Dodaj do ulubionych

zmiana wylotu o 13h - ITAKA

15.05.15, 09:01
Witam

wczoraj dostałem informację z ITAKI że wylot z pzn do hrg 10 września z 4.40 przesunięty jest na 17.15. Leci nas 6 osób. Wydaję na to 20tys. I ITAKA gada że wszystko jest zgodne z regulaminem - niby ma rację.

Ale dlaczego przed kupnem wycieczki nie podadzą odrazu godziny wylotu typu 20.00 a tylko kuszą godziną wylotu typu 4. A następnie zmienią z 20 na 17 itd itd ?

Jak dla mnie to jest żałożne.
Obserwuj wątek
    • janan2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 09:22
      Nic nowego!Dostosowują siatkę lotów i czartery do potrzeb BP.Klient jest zawsze na dalszym planie i w zasadzie mają go w głębokim poważaniu.Można zrezygnować bez kosztów jak takie BP,albo wykłócić się o jakiś gratis lub fakultet.Będą straszyć,że potrącą,ale wygrasz po procedurze sądowej.Trzeba patrzeć też na to czy przylot nie kompensuje przesunięcia godzin wylotu.Bardzo istotne i ważne.W moim przypadku był podobny problem,że lot opózniony,międzylądowanie i najgorsze na koniec!!!Dwa dni wcześniej powrót.Karteczka na tablicy i liścik pod drzwiami,że im się akurat odmieniło.A my w "terenie".Jakbym tak nie wrócił akurat na godzinę przed zbiórką,no to przerąbane.Mało zapalenia płuc nie dostałem z pośpiechu.O nerwach nie wspomnę.

Miałem podobny przypadek kilka lat temu.Dwa lata trwało zanim sądownie doszedł swojej racji i rekompensaty.Ale to była nieboszczka Triada.Ale,że Itaka!?Dziwne.
      • ani.aw1 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 11:03
        Ciekawe,może wracalismy tym samym lotem - to był czerwiec - n a2 tyg przed plajtą |Triady ,też dowiedziałam się o wylocie przypadkiem na godzine przed zbiórką hihih,ale zdążyłam
        • janan2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 11:41
          Qrcze!Może być!Ale byłem tak "przejęty i wqrwiony",że nie zwracałem uwagi na otoczenie.100% to był czerwiec.Wróciłem dopiero co z prywatnego wyjazdu do Luksoru i potknąłem się o kartkę.O jesssu!Jakie przyśpieszenie było!Wszyscy już na dole w holu,a my w rosole.Pewno "przeżycie" i u Ciebie było niesamowite.Takich "niespodzianek" szybko się nie zapomina.Pozdrówka dla przymusowo "szybkiej"Niech moc będzie z Tobą,no i szybkość także.Najlepiej świetlna he he.
    • redgirl1 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 09:34
      My lecimy w sierpniu z warszawy tez do hrg tyle że w TUI i wylot mamy 4.00 rano, ja myślę że te godziny ulegną zmianie jeszcze kilkukrotnie, ale zawsze możecie próbować uzyskać jakiś rabat. Dla nas godziny wylotu zmieniały się już 3 razy najpierw 11:30 potem 6.05 a teraz 4.00 :) o powrocie nie wspomnę bo tez się zmienia:)
      • gladi3 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 10:45
        mi tez sie zmieniely z itaki z warszawy z 9,40 na 6,30 lepiej? powrot tez na 22 ale moga to zmienic wiele razy.
      • meltibi Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 13:51
        Loty o 4 realizowane są już teraz do hrg z TUI. Godzina fatalna - o 2 zbiórka na lotnisku. Wyjazd z domu o 1 w nocy. Nie wiadomo czy się kłaść spać czy nie... Dzieci nasze padły na lotnisku przed wylotem, lot przespały i cały dzień były nieprzytomne.
        • redgirl1 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 16.05.15, 17:00
          A powroty z Hurghady? Ja cały czas liczę na to ze do sierpnia te godziny się zmienią.
          • meltibi Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 07:56
            Powrót z HRG OK - około 16.20 był wyjazd z hotelu. Lot ok. 19. Na miejscu w Wawie byliśmy o północy.
    • jagusia1906 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 13:09
      Nam tez zmienili godzinę wylotu " na Marsa" ale wg mnie akurat na lepszą z 18.55 na 15.15, więc na miejscu będziemy przed 21 a nie po północy, a z powrotem w Katowicach będziemy o 1 a nie o 5.
      Linie lotnicze też się zmieniły - na Enter Air
      • troompka Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 14:15
        tez lecimy do Marsa i tez dostalam dzis sms z przesunieciem godzin, niestety na mniej korzystne dla mnie. Nas 3 lata temu Itaka wykwaterowala z hotelu o 6 rano w trybie pilnym (wczesniej caly czas mowiono ze lecimy o 22), zawiezli na lotnisko, a tu sie okazlo ze lot nie o 10 jak w trybie pilnym nam mowiono, tylko o 22 tak jak bylo wczesniej planowane......no i koczowalismy na lotnisku :(
    • kasia_p45 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 13:11
      Ja już dawno przestałam przywiązywać się do godzin wylotu i powrotu. Ważne aby godzina wylotu jak i powrotu była wprost proporcjonalna do tego za co płacę. Bo skoro wylatuje rano to oczywistym jest , że rano będzie powrót i jeśli lecę w godzinach wieczornych to powrót też powinien być wieczorem... itp.
      Wykupując wczasy na pół roku wcześniej z reguły nie są znane godziny... A później jak już je podadzą te z reguły jeszcze nie raz ulegają zmianie.. Nie wiem od czego to zależy ale pewnie od wielu czynników..
      Dla mnie ważnym jest aby na dobry tydzień przed wylotem te godziny już nie ulegały zmianie bo wtedy też zaczynam się wkurzać.. Ale cóż takie życie.. Gorzej jak wylecisz wieczorem i powrót masz z rana w wyniku czego obetną ci dobę o ileś godzin na twoją niekorzyść.. Wtedy piszę reklamację powołując się na tabele frankfurcką i jakoś zawsze udało się coś wywalczyć na otarcie łez.. Niby pierwszy i ostatni dzień są przeznaczone na podróż... I rozumiem, że nie da się tak co do godziny wszystkiego zorganizować bo wyloty na tę sama imprezę są z różnych miast/lotnisk. Ale nie możemy sobie pozwolić na to aby touroperator robił nas w konia. :)
    • diveisfun Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 17:37
      Witam. Niestety Twoja sytuacja powtarza się bardzo często. Sama miałam takie "przygody".. W tamtym roku np. Sąd najwyższy w DE zasądził, że biura podroży muszą trzymać się wcześniej podanych terminów i godzin wylotów. Dopuszczalne wyjątki to uwarunkowania pogodowe, sytuacje polityczne. W Sądzie przegrała TUI.de a zaskarżył niemiecki Urząd Ochrony konsumenta. Biura podróży oczywiście "płakały", że koszty się podniosą. Nic takiego się nie stało, duża konkurencja na rynku. Ciekawa jestem, kiedy polski Urząd Ochrony Konsumenta wstawi się za polskim turystą? Póki co panuje "wolna amerykanka" i liczą się tylko interesy biura podróży a nie możliwości planowania konsumenta. A to właśnie było kluczowym argumentem Sądu Najwyższego, że Konsument musi mieć możliwość planowania wycieczki, dojazdu do lotniska. Ze zmianą godziny wiążą się np. ewntualne koszty doby hoteleowej itp. Pozdrawiam
    • doral2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 19:37
      zambrapl napisał:

> Witam
      >
      >
      > wczoraj dostałem informację z ITAKI że wylot z pzn do hrg 10 września z 4.40 pr
      > zesunięty jest na 17.15. .."

dopiero maj.. do września kupa czasu i godziny wylotu zmienią się jeszcze szesnaście razy, jak nie więcej.
      prawidłową godzinę wylotu biura podróży podają na dwa dni przed wylotem.
      i to też w ostatniej chwili może się zmienić, jeśli jakieś opóźnienia na trasie były.
      radzę nie panikować, ani nie toczyć piany.
      to NIE są loty rejsowe, latające wedle ścisłego rozkładu.
      • pasimpoch Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 15.05.15, 22:58
        Jak tu nie panikować, kiedy kilka lat temu TUI nie poinformowało mnie o zmianie godziny wylotu! Dodam, że mieszkam w Szczecinie, a wylot był z Warszawy! Do stolicy przyjechałam dzień wcześniej, przy czym wylot miał być krótko przed południem, a okazało się, że faktycznie samolot wyleciał kilka godzin wcześniej. O zmianie godziny wylotu dowiedziałam się z BP w momencie, kiedy samolot leciał już do MA. Więc pomimo wszystko proponuję mieć rękę na pulsie i w miarę możliwości samemu kontrolować godziny wylotów...
        • egiptor Re: samemu/samej kontrolować 16.05.15, 01:16
          Otóż to. W przeddzień wylotu telefonicznie dowiadujemy się o godzinie wylotu. Albo nawet udajemy się do biura Itaki na ul. Krzywoustego ;)
          • volvo74 Re: samemu/samej kontrolować 16.05.15, 17:16
            dzień wcześniej biuro pośrednik robi to za mnie bo musi ustalić dokładnie o której mnie zabrać na lotnisko (dobrze mieszkać 20km obok lotniska:) - pytanie co zrobić w wypadku jak się jest na fakultecie , wracasz a tu kartka wylot był wczoraj??czy w regulaminach jest wzmianka? co z tego że wyślą sms jak jestem np 100km od hotelu?
            • kasia_p45 Re: samemu/samej kontrolować 16.05.15, 18:05
              Wniosek z tego taki, że ostatnie dwa dni pobytu lepiej siedzieć na doopie w hotelu i na wszelki wypadek być już spakowanym :P
              • egiptor Re: samemu/samej kontrolować 16.05.15, 21:07
                Zdarza się też, jak mnie, powrócić z fakultetu o dobę później, z powodu siły wyższej (burza na pustyni) Samolot niestety nie czekał i odleciał w umówionym terminie.
                • kasia_p45 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 00:19
                  I co w tej sytuacji? Napisz coś więcej, proszę :)
                  • egiptor Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 00:33
                    I cóż więcej?
                    W tej sytuacji wylądowałem w Katowicach zamiast w Gdańsku :)
                    • kasia_p45 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 07:14
                      O kurde... Ale dobrze, że nie zostawili Cię na lodzie ;)
                      • janan2 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 10:17
                        Coś ty taka dociekliwa!?Widocznie nie chciał się przeflancować na wyznawcę lub obyczaje mu nie leżą o!Może nie chciał zasilić szeregów jedynie słusznej religii albo walczyć w szeregach męczenników.Jednym słowem szkoda!!!Ale co sobie polatał,no to jego.Nikt mu tego nie odbierze.Przynajmniej zapamiętał.

A Tobie by się może marzyło,żeby tam zostać!?Orde!Nie znałem Cię z tej strony.Męczennicą... no to byś pewno nie została.Alla(ch)nie lubi kobiet.Ale jakąś jedną z funkcji inwentarza domowego pewno by Ci przydzielili, jakby Ci się trafiło spóżnić i nie załatwić przelotu.A gdzie w Egipcie jest lód!?
                        • kasia_p45 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 11:33
                          W sumie to chętnie zamieszkałabym tam gdzie ciepło i gdzie rosną palmy.. Ale czy w Egipcie?
                          Wiele warunków musiałoby być spełnionych.. Łącznie ze złotymi klamkami :P
                          A tak na poważnie to ciekawe jak zareagowało Biuro Podróży na przypadek Egiptora. Ciekawi mnie czy sam musiał sobie załatwiać powrót do Polski czy po prostu zaopiekowali się nim i wsadzili w pierwszy lepszy samolot do kraju i czy zorganizowali jakiś transport z Katowic do Gdańska??? Bo w sumie to przecież nie jego wina, że fakultet się przedłużył z przyczyn niezależnych..
                          A jeszcze zależy czy ten fakultet był od rezydenta czy od lokalnych?..
                          Bo gdyby był z jakiegoś lokalnego biura to rezydent mógłby się na niego wypiąć i powiedzieć radź sobie człowieku sam.. Ale zastanawia mnie też czy mógłby tak zrobić?.. Również dobrze mógł sobie gdzieś sam pojechać i wiele rzeczy, zdarzeń mogło go zatrzymać...
                          Tak więc powtórzę raz jeszcze ... na dwa dni przed powrotem lepiej siedzieć na doopie w hotelu i nigdzie się nie oddalać...
                          • janan2 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 12:19
                            No cóż.Mógłby przybliżyć nieco i opisać temat jak zechce.Każdy interesuje się wylotem i godzinami,które i tak wielokrotnie na first mogą ulegać zmianie,a zapomina o częstych zaskoczeniach w tym temacie z powrotem do Polski.To musi być niezła jazda dla tych wygodnych i tych szwendalskich.Więc i temat sam w sobie ciekawy,choć mnie akurat się nie trafiło(poza innym miejscem wylądowania w kraju) taka okoliczność.Zawsze zdążyłem.Ale były i przygody,w sumie do przełknięcia.Tak ,że te dwa dni przed powrotem siedzenia na czterech literach w hotelu ma sens.

No, ale mimo uszczypnięcia,jakoś nie musiałem gorączkowo szukać zakutego łba.O lodzie też nic nie napisałaś he he.A ja taki mało kumaty, po parafialnej o!No i zrozum tu człecze kobietę.Nie da się!Czyżby szczepiona na mój specyficzny i celowy sposób pisania tak dla koneserów!?
                            • kasia_p45 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 12:35
                              Hmm o lodzie nie napisałam? No to już lecę się poprawić.. Gdzie w Egipcie jest lód? Ano w hotelowym barku... gdybyś chciał np. drineczka z lodem i cytrynką :)) Zawsze był jak chciałam.. A poza tym jest też w innym wydaniu... np. na patyku.. albo w wafelku :P Jak kto woli ;)
                              • janan2 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 12:54
                                Qrde!To na tym na nartach lub łyżwach nie pojeżdzi o!No choćby na płetwach.Niedobrze.

Nic ze zmiany tematu nie wyszło.Wychodzi,że na lodzie w Egipcie można jednak zostać tylko przy powrocie do Polski.No i widzisz!?Dopiero teraz dotarło.Coś nietęgo ze mną,a i z Ciebie para uszła.Zazwyczaj się odgryzałaś.
                                • kasia_p45 Re: samemu/samej kontrolować 17.05.15, 13:07
                                  Qurde no nie wiem.. chyba nie pojeździsz na łyżwach czy nartach w Egipcie.. Ale wiesz co zamiast łyżew polecam rolki a zamiast nart śniegowych wodne :PP
                                  Zawsze można takiego narciarza wodnego wywieźć gdzieś daleko i zostawić rekinom na pożarcie ;) :P..
                                  Chcesz spróbować?? :P
                                  A tak zapytam po ciuchu: przyłbica Ci nie zardzewiała przypadkiem?? :P
                                  Ktoś tu szuka zaczepki i chce mieć ząbki porachowane :) hihi
                                  Mogę z twoją ślubną pogadać jak chcesz :P :))
                                • egiptor Re: Lód. 17.05.15, 22:45
                                  Lód był, a jakże. 4,5 godziny lotu z Egiptu. Nasz polski lód, na peronie w Katowicach. Nie posypany piaskiem.
                                  Lud w Egipcie obwiniał biuro podróży, jeszcze bardziej pilotkę z biura, a najbardziej rezydenta Egipcjanina o burzę na pustyni.
                          • egiptor Re: biuro zareagowało. 17.05.15, 22:35
                            W sumie nic ciekawego, ponad to, że biuro (organizator fakultetu) załatwiło nocleg na statku. W drugiej sumie kilkadziesiąt autokarów nie wróciło wtedy z tej wycieczki na czas. Zalane, zasypane i zawalone kamieniami drogi wtedy były. Nikt nie powiedział wtedy: sorry, taki mamy klimat.
                            W trzeciej sumie Gdańsk i chyba Wrocław w kilka osób poleciały do Katowic, a ja i ona, bez strat moralnych i materialnych wróciliśmy do domu, do Szczecina via Warszawa Centralna ;)
                            I TAKA to była przygoda:)
                      • egiptor Re: zostawili na lodzie 17.05.15, 22:19
                        No jak nie zostawili, jak zostawili. Był grudzień i dosyć tęga zima w Katowicach.
                        Ta sama zima, o której Bieńkowska powiedziała: sorry, ale taki mamy klimat.
        • doral2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 16.05.15, 19:26
          pasimpoch napisała:

> Jak tu nie panikować, kiedy kilka lat temu TUI nie poinformowało mnie o zmianie
          > godziny wylotu!.."

to było kilka lat temu.
          • pasimpoch Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 00:08
            Tak, ale taka sytuacja może się zdarzyć również dziś... wspomniałam o tym, nie ze wzgl. na czarnowidztwo, tylko dlatego, że czasem jeden telefon może uchronić przed niepotrzebnymi komplikacjami. I tyle...
            • volvo74 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 16:27
              dobrze że janan2 jakoś z tego wyszedł cało nie mniej szukałem i nie znalazłem wzmianki w regulaminie tylko że ostatni dzień zarezerwować i tyle
              a co do lodu to i bar lodowy i lodowisko widziałem w Egipcie :) wiec idzie się przejechać :P
              • janan2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 18:01
                Regulamin regulaminem,a przypadki chodzą po ludziach.Jedni się spóżnią inni koczują na lotnisku,bywa jak u mnie,że dwa dni wcześniej,bo coś się odmieni BP.Tak więc gorzej tam ,bo jakaś karteczka na tablicy lub liścik pod nogi,niż tu zmiana o kilka godzin.Tak czy tak BP w Polsce informuje 1-2 dni przed zazwyczaj i to jest miarodajne.Nie na kilka miesięcy naprzód.Trzeba się samemu dowiadywać przede wszystkim.

A lodowisko można znależć wysoko w górach Synaju zimą.Zdarza się i nad M.Srodziemnym.W lodzie z barków jakoś nie gustuję.Można się niezle,bo przecież z mineralnej nie robią.I to wcale nie na tym lodzie,a raczej w WC.Tak sobie sprawdzałem czy Kasia się nieco ożywi,jakaś taka ostatnio śnięta.Ale dobrze jest.Jednak się odgryzła.
                • janan2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 18:03
                  "poślizgnąć" mi wyrwało ze zdania.Sorki.
                  • volvo74 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 19:05
                    są niestety takie wypadki że skracali i o tydzień (Tunezja np. w tym roku)- jestem po prostu ciekaw co w tej sytuacji kto płaci ?kto winien? itd bo ja tam w hotelu rzadko bywam
                    w przyszłym roku jadę - zaplanowany już kursy nurkowania , Góra Mojżesza , Petra,Ras Muhamed lądem,
                    nie mówię że w Egipcie mnie to spotka bo równie dobre gdziekolwiek indziej i co wtedy?
                    • pasimpoch Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 20:59
                      W moim przypadku, TUI zwróciło mi równowartość wycieczki, koszty paliwa oraz dostałam 1000,00 zł. jako zadośćuczynienie
                      • zambrapl Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 21:59
                        te polskie biura bardzo mnie wkurzają, z reguły latamy z FTI - z FRA /menem

to jest nie do pomyślenia, aby jadąc na wakacje 1 dnia wylatuje się tak aby być po 22 giej w hotelu a zaś ostatniego wyjeżdza się rano?

• jagusia1906 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 22:53
                          Przecież zazwyczaj lecimy i odlatujemy jednym lotem tzn. ze jak przylatuję wieczorem to i odlatuję wieczorem, a jak rano to rano. Zazwyczaj przesunięcia są tylko tyle co na podróż na lotnisko i odprawę. Jak na miejscu ląduję we wtorek o 18 to zazwyczaj wylatuję w kolejny wtorek koło 19. Bardzo rzadko są sytuacje kombinowane żeby przylatywać wieczorem, a wylatywać już rano, to tylko przy miejscowym przewoźniku, lub zmianie rozkładu lotów.
                          • zambrapl Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 17.05.15, 23:59
                            ok, ale tym razem jest odwrotnie
                            • jagusia1906 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 08:09
                              Ja mam dobrze - ląduje 18.40, wylatuję 19.40 trzeba było lecieć z Katowic ;))
                              • mygdu Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 10:31
                                ja lecę z itaka w sierpniu do marsa linie Travel service
                                dostałam smsa że wylot z poznania o 17:30 z powrót o 11:30 wiec dwa dni pobytu w dupę i co tu robić, wojować z biurem czy może jest jeszcze szansa na zmianę rozkładu lotów do 22 sierpnia.
                                W zeszłym roku wylatywałam z poznania do hurghady o 7 rano a wracałam o 10:30 to jeszcze było ok.
                                • kasia_p45 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 13:53
                                  Nie dwa dni tylko jakieś 6 godzin jesteś w dupę. Pierwsze dwie doby są na wylot i powrót.. Ale trochę niefajnie Ci zrobili bo skoro lecisz o 17:30 to powrót powinien być mniej więcej o tej samej porze.. Impreza zaczyna się z chwila wylotu i z chwila powrotu kończy. No nie czarujmy się ale tak to wygląda jeśli lecimy z biura podróży.. No ale płacimy za całe doby więc ja bym tu próbowała później reklamować, że ucięli Ci dobę o kilka godzin.. Chociaż te kilka godzin może być w granicach ryzyka - trzeba czytać dokładnie warunki umowy itd..
                                  Czasem jest też tak, że wyloty z innych miast /na tę samą imprezę/ mają korzystniejsze godziny wylotu i powrotu więc może zmienić miejsce wylotu?.. Niestety nie da się wszystkim dogodzić to w końcu nie takie łatwe od strony logistycznej to poukładać...
                                • ani.aw1 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 13:56
                                  radzę sie pogodzić - taki to urok wczasów zorganizowanych ,zresztą do Twojego wylotu może sie kilka razy zmienić. Na moje kikadziesiąt lotów wakacyjnych tylko jeden miał być na moją zdecydowana korzyść a skończyło się 2 dniami w plecy :(
                                  • gladi3 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 14:14
                                    warszawa wyglala!! moj wylot 6,30 powrot 22,15 pelne 15 dni .
                                    • kasia_p45 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 14:26
                                      No bo często tak jest, że wyloty zaczynają się wcześnie rano w Warszawie. Samolot w ciągu dnia oblatuje jeszcze kilka innych lotnisk w Polsce i na koniec późnym wieczorem wraca do Warszawy.. Więc Ci lecący z Warszawy mają wtedy najlepiej. Choć nie jest to jakąś regułą..
                                      Wszystko zależy od "zależy".. od kierunku, linii lotniczych... itd. itp.. Ale czasem warto to prześledzić, żeby wybrać najkorzystniejszą opcje dla siebie i żeby np. uniknąć międzylądowań :P...
                                      • volvo74 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 16:42
                                        ja nie jade w tym roku do Egiptowa ale wyloty też mi zmienili wylot o 4tej w niedzielę powrót o 4tej w poniedziałek - ciekawe o której nas zawiozą na lotnisko jak o 12 już nas wykwaterują
                                        • 71daro Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 18.05.15, 19:50
                                          Ja zawsze latam na 14 dni (noclegów) i nie narzekam pierwszy i ostatni dzień , wiadomo , że na podróż trzeba przeznaczyć , drugi dzień zaczyna się dopiero ok. 12 bo spotkanie z rezydentem zazwyczaj trwa do tej 12-tej...
                                          Współczuję za to szczerze tym , co na 7 nocy jadą. 8dni im obiecują sprzedając wycieczkę... a tutaj 8-2 robi się 6dni - 1/2 dnia (spotkanie z rezydentem) robi się tylko 5 pełnych dni... Dlatego ja zawsze na 14 noclegów... A w tym roku wychodzi mi , że według większości będę miał korzystnie , ale ja wcale nie jestem zadowolony... wylot o 5,00 , odprawa o 3,00 czyli muszę wstać ok. 1,00 a do 17,00 poprzedniego dnia pracuję , więc chyba nie położę się wcale , więc pierwszy dzień pobytu prześpię pewnie na leżaku , lub w pokoju... choć plan mam wytrzymać do kolacji :P
                                          • zambrapl Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 19.05.15, 21:30
                                            to po co itaka daje wyloty o 4 niech robie wszędzie o 17 a potem robi niespodzianki bo sorry ale z 4 robić 17 to troszkę lipa....
                                            • janan2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 19.05.15, 22:53
                                              No nie!!!Blondaska czy co!?Wróć do początku całej dyskusji i znajdziesz z pewnością kilka odpowiedzi na to pytanie.Kupić na last i po problemie(choć nie zawsze).Można też kupić własny samolot.Same plusy!Główka nie boli,mniej zmartwień i powodów do wyjaśnień...tego co już wyjaśnione.
                                              • zambrapl Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 19.05.15, 23:23
                                                nie czaisz, w niemczech jest zakazane robienie takich rzeczy.
                                                poza tym w przypadku firsta to jest to oszczedność 600zł przy 6os. to 3600 zł .
                                                • janan2 Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 20.05.15, 09:46
                                                  Wez!Czaję więcej niż ci się wydaje.Nie porównuj BP niemieckich i polskich.Tu na jeden samolot to kilka naszych BP musi się dogadać, aby był pełny.Dodatkowo prowadzące czarter BP,musi dogadać się z liniami lotniczymi i pozostałymi BP.Bywają różne.Zmieniają godziny,siatki połączeń,trasy,międzylądowania.Przyczyna!?Turystów w sumie za mało w Polsce.Trzeba wszystko dograć.To nie Niemcy.Sam latałem z Berlina i wiem jak jest.W Polsce daleka droga do takiej organizacji jak tam.Po cholerę kupowałaś w Polsce!?Bywa czasami dużo taniej u Niemców.Organizacja lepsza,no i standard hoteli wyższy,traktowanie nacji przez BP i tuziemców na miejscu inne.Różnie też bywa w Polsce first i last.Czasami można się przejechać i zamiast oszczędzić,stracisz!Odczekaj trochę.Bliżej wylotu,będą bardziej wiarygodne informacje.Teraz to wróżenie z fusów ,godziny wylotu.

Poza tym lubię blondaski.Takie jakieś nieporadne w sumie.Ale i przebłyski mają że ho ho.Bez urazy.
                                                  • zambrapl Re: zmiana wylotu o 13h - ITAKA 20.05.15, 10:32
                                                    Akurat Egipt jest tańszy z Polski. Ale z Niemiec tańszy jest Meksyk, Sri Lanka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka