Dodaj do ulubionych

Ewakuacja z egiptu

28.02.14, 19:10
Przed chwila tv rtl podala ze jest ewakuacja turystow zachodnich z egiptu zwlaszcza szarm el szejk uzgodniona z biurami podrozy sluzbami specjalnym nato i rzadami zachodu,po ewakuacji samoloty przestana tam latac i ludzie z ue zostaja tam ma wlasny risk. Good bye egipt.;((ps.do zobaczenia po wojnie?)
Obserwuj wątek
    • gladi3 Re: Ewakuacja z egiptu 28.02.14, 19:19
      a z Hurghady? mam nadzieje ze tam bedzie ok.
    • martinsam1 Re: Ewakuacja z egiptu 28.02.14, 19:25
      W doslownym komunikacie byla mowa tylko o tabie i sharm el szejk
    • moon441 Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 20:09
      www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_8
      • danchom Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 20:18
        Niestety biura podróży polskie nadal sprzedają Egipt , a osobom które wczesniej wykupiły wczasy nie chcą zmienić kierunku ..No,chyba że zrezygnujesz sama i wtedy 30% ci przepada !!!
        • 19sara78 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 21:00
          W Itace za zmianę kierunku płacę po 200 zł od osoby do 40 dni przed wylotem........A Wy, jak się na to zapatrujecie?
          • olciamik Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 21:23
            Na 40 dni do wylotu można też zrezygnować i stracić 600zł więc łaski nie robią bo przy rodzinie 2+1 wychodzi na to samo , dlatego też ja zrezygnowałam i zmieniłam na Turcję z Wezyrem który ma o wiele tańszy ten kierunek niż Itaka więc trzeba sobie przekalkulować , żal mi było Egiptu ale nie będę na wakacjach się stresować bo nie o to chodzi i śmieszą mnie opinie typu po co panikować to nie jest panika tylko rozsądek !
      • zigzig Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 21:02
        Jestem w Sharm w hotelu Sultan Garden. Są Rosjanie, Anglicy , Włosi , Polacy i jak do tej pory nikt nikogo nie ewakuuje. Żadnej paniki, ludzie na lezakach przy basenie, pogoda piękna , nic sie nie dzieje. Rezydenci zachęcają do wycieczek. Ludzie raczej nie opuszczają hotelu. Nie dajcie sie zwariować . Pozdrawiam.
        • jaonna1 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 21:23
          wezyr kiedy chciałam zmienić kierunek zaoferowal rozwiązanie umowy z przepadajaca wplata 25%
          zenada, dodam ze wylot dopiero w lipcu
          • bladaface Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 01.03.14, 17:02
            Jeszcze dwa miesiące temu potrącali 10% przy rezygnacji na 45 dni przed rozpoczęciem. Być może zbyt wielu zaczęło rezygnować więc podnieśli procent.
        • moon441 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 21:42
          Święte słowa ! Niech wyjeżdżający dalej się pocieszają, dla mnie jest to zupełny brak wyobraźni, rozsądku i ogólnie rozumu. Niech tylko potem nie płaczą.
          • moon441 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 21:45
            Mój wpis był do wpisu - Olciamik.
            • gladi3 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 28.02.14, 22:41
              a ja czekam,mam Hurghadae na 12 czerwiec i do konca kwietnia mama czas na zmiane kierunku za 200zl od osoby lub zrezygnowac,poczekam popatrze,jak na razie tam jest ok
              • rks1926 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 01.03.14, 12:14
                Zamienilem 2 tygodnie hotel Sphinx w Hurghadzie na 3 tygodnie Trincomalee na Sri Lance kasa ta sama a swiety spokoj i duzo lepsze plaze oraz Ocean z ogromnymi falami.
              • dominik358 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 12.03.14, 20:16
                Witaj a do jakiego hotelu lecisz ?
              • dominik358 Re: Komunikat MSZ z dzisiaj o Sharm, Tabie..... 12.03.14, 20:20
                gladi3 napisał:

> a ja czekam,mam Hurghadae na 12 czerwiec i do konca kwietnia mama czas na zmian
                > e kierunku za 200zl od osoby lub zrezygnowac,poczekam popatrze,jak na razie tam
                > jest ok
                Do jakiego hotelu masz rezerwację ?
    • anetakarpik Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 12:31
      Nasi też ostrzegają podaje link.
      www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_8;jsessionid=282CA26A7A52D089003DB6FB22CE4990.cmsap2p
    • stary-kocur Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 14:31
      A co z ewakuacją z Hurghady???? Nic na ten temat nie mogę znaleźć a są tam od kilku dni moi przyjaciele - a ostrzegałem ich przed wyjazdem.
      • cairo7 Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 17:00
        My turysci z Hurgady wzięlismy sprawy w swoje ręce.Siedzimy w okopie-chłop przy chłopie-a dzielne rosyjskie sanitariuszki dotrzymują nam towarzystwa.Ostatnie autobusy z miejscowymi wyjadą jutro,a my czekamy na najezdzcow.
        Ps.jak teraz bylem w Moskwie-to poprosiłem Putina o wsparcie...mówił,że ciężko,ale coś nam podesle....może więcej sanitariuszek...sam nie wiem jak to rozumiec.
        • kasia_p45 Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 17:38
          Putin wam nic nie podeśle bo wszystkie wojska wysłał na Ukrainę..
          • cairo7 Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 17:54
            Kasiu-ja to sobie jaja robię,ale w politykę to Ty się nie mieszaj....przeczytaj co napisałaś a potem sprawdż liczebnosć armii rosyjskiej:)....a sanitariuszki to my sobie sami zamowimy:)
            • 19sara78 Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 19:56
              Trudna sytuacja, daje wiele do myślenia. Dzisiaj z Taby wróciła moja przyjaciółka i gdyby nie mój sms to o niczym by nie wiedziała. Mam zarezerwowany Jungle na lipiec, rozsądek bierze górę i zaczynam coś szukać alternatywnie, sama nie wiem, może Turcja.... kij tam z 800 zł faktycznie lepiej się na wymarzonym urlopie nie stresować.
              • deoand Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 20:29
                Turcja to będziesz w środku wojny Turcji z Rosja o Krym - powodzenia .
                • przemoh77 Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 21:23
                  Przed chwila rozmawialem przez facebooka ze znajoma, ktora mieszka w SSH i ona twierdzi, ze owszem policji i wojska jest wiecej ale po Tabie to normalne, sa zaostrzone kontrole, ale nie zauwazyla nikogo w kamizelce jak dalo sie wyczytac na tym forum. Turystow podobno calkiem sporo, piekna pogodna i pelen spokoj. Ona o tym ze cos sie dzieje dowiaduje sie glownie z tego forum. Pewnie nawet przeczyta tego posta. Wiadmosc o ewakuacji turystow przez TUI przyjeli troche z niedowierzaniem, bo tam zycie plynie w typowo wakacyjnym tempie.

Ja osobiscie zaszedlem dzisiaj do BP i tam stwierdzili ze Rainbow ani inne polskie biura raczej nie beda narazie niczego odwolywac bo i nie ma powodow, zreszta wyrazili sie ze TUI jezeli chodzi o Egipt mialo bardzo niska sprzedaz, natomiast Rainbow czy Itaka maja juz bardzo wysoka sprzedaz Egiptu i nie mam sie spodziwac wycofywania tego kierunku.

Dzwonilem tez na infolinie RT i dowiedzialem sie ze oficjalny komunikt bedzie w poniedzialek, gdyz w weekend pracuje tylko dzial sprzedazy i w przypadku odwolania kierunku beda jakies propozycje zastepcze.

Coz - osobiscie jako zastepstwo przyjme tylko Marsa Alam lub objazdowke po Maroku, ewentualnie Tunezja z Algieria. Nic innego nie wchodzi w rachube i w najgorszym razie nigdzie nie pojade, bo na alternatywe w postaci Sri Lanki czy Kuby mnie nie stac bo w tym przypadku to juz 3 razy tyle ile jako singiel wydaje na egipt. (egipt -2600 PLN, objazdówka Sri Lanka - ok 7000 PLN)

Pozyjemy, zobaczymy - to ja chce gdzies jechac, a oni niech kombinuja co mi zaoferowac :-)
            • kasia_p45 Re: Ewakuacja z egiptu 01.03.14, 21:43
              cairo7 napisał:

> Kasiu-ja to sobie jaja robię,ale w politykę to Ty się nie mieszaj....przeczytaj
              > co napisałaś a potem sprawdż liczebnosć armii rosyjskiej:)....a sanitariuszki
              > to my sobie sami zamowimy:)

Oj Cairo, przecież ja dobrze wiem, ze sobie jaja robisz :P

A tak na poważnie to przeraża mnie perspektywa wojny na Ukrainie (Krymie)...
              • celesta21 Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 02:21
                Hmm zastanawia mne ta sytulacja, czemu biuro tui odwoluje teraz dopiero wyloty po dwoch tygodniach od zamachu a wczesniej wysylali turystow bez zadnych przeszkod.
                • bokarp Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 09:31
                  byłam teraz w hotelu plaza na sharm z niemieckiego biura podróży. niestety skrócili mi pobyt o dwa dni. wszyscy Niemcy musieli opuścić hotel w czwartek. wiem że Anglicy wyjechali już w środę. zostali tylko Rosjanie, szwajcarzy . może tez wyjechali ale w piątek. nie wiem. podobno zostały zaatakowanie tamtejsze dwie wioski i było ultimatum że albo turyści wyjadą z sharm albo tubylcy będą atakowani. nam, turystom nic nie groziło ale zaczęli ataki na tubylców, więc pewnie dlatego rządy krajów zachodnich zdecydowali się zabrać turystów. dlatego właśnie teraz a nie po zamachu na autobus, aby chronić ludnośc i żeby znów do wojny nie doszło na pólwyspie
    • bokarp Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 09:37
      turyści są na sharm dobrze pilnowani . nie bardzo mają jak ich zaatakować więc znaleźli inny sposób aby się ich pozbyć. łatwiejszy.
    • tymono Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 12:54
      My jedziemy do Sharm we wtorek nie wiem czy to do końca rozsądne. No, ale wczasy mamy już zarezerwowane. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
      • celesta21 Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 13:21
        My właśnie też lecimy we wtorek z Poznania, ale podejrzewam, że wszystkie biura podróży podejmą jutro decyzje o odwołaniu lotów.
      • daga7777 Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 13:24
        piszcie co i jak bo ja dzwoniłam do bp i mówią ze poza tui nikt nie zawiesza wyjazdów....ze ludzie kupują na najbliższe dni....poza forum cisza nikt nic nie mówi....my dopiero maj jest czas na zmianę...
        • yanek37 Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 14:10
          My dopiero w lipcu mamy zamiar się wybrać do Hurghady. Ale chyba już teraz zmienimy kierunek, gdyż im bliżej wakacji tym mniej miejsc w innych hotelach i w końcu się nigdzie nie pojedzie.
          • miss2 Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 19:16
            My zmieniliśmy rezerwację bezkosztowo w Itace. Mieliśmy lecieć do Taby. W Egipcie byliśmy cztery razy ale teraz się boimy.
            • bongo82 Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 20:19
              Mam nadzieję że Sun Fun też obudzi się i dopuści możliwość bezkosztowej zmiany kierunku. Masakra z tym Egiptem .Zarezerwowałem wczasy w Sharm na przełom lipca i sierpnia. A w następnym dniu ten ekstremista zaczął straszyć na Tweeterze. Sun fun do roboty zadbaj o swoich klientów
              • diablo_wawa Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 21:37
                Tez mam taka nadziej,że jak będzie naprawdę gorąco to sięgną po rozum do głowy.Też lecimy z nimi...Najgorsze jest to ciągłe śledzenie sytuacji w Egipcie...ehh

> Mam nadzieję że Sun Fun też obudzi się i dopuści możliwość bezkosztowej zmiany
                > kierunku. Masakra z tym Egiptem .Zarezerwowałem wczasy w Sharm na przełom lipca
                > i sierpnia. A w następnym dniu ten ekstremista zaczął straszyć na Tweeterze. S
                > un fun do roboty zadbaj o swoich klientów
            • karolak50 Re: Ewakuacja z egiptu 03.03.14, 10:32
              miss2 napisała:

> My zmieniliśmy rezerwację bezkosztowo w Itace. Mieliśmy lecieć do Taby. W Egipc
              > ie byliśmy cztery razy ale teraz się boimy.
              Jak to bezkosztowow? Można tak? Ja mam wylot do Hurghady na 4 Kwietnia z Itaki i tez chce zmienic kierunek, ale myslalam ze trzeba cos placic?
      • diablo_wawa Re: Ewakuacja z egiptu 02.03.14, 19:38
        Witam,jak Państwo już wrócą z Sharm to proszę o relację co i jak na miejscu.Lecimy też do Sharm ale w maju...Dziękuje i życzę spokojnego wyjazdu!

> My jedziemy do Sharm we wtorek nie wiem czy to do końca rozsądne. No, ale wczas
        > y mamy już zarezerwowane. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
    • perla niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 09:35
      "niemieckie służby wywiadowcze mają informacje o planowanych w najbliższych dniach zamachach na turystów"

www.rp.pl/artykul/705176,1090853-Niemcy-ewakuuja-turystow-z-Synaju.html
      • maratonka2 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 09:51
        A Rainbow i Itaka czekają z wydaniem jakiegokolwiek oświadczenia. Z uśmiechem na twarzy sprzedają w dalszym ciągu wycieczki do Egiptu. Jak biura podróży nie wycofają się, to na jutro planowane są wyloty polskich turystów do Sharmu. Jestem przekonana, iż biura podróży czekają do samego końca, aż turyści ze strachu sami będą wycofywać sie z podróży a przy tym klienci stracą tysiące złotych, a biura podróży będą oczywiście do przodu. To skandal!!!
        • kasia_p45 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 10:42
          No i o to chodzi... Bo jak nie wiadomo o co chodzi... I wszystko jasne :P
          • jaonna1 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 11:00
            biura czekaja az turysci sami zrezygnuja tak jak w przypadku wezyra mam byc stratna prawie 1500 !!!!! a wystarczylo by dac mozliwosc bez kosztowa zmiane kirunku a nie 25% od calej wycieczki
            • maratonka2 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 11:18
              Dzwoniłam do biura, Rainbow zabiera aż 75% wartości wycieczki, jeżeli ktoś zrezygnuje sam z imprezy na 15 dni przed planowanym wylotem. Czyli przykładowo: zapłaciłam 6000 zł za wycieczkę to biuro podróży zabiera sobie 4500 zł . Oj coś czuję, że będzie z nimi walka !!!
              • karolak50 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 11:42
                Normalka ze zabieraja... Jeżeli sami nie wycofaja wycieczki a ty zrezygnujesz to ci zabiora kase. Norlmalne - trzeba czytac umowy. Jestem w tej samej sytuacji, ale co zrobic... wybierac albo kasa albo zycie
              • miss2 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 11:45
                My zmienialismy bezkosztowo bo wyjazd mieliśmy dopiero pod koniec czerwca czyli więcej niz 40 dni (Itaka). W regulaminie piszą , że mogą pobrac 200 od osoby ale u nas tego nie zrobili.
                • karolak50 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 11:52
                  miss2 napisała:

> My zmienialismy bezkosztowo bo wyjazd mieliśmy dopiero pod koniec czerwca czyli
                  > więcej niz 40 dni (Itaka). W regulaminie piszą , że mogą pobrac 200 od osoby a
                  > le u nas tego nie zrobili.

Rozumiem. Tak wiem, że mają taki regulamin, czytałam umowę. Myślałam, że mogłaś zmienić chwilę przed wylotem. Ehh... no dla mnie już za późno bo lecę 4 kwietnia więc pobiorą znacznie więcej. Zobaczymy.
                  • kikka24 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 13:32
                    Nie od dzis wiadomo jak jest sytuacja w Egipcie. Kupujac wycieczke z wyprzedzeniem kilku miesiecznym ( zwlaszcza do Egiptu) oczywista sprawa jest wykupienie dodatkowego ubezpieczenia od rezygnacji badz zmiany destynacji. A teraz placz i lament na forum "bo biuro nie chce zmienic bezkoszowo". Rowniez dla wlasnego bezpieczenstwa warto wykupic dodatkowe ubezpieczenie bo skad Drogi Forumowiczu wiesz, ze za pol roku nie bedziesz chory, badz bedziesz zmuszony jechac np. ze zlamana noga.
                    Bylam w Egipcie we wrzesniu, w styczniu i zawsze rezerwuje dwa - trzy tygodnie wczesniej bo po co sie stresowac. Wybieram sie rowniez w maju ale po co mam rezerwowac dzisiaj jak moge w maju.
                • xagusia19x EGIPT MARZEC 03.03.14, 13:47
                  Witam, wraz z mężem mamy wylot do Egiptu jutro z samego rana do sharm el sheikh - Itaka. Jesteśmy w szoku ze itaka nie odwołała wylotów, nie wiemy co robić ;//
                  • karolak50 Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 13:55
                    też jestem w szoku. A takie porządne biuro niby...
                    • dariusznow Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:05
                      A cóż takiego złego Cię spotkało?

Chętnie bym się z Tobą zamienił wraz z tym "szokiem"

Po co się nakręcacie, trzeba jechać i wypoczywać, a czarne myśli wyrzucić z głowy
                      • xagusia19x Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:12
                        To obcy kraj, dlatego niestety jest panika skoro sytuacja jest nie stabilna, mamy jednak nadzieję że tak jak piszecie to będzie spokojny odpoczynek :)
                  • bokarp Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 13:57
                    nic nie robic. jechać. tam się nic nie dzieje. tak jak pisałam wróciłam teraz i było spokojnie. nie były odwołane wycieczki (ja byłam w delfinarium). u nas tylko panika a szczególnie na forum. myślicie że biuro wysłałoby turystów jakby było zagrożenie? owszem, w jakims tam stopniu jest ale zawsze było. poczytajcie sobie o atakach na turystów.
                  • dariusznow Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 13:59
                    nie wiemy co robić ;//

Przede wszystkim nie panikować !!!

Nie lecicie sami, BP ma rozeznanie poprzez rezydentów

Jeśli nie chcecie sie stresować ograniczcie wycieczki fakultatywne i wyprawy do miasta
                    Z morskich nie warto rezygnować raczej

W hotelu też można miło spedzić czas, no i warto wykrzesać z siebie trochę pozytywnego myślenia

Synajska dzicz siedzi wystraszona w górach, bo na nich polują

Jestem ciekaw Waszych wrażeń na miejscu, zapewne będziecie mile zaskoczeni ;)
                  • celesta21 Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:01
                    My tez lecimy jutro ale z Poznia,wiec lot mamy dopiero popoludniu. Biura ponoc odwolaly tylko objazdowki a wypoczynkowe sa realizowane normalnie , dostalismy odpowiedz ze jesli swiat sie poprzewraca to.wtedy anuluja.
                    • dariusznow Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:09
                      My tez lecimy jutro ale z Poznia,wiec lot mamy dopiero popoludniu.

Jeśli chcecie zrezygnować, to chętnie polecę za Was ;)

Po co ta panika, ludzie piszą, że na miejscu jest normalnie
                    • xagusia19x Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:10
                      Wydaje mi się że nie bez powodu TUI i inne biura odwołują wycieczki, ważne jest bezpieczeństwo turystów, ITAKA niestety patrzy chyba tylko na zysk, MSZ w Kairze też daje komunikaty o sytuacji , mam nadzieję że nic się nie wydarzy , to nasza druga wycieczka do Egiptu, ale zamachy na turystów?groźby?... sądzę że może być niebezpiecznie...
                    • xagusia19x Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:17
                      Mam nadzieję że wypoczynek będzie i dla was i dla nas udany, jesteśmy trochę spanikowani a będą w biurze pytając o zamieszki ITAKA była bardzooo zaskoczona , jak by o niczym nie wiedziała ;/ dziwne... bądźmy dobrej myśli choć nie jest to łatwe w takiej sytuacji
                      • daga7777 Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:24
                        przede wszystkim nie wchodzcie na forum...tu się nie uspokoicie....pamiętajcie w zeszłym roku jak sytuacja była naprawdę zła to odwołali wszyscy poza alfa star...przecież Tam decydują i pracują normalni ludzie...i mają rozum i jakieś pojęcie ...nie jest idealnie ale to tylko nauczka na przyszłość kupować na lasta...lub z dobrym ubezpieczeniem...ministerstwo poza tekstem kategorycznie odradza nie zmieniło rekomendacji na nie podrozoj...będzie dobrze
                        • xagusia19x Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:32
                          W biurze z którego lecieliśmy pracuje nasza dobra znajoma, nie ma żadnych wiadomości od rezydenta że jest cos nie tak, troszkę mnie uspokoiła, ma być w kontakcie z rezydentem także gdyby coś niepokojącego zaczęło się dziać to dam znać :)
                          • jolantas1955 Re: EGIPT MARZEC 03.03.14, 14:43
                            Ja lecę dopiero 29 marca, ale jestem ciekawa i będę wdzieczna za informacje. W zeszłym roku leciałam w sierpniu do Szarmu, po dwóch dniach ogłosili stan wyjątkowy, ale gdyby nie alarmujące sms-y z kraju to niczego bym nie wiedziała. Myślę, że i tym razem tak bedzie i jakoś mnie te straszne wiadomości nie przekonują ani nie przerażaja.
          • janan2 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 13:57
            No pewno ,że wszystko jasne!!!
            Nie rozumiem tylko tych co tak wcześnie rezerwują a póżniej jęczą.Egipt to nie ostatni kraj na wycieczki.Bywają inne.Potem lamenty,deprecha,liczenie procentów ,zysków,strat i takie tam pierdoły.Według mnie przynajmniej bardzo nakręcające się decyzje.A może o to biega!?Co tu liczyć procenty i straty jak wiadomo nie od dziś,że Egibt jest niestabilny,szczególnie Synaj.Można kupić z dnia na dzień i uniknięcia zaręczania się jak już ktoś musi.Ale pół roku do przodu!Przesada!Co tu liczyć procenty,rezerwacje,wpłaty,jak w tle może być procentowy ubytek na ciele!?Loteria taka.Jeśli ktoś liczy tylko finanse,a nie bierze pod uwagę tego drugiego elementu,no to słabe ma procentowo zdolności pod beretem,aby liczyć te matematyczne.Kasa cholera rządzi wszystkim.Jak taki rozchwiany zniewieściały decydent turystyczny teraz narzeka ,no to szukać przyczyn tego stanu rzeczy należy u siebie, a nie u BP.Dla nich turysta to kasa i zarobek.Nic więcej.Bezpieczeństwo to już indywidualna działka i nie ma co tu liczyć na BP bo sami sobie do swojego gniazda robić nie będą.Po co te wszystkie wróżenia,co będzie i jak za kilka miesięcy!?Sam też jestem wqrzony.Egipt sobie odpuściłem.Ale kto wie!?Może dziś decyzja,a jutro wylot.Włśnie mi się Krym "skrymował".No i co!?Mam jęczeć!?

Na Synaju oprócz wszelkich wiadomości typu jedna pani drugiej pani i wróżenia co nastąpi, jest problem od czasu rządów pobożnych brodaczy z niechcianiymi "gośćmi".Ci nie bardzo pokojowi pobożni zalęgli się na Synaju i trzeba jakoś się ich pozbyć.Szykuje się grubsza rozprawa niedługo właśnie, sądząc po przygotowaniach do tego.To już chyba uzgodnione międzynarodowo,wywiady i państwa o tym wiedzą,ale ci co tam jadą jakoś tej myśli nie dopuszczają.No i niechcący mogą zostać zakładnikami co najmniej.Trzeba było wybrać kontynent(jest spokojniej) a nie snuć domysłów co będzie o!
            • kokardka33 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 14:38
              Heh no janan to mamy podobne problemy ;) mój drugi kierunek turystyczny padł w tym roku :( W czerwcu mam planowane Marsa a w sierpniu miałam uderzyć na Krym :/ i jestem sama ciekawa co z tego wyjdzie :/ ? powoli zastanawiam się nad zmianą kierunków z wielkim bólem:(
              • janan2 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 15:35
                No i co zrobić!?Tego nikt nie przewidzi.To miał być wypad sentymentalny,indywidualnie w znane mi z wielokrotnych pobytów miejsca.Wyszło jak wyszło.Coś się wymyśli nowego.Nawet Egiptu nie skreślam.Ale tak jak prawie rok temu z dnia na dzień bez łkań i jęków nad sytuacją,co będzie jak już będzie,albo może być.Mój (nasz) wybo,a nie ciągłe psioczenia,wróżby i utyskiwania.Będzie jak Alla(ch)pozwoli o.

Qrcze jakieś świdrowate szczęście.Gdzie się nie wybieram,to albo rewolucje albo nieprzewidziana sytuacja nadzwyczajna.Myślałem ,że to tylko Kasia p_45 tak ma.Qrna chyba "przelazło" to fatum na mnie.Gdzieś się poleci.A gdzie!?To się zobaczy.Ale jęczeć!?Jeszcze się nakręcać za własną kasę,no to przesada.Pzdr.
                • kasia_p45 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 16:09
                  Qrna ja też nie wiem gdzie polecę w tym roku. Mam nadzieje, że gdzieś na pewno o ile do tego czasu .. tfu, tfu.. nie wybuchnie III wojna światowa..
                  Trzeba będzie gdzieś na zachód wiać albo co???
                  I to wcale nie jest śmieszne :(
                  • gladi3 Re: niemieckie służby wywiadowcze 03.03.14, 16:55
                    przeciez lecisz do hurghady,masz kupe czasu do zastanowienia i sytuacja sie zmieni,co tam egipt w obliczu 3 wojny swiatowej a ludziska sie o wakacje matrwia.....
      • bastek80 Re: niemieckie służby wywiadowcze 05.03.14, 21:43
        Ja jadę w czerwcu z wezyra do Corala w Hurghadzie.
        Mam nadzieje że się uspokoi bo żona panikuje.
        To mają być pierwsze wakacje w Egipcie, szkoda by było.
        • deoand Re: niemieckie służby wywiadowcze 05.03.14, 23:12
          A co Niemcom do łba strzeliła , że zrobili taka panike i zaczęli uciekac co najmniej taka panika jak z powodu Ukrainy i Putina .
          • cairo7 Re: niemieckie służby wywiadowcze 06.03.14, 03:44
            Pewnie chcieli Cię sprowokować do myślenia...już ja im pokażę...wyjec drze ryja...trzeba iść spać:)
        • heniu4889 Re: niemieckie służby wywiadowcze 06.03.14, 07:02
          Wróciłem wczoraj z Sharm ....Jest spokojnie ,bezpiecznie na ulicach w okolicach Old Market i Nama oraz przy Hotelach.Zwiększona liczba punktów kontrolnych oraz policji turystycznej.Spędziłem z rodziną dwa tygodnie i ani przez chwilę nie było żadnych oznak niepokoju.Wycieczki fakultatywne odbywały się normalnie tylko do Jerozolimy w konwojach,tak jak przed laty.Zauważalne jest brak Niemców ale więcej turystów z Anglii i Włoch.Jedynym zaskoczeniem dla nas była ulewa w dniu 3 marca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka