kilometrów, ale nie tylko o odległość tu chodzi. Chodzi o to, że to jednak TEN SAM kraj. Jak wybuchnie wojna domowa to będzie paraliż, myślicie, że ktoś się będzie przejmować jakimś Włodkiem czy Zdzisiem, którzy ciułali cały rok żeby chlać drinki z palemką przy basenie w ramach all inclusive? No proszę was, nie bądźcie śmieszni. Zawali się rząd, będzie chaos, trudności z zaopatrzeniem, ograniczenia w poruszaniu się, nie mówiąc o tym, że ucierpi na tym bezpieczeństwo obywateli i wszystkich przebywających w Egipcie. Nikt nie może zagwarantować, że np. zdesperowani, zrozpaczeni ludzie nie zaczną nagle rabować hoteli i turystów. Trzeba miec nas.ane we łbie, żeby się pchać teraz w to bagno, jeszcze z małymi dziećmi, bo się zapłaciło kilka tysiaków. Litości... A my potem będziemy wszyscy musieli płacić za sprowadzenie po was samolotów żeby was wyciągnąć z ogarniętego chaosem kraju!
        • gladi3 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 00:14
          ciekawe ze ten reporterek z tvn24 pokazuje hurghade z hotelu grand plaza resort na koncu ulicy Memsza,a tam zawsze jest cisza i spokoj bo to sa koniec ulicy hehe.
        • li1210 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 00:24
          Byłaś u wróżki ? Do ciebie też może trzeba będzie kiedyś dopłacić.Dziwisz się ludziom ,że nie umieją zrezygnować z kilku tysięcy złotych i jednocześnie martwisz się ,"a my potem będziemy wszyscy musieli płacić za sprowadzenie .....itp." Im chodzi o kasę tobie też.A ja myślałam ,że troszczysz się o ich bezpieczeństwo.
          • podrozniczka32 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 10:39
            li1210 napisała:

> Byłaś u wróżki ? Do ciebie też może trzeba będzie kiedyś dopłacić.Dziwisz się l
            > udziom ,że nie umieją zrezygnować z kilku tysięcy złotych i jednocześnie martwi
            > sz się ,"a my potem będziemy wszyscy musieli płacić za sprowadzenie .....itp."
            > Im chodzi o kasę tobie też.A ja myślałam ,że troszczysz się o ich bezpieczeństwo.

Bardzo celna uwaga :D
          • rozalka81 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 11:43
            Po co mamy się troszczyć o bezpieczeństwo tych, którzy swoje własne bezpieczeństwo mają gdzies? A kim oni są, żeby za nich myslec? Niemowlakami? To tak jak z szacunkiem, ktoś kto nie szanuje samego siebie nie ma zazwyczaj szacunku u innych.
            • mateo.1977 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 12:00
              Zastanawiające jest kto ma według Ciebie większy szacunek? Osoba, która daje się okraść czy taka, która mimo przeciwności walczy o swoje.
      • inspector03 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 00:17
        >ludzie najczęściej oszczędzali na wyjazd cały rok

i dlatego nie chcą nawet wyobrażać, że im samym lub im bliskim może się cokolwiek stać w trakcie rozpoczynającej się wojny domowej

zwykle taka osoba potem mówi "gdybym mógł odwrócić czas", więc gdyby to było możliwe, to czy wtedy nie daliby o wiele więcej, niż to co zaoszczędzili przez ten rok

> W Hurghadzie jest teraz moja siostra

tylko co z tego? czy nie jest zrozumiałe, że konflikt dopiero się nasila?
        • zorajde Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 03:44
          Niech jadą. Szkoda naszego czasu. Ich życie, ich dzieci ..
          • gladi3 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 04:23
            oj tam oj tam zobaczymy jak bedzie.
            • zorajde Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 04:55
              My nie. Wy :) Ja się tam nie wybieram. Życie mi miłe ;)
            • brzoskwinka_me Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 08:58
              > oj tam oj tam zobaczymy jak bedzie.

jak mówi powiedzenie, mądry widząc niebezpieczeństwo kryje się, a głupi idzie dalej i ponosi szkodę
              • amertillek Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 12:21
                A ja mam "gdzieś " bezpieczeństwo durniow którzy pchaja sie teraz do Egiptu. Ja nie chce ponosic kosztów ew i naglego ich sprowadzania. Bo te koszty biura wsadza w ceny wycieczek do cywilizowanych krajów.
                • janan2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 12:56
                  W sytuacjach nadzwyczajnych,trzeba zawsze pomagać,niezależnie od stanu świadomości jadących.

Nie przejmuj się tak tymi wydatkami.To ułamek promila.Policz ile wydajesz na "słuszne cele" codziennie z własnych podatków,na powiedzmy KRUS,uprzywilejowanych,klechów ,religie i inne pierdoły typu IPN lub znajomi i krewni królika przy korycie.Jak to się ma (te koszty)do takiej nadzwyczajnej sytuacji jeśli zaistnieje,że tak sępisz!?

Poza tym mamy MINISTRE sportu i TURYSTYKI.Wieć jaka ministra taka i turystyka.Jak jest komunikat,że "nie jechać",bo róznie może być,no to decyzja powinna być szybka i jedna.Nie wysyłamy,a przede wszystkim nie sprzedajemy jeszcze teraz tego kierunku aby uniknąć potencjalnych kłopotów.

A tu jest taniec na linie i kundlizm.Zamiast za wszelką cenę zmniejszyć ryzyko,no to póki co robi się wszystko,aby koszty takiej operacji przerzucić na jadących.A jak to do cholery jest!!!To BP nie wiedziały jaki kierunek wybierają!?Nie przewidywały rozwoju sytuacji!?Więcej wiedzieli od kupujących!.Więc i całe ryzyko po ich stronie.Na walkę z "malkontentami",no to mają tabuny ekspierdów i prawników.A teraz robią za niewiniątka,jak co najmniej od dwu lat wiadomo,że w Egipcie sytuacja jest niepewna.Ale takie państwo,no to i takie prawa.To nie Rosja czy Włochy.Tu chodzi o kasę,więc nie ma sentymentów.Tyle,że w tle najmniej winni ryzyka i obłupienia w efekcie zapłacą,bo nie każdy zdawał sobie sprawę z sytuacji jak kupował jeszcze w ubiegłym roku.
              • boho-mazy Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 17:57
                Jest jeszcze inne powiedzenie "mądry Polak po szkodzie"...
                • xagona Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 18:30
                  Najlepsze jest to, że te wszystkie debile, co wykupiły wczasy i mnie od idiotki wyzywały, że straszę niepotrzebnie i oni jadą bo "tam nic się nie dzieje", nagle są oburzeni, że stracą pieniądze. Każdy kto wykupił wycieczkę od momentu kiedy zaostrzyły się zamieszki jakieś 3 tyg. temu powinien stracić całą kasę za kretynizm i cwaniactwo, żerowanie na tych co poszli po rozum do głowy i rezygnowali za potrąceniem zaliczek i łapali lasty na ich miejsce. Reszta normalnie policzenie kosztów do potrącenia. Ludzie mają świadomość tego co się dzieje na świecie ale kozaczą. Wystarczyło wybrać inny kierunek.
                  • amertillek Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 18:37
                    Świeta racja!!
                    • artekkavs Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 18:49
                      Jakos nie widac zeby samoloty lataly do hurghady nie oblozone w 100%....
                  • mateo.1977 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 18:51
                    xagona napisała:

> Najlepsze jest to, że te wszystkie debile, co wykupiły wczasy i mnie od idiotki
                    > wyzywały, że straszę niepotrzebnie i oni jadą bo "tam nic się nie dzieje", nag
                    > le są oburzeni, że stracą pieniądze. Każdy kto wykupił wycieczkę od momentu kie
                    > dy zaostrzyły się zamieszki jakieś 3 tyg. temu powinien stracić całą kasę za kr

Ale po co te epitety?
                    Czy ja Ci coś zrobiłem, że mnie obrażasz?
                    Ja swoją wycieczkę wykupiłem 12.08, po powrocie znajomych z Hurghady a dodatkowo zasięgnąłem info od osób, które mieszkają w Egipcie i mnie zapewniali, że wszystko gra.
                    • pietnacha40 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 19:02
                      Sorry mateo, ale to naprawdę głupie, co napisałeś. Cały świat się zastanawia, co będzie dalej, w którą stronę pójdzie Egipt, a Ty postanowiłeś wydać kasę, bo jakiś powracający turysta i ktoś, ciekawa jestem kto, z Egiptu Cię zapewnił, że jest ok? Nagle się okazało, że masz kogoś w kręgach politycznych Egiptu czy jak? To może te osoby, którym zawierzyłeś, które dla Ciebie są wiarygodne i się znają, niech wystąpią w tv i uspokoją ludzi na świecie? USA zacznie wysyłać turystów, Rosja, Niemcy, a Egipt rozkwitnie. Ja rozumiem, jak ktoś wykupił first, miał pecha, ale jak nazwać kogoś takiego, jak Ty? Chodzący optymista? Blondi wysiadła z samolotu i wyszczebiotała, jak tam cudnie i nic się nie dzieje, a Ty pomknąłeś wykupić last. No ręce opadają :( naprawdę na luzie będziesz leciał na te wczasy?
                      • mateo.1977 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 19:15
                        Szczerze nie czuje jako takiego ciśnienia. Mam do wylotu jeszcze ponad trzy tygodnie (12.09), i mimo wszystko myślę, że do tego czasu sytuacja się wyklaruje jak nie w dobrą to w złą stronę a MSZ wprowadzi czwarty alert, który umożliwi mi zwrot pieniędzy.

Myślisz, że każdy turysta analizuje sytuacje tak dogłębnie jak Ty o tym piszesz? Myślisz, że każdy się spodziewał 700zabitych 12 sierpnia?
                        Odwiedzając Wenezuele kilka lat kilkanaście lat temu też zastałem zamach stanu i powiem szczerze, że nikt tego też nie przewidział.

Urlop zaplanowany mam na drugą połowę września i szczerze, że przed wyborem kierowałem się atrakcyjnością dla dziecka a taki wydaje się hotel Jungle.

Zastanawiam się skąd się bierze tyle zawiści w kolegach z forum oceniających ludzi, którzy dokonują wyboru wyjazdu. Epitety i wulgaryzmy są przeplatane pogardą, która jest kompletnie dla mnie niezrozumiała.
                        • pietnacha40 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 19:27
                          Nie zdecydowałam się na wyjazd dwa lata temu, jak się wszystko zaczynało. Skończyło się w miarę spokojnie, ale miałam wrażenie, że to jeszcze nie koniec. I się nie pomyliłam. Nie zdecydowałabym się na wyjazd tam, bo to nie Europa, bo to islam i uważam, że uprzejmość i gościnność, to tylko fasada na rzecz aktualnej pracy w usługach, która w momencie może ulec zmianie. Miałam z tym do czynienia. Ja i moja rodzina wiele lat wcześniej. Dla tego tak dziwią mnie wykupywane w tej chwili wczasy. Ale nie każdy miał złe przygody i nikomu ich nie życzę. Jak piszesz, masz jeszcze sporo czasu do wyjazdu i miejmy nadzieję, że wszystko się dobrze poukłada. Szczególnie dla Egipcjan, bo wojna domowa, to rzecz straszna.
                    • artekkavs Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 18.08.13, 19:05
                      Ludzie musza sie dowartosciowac wylewajac na innych pomyje.
                      jacy oni nieodpowiedzialni, jacy skapi i w ogole zwyzywaja ich (takze i mnie bo jade i mam to w kakaowym oczku ;-\0 ). Niech jaką nad baltyk. woda we wrześniu bardzo rzeska ;-\0
                      świeżych rybek mozna pozajadać.
                      ja wole jednak bezpieczne resorty takie jak hurghada.
                      zwiedzac nie zamierzam bo to co chcialem zwiedzilem juz wczesniej po pare razy.
                      zostaje blogie lenistwo z rodzina i DZIECKIEM (!!!) i oczywiscie wycieczki morskie.
                      zycze wszystkim majacym chlodne podejscie do sprawy UDANEGO URLOPU !!!
                  • l-a do xagona 18.08.13, 19:05
                    xagona napisała:

> Najlepsze jest to, że te wszystkie debile, co wykupiły wczasy i mnie od idiotki
                    > wyzywały, że straszę niepotrzebnie i oni jadą bo "tam nic się nie dzieje", nag
                    > le są oburzeni, że stracą pieniądze. Każdy kto wykupił wycieczkę od momentu kie
                    > dy zaostrzyły się zamieszki jakieś 3 tyg. temu powinien stracić całą kasę za kr
                    > etynizm i cwaniactwo, żerowanie na tych co poszli po rozum do głowy i rezygnowa
                    > li za potrąceniem zaliczek i łapali lasty na ich miejsce

Większość ludzi, którzy wyjeżdżają w lipcu i sierpniu wykupiło wakacje w Egipcie znacznie wcześniej, to okres wakacji w szkole i rodziny z dziećmi rezerwowały Egipt bardzo często na początku roku lub na wiosnę (tak zrobili wszyscy moi znajomi, którzy ostatnio byli lub są teraz w Egipcie). Gdy rezerwowali nie było żadnych zamieszek z Egipcie, więc jeżeli teraz po ostatniej zmianie rekomendacji przez MSZ obawiają się wyjazdu to wymyślenie im od kretynów świadczy tylko twojej głupocie i chamstwie. Na szczęście te katastroficzne wieści się nie potwierdzają , wszyscy wracają cali i zadowoleni i potwierdzają, że w kurortach jest bezpiecznie, wszystko funkcjonuje normalnie.
                    A w ostatnim czasie lasty kupowali ludzie, którzy znali już ostatnią sytuację w Egipcie i oni raczej nie rezygnują, ale niektórzy Polacy to takie wredne istoty, ze życzą bliźnim jak najgorzej, takie nasze polskie piekiełko - twój wpis jest tego ewidentnym przykładem.
                    • warmianka35 Re: do xagona 18.08.13, 19:52
                      No i po co te przydługie rozważania? Kto się nie boi niech jedzie, a kto wystraszony niech zostanie. W końcu wszyscy są dorośli i mają prawo do podejmowania takich a nie innych decyzji. Rozwodzenie się na forum nic nie pomoże, bo i tak tylko czas pokaże, kto się nie pomylił. Ja osobiście bym nie pojechała, bo w 2011 każdy dzień w Hurghadze kończyłam wieczornym oglądaniem wiadomości na wszystkich dostępnych kanałach i wiem, że taka atmosfera na urlopie to zdecydowanie nie moje klimaty.No, ale mnie po prostu zamieszki zastały w Egipcie i w moim odczuciu nie były tak krwawe jak obecnie.W każdym razie życzę wszystkim o mocnych nerwach udanego urlopu.
                      • artekkavs Re: do xagona 18.08.13, 20:00
                        a te zamieszki dotknely cie bezposrednio ?
                        gdybys nie ogladala tv i nie spinala sie niepotrzebnie urlop przebieglby troche bardziej na luzie.
                        • warmianka35 Re: do xagona 19.08.13, 10:24
                          do artekkavs
                          Akurat tak się składa, że powody miałam. Nałykałam się gazu łzawiącego przy dworcu w Asuanie jak rozpędzali demonstrację, gdy wsiadaliśmy do pociągu do Kairu. Niepotrzebnie tłukłam się przez całą noc do Kairu, w którym tuż przed naszym przejazdem, wojsko obstawiło wszystkie zabytki i zabroniło wstępu. W hotelu w Gizie nie przyjęto nas na nocleg, bo wystraszona obsługa powiedziała, że nie wie, co będzie się dalej działo, więc po nocy kilkugodzinna tułaczka do Hurghady. Pod koniec pobytu jedzenie zrobiło się bardzo marne, zabrakło nawet głupiej herbaty. Znajomi, którzy nocowali w hotelu w centrum Hurghady w hotelu Empire opowiadali o grupach Egipcjan z maczetami, którzy łazili pod ich oknami. Ci sami znajomi, którzy wyjeżdżali tydzień przede mną koczowali wiele godzin na lotnisku, bo zaczął się strajk. Więc myślę, że jak to ładnie ująłeś/łaś miałam powody do spinania się. Trzeba być chyba bez wyobraźni uważając, że w takiej sytuacji powinnam spokojnie popijać drinka na plaży i olewać wszystko to, czego byłam świadkiem i co oglądałam w TV. Najlepszy ogląd sytuacji ma się na objeździe, no ale teraz, mam nadzieję, objazdy są odwołane.
                    • taka_sobie_2 Re: do xagona 18.08.13, 21:06
                      Tak poza tym... kretynem trzeba być wybierając Egipt w lipcu czy sierpniu i to jeszcze z dziećmi. To jak w czasie największych upałów pakować się do piekarnika... jesień, zima - to jest pora na Egipt.
                      • artekkavs Re: do xagona 18.08.13, 21:29
                        dziewczyno,
                        od razu widac ze pojecia nie masz o egipcie.
                        jedz nad nasze moze, zycze udanej pogody.
                        • taka_sobie_2 Re: do xagona 19.08.13, 14:23
                          Nad Bałtyk to się najeździłam za dzieciaka z rodzicami. Na lato wybieram zagranicę, ale kraje cywilizowane, z gwarantowaną pogodą ale nie z temperatura 50 stopni na plusie. Miałam takich znajomych co to do Egiptu pojechali w lipcu i płakali potem, że z hotelu nie wychodzili dalej niż na basen "bo taaaki upał był straszny, że się wytrzymać nie dało" :)
                          Trzeba było jechać do Grecji, Włoch itp. itd.
                          • kasia_p45 Re: do xagona 19.08.13, 17:19
                            Dupa tam.. Ja byłam na przełomie lipca i sierpnia (2008) i sobie bardzo chwale. Pomimo gorąca, które było zresztą bardzo znośne udało nam się bardzo dużo zwiedzić a nie siedzieć tylko w hotelowym basenie.. I z przyjemnością bym to powtórzyła..
                            forum.gazeta.pl/forum/w,622,90585027,90585027,Egipt_2008_Moje_wspomnienie_.html
                            • janan2 Re: do xagona 19.08.13, 17:37
                              >Dupa tam..
                              Kasia!!!
                              Wyrażaj się.Taka kulturalna i ułożona osoba,aż nie pasuje tak chlapnąć.
                              Wiadomo!To najważniejsza część ciała,bo tam wszystko się zaczyna.Ale jakoś nie przyjęte takie wyrażonko,tym bardziej,że Ty ostatnio wyjątkowo spokojna.A tu masz!Udzieliły Ci się rozterki i strachy,że nagle taka bojowa!?
                              • kasia_p45 Re: do xagona 19.08.13, 17:54
                                Ja ułożona... hahah :P
                                Ale jak to wszystko czytam to aż czasem chce mi się wołać o pomstę do nieba...
                                A ty nie??
                                • janan2 Re: do xagona 19.08.13, 18:27
                                  Wołanie na pustyni.Nikt nie słyszy.Tylko echo.
                                  Po co aż do nieba wołać.Wysłucha albo i nie,jego wola.
                                  Ale dziwić się nie wypada,sytuacja lekko napięta,ludzie podnieceni,dylemat wyboru i decyzji,a do tego jeszcze pakowanie i wszelkie "przyjemności",związane z "rewolucjami" i BP,co grają strachliwym na nosie.
                                  No to jeśli już nie ułożona,no to chyba musowo za Pirenejami spotkałaś Iberię.Wolę taką Kasię z przed lat,niż taką jak ostatnio ciamciaramcia jakby co o!
                                  • kasia_p45 Re: do xagona 19.08.13, 19:02
                                    Ja ci zaraz dam ciamciaramcie !
                                    Iberii na szczęście nie spotkałam i oby tak zostało bo wcale za nią nie tęsknię... pomimo, że byłam na Półwyspie Iberyjskim :PP
                                    A ja tam będę się dziwiła... chcą niech jadą.. nie chcą niech w domu zostają.. po co tyle krzyku?
                                    Każdy odpowiada za siebie i swoją rodzinę.. sama nie wiem co bym zrobiła na miejscu tych co mają dylemat: jechać czy nie jechać?
                                    Z pozycji biurka i fotela wygodnie jest prawić morały ale postawić się w czyjąś sytuacje już nie koniecznie..
                                    Faktem jest jednak, ze w obliczu tych wszystkich wydarzeń na pewno nie jest już w Egipcie tak fajnie jak to było kiedyś.. Dlatego ja pozostaje neutralna.. niech każdy decyduje za siebie co zrobi.. A w przyszłym roku... może do Maroka?? Co myślisz??
                      • werkaem Re: do xagona 19.08.13, 11:04
                        taka_sobie_2 napisała:

> Tak poza tym... kretynem trzeba być wybierając Egipt w lipcu czy sierpniu i to
                        > jeszcze z dziećmi. To jak w czasie największych upałów pakować się do piekarnik
                        > a... jesień, zima - to jest pora na Egipt.

Odezwała się kretynka, setki tysięcy ludzi, z różnych krajów wyjeżdżają do Egiptu w lecie, bo tak lubią spędzać urlop i tobie nic do tego, dobrze się czują oni i ich dzieci, ale oczywiście taka prymitywna baba jak ty może sobie latać w zimie, kiedy dni są krótkie, woda w basenach zimna, a wieczory chłodne, skąd się biorą takie tłuki??!
                        • 3moni37 Re: do xagona 19.08.13, 14:22
                          co za bzdura Egipt zima owszem super pora na zwiedzanie!!!!latem bosko lezaczek plaza cudna rafa koralowa,snurkwanie po to tam sie jedzie latem!!bylam wiem wiec polecam!!!1a upaly jakos gorzej znosze w Polsce niz w Egipcie tam jest inne powietrez i ten wiaterek super!!!!
                      • zdzisnadzis Re: do xagona 19.08.13, 14:59
                        taka_sobie_2 napisała:

> Tak poza tym... kretynem trzeba być wybierając Egipt w lipcu czy sierpniu i to
                        > jeszcze z dziećmi. To jak w czasie największych upałów pakować się do piekarnik
                        > a... jesień, zima - to jest pora na Egipt.

A ty sie urwałas z księzyca?/ W Egipcie jest zupełnie inna wilgotnosc powietrza. Ja osobiscie lepiej znowsze tak wysokie temperatury w tego typu krajach niz u nas w Polsce . Puknij sie w czółko, zanim popelnisz tego typu kolejny post.,.
                        • des4 Re: do xagona 19.08.13, 16:22
                          Latem gorąca i wilgotne sauna

Opowieści o "suchym przyjemnym" klimacie to urban legend

Na pustyni owszem nad morzem nie

O północy temperatura nie spada poniżej 30C a woda to ciepla zupa nie dająca żadnej ulgi
                          • miriam_73 Re: do xagona 19.08.13, 16:50
                            Hmmm...

Dzień w dzień 35-36 stopni, wilgotność niwielka, jeden dzień przy zerowym wietrze, z lekkim dziwnym przymgleniem z podwyższoną wilgotnością (przeszedł front od Płw. Arabskiego, tak informował CNN-owski weather forecast),. wtedy trochę duszno i skwarno w środku dnia. Poza tym - zdecydowanie przyjemniej niż w tym samym czasie w Warszawie.

Spanie w nocy w pokoju bez klimatyzacji, nie była potrzebna.

Woda w morzu: między 27 a 30 stopni, precyzyjny odczyt z komputera at request.

Stan z ub. tygodnia.

Urban Legend?
                            • des4 Re: do xagona 19.08.13, 19:25
                              Oczywiście

Zjedz w egiptowie kolację o 20 na wolnym powietrzu

Powodzenia
                              • des4 Re: do xagona 19.08.13, 19:36
                                Siedzę właśnie lalka w Grecji dzień w dzień 35C

Rozumiem więc że na pustyni macie ten sam klimat co tu bo woda tu ma też 27C?

Przynajmniej tu można wyjść do tawerny na tsipouri i nie oglądać zasiekow i patroli z ostrą bronią zastanawiając się czy któryś brat w Allahu nie zechce się wysadzić

Wakacje w ośrodku zamkniętym...brakuje wam tylko wiezyczek z cekaemami na dachu hotelu...wakacyjną wolność i swoboda :D
                                • taka_sobie_2 Re: do xagona 19.08.13, 22:11
                                  Ośrodek wczasowy specjalnej troski ;)
    • niebieskie.oko Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 14:25
      Nie obrazajcie sie wzajemnie, bo to nie ma sensu. Kazdy czlowiek ma inny poziom wrazliwosci I inny system wartosci. Dla jednego wazne jest bezpieczenstwo swoje I najblizszych, dla innego jego ciezko zapracowane w pocie czola, odlozone pieniadze na wakacje w Egipcie. Polityka BP jest taka, ze zysk ponad wszystko, wiec Ci ktorzy nie moga zmienic kierunku wakacji albo wycofac pieniedzy jada z dusza na ramieniu. Innym nie przeszkadza wypoczynek w kraju na skraju wojny domowej, gdzie codziennie gina ludzie na ulicy. Przeciez, to nie ich problem, prawda? Zaplacili, czekali na wymarzony urlop wiec ma byc I koniec. Mimo wszystko. Ludzi przestrzegajacych wyszydza sie na forum, A Ci tez obrazaja. I nic z tego nie wynika. Fakt, ich pieniadze ich sprawa. Sa dorosli, wiec biora za siebie odpowiedzialnosc. I maja prawo robic co sie im podoba z ich wakacjami I z ich pieniedzmi. Racja.
      • inspector03 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 14:59
        >Kazdy czlowiek ma inny system wartosci. dla innego jego ciezko
        >zapracowane w pocie czola, odlozone pieniadze na wakacje w Egipcie.

Ciekawe ilu osóbom system wartości pozwalałby na to by dać sobie odciąć nogę lub dać rozstrzelać, gdyby wszcześniej przez tydzień pobyc w luksusowym hotelu.
        Gdyby można było w takim przypadku odwrócic czas, to ile osób dałoby o wiele większe pinieądze, aby odsyskać straconą nogę czy odzyskać życie.
        • xagona Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 16:09
          Widzę, że moja słowa rozpętały dyskusję.

Ja tylko napisałam, że konsekwencje głupoty powinni ponieść debile którzy burzą się, że stracą pieniądze a wiedzieli o zamieszkach i że sprawa idzie w złym kierunku a wykupili lasty i jeszcze szyderczo pisali na forum, że "idioci sieją panikę a oni mają to gdzieś i lecą". Natomiast ludzie, którzy kupili wczasy na FM powinni mieć rezygnację z faktycznym potrąceniem kosztów poniesionych przez biuro (no bo z jakiej racji biuro ma płacić za bezmyślny wybór kierunku). Kraje arabskie są miejscem wakacji podwyższonego ryzyka od kiedy wybuchła rewolucja (o czym MSZ informuje od 2 lat) i trzeba to mieć na uwadze decydując się na ten kierunek i być gotowym na ewentualne koszty jakie się poniesie przy rezygnacji jeżeli biuro nie zaprzestanie wysyłania turystów (bo ma do tego prawo do momentu, kiedy nie dostanie czerwonego światła od MSZ) a nam nagle się otworzą oczy i spanikujemy.
          • xagona Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 16:27
            Dlaczego to napisałam? Bo pod nosem śmieję się z tych imbecyli, którzy od kilku tygodni wymądrzali się i cisnęli mi po tym jak uczciwie napisałam po ostatnim pobycie, że nie jest tam kolorowo i z dnia na dzień robi się gęsta atmosfera (od młodocianych biegających po ulicy z pistoletami po agresywnych miejscowych, którzy potrafią splunąć w kierunku turystki bo miała czelność wyjść w krótkiej sukience na promenadę), a biura takie jak Alfa, które w największe zamieszki wysyła turystów, dają wywiady i wciskają kity, że w kurortach się nie odczuje, że jest niebezpiecznie więc śmiało można lecieć. Momentalnie znaleźli się obrońcy biura i kierunku, jako argument podając, że ktoś ich znajomych właśnie wrócił i nie pamięta żadnych niemiłych incydentów poza kacem po pysznych drinkach z all więc mam się dalej zająć podróżowaniem palcem po mapie bo nigdy nigdzie nie byłam skoro wypisuję bzdury.

To teraz ja z nieukrywaną satysfakcją życzę rezygnującym łowcom LM, tej jakże wspaniałej i drogiej podróży palcem po mapie. Tym od FM życzę na przyszłość więcej rozsądku i wyobraźni choć i znalezienia czegoś na zastępstwo, bo szkoda by dzieciaki ponosiły konsekwencje złego wyboru rodziców.
            • wwmm Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 17:23
              trza leciec, i zabrac ze sobom wiecej kasy w $ na wypadek ewakuacji przez izrael..
              • xagona Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 19:45
                Może się załapią na transport od Brytyjczyków...wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14461992,Okrety_Royal_Navy_w_gotowosci_do_ratowania_brytyjskich.html#BoxSlotII3img
                • zorajde Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 20:23
                  Czyli angole już uciekają ? :) Dziś nasze biura stwierdziły że dalej latają ;)
                • werkaem Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 20:31
                  Jakoś strasznie dużo Angoli w tym "niebezpiecznym" Egipcie, a i wiadomości o zamieszkach (nawet w Kairze) jakby ostatnio znikły, ale towarzystwo wzajemnej adoracji, doradzające Polakom jak najlepiej stracić swoją kasę, nadal się nakręca.
                  • zorajde Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 20:40
                    To sie zgadza. Jakos dziwnie ucichly wiadomosci u nas kiedy za granica caly czas pokazuja demonstracje.
                    • l-a Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 20:51
                      zorajde napisała:

> To sie zgadza. Jakos dziwnie ucichly wiadomosci u nas kiedy za granica caly cza
                      > s pokazuja demonstracje.

Jakby znowu były jakieś krwawe zamieszki to na pewno by pokazywali, ale wyraźnie się sytuacja uspokaja, a demonstracje to odbywają się chyba we wszystkich cywilizowanych i demokratycznych krajach, także w Polsce.
                      • kasia_p45 A Egipcjanie chcą uciekać z kraju.. 19.08.13, 20:55
                        Właśnie rozmawiam sobie na skypie z Egipcjaninem (nasz przewodnik po Kairze) i powiedział mi, ze jest bardzo niebezpiecznie, ze nie wiadomo o co w końcu chodzi, że Egipt się zmienia i on bardzo boi się o rodzinę... ze w koło nich giną ludzie... itd. itp.
                        Nie wygląda to fajnie.. :((

>>> C'est la vie <<<
                        • zorajde Re: A Egipcjanie chcą uciekać z kraju.. 19.08.13, 21:06
                          Dziś zginęło 25 policjantów na Synaju. Demonstracje trwają cały dzień i wczoraj i dziś. Nie wiem co ty jeszcze bardziej "krwawego" potrzebujesz, żeby uznać że jest niebezpiecznie. Zginęło około 1000 osób jeśli to nie zaniżone liczby. Jeszcze mało ?
                          • zorajde Re: A Egipcjanie chcą uciekać z kraju.. 19.08.13, 21:10
                            "demonstracje to odbywają się chyba we wszystkich cywilizowanych i demokratycznych krajach"

Jak czytam takie głupoty to zastanawiam się czy pracujesz w biurze podróży czy sam wykupiłeś wakacje w jakimś felernym biurze i się pocieszasz. U nas też były demonstracje, ale nie ginęło w nich 1000 osób, nikt nie wyciąga 25 policjantów z autobusu i nie strzela do nich. Obudź się. W Egipcie jest źle i nie wygląda na poprawę.
                            • l-a Re: A Egipcjanie chcą uciekać z kraju.. 19.08.13, 21:28
                              > "demonstracje to odbywają się chyba we wszystkich cywilizowanych i demokratyczn
                              > ych krajach"

Pisałaś/eś o demonstracjach, a nie zamieszkach, w których ginęli ludzie, więc czytaj ze zrozumieniem zanim zaczniesz głupio odpowiadać.
                              Poza tym panuje na tym forum jakaś idiotyczna maniera posądzania o pracę w biurze podróży ludzi, którzy mają inne zdanie.
                              Jakbyś czytała moje znacznie wcześniejsze wpisy to wiedziałabyś, że od wielu lat latam na wakacje tylko z TUI, które jest tym biurem, które anulowało wszystkie wyloty do Egiptu na ten sezon.
                              Poza tym, w tym roku w ogóle nie byłam i nie będę w Egipcie, ale staram się obiektywnie ocenić sytuację i nie reagować histerycznie, poza tym mam informacje od znajomych, którzy wrócili niedawno z Egiptu lub są tam teraz (w kurortach - nie w Kairze czy Aleksandrii) i nie potwierdzają żadnych katastroficznych opinii o zagrożeniu turystów.
                      • pietusza Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 21:13
                        Mam codzienny kontakt z siostrą, która od czwartku jest w Hurghadzie (Makadi Bay) z dziećmi i codziennie pisze, że jest OK, nie dzieje się nic niepokojącego, super hotel, plaża i aquapark, jest spokój i nie czują żadnego zagrożenia, świetne jedzenie, nie za żadnego problemu z zaopatrzeniem, nie ma tylko wycieczek, ale ona i tak nie miała zamiaru nigdzie jeździć z dziećmi.
                        Więc sądzę, że jeżeli ktoś nie może zmienić kierunku na inny bez straty pieniędzy to raczej nie ma się czego bać, ale oczywiście każdy musi sam zdecydować czy jechać.
        • niebieskie.oko Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 13:18
          To jest wlasnie INNY SYSTEM WARTOSCI. Dla nich wazne sa pieniadze wplacone na wakacje niz Twoja "utrata reki I nogi". Nie przyjmuja do wiadomosci, czym moze sie skonczyc urlop w muzulmanskim kraju ogranietym wojna domowa. To, ze sasiad Zdzichu wrocil calo I zdrowo z Egiptu mc temu nie oznacza, ze I jemu sie nic nie stanie. Sytuacja zmienia sie co chwila. Nalezy wlaczyc swoja wyobraznie.
          Zeby bylo jasne, nie zycze nikomu niczego zlego. Ale w przypadku klopotow, radz sobie sam. I niczego nie oczekuj od panstwa. Wszak, MSZ ostrzegalo. Koniec. Kropka.
      • taka_sobie_2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 22:13
        I za swoje pieniądze niech potem wracają do Polski. A nie rzadowym samolotem przysłanym za nasze pieniądze.
        • irhana Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 22:48
          Te rządowe pieniądze, to nie tylko "Wasze" pieniądze ale i "Nasze" czy "Ich" też, bo nie tylko "Wy" ale i "Oni" i "My" podatki też płacimy, może nawet większe niż Wy ;-)
          Jak mnie wkurzają takie mądrości, że co niby, że Ci co latają do Egiptu, to na socjalu całe życie i nigdy złotówki w postaci podatków nie zapłacili?
          Czy lecieć teraz czy nie, to indywidualna sprawa ale od moich podatków i praw za nie przysługujących jako obywatelowi RP wara! Ja też płace podatki, które idą na durne rzeczy albo takie, które mnie zupełnie nie dotyczą i dotyczyć nie będą i jakoś nie mówię nikomu żeby płacił sobie za coś tam sam np. za stadion narodowy, czy przywileje emerytalne niektórych grup społecznych!
          • janan2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 09:54
            @Irhana!!!
            Nie wzięłaś jednak pod uwagę bardzo istotnej rzeczy!A może tylko Ci się omsnęło!Szkoda,bo to wiadomość dawno temu ogłoszona i realizowana przez fuhrera.No i co ważne!Jego wyznawcy w to wierzą.Więc przypominam.

Ze to oni wysyłać mieli i wysyłają połowę swoich zwolenników na plaże Egiptu!Tak zapowiadano i tak chyba jest,no nie!?.Większość to socjal z tych jego zwolenników lub przynajmniej z nierówno ułożonym beretem.Ten może lekko cisnąć,z tego potem problemy w rozumowaniu.Więc szkoda dodatkowej kasy, aby ich sprowadzać z podatków tych akurat biedaków co płacą tu nad Wisłą,a jadą niecnoty do Egiptu.Nie widzisz jak wielką troską o Twój portfel się wykazują!?Trzeba chwalić taką postawę a nie pomstować mi tutaj.Więc jestem za pomysłem ,aby jednak nie sprowadzać takich.Nooo,żeby tak jeszcze z tychże utworzyć jaką dywizję,coby tak bezczynnie w tych kurortach nie siedzieli wyposażyć w broń typu jakie ołowiane różańce czy inne cięższe znaki naszej wiary i wysłać na "wycieczkę" do Kairu.Zdzielił by takiego brodatego taką bronią w turban,no to raz na zawsze przeszła by mu ochota na manify,bo by się guzów nie doliczył,a o bólu czerepu nie wspomnę.Manewry przerabiali na N.Swiecie nie tak dawno,więc fachmany.A tak wreszcie zapanował by spokój i porządek w Egipcie.Wiec nie wysilaj się z tłumaczeniem tak "oczywistej oczywistości".Niektórzy nie pojmują,a nerwów szkoda.Poza tym,przyjęłaś "błędne" założenia do swojego wpisu nie biorąc pod uwagę opisanej okoliczności o!

Poza tym z resztą wywodów Twoich całkowicie się zgadzam.Pomagać trzeba,nawet niektórym jak widać wbrew ich woli.Oni pojechali za własne ciężko zarobione pieniądze wielokrotnie opodatkowane,włącznie z tym biletem czy wycieczką.To raczej nie socjal czy taca.Jakoś nie jęczą,że tyle podatków płacą w wykupionej imprezie.A te idą czasami na dokumentnie niepojęte pierdoły lub uprzywilejowanych i nic na to nie poradzi.Więc ten promil z tych płaconych przez takich podatków,mogą wykorzystać choćby na powrót.Nie ma co sępić,jak sytuacja nadzwyczajna może być.Poza tym sojusznicy pomogą.

• singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 10:01
            Turystów do Egiptu leci kilkadziesiąt tysięcy, a podatki do polskiego budżetu wpływają od 36 milionów obywateli (choćby w postaci VAT), również tych których na wakacje nie stać. Potem jest ogólnonarodowa zrzutka na "wybrańców". Ewentualny koszt sprowadzenia powinny pokryć ubezpieczenia wliczone w koszt wycieczki, bo jak widać biura potem umywają ręce, plajtują, żeby w następnym roku powstać pod nową nazwą, a kwoty ubezpieczeń to jakieś marne grosze.
            • janan2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 10:38
              Policz "zrzutki" niczym nieuzasadnione na przedwczesnych emerytów,KRUS,klechy i ich dzieła wybrane,cała nieopodatkowaną strefę zakazaną służb mundurowych,w stanie spoczynku,różne IPN-y,koncerty Madonny,stadiony i można by tak bez końca praktycznie.

Jak to się ma do nadzwyczajnych wydatków raz na jakiś czas,gdy trzeba pomóc czasami nierozsądnym.Tego nawet w promilach nie idzie ująć.Przemyśl i lepiej tymi potężnymi kwotami zmarnowanej kasy się martw,a nie takimi pierdołami.Pomagać w takich sytuacjach zawsze trzeba.

Inna sprawa,że jak ktoś przekręci kasę,no to dożywotnio nie powinien mieć prawa do prowadzenia biznesu.Akurat tak nie jest i to jest cholerstwo.Ale za to mamy "ministrę" sportu i turystyki.Więc co się dziwisz!?Jaka "ministra",no to taki sport i turystyka.Z przyległościami,typu ubezpieczenia czy warunki prowadzone w branży turystycznej.Cała reszta to gdybanie.
              • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 11:11
                To, że mamy burdel w kraju to doskonale wiem. Odniosłem się tylko do odpowiedzi irhany jakoby jeżdżący do Egiptu wpłacali więcej do budżetu niż pozostała reszta. To oczywiście nieprawda. Co do kwestii emerytur itp. to się zgadzam ale to temat zupełnie inny więc nie będę się odnosił. Po zeszłorocznej serii upadków biur podróży zapowiadano zmianę wysokości zabezpieczenia każdego biura, tak, żeby marszałek danego województwa nie musiał wydawać publicznych pieniędzy na powroty turystów. Oczywiście należy pomagać za publiczne pieniądze osobom, które znalazły się w nadzwyczajnej, trudnej do przewidzenia sytuacji. Moim zdaniem lecąc teraz, turyści podejmują świadomą decyzję i z tego kręgu powinni być wykluczeni, a za ich sprowadzanie powinno odpowiadać wyłącznie BP i jego właściciel całym swoim majątkiem (ewentualnie ubezpieczalnia z odpowiednio dobranym pakietem ubezpieczeń).
                • pietusza Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 11:17
                  singsing74 napisał(a):

>.....Oczywiście należy pomagać za publiczne pieniądze osobom, które zn
                  > alazły się w nadzwyczajnej, trudnej do przewidzenia sytuacji. Moim zdaniem lecą
                  > c teraz, turyści podejmują świadomą decyzję i z tego kręgu powinni być wyklucze
                  > ni, a za ich sprowadzanie powinno odpowiadać wyłącznie BP i jego właściciel ca
                  > łym swoim majątkiem (ewentualnie ubezpieczalnia z odpowiednio dobranym pakietem
                  > ubezpieczeń).

Podoba mi się takie gdybanie, nie ma na razie żadnych przesłanek, że turyście będą musieli być sprowadzani z Egiptu za państwowe czy jakiekolwiek inne pieniądze, wszyscy wracją w terminie, ale z nudów trzeba pobiadolić nad losem naszych podatków
                  • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 11:29
                    Moje podatki więc będę sobie biadolił ile mi się podoba :)
                • janan2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 11:47
                  >Odniosłem się tylko do odpowiedzi irhany jakoby jeżdżący do Egiptu wpłacali więcej do budżetu niż pozostała reszta.To oczywiście nieprawda.

No i znowu nie masz racji.To jednak prawda.Więcej zarabiają,więcej wydają,więcej płacą podatków.Socjal weżmie co najwyżej zapomogę lub świadczenie, które i tak w połowie zaniesie wielebnemu,a tam już wsiąknie bezpowrotnie.W sumie pojedzie co najwyżej na pielgrzymkę lub na odpust w sąsiedniej parafii.Reszty świata czy tam kultur nie zna.Nic nie wie jak to hula.

Co do reszty zgoda!Ale to tylko gdybanie i teoretyzowanie.Nie wiadomo czy trzeba będzie sprowadzać.Z tym trzeba by do jasnowidza.Tak,że takie zamartwianie się na przyszłość.Ale nie ma co się nadymać,czy dobierać sobie do głowy teoretycznymi sprawami,bo jeszcze coś pod sufitem może się popsuć.Koniec z mojej strony w tym temacie.Bez urazy!Pogadali my sobie o!
                  • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 13:43
                    Porównujesz turystów latających do Egiptu do ludzi korzystających z socjalu. A co z całą resztą?. Spora część zarabia jeszcze więcej, a nie lata właśnie w tym kierunku. Są i pozostali, którzy mimo, że zarabiają i płacą podatki to spędzają wakacje w kraju lub z jakiegoś powodu na wczasy się nie wybierają w ogóle. Mi raczej chodziło o to, że taki czarter ewakuacyjny idzie z podatku wszystkich Polaków, a jedynie wspomniany ułamek promila tej kwoty to część podatku samych ewakuowanych turystów. Tak tylko sprostowałem bo nie ma sensu ciągnąć dalej. Podsumowując. Moim zdaniem wczasy jak i biura podróży powinny być odpowiednio wysoko ubezpieczone, żeby nie było przykrych niespodzianek, a ratunek z państwowej kiesy należy się osobom, które sytuacji kryzysowej nie mogły przewidzieć, czego o turystach w Egipcie powiedzieć nie można.
                    • janan2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 14:04
                      >Porównujesz turystów latających do Egiptu do ludzi korzystających z socjalu.

Nigdzie takiego porównania nie użyłem!Wręcz przeciwnie.
                      Coś tu nie kumasz.Jeśli już,to takie porównanie dotyczy podatników lub ich postaw,no i kto ile płaci,że tak narzeka i sępi.Nic więcej.Czytaj ze zrozumieniem.To tak dla sprostowania.
                      • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 14:16
                        Napisałeś:

"Więcej zarabiają,więcej wydają,więcej płacą podatków.Socjal weżmie co najwyżej zapomogę lub świadczenie, które i tak w połowie zaniesie wielebnemu,a tam już wsiąknie bezpowrotnie"

To nie jest porównanie?
                        • janan2 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 14:31
                          No i tak nigdzie nie pojedzie,pielgrzymka lub odpust co najwyżej.To poniżej z dołączonego cytatu.

Więc gdzie tu widzisz porównanie do jadących nad Nil,do tego socjalu!?Co najwyżej ubolewają tu strasznie niektórzy nad takimi,bo z ich niby podatków będzie finansowany powrót nierozmyślnych turystów.A płacą jakieś!?
                          To wszystko.Szkoda kontynuować.
                          • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 15:29
                            No ja płacę ;)
                • irhana Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 12:26
                  @ singsing74
                  Proszę czytać ze zrozumieniem :-) nigdzie nie napisałam, że Ci co latają do Egiptu płaca większe podatki, tylko że możliwe że niektórzy płaca większe niż osoba, która tak żałuje żeby miedzy innymi z jej podatków ktoś coś finansował ;-)

@ Janan
                  Fakt, niech jadą, zabierają swoje podatki i nie wracają :-) ja tam sobie poradzę i wrócę sama, bez rządu i biura ...
                  • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 13:51
                    irhana napisała:

> Proszę czytać ze zrozumieniem :-) nigdzie nie napisałam, że Ci co latają do Egi
                    > ptu płaca większe podatki, tylko że możliwe że niektórzy płaca większe niż osob
                    > a, która tak żałuje żeby miedzy innymi z jej podatków ktoś coś finansował ;-)

Zawsze staram się czytać ze zrozumieniem choć nie ukrywam, że to zdanie wymaga nieco zastanowienia ;).

Napisałaś tak:

"Te rządowe pieniądze, to nie tylko "Wasze" pieniądze ale i "Nasze" czy "Ich" też, bo nie tylko "Wy" ale i "Oni" i "My" podatki też płacimy, może nawet większe niż Wy ;-) "

Rozszyfrowałem to w ten sposób, że "My" to jadący do Egiptu, "Wy" to niejadący do Egiptu. Nie wiem dokładnie kto to "Oni" - być może to tytuł filmu?
                    Jeśli się mylę to mnie popraw :)
                    • irhana Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 14:32
                      To prawda trochę to pogmatwałam ale też specjalnie wzięłam tą wyliczankę w cudzysłów, bo i my i wy i oni, to dla mnie Ci sami ludzie, obywatele Polski, których ktoś (nie ja) chce dzielić na zasadzie Wy jedziecie, my płacimy, a ja się z czymś takim nie zgadzam, tym bardziej że np. ja nie jadę ale mam nadzieję, że jeśli będzie taka konieczność to rząd wyśle samoloty, żeby ewakuować, tych co pojechali lub pojadą. Jak pojadę gdziekolwiek, to tez chce na to liczyć w nagłym wypadku, mimo że stać mnie na opłacenie extra powrotu dla siebie jeśli będzie taka konieczność, tu nie chodzi o kasę tylko o pewna zasadę współżycia społecznego. Tak przynajmniej po mojemu to wygląda :-)
                      Mimo że w tym roku do Egiptu się nie wybiorę prawdopodobnie, to nie potępiam jadących i nie będę żałowała, że kilka groszy na ich powrót idzie z moich podatków.
                      Wszyscy jesteśmy obywatelami RP i mamy prawo oczekiwać, że w nagłych sytuacjach i niezależnie od tego czy jesteśmy za granica z BP czy indywidualnie, Państwo jesli będzie taka konieczność nam pomoże :-)

To ja chyba z takim podejściem jestem w grupie "oni" lub "inni" a może faktycznie, to tytuł jakiejś egipskiej telenoweli o zabarwieniu politycznym :-)
                      • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 20.08.13, 15:26
                        No i zgadzamy się prawie w 100% :) Tak jak piszesz, należy liczyć na pomoc w nagłych sytuacjach. W moim odczuciu ewentualny powrót z Egiptu w trybie ewakuacji to nie nagła sytuacja bo już chyba wszyscy wiedzą, że Egipt jako cały kraj do bezpiecznych nie należy. W jednym regionie jest gorąco, a w drugim jeszcze cieplej z tym, że z rożnych powodów :)
                        • singsing74 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 21.08.13, 09:26
                          No i Hurghadzie się powoli zaczynają pierwsze zamieszki. Co do filmu "Oni" to nie egipska telenowela, a kiepskawy horror z `98 :) (po prostu mi się skojarzył)
        • tuarg Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 19.08.13, 23:18
          A jak złamiesz przepisy drogowe, to już mamy cię nie ratować w razie wypadku:)
          • stefanek.burczymucha Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 21.08.13, 09:50
            W przypadku kolizji drogowej dzialaja ubezpieczenia AC, OC, NW, NFZ, prywatne medyczne jak ktos ma.

W przypadku ewakuacji lekkomyslnych turystow z Egiptu, ktorzy pchaja sie tam bo ciuali caly rok, zaplaci cala reszta z podatkow, i to jeszcze lokalnych, bo wojewodowie beda to finansowac.

Chyba roznica jest jasna do zrozumienia.
            • tuarg Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 21.08.13, 10:28
              Tylko, że koszty utrzymania szpitali, policji, straży pożarnej itp... ponosi również budżet państwa a nie tylko ubezpieczyciel i jeszcze ktoś musi po nich zadzwonić i udzielić pierwszej pomocy, ale to pewnie nie ty .
            • miriam_73 Re: Ludzie "muszą jechać, bo zapłacili" 21.08.13, 10:43
              Zaraz, bo ja czegoś tu nie rozumiem. Cóż, tylko skromnym prawnikiem jestem....

Jesli mamy podmiot gospodarczy jakim jest biuro podróży/ organizator turystyki, który posiada komplet wymaganych prawem ubezpieczeń działalności oraz (b. wysokie już na obecną chwilę) obowiązkowe gwarancje ubezpieczeniowe (główni gracze na rynku - po kilkadziesiąt milionów każdy), są w pełni wypłacalne, to o jakim finansowaniu powrotu z budżetu mówimy???? Nawet jeżeli Państwo zaangażuje pomoc dyplomatyczną, to koszty ewentualnego sprowadzenia ludzi do kraju poniosą touroperatorzy, bezpośrednio lub na zasadzie regresu. Nie ma innej mozliwości, chyba że jest jakaś wiedza tajemna w tej materii, o której istnieniu nie wiem. Więc, o czyich podatkach rozmawiamy???
        • diveisfun Do taka_sobie_2 20.08.13, 11:54
          Myślałam, że nigdy tego nie napiszę. Nie będę komentować stanu umysłu innych osób. Ale w pani opiniach i komentarzach jest tyle głupoty, jadu i prostoty, że aż strach mnie ogarnia, że tacy ludzie chodzą po ulicach wolno.
          Wątpię, że płaci pani rocznie tyle podatków, że wystarczy na czarter samolotu do Egiptu. Ba, że wystarczy na czarter czegokolwiek.
          Jeżeli ktoś, jak pisze Pan wyżej, miał wypadek i to o zgrozo z własnej winny to co? Zostawić w rowie niech leży i dogorywa. Nie podawać mu leków sprowadzonych za tak ciężkie Pani podatki. Mógł w końcu kupić sobie stary samochód a nie szybkie auto. Kupi taki jeden z drugim szybki wóz, panoszą się, pokazują a potem jeszcze z NASZYCH(!!!!!) podatków pomocy oczekują. Kto to widział. Nie pomagać nikomu. Od dziś Pani o wielkim sercu, czuła na ludzką krzywdę i los bliźniego Taka_sobie_2 będzie osobiście decydować komu ile dać z JEJ podatków. Są za pewne tak olbrzymie, że na wszystko wystarczy.
          • stefanek.burczymucha Re: Do taka_sobie_2 21.08.13, 09:53
            Problem jest taki, ze efekty kolizji drogowych finansowane sa z ubezpieczen. W przypadku ewakuacji turystow placa z budzetu wojewodztw. Dobra demagogia to jednak trudna sprawa, prawda?
            • tuarg Re: Do taka_sobie_2 21.08.13, 10:26
              Tylko, że koszty utrzymania szpitali, policji, straży pożarnej itp... ponosi również budżet państwa a nie tylko ubezpieczyciel i jeszcze ktoś musi po nich zadzwonić i udzielić pierwszej pomocy, ale to pewnie nie ty .
              • singsing74 Re: Do taka_sobie_2 21.08.13, 11:03
                A budżet państwa to między innymi nasze podatki, z których opłacane są ww. służby, a szpitale z naszej składki zdrowotnej do ZUS. I kto za to płaci? Pan, pani.... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka