abea 25.08.04, 09:12 jak to zrobic aby kupic wize za 15 - biec samemu do kasy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: efka Re: wiza za 15 IP: 81.219.144.* 25.08.04, 09:18 Spokojnie podejść, kupić, można też od razu wymienić trochę gotówki na funty... Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re: wiza za 15 25.08.04, 09:33 słyszałam ze rezydenci sie obrazają , krzyczą i wymyślają - w biurze mi powiedziano ze to idzie na napiwki dla hotelu itd. ale przeciez i tak podczas całego pobytu rozdajemy napiwki !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: wiza za 15 IP: 81.219.144.* 25.08.04, 13:04 Jechałam z Triadą. Nikt mi nie robił wyrzutów o to gdzie kupiłam wizę. Nawet nikogo to nie obchodziło, mimo że oczywiście był też przygotowany stoliczek z wizami za 18, gdzie wiekszość naszych rodaków potulnie ustawiła się w kolejce. Bo krzyczeć to potrafią dopiero po powrocie jak sobie uświadomią, że zostali nabici w butelkę. Sama doświadczyłam jak "ojciec 4 osobowej rodziny" popatrzył na mnie jakbym to ja chciała go oszukać!!! radząc mu zaoszczędzić i kupić wizę tam gdzie ja i jeszcze parę przytomnych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: wiza za 15 IP: *.acn.pl 26.08.04, 00:04 abea napisała: > jak to zrobic aby kupic wize za 15 - biec samemu do kasy? Wystarczy unikać BP Kopernik Travel. Z postów wynika, że rezydenci z innych biur nie wymuszają dopłaty do 15$ pod groźbą zatrzymania autokaru na pustyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar0la Re: wiza za 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 11:45 wlasnie jestem po lekturze "polak za granica" msw, w informacjach podanych o egipice jak byk jest napisane ze wiza 15 kosztuje, wiec nie ma problemu wydrukowac to i pomachac przez nosem co niektorych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: wiza za 15 IP: 195.47.201.* 26.08.04, 11:53 To jest pomysl...za 3 tyg. pomacham tym na lotnisku do przedstawiciela TRiady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka Re: wiza za 15 IP: 81.219.144.* 26.08.04, 12:01 Z Triadą nie ma problemu w tej materii ! Nikogo nie obchodzi, że kupujesz sobie wizę w okienku, a nie przy stoliku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: wiza za 15 IP: 195.47.201.* 26.08.04, 12:14 Dzieki za info!! Pocieszylas mnie bo juz myslalam ze moje wakacje zaczna sie od klotni z rezydentem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Podaj adres tej strony MSW - wiza za 15 26.08.04, 15:11 Gość: kar0la napisała > wlasnie jestem po lekturze "polak za granica" msw, w informacjach podanych o > egipice jak byk jest napisane ze wiza 15 kosztuje, wiec nie ma problemu > wydrukowac to i pomachac przez nosem co niektorych ;) A może wiesz gdzie w internecie jest taka informacja oficjalna? Moze podasz adres strony, by również inni mogli pomachać tym dokumentem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Podaj adres tej strony MSW - wiza za 15 IP: 153.19.99.* 26.08.04, 15:13 www.msz.gov.pl/start.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Podaj adres tej strony MSW - wiza za 15 IP: 153.19.99.* 26.08.04, 15:15 przepraszam: www.msz.gov.pl/start.php?page=1110201010 i wybierz z listy EGIPT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Info z MSZ IP: 80.167.93.* 06.09.04, 23:59 tak, tylko co komu po informacji z MSZ chyba nie myslicie, ze w Egipcie ktos bedzie sie przejmowal, co sobie pisze nasze MSZ, to nie oni ustalaja tamtejsze reguly gry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jolo Re: Info z MSZ IP: *.step.com.pl / *.step.com.pl 07.09.04, 07:41 Gość portalu: cs napisał(a): > tak, tylko co komu po informacji z MSZ > chyba nie myslicie, ze w Egipcie ktos bedzie sie przejmowal, co sobie pisze > nasze MSZ, to nie oni ustalaja tamtejsze reguly gry A kto, Mafia? Cena wizy jest ceną urzędową i nie może być zwiększona prze BP, bo to oznaczałoby oszustwo w świetle prawa egipskiego jak również polskiego. Takie coś można spokojnie zgłosić do konsulatu, ambasady, policji turystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Info z MSZ IP: 195.215.5.* 07.09.04, 10:20 ceny wizy ustalane sa w Egipcie przez Egipcjan, czy to bedzie urzednik czy tez gangster z mafii, ale tamtejszy. Przeciez to nie MSZ ustala ceny w Egipcie :o) A w ogole to MSZ moze im po prostu nadmuchac, moga sie najwyzej pozniej poskarzyc, ale zaplacic trzeba teraz tyle, ile sobie zazycza. A papierkiem z internetu to mozna sobie machac... Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Info z MSZ 07.09.04, 13:20 cs nie rozumiem ni cholery Twojej wypowiedzi. Czyżbyś uważał, że cenę wiz ustalają lokalne BP? Przecież to robi egipskie ministerstwo turystyki i jesli polski MSZ to obwieszcza to robi to na podstawie egipskiego ministerstwa. Więc jesli jakiś bubek podsuwa Ci cenę 18, 20, 25$ to masz prawo pokazać mu informację MSZ, że robi Cię w balona w żywe oczy. Jesli idziesz w Polsce wyrobić dowód osobisty czy paszport to również nie płacisz za znaczki skarbowe "co łaska" lub "według kasjerki widzimisię" lecz według urzędowego cennika. Opamiętaj się do cholery - wiz nie ustalają biura lecz ministerstwa (wizy obowiązujące za wjazd do naszego kraju również). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Info z MSZ IP: 195.215.5.* 07.09.04, 13:53 to nie tak chodzi mi o to, ze papierek z polskiego MSZ nic nie da, bo polskie MSZ nie ustala tam w Egipcie zadnych przepisow. Jezeli podejde do stolika w sali odpraw i Egipcjanin zazada ode mnie 18 dolcow, to nic nie pomoze machanie papierkiem z MSZ bo on to po prostu oleje. Moge sie z nim klocic i nawet wezwac policje, ale papierek z MSZ to moge sobie akurat wsadzic :o) zreszta i tak jest po polsku, kto to bedzie czytal ? Bo przeciez polskich rezydentow spotyka sie dopiero po wyjsciu z lotniska. Jezeli juz, to trzeba by miec dokument Egipskiego Ministerstwa napisany po egipsku. A poza tym powie, ze bierze 3 dolce za usluge i tyle, kto im tam podskoczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Info z MSZ 07.09.04, 14:03 CS, czy jak podejdzie do Ciebie na ulicy facet i zarząda ieniędzy na fajki też mu dasz? Bo takie dokładnie widzę u Ciebie podejście. To, że jakiś dupek (nie ważne czy Egippcjanin czy Polak) podejdzie do okienka kasowego, kupi hurtem 100 znaczków skarbowych, a potem będzie Ci je wżeniać za 18 lub 25$ to normalka dla Ciebie? Stajesz do kas (a jest ich kilka na każdym lotnisku) i sobie kupujesz LEGALNY ZNACZEK SKARBOWY na wizę za 15$ A Ty tu na forum apelujesz by ludzie dalwali się robić cwaniaczkom. NIKT nie ma prawa rządać by znaczek skarbowy kupić u pośrednika, a nie w legalnie do tego przeznaczonych kasach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Info z MSZ IP: 195.215.5.* 07.09.04, 17:12 zdecydowanie odwrotnie nalezy absoludnie kupowac za 15 USD i nie dac sie zakrzyczec Ale nalezy tu liczyc na siebie i informacje egipskie, a nie na papierek z MSZ bo ludzie pisza tutaj, ze "pomacham im tym papierkiem" a oni na to w smiech po prostu chce zwrocic uwage, zeby nie liczyc za bardzo na ten papierek, bo to nic nie da a co do faceta, ktory kupi w okienku 100 znaczkow po 15 i bedzie sprzedawal po 20, no to niestety nic mu nie zrobisz, albo zaplacisz te 20 albo pojdziesz sobie sam kupic do okienka za 15 czyz zwykle znaczki na listy nie maja ceny urzedowej 1.25 LE ? No a wszyscy je sprzedaja po 1.50 albo i wiecej. Jaks roznica ? Odpowiedz Link Zgłoś
marieia Re: Info z MSZ 07.09.04, 17:20 przeciez i tak Egipcjanie maja w nosie cene wizy 15$, sprzedaja po wyzszej cenie bo tak im kaze ich Egipskie biuro, napewno nie beda czytac wydrukwanej ceny ze strony polskiego msz bo i tak wiedza lepiej!!! zawsze mozna zadzwonic po RUTKOWSKIEGO? ;) on im to wytlumaczy ;) a tak powaznie to im wiecej turystow nie da sie naciagnac na wieksza cene za wize tym lepiej dla nastepnych egiptomaniakow (ja jakoe JEDYNA z calego samolotu kupilam wizy po 15$, reszta turystow mi nie wierzyla lub bala sie tylko kogo? :) Odpowiedz Link Zgłoś
justm Re: Info z MSZ 08.09.04, 07:27 mój samolot raczej w całości kupował za 15$. ale my lecieliśmy z alfy, więc w ogóle nie było tematu wizy. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Info z MSZ 09.09.04, 20:25 Niczym nie trzeba machać. Wystarczy wskazać na istniejący na lotnisku wielki szyld po angielsku i arabsku podwieszony pod sufitem, gdzie jak byk stoi VISA 15 USD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: wiza za 15 IP: *.aster.pl 12.09.04, 17:03 Radze tez unikac Eximu. Jako jedyna z tego biura kupilam wizy za 15 a oni i tak kazali mi doplacic w autokarze za rzekome 'uslugi na lotnisku', ktore de facto sprowadzaly sie do tego ze paru facetow pokazywalo w ktorej kolejce sie ustawic zeby wbili znaczek do paszportu, za ktory i tak potem kasowali ludzi w atokarze po 18 USD. Odpowiedz Link Zgłoś
milu13 Re: wiza za 15 12.09.04, 17:48 czytam te wypowiedzi o wizach i to ze niektorzy placa extra 3$ to jest za pokazanie okienka ktore sprzedaja wizy-bakszysz po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grymas Re: wiza za 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 18:19 Jeśli to bakszysz to można dać "ile się uważa". Mam rację? Dajesz 1 LE i masz ich w nosie! Odpowiedz Link Zgłoś