Dodaj do ulubionych

wypożyczenie samochodu

IP: *.idea.pl 01.03.05, 19:26
czy ktoś z Was jeździł po Egipcie samochodem z wypożyczalni? Jakie są ceny i
czy jest to bezpieczne. Chciałabym pojechać z Hurghady do Luksoru.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Jeśli nie prowadziłąś samochodu w kraju arabskim.. 01.03.05, 19:39
      Jeśli nie prowadziłąś samochodu w kraju arabskim to daj sobie od razu spokój.
      Niejednokrotnie będziesz w szoku, że np. można jeździć w nocy poza oświetlonym
      terenem bez świateł, olewać wszelkie znaki drogowe, włącznie z czerwonym
      światłem, wyprzedzanie na trzeciego itp.

W Egipcie obowiązują 3 zasady ruchu drogowego
      1. Silniejszy (większy) pojazd zawsze ma pierwszeństwo!
      2. Samochód nie musi mieć jakiegokolwiek przeglądu ALE MUSI MIEĆ SPRAWNY ...
      klakson.
      3. Rację zawsze ma Policjant - nikt więcej. Jesli nie ma policjanta często
      rację rozstrzygają pięści.
      • Gość: Ada Re: Jeśli nie prowadziłąś samochodu w kraju arabs IP: *.idea.pl 01.03.05, 19:46
        Sorry, dwa lata już tam nie byłam i zapomniałam jak oni jeżdżą. Chciałabym tym
        razem mieć więcej czasu np. w Dolinie Królów, chciałabym też zobaczyć
        MedinetHabu i wiele innych miejsc w Tebach, które jeżeli są w programach
        wycieczek to zwiedzane w ekspresowym tempie, a to już zaliczyłam. Po prostu
        szukam jakiejś alternatywy, pomóżcie...
    • Gość: Alicja Re: wypożyczenie samochodu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.03.05, 19:43
      Odpuść sobie poważnie. Jeśli nie byłaś w kraju arabskim i nie znasz ich
      realiów, to naprawdę nie ma sensu. Ba, nawet jeśli mieszkałaś i kilka lat w
      takim kraju, to też nie sądzę, aby udało Ci się jeździć conajmniej poprawnie w
      tamtych warunkach.
      To, co zobaczysz na ulicach/trasach w Egipcie może być lekkim szokiem. Nie
      obowiązują ŻADNE przepisy..
      • neferett Re: wypożyczenie samochodu 01.03.05, 22:39
        Tez sie zastanawialam nad wypozyczeniem samochodu i wycieczce do Luksoru , ale
        po namysle , odpuscilam . Maz tez stwierdzil , ze nie odwazylby sie na taka
        eskapade .
        Jak juz sie zdecydujesz , to musicie sie doczepic do konwoju.
        My prawdopodobnie wykupimy w lokalnym biurze Luksor 2 dni , wysiadziemy w
        Luksorze (biorac namiar na hotel) i ruszymy "samopas".Majac 2 dni , mam nadzieje
        , ze zobaczymy wiecej niz ostatnio i tylko to co nas interesuje.
        Pewwnie i tak wyjdzie taniej niz wypozyczenie auta , no i nie trzeba sie martwic
        o przejazd i hotel.
        • pc_maniac Jest inna alternatywa 02.03.05, 00:18
          Luksoru, a konkretnie Zachodniego Brzegu i tak nie zobaczysz w jeden dzień. Nie
          ma takiej szansy. Więc pędzenie na łeb na szyję samochodem, by wracać nocą nie
          ma sensu.
          Lepiej w Daharze wsiąść do rejsowego autobusu za grosze (chyba 25LE jak
          pamiętam) i dojechać spokojnie do samego Luksoru. Gdy myśmy z żoną takim
          jechali (a nie był to sezon) to 65% pasażerów to byli Europejczycy, więc jak
          widać dla wielu turystów taka podróż to normalka (a co za wspomnienia z 3
          godzin oglądania egipskich szmir na ekranie TV lub słuchania Koranu?!).
          Tam na miejscu 100 kroków od przystanku PKS (a dokładnie na przeciwko Świątyni
          Luksorskiej) masz bardzo miły i rewelacyjnie położony hotelik Horus. Myśmy w
          nim wynajmowali pokój 2 osobowy ze śniadankiem za 50LE za dobę. Spokojnie można
          znaleźć i tańsze hotele, ale ten urzekł nas swoim położeniem i widokiem z
          balkonu na Świątynię.
          Po przespanej nocy rano idziecie nad Nil, tam znów za grosze przeprawa promowa
          przez rzekę i ruszacie na podbój Zachodniego Brzegu. Z czego Madinat Habu jest
          najblizej położoną Świątynią kas biletowych Zachdniego Brzegu.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz - chętnie wraz z żoną odpowiemy.
    • Gość: cs Re: wypożyczenie samochodu IP: 195.215.5.* 02.03.05, 09:15
      czytalem raporty paru doswiadczonych podroznikow, ktorzy zwiedzaja
      niejako "zawodowo" caly swiat, wszedzie wypozyczajac samochody i objezdzajac
      wazniejsze miejsca.
      No i w Egipcie zaden z nich nie odwazyl sie na to...
    • Gość: Max123 Re: wypożyczenie samochodu IP: *.polkomtel.com.pl 02.03.05, 09:34
      Zamiast wypożyczać sam samochód, weź samochód z kierowcą. Różnica w cenie
      minimalna albo żadna. Za to ty będziesz mieć spokój. Robiłem tak w kilku
      miejscach (po prostu taksówka na cały dzień za określoną stawkę). Dawało się za
      50 funtów, za 100 ... Bez kłopotu.
    • Gość: Ada Re: wypożyczenie samochodu IP: *.idea.pl 02.03.05, 10:51
      Dziękuję Wam za wszystkie podpowiedzi, macie rację, wypożyczanie samochodu to
      beznadziejny pomysł. Na dzisiaj mój plan wygląda tak: jedziemy do Luksoru
      autobusem, a na miejscu szukamy auta z kierowcą :)
    • chaladia Re: wypożyczenie samochodu 02.03.05, 11:40
      Rok jeździłem po Egipcie samochodem (Toyota Land-Cruiser, Toyota Hi-Ace) i nie
      stwierdzam, żeby tam było gorzej niż w Polsce. Może oni mniej przywiązują wagę
      do przepisów KD, ale za to nie ma takiego chamstwa i agresji. Wszystko jest na
      luzie: "ma-lisz".
      Prawo jazdy egipskie dostaje się po egzamiie, którego poziom mniej-więcej
      odpowiada naszemu egzaminowi na kartę motorowerową. I na ten "kwitek" można
      jeździć nawet 15-tonowym truckiem. Wypożyczalni w Egipcie jest sporo, ale wcale
      nie jestem przekonany, że to taki dobry pomysł. Taxi jest bajecznie tanie, jak
      się potargować, a problemy z parkowaniem są o wiele większe niż w centrum
      Warszawy.
      Jak ktoś ma kondycję, to w Luxorze lub Assuanie najlepszym środkiem lokomocji
      jest rower. Ktoś tu już o tym pisał na tym Forum.
      • pc_maniac Przykładowa trasa (optymalna) 02.03.05, 13:27
        Między innymi również ja pisałem o wykorzystaniu roweru w Zachodnich Tebach.
        Choć dla kondycji mogę również polecić spacerki. Tak się składa, że pomiędzy
        kolejnymi obiektami wartymi zwiedzenia jest od 100 do 200 m odległości, więc
        taksówka owszem, ale jedynie od promu na Zachodnim Brzegu do kasy biletowej,
        choć spokojnie można podjechać również takimi śmiesznymi taksóweczkami dla
        tubylców z budą metalową z tyłu, za 50 piastrów. Zawsze to coś lokalnego, co
        można utrwalić na fotce. Myśmy np. jechali w jednej taksówce z miejscowym
        Imamem.

Tutaj podam Ci najbardziej optymalną trasę zwiedzana, gdzie kolejne punkty są
        oddalone tak jak napisałem wyżej, kierując się od kas, które leżą na południu,
        w kierunku północnym. Jedyny problem, że musisz na tej trasie przerwać
        zwiedzanie i resztę odłożyć na kolejny dzień, bo nie zdążysz zwiedzić
        wszystkiego w jeden.

Prom --> Kolosy Memnona (100 m przed kasami)
        --> kasy biletowe Zach Brzegu
        --> Madinat Habu (inaczej Św. Ramzesa III) (bilet w kasie Zach. Brzegu)
        --> Dolina Królowych (Bilet w kasie Doliny Królowych, bilet do gr. Nefertari
        kupowany osobno-bardzo drogi)
        --> Droga powrotna z zaliczeniem Wioski Budowniczych Grobowców i małej Św.
        Izydy (bilet w kasie Zach. Brzegu 1 bilet uprawnia do zwiedzenia grobowców i
        świątyni, samą wioskę bez biletu)
        --> ruiny Św. Meramptaha ((bilet w kasie Zach. Brzegu) nie warta zwiedzenia)
        --> Ramesseum (bilet w kasie Zach. Brzegu) warta zobaczenia!
        --> Grobowce Dostojników (bilet w kasie Zach. Brzegu 1 bilet = 2-3 grobowce,
        można po cichu dogadać się bez biletu)
        --> Św. Hatszepsut (ta którą odbudowywali Polacy) (bilet w kasie Zach. Brzegu)
        --> Dolina Królów ((bilet w kasie Doliny Królów, bilet do gr. Tutka kupowany
        osobno-drogi)
        --> Muzeum Howarda Cartera (bilet w muzeum)
        --> Świątynia Seti I (najdalej położona Świątynia na północ w Zach. Tebach)
        (bilet w kasie Zach. Brzegu) polecam zwiedzenie!

Na Wschodnim Brzegu, czyli w Luksorze i Karnaku (kolejność wypisana w
        zależności od odległości z hotelu Horus, ale zwiedzajcie w kolejności jaką
        chcecie):
        • adamail Re: Przykładowa trasa (optymalna) 02.03.05, 14:01
          Dzięki serdeczne!!! Ada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka