Dodaj do ulubionych

7+7 z triada

IP: *.elknet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.04, 20:09
Wylatuję do Egiptu z Warszawy o 7.00 02.10.04. Mam wykupioną wycieczkę 7+7
autokarem z noclegami w hotelach 3*. Chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto
był na tego typu wyjazdach w jakich hotelach były noclegi w Hurgadzie i jak
wyglądała kwestia płatności podczas objazdówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gabik34 Re: 7+7 z triada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 20:13
      Hej, sorrki..ze nie w temacie...bo nie odpowiem na zadne Twoje pytanie...ale
      pewnie jedziemy na ta sama wycieczke. Tez na objazd z Triada, 3*, wylot
      2.10..tylko..ze ja o 19.30 z Katowic
    • Gość: Cloe Re: 7+7 z triada IP: 81.210.16.* 25.09.04, 20:32
      Byłam na takiej wycieczce w zeszłym roku.Co prawda nie z Triadą a z El Greco.
      Sama wycieczka super,jestem do tej pory pod wrazeniem.W tym roku też jadę ale
      bez objazdu na dwa tyg.do Hurgady.Wylot 1.10.
      Ja byłam na rejsie po nilu,nie wiem jak jest autokarem ale rejsu chyba nic nie
      przebije.W każdym razie na co należy zwrócic uwagę
      1.Mam nadzieję , że Wasz przewodnik lub przewodniczka będzie się orientować w
      temacie bo jeśli nie bardzo to dobrze jest zaopatrzeć się w przewodnik o
      Egipcie gdzie sa opisane te wszystkie miejsca w fajny sposób.
      2Bedą od Was zbierać pieniądze na bakszysz o czym na pewno Was wcześniej nie
      uprzedzali.U nas to było 25$.Wytargowaliśmy do 10$ .Nie było tłumaczenia,ze
      sami wolimy dawać i dajemy bakszysz praktycznie wszystkim.
      3.Jak chcecie coś koniecznie zobaczyć to idzcie tam i oglądajcie a nie
      koniecznie dawajcie się pędzic przewodnikowi jak baranki.To on tam jest dla Was
      a nie Wy dla niego.Tak czy inaczej bez Was nie odjedzie.
      4.zamiesciłam posta na tym forum jakie leki na zemstę faraona na pewno się
      przyda ,chociaż tfu,tfu nie zycze nikomu....
      5.W hotelach 3 nie byłam ale pocieszajace jest to,że bedziecie w każdym z nich
      dośc krótko.Do jakiego po powrocie do Hurgady?
      6.Wiza na lotnisku w Hurgadzie to 15 a nie 18 $.Najlepiej kupcie sobie sami w
      okienku na lotnisku.Zaden problem.
      7.Starajcie sie zintegrować w tym autokarze.My mieliśmy to szczęście,że
      trafiliśmy na świetnych ludzi i cała nasza wycieczka przyjażni się do tej pory.
      8.Na koniec pewnie zbiorą bakszysz dla Waszego egipskiego przewodnika,powiedzą
      Wam o tym na koniec.
      • Gość: cleo Re: 7+7 z triada IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 25.09.04, 21:00
        ja byłam na 7+7 z Triadą w czerwcu, opcja 3 * traf- Hotel Santa Maria

Oprócz tego ludzie z opcją 4* byli w Romie i Magawishu (ten drugi szczyci sie
        lepszą opinia, i moim zdaniem ładniejszą plażą- sama z niej korzystałam)
        5* to le meridien lub sheraton miramar w el gunie- ludzie z którymi się
        spotkałam byli zadowoleni.
        Jeśli masz karte isec lub Itec weż ze sobą, poniewaz daje zniżki. Przy
        odrobinie szcześćia nawet do 50 % za cześć objazdową.
        Generalnie powinno byc do wglądu na co idzie te 92 $(tak było w czasie mojego
        pobytu w Santa Marii, gdzie rezydent pokazał nam bez problemu rozpiske)
        Jeśli jesteś osobą obrotną, to spokojnie sobie wygospodarujesz czas na
        dodatkowe zwiedzanie-polecam Abu Simbel,Medinet Habu , Dashur i Sakkare.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=14131629&a=14158324
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=13966937&a=13966937
        jeśli masz jakieś pytanie służe pomocą mój nr gg 5080049

• Gość: cs Re: 7+7 z triada IP: *.k380.webspeed.dk 25.09.04, 21:06
          Pytalem sie kiedys w kwaterze glownej Triady w Warszawie i poinformowano mnie,
          ze znizka przysluguje na ISIC i pilot ma obowiazek uznac te karte, tak ze
          nalezy to wyegzekwowac, jak by byly jakies opory, chociaz ja nie mialem
          problemu.
          Natomiast innych kart poza ISIC nie uwzgledniaja, chyba ze sie to jakos zalatwi
          samemu.
    • Gość: cloe Re: 7+7 z triada IP: *.crowley.pl 25.09.04, 20:35
      jak mogę coś dodać to pytajcie.
      W każdym razie na pewno będzie super.
      Nie powiedzieli Wam w Triadzie do jakiego hotelu wrócicie do Hurgady????
    • Gość: cs Re: 7+7 z triada IP: *.k380.webspeed.dk 25.09.04, 20:57
      placi sie 90 USD za bilety i przewodnikow, moze i bakszysz 10 USD ale nie wiem,
      jak to jest teraz, bo zapowiadali zmiany.
      Dzieci chyba do 12 lat i posiadacze karty ISIC placa polowe, tzn 45 USD.
      Wycieczka z Warszawy jedzie od razu do Asuanu i rozpoczyna objazdowke,
      natomiast z innych miast - najpierw pobyt w Hurghadzie.
      W Hurghadzie kwaterowali w Santa Maria 3***, ale moze sie tez cos zmienic.
      Moze byc jeszcze Zahabija lub LA Perla, w sumie wszystkie hotele do rzeczy, jak
      na 3 gwiazdki.

Co do bakszyszu na zakonczenie wycieczki, to zrobicie jak wam sie spodoba, nikt
      was nie moze zmusic do skladki, ale jak czlowiek sprawowal sie dobrze, to czemu
      nie. Ale np. mozecie sie zlozyc po 5 LE lub 1 USD od osoby i Egipcjanin bedzie
      szczesliwy.

• Gość: cleo Re: 7+7 z triada IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 25.09.04, 21:12
        u nas żadnego bakszyszu nie było.............
        • Gość: ID Re: 7+7 z triada IP: *.chello.pl 26.09.04, 12:11
          Ja byłam w sierpniu na takiej objazdówce. Opłaty wraz z bakszyszem wyniosły nas
          88 USD (mimo zapowiedzi o 92 + napiwki. Mieliśmy szczeście trafić na
          fantastycznego przewodnika Jarka Wiśniewskiego, który w bardzo fajny sposób
          potrafi przybliżyć historię Egiptu a poza tym jest świetnym czlowiekiem.
          Hotele na objazdówce są w porządku. Poza tym i tak spędzasz w nich mało czasu.
          Na pobycie byłam w Magawish i gorąco polecam, naprawdę urocze miejsce.
          Wbrew obiegowym opniom Warszawa wcale nie zaczyna zawsze od objazdówki. My
          najpierw mieliśmy pobyt a później objazdówkę co wcale nie było takie złe.
          Mimo tych wszystkich negatywnych opini na temat Triady uważam że było w
          porządku i już myślę o kolejnym wyjeździe z nimi na objazdówkę Egipt+Jordania.
          Udanego urlopu:-)

• Gość: cs Re: 7+7 z triada IP: *.k380.webspeed.dk 26.09.04, 12:58
            Fajnie, ze mieliscie Jarka, nami sie tez opiekowal na rejse i pozniej na
            wycieczkach z Hurghady ( Kair, snorking ).
            Wyglada na to, ze facet jest doskonaly, prawie zawsze ludzie, ktorzy z nim
            jada, sa bardzo zadowoleni.
            A co do kolejnosci jazdy, to tez mi sie wydaje, ze najpierw pobyt jest lepszym
            rozwiazaniem. O ile wiem, to z Warszawy lataja czesto 2 samoloty, o 7:00 i o
            12:00, ten drugi oczywiscie zaczyna od pobytu, ale roznie to bywa, zalezy
            pewnie, ilu maja turystow i jak im sie ulozy na miejscu.
    • cairo7 Re: 7+7 z triada 26.09.04, 13:39
      skoro jedziesz z triada to pewnie masz kupe kasy,jak znam zycie w hurgadzie
      dostaniesz najgorsze z mozliwych hoteli,ale nie stresuj sie najwazniejsze ze
      bedzie sloneczko,a ono tam jest zawsze
      • przemoa Re: 7+7 z triada 26.09.04, 22:02

cairo7 przesadzasz ; ja pomimo niezbyt dobrego zdania o Triadzie nie zgodze sie ze maja w HRG same zle hotele ; mialem 3* hotel, byl to Zahabia i zlego zdania na tym forum nikt nie napisal ; o innych hotelach ludzie tez pisali dobrze ; napewno na opinie o hotelach wplyw ma praca rezydentow a ci jak w kazdej fimie sa rozni tak jak ludzie.
      • Gość: Ulka Re: 7+7 z triada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 06:59
        Przesadzasz, Cairo. Byłam na 7+7 z Triadą w czerwcu. Hotel 3* EMPIRE. Było
        super.Hotel czysty,pokoje dokładnie sprzątane.Miałam pokój z widokiem na basen -
        można więc było więc wieczorami oglądać z niego występy zespołów przy basenie.
        Jedzenie urozmaicoene i bardzo smaczne. Zbajomi z ROMY - po odwiedzeniu mnie
        żałowali, ze nie wzięli hotelu 3*, bo nie zauważali różnic w standarcie hotelu.
        Objazdówka bardzo fajna.Zwiedza się o wiele wiecej niż w czasie rejsu (który
        poza tym na pewno ma wiele uroków).Ja osobiście nie załuję , że wybrałam opcję
        z autokarem Pilotem była p.Malgosia i starała sie wyczerpująco opowiedzieć o
        każdym zwiedzanym miejscu. Życzę udanej imprezy.Pozdrawiam.
        • Gość: Ulka Re: 7+7 z triada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.04, 07:07
          Zapomniałam dodać, że pilot zbiera 89 USD w autokarze.
    • Gość: Vault Dweller Re: 7+7 z triada IP: 217.168.133.* 27.09.04, 08:16
      Byłem na 7+7 w 3* autokar i było super. Żadnych problemów z bagażami, rano
      wystawiałeś przed pokój w hotelu A i wieczorem w hotelu B miałeś przed
      drzwiami. Na trasie hotele są w miarę ok ... Jeżeli chodzi o mnie to najmniej
      podobał się hotel Cleopatra w Assuanie (ale nie znaczy że tam jakieś robaki
      latały... taki jakiś nijaki był). Tutotel w luksorze miał niesamowity cug na
      klimie (bez możliwości regulacji) - zimno było jak cholera. W Kairze byliśmy w
      Cosmopolitan taki zredukowany do 3* dawny hotel 5* . Podobno ulubiony kairski
      hotel ostatniego króla Egiptu... Faktycznie kliman jest dosyć fajny..
      No i raz spaliśmy w hotelu Ehnaton 4* (taki bonus) w bungalowach bardzo
      sympatycznie (to był jedyny hotel, w którym dali obiad normalny a nie bufet z
      nakładaniem czego się chce).
      U nas w na objeździe zbierali 81$ normalnie na wstępy itd oraz 10$ na
      bakszysze...Nie wiem BYĆ MOŻE część tej kasy trafia do kieszeni Triady, jako
      bonus ale ja w to nie wnikałem. Wyszedłem z założenia, że Trida płaci bakszysze
      policji, boyom hotelowym noszącym bagaże, w recepcji (czyli generalnie tym
      wszystkim, do których turysta nie za bardzo ma dostęp -albo nie wie komu/ile/za
      co dać, a ja swoją drogą tipowałem sprzątających w moim pokoju, kelnerów,
      którzy mi przynosili napoje itd.
      • Gość: Azazel Re: 7+7 z triada IP: *.epsa.pl 30.09.04, 15:01
        Ja wróciłem 18 z takiego właśnie objazdu. Wylatywaliśmy z Poznania i pierwszy
        mieliśmy pobyt w hotelu Magawish 4*. Te gwiazdki to niezupełnie odpowiadają
        standartowi zwłaszcza, że jak spojrzałem na kilka innych pokoi to nasz miał
        nieco gorszy standart od innych. Generalnie z informacjami z Triady to odniosłem
        wrażenie, że karmią człowieka małymi kłamstewkami byleby się tylko odczepił od
        nich. na wstępie Pani z Triady powiedziała nam "w zaufaniu", że płyta lotniska w
        Egipcie jest w kiepskim stanie i dlatego LOT lata tam wieczorem jak się
        wystudzi. I wylot z Polski mieliśmy o 23.00. Jakież było zaskoczenie moje gdy po
        tygodniu następna "zmiana" przyleciał o godzinie 12.00 a ja sam wylatywałem o
        18.00. Poza tym w hotleu o trzeciej w nocy wręczyli nam klucze i poszliśmy
        szukać sobie bungalowów. A hotel jest dość rozległy. No i oczywiście numer na
        lotnisku z ceną wizy, gdzie nawet Arab odesłał nas do Triady jak u niego
        chciałem wizę kupić. Sam hotel miał rozległą plażę, jedzenie w miarę dobre i
        opór go było. Na objeździe już gorzej. Chyba najsłabiej w hotelu w Minji w
        środkowym egipcie, gdzie niby był szwedzki stół, ale jednak mięso racjonowali.
        Najlepiej chyba było w hotelu Pyramides w Kairze, aczkolwiek stan toalet nigdzie
        nie zachwycał. To u nich zresztą reguła, bo nawet w MacDonaldach i KFC było
        kiepsko. Na objazdach kasowali nas po 88 USD z czego jak tłumaczyli to 1 USD
        dziennie od osoby było na bakszysze dla personelu. Na bilety wydawali od 5 USD
        dziennie, więc tak jakby resztę pożarły konwoje? No i wydaje mi się, że
        zwiedzanie Tal Amarna w środkowym egipcie bezsensowne bo nie ma tam kompletnie
        nic oprócz paru grobowców, biedy i policjanów nachalnie chcących bakszysz. No i
        eskorta w środkowym egipcie była taka bardzie spięta i uważna. :-)))
        W Asuanie lepiej wykupić sobie Abu Simbel albo świątynie Izydy na wyspie Philae,
        bo inaczej się człowiek zanudzi. Nawiasem mówiąc tam nocowałem też w Cleopatrze
        i nie było najgorzej oprócz pierwszej kolacji, która była po prostu fatalna.
        Może ze względu na to, że dojechaliśmy tam o 23.00?
        Z bagażami było tak samo - rano przed drzwi i dostarczali je wieczorem też przed
        drzwi, no chyba że się naklejki pogubiły to wtedy leżały przy recepcji i czekały .
        Trochę męcząca była nachalność handlarzy no i lepiej nie puszczać kobiety
        (przynajmniej być w zasięgu wzroku) samej bo robią się zaczepni (wrażenie z
        Kairu) - zagadują, krzyczą, łapią za rekę - jak widzą europejczyka gdziekolwiek
        w pobliżu, to są zdecydowanie bardziej stonowani.
        A tak poza tym to dało się przeżyć i zabytki mają rewelacja - Karnak, Edfu,
        Dolina Królów, Muzeum Egipskie i ten chłodny zefirek po wyjściu z piramidy :-))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka