karolcia_00 07.02.15, 19:34 No właśnie: first czy last? myślimy o wakacjach pod koniec czerwca: Marsa Alam. Kupować? czekać? co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
71daro Re: First czy last? 07.02.15, 19:50 Wakacje pod koniec czerwca... możesz już zapomnieć o prawdziwym first . W moim przypadku na dziś dzień jest ok 700 drożej niż ja zapłaciłem rezerwując końcem listopada. Termin też czerwiec. 1-2 miesiące przed wyjazdem będą najwyższe ceny. A na last spadną do tych z końca listopada , ale tylko na wolnych terminach/hotelach. Czyli jak przed wakacjami np. 18-20 czerwca na pewno będziesz miała wybór na lasta . jak po 25,06 (wakacje) będą tylko hotele mniej popularne. Jak nie zależy Ci na konkretnym hotelu czy biurze , to na pewno coś znajdziesz na lasta. Piszę to z własnych doświadczeń , bo od kilku lat rok wcześniej sprawdzam ceny od listopada do dnia wylotu dla kilku wybranych hoteli... Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia_00 Re: First czy last? 07.02.15, 20:07 tak myślałam :) mam upatrzony hotel (ITAKA) i chyba w poniedziałek rezerwuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
adamp777 Re: First czy last? 07.02.15, 20:50 Nie rob tego. Zdążysz zarezerwować . Zawsze rezerwuje 2 tygodnie -10 dni przed wylotem koniec maja i ceny ok Odpowiedz Link Zgłoś
egiptor Re: First czy last? 07.02.15, 21:59 Każda porada będzie o tyle wiary nie godna, że miejsc w hotelach będzie więcej niż miejsc samolocie (ilość czarterów się zmniejsza), a Marsa zaczyna być kierunkiem preferowanym. Polowanie na lasta może okazać się ... Czyli loteria. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia_00 Re: First czy last? 10.02.15, 12:53 Kupione :) jednak wolę wybrany przez siebie hotel niż później "dostać" przebrane :) Odpowiedz Link Zgłoś
enyusia Re: First czy last? 10.02.15, 13:38 Tak jak pisze 71daro najlepsze ceny są w first, ale takim pierwszym, czyli koniec października/początek listopada. Też od kilku lat śledzę ceny, zawsze kupuje w first i nigdy, nawet na dzień przed wylotem, ceny nie były niższe, ani nawet takie same. Dodatkowo ( w Itaka) jest możliwość późniejszej bezpłatnej zmiany kierunku, terminu, hotelu, itp. Masz gwarancję niezmienności ceny. Raz nawet obniżyli nam po 2 miesiącach od rezerwacji cenę, bo hotel wprowadził jakiś dodatkowy bonus. No i plusem jest duży wybór hoteli. Więc na przyszłość radzę myśleć o wakacjach już jesienią :) Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: First czy last? 10.02.15, 15:44 forum.gazeta.pl/forum/w,622,151299563,151311181,Re_Rzerwowac_czy_czekac_na_Lasty_to_jest_pytani.html każdy sam musi podjąć decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
optio11 Re: First czy last? 11.02.15, 05:48 Co prawda za zeszly rok, ale i w tym nic sie zmieni:-) www.bankier.pl/wiadomosc/Nabici-w-first-minute-Ceny-wycieczek-mocno-w-dol-3137111.html Odpowiedz Link Zgłoś
71daro Re: First czy last? 11.02.15, 17:43 optio11 a jakieś Twoje doświadczenie z obserwacją konkretnego hotelu od listopada do wakacji ? Ja w zeszłym roku na kilku kierunkach i w kilku biurach nie zanotowałem ceny niższej niż w listopadzie do samego końca a obserwowałem ok. 15 hoteli do dnia wylotu. W itace w promocjach "oferta tygodnia" zbliżały się cenowo do tych z firsta , ale zawsze było ok. 200zł drożej na osobę. Tylko termin wylotu była to połowa lipca i nie obserwowałem Egiptu , bo nie był w planach na ten rok... ale plany zmienione... Oczywiście kupując w najdroższym okresie marzec-maj dla wyjazdu w lipcu można się zdziwić jak spadły ceny końcem czerwca :P Odpowiedz Link Zgłoś
beata-2305 Re: First czy last? 04.03.15, 18:12 Teraz to już na pewno czekać na lasta bo bardzo tanie first to te puszczone zaraz po starcie oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
mikani Re: First czy last? 07.03.15, 13:00 Mam ten sam problem i wniosek z obserwacji następujący.. Teraz nie ołąca się rezerwować wczasów na czerwiec tzn terminy jeszcze przed wakacyjne. Obserwuje Itakę trzeci sezon odnośnie wzrostu i spadku cen. Najlepsze oferty jako first z biegiem czasu im bliżej do końca promocji tym ceny wyższe. W chwili obecnej cena na Marsa jest o ponad 1000 zł wyższa niż była ok 15 lutego na ten sam termin od 15 sierpnia na 14 dni 2+1. Z innymi hotelami podobnie im blizej końca oferty tym drożej. Z lastami natomiast jest tak w 2013 i 2014 moja obserwacja pozwoliła wyciągnać wniosek że w ceny sa dobre na ok 4 tyg przed wylotem pozniej znowu im blizej wylotu tym wyższa cena , w dobrymi cenami na kilka dni przed wylotem jest różnie bywa . hoteli wybór mały w porównaniu do firsta, cena niska wówczas jak zostałą dziwna ilośc miejsc w samolocie np 1 :-) W zeszłym roku Titanic Palac w terminie 12 czerwiec na 14 dni 2+1 cena 6300 z Itaki oferta kupiona na ok 3 tyg przed wylotem, mozna sobie porównac do ceny z dzis na ten sam termin. Alf Leila w podobnej cenie w tym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś