Dodaj do ulubionych

Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZĘ!

20.05.05, 18:45
Oficjalny serwis Biura ds. Turystyki Ambasady Egiptu na forum przyznaje, ze oficjalna cena wizy turystyczne do Egiptu
wynosi 15$!!!

Niestety robią to jak na razie jedynie na swoim forum informując,
że:
(cyt.)"Wysłane przez: Biuro ds. Turystyki Ambasady Egiptu
Data: 16-05-2005 11:21

Droga Abirko,

Ma Pani rację - 15 $ to oficjalna cena wizy. Proszę nas nie posądzać o złą
wolę bądź chęć wprowadzenia Państwa w błąd. Cenę w widełkach podaliśmy
świadomie, gdyż praktyka pobierania 18$ za wizę jest na tyle powszechna, że
podanie kwoty 15 $ spowodowałoby z pewnością zdziwienie oraz lawinę pytań i
wątpliwości ze strony turystów poproszonych o uiszczenie opłaty w wysokości 18
$.
Być może rzeczywiście warto wyjaśnić, skąd ta różnica. Zarówno lotnisko w
Hurghadzie, jak i Sharm el Sheikh przyjmują dziennie ogromną liczbę turystów.
W celu przyspieszenia procedur odprawy wizowo-paszportowej dużych grup
turystów oraz uniknięcia 'zakorkowania' lotnisk, praktykuje się wcześniejszy
wykup wiz przez egipskich partnerów polskiego biura podróży po nieco wyższej
cenie. Dzięki temu turyści po przylocie nie muszą spędzać dodatkowych godzin
na lotnisku stojąc w kolejce po wizy.
Oczywiście turyści mają prawo wiedzieć, dlaczego płacą więcej. Dziękujemy za
słuszną uwagę, mamy nadzieję, że teraz sprawa jest już jasna.
Serdeczne pozdrowienia!".
(koniec cyt.)

Dziwne, że dopiero po reakcji forumowiczó dopatrzyli się, że podana przez
nich kwota 15-18$ jest nieprawdziwa i pozwala na dokonywanie oszustw przez
touroperatorów.

Więcej można poczytać na na tamtejszym forum

Obserwuj wątek
    • pc_maniac temat na czasie więc do góry go 21.05.05, 11:22
      podnoszę
    • Gość: ALF Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 15:53
      Ja we wrześniu ub.r. na lotnisku w Hurghadzie w okienku gdzie sprzedawają
      znaczki wizowe zapłaciłem 18USD, więc nie była to wina biura podróży.
      • derduch Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ 22.05.05, 16:31
        Baaardzo śmieszne.
        "Sprzedawają" tylko tobie po tej cenie :-)))
        • Gość: ALF Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:35
          Nie wiem co śmiesznego napisałem, stwierdziłem tylko fakt, jeżeli Cię to
          śmieszy to chyba tylko Ty masz monopol na rację, albo jesteś poprostu
          dyletantem.
          • pc_maniac Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ 23.05.05, 10:48
            Derduchowi chodziło o to, że w okienkach bankowych na 100% nie mogliby Ci
            sprzedać tego znaczka za 18$. Oni nawet bakszyszu nie chcą przyjmować, bo im
            nie wolno. Za takie coś gość by stracił pracę jak złoto, to banki, a nie
            prywatny biznes.
            Po drugie napisałeś z błędem słowo sprzedają (sprzedawają)co świadczy, że
            jesteś dość młodą osobą.
            • derduch Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ 23.05.05, 10:54
              Mądremu starczy jedno słowo, a głupiemu to i referatu mało, jak powiedział
              Sofronow :-)))

Dokładnie to miałem na mysli co Pc_maniacu napisałeś.

Poza tym zawsze staram się odpowiadać z humorem, jeśli czasem wygląda to na
              złośliwostki to przepraszam, nie jest moim zamiarem obrażanie kogokolwiek.
            • Gość: ALF Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ IP: *.logik.slask.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:23
              A czy ja napisałem że kupiłem znaczki wizowe w okienku bankowym, znaczki kupiłem
              patrząc na ciąg okienek w pierwszym okienku po lewej stronie.Nie jestem osobą
              młodą, jestem już człowiekiem starszym ale nie wiem co to ma do rzeczy.
              Co do Derducha to tylko człowiek o niskiej kulturze pośmiewa się z małego błędu
              i wytyka taką pierdołkę.
              • derduch Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ 23.05.05, 11:30
                A widziałes smajleja na końcu?

Co do ALF-a to tylko człowiek o niskiej kulturze poDśmiewa się z małego żarciku
                i wytyka taką pierdółkę
                • Gość: j Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ IP: *.aster.pl 23.05.05, 21:44
                  Panowie, odrobinę rozsądku i rozwagi. Naprawdę macie ochotę awanturować się o
                  taką 'pierdółkę'?
                  Pozdrawiam rozsądnych.
                  • Gość: Minius Na stronie informacyjnej również podali 15$ IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 24.05.05, 18:23
                    Na stronie informacyjnej również podali 15$
                    • pc_maniac Re: Na stronie informacyjnej również podali 15$ 25.05.05, 19:30
                      Teraz turyści mają już wykładnik w postaci oficjalnego stanowiska Ambasady
                      Egiptu.

Ciekawe czy polskie BP zmienia te niecne procedery, czy będą sie narażać na
                      sprawy sądowe czy akcje Biura Ochrony Konsumentów?!

A wystarczyłoby gdyby te nieszczęsne 3$ doliczyli do kosztów wyjazdu, zamiast
                      ukrywać przed fiskusem tak zarobione pieniadze.
                      • Gość: j Lotnisko w Hurghadzie-stanowisko Ambasady? IP: *.aster.pl 27.05.05, 18:46
                        Zwracam uwagę na praktyki z zakupem wiz na lotnisku w Hurghadzie opisane w
                        sąsiednim wątku:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=24160602&a=24417027
                        To nie są biura podróży a urzędy państwowe.
                        Bardzo jestem ciekaw oficjalnego stanowiska Ambasady Egiptu w tej sprawie.
                        • abirka Re: Lotnisko w Hurghadzie-stanowisko Ambasady? 27.05.05, 20:19
                          Uważam, że powinieneś/powinnaś opisać ten fakt na forum oficjalnej strony
                          ambasady egipskiej (egipt.org.pl/forum/read.php?2,1,page=1), gdzie wręcz
                          proszono o informowanie o takich incydentach. Zobaczymy jaka będzie ich
                          reakcja ;). Tutaj moga tego nie przeczytać, albo wykręcać się, że nie czytaja
                          tego forum.
                          • Gość: j Re: Lotnisko w Hurghadzie-stanowisko Ambasady? IP: *.aster.pl 27.05.05, 23:25
                            Zastosowałem się do Twojej rady. Poczekajmy na reakcję.
                            Pozdrowienia
              • petrosp sprzedawają 10.06.05, 13:54
                Czy może jesteś z Wielkopolski ? Ja pochodzę z Wielkopolski i w moich
                rodzinnych stronach do dziś używa się sformułowania "sprzedawać - sprzedawają".
                nikogo to tam nie śmieszy. ja również czasami używam tych wielkopolskich
                naleciałości.
                Co do wizy, to jak kupiłeś znaczki w pierwszym okienku po lewej stronie to
                napewno przepłaciłeś. ponieważ w tym okienku kupują wizy osoby ostawione przez
                naganiaczy biur podróży.
      • Gość: Edi Re: Biuro ds.Turystyki Ambasady Egiptu-15$ ZA WIZ IP: *.crowley.pl 15.06.05, 20:57
        My dwa tygodnie temu - tez w okienku - placilismy po 15 USD
    • Gość: cs A ty jeszcze to przezywasz ? IP: *.k102.webspeed.dk 28.05.05, 00:58
      Chyba juz od roku meczysz te 3 dolary.
      Wez czlowieku zajmij sie czyms pozytecznym, bo jak widac, Twoja krucjata nic nie
      zminila.
      Szkoda zycia.
      • pc_maniac CS,a ty nadal jesteś głupi,czy na tym zarabiasz? 28.05.05, 01:38
        Jeśli CS pijesz do mnie, to bardzo się mylisz.
        Moja (jak to napisałeś) "krucjata" po pierwsze spowodowała, ze już 3 biura
        wycofały się z pobierania w Egipcie tych opłat "dodatkowych", po drugie setki
        turystów kupuje sobie samemu wizy (jeśli mają na to ochotę) w okienkach
        bankowych.
        Wydaje mi się, że mamy prawo wiedzieć prawdę o wizach i nieuczciwych praktykach
        niektórych biur podróży. Uważam, że najprostszym sposobem jest albo wliczanie
        całej kwoty do kosztów wycieczki jak to robi Kopernik czy Neckerman lub biuro
        uczciwie mówi gdzie masz ją kupić za 15$.

Praktyki z ustawianiem turystów w długaśnych kolejkach by im jeszcze za to
        kazać płacić po 3/5/10$ jest nie tylko nie fair ale również w Świetle prawa
        nielegalne, ponieważ biura informują, że cała kwota jest ceną wizy, nie zaś ich
        dodatkowych operacji zaganiania ludzi do kolejki.

A jeśli CS tego nie rozumiesz to albo Ty również czerpiesz z tego profity, albo
        jesteś tak bezdennie głupi, że nie stać Cię na pomnożenie kwoty 3$ x 500 tys.
        Polaków, którzy w zeszłym roku wyjechali do EGiptu.
        W tym ponoć liczba ta moze się podwoić.
        • pipipipi podnoszę 03.06.05, 17:44
          • Gość: Turysta Temat na topie więc do góry IP: *.toya.net.pl 08.06.05, 15:31
            up
        • Gość: cs Brawo, maniac IP: *.k102.webspeed.dk 09.06.05, 00:37
          To jest jeden z powodow, dla ktorego caly swiat nabija sie z Polakow:
          zawsze znajdzie sie idiota, ktory flaki sobie wypruje i caly rok bedzie
          przezywac stracone 3 dolary.
          Tak wiec dalej taplaj sie w tym blotku, bo na nic wiecej cie nie stac.
          • pipipipi Cóż CS, jednak PC ma rację - jesteś idiotą 09.06.05, 00:47
            A to z prostej przyczyny, że uważasz iż jeśli próbuje się oszukiwać ok. pół
            miliona turystów na 3 dolary (a przecież niektóre biura próbują nawet na 5 i 10
            dolarów) to suma daje (u Ciebie) 3 dolary.
            Nie zaś sporo ponad milion.

Jeśli uważasz, że kradzież miliona to betka, to szkoda słów by z tobą
            dyskutować.
            Nadajesz się na polityka. Najlepiej z Samoobrony, oni też myślą, że małe
            złodziejstwa to nie złodziejstwa.
            • Gość: madmax2 Re: Cóż CS, jednak PC ma rację - jesteś idiotą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 07:30
              Ale Ty płacisz 3 $ więcej, te miliony idą z Twojej kieszeni? Teraz dla Twojej
              wątpliwej satysfakcji- zapłacisz ok 100 zł więcej (wliczona wcześniej wiza-
              teraz cena zostanie) + opłata za wizę. Szczerze mówiąc wolałbym zapłacić 18 $,
              niż teraz :ok 100 (podwyżka- wliczona wiza) + 18 dolców. Nie wiem może źle
              liczę ,ale jakoś za kazdym razem wychodzi ,że klient jest 100zł w plecy. I to
              było do przewidzenia na początku krucjaty wizowej .
              • Gość: Ania Re: Cóż CS, jednak PC ma rację - jesteś idiotą IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 09.06.05, 08:54
                a ja tej roznicy jednak nie widze - wiza w wielu przypadkach jest platna
                osobno, wiec jakkolwiek liczac, jestesmy do przodu (hahahaha) 3$... to skad te
                PLN 100,-?
                • Gość: madmax2 ii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 09:02
                  >wiza w wielu przypadkach jest platna
                  > osobno,
                  napisałem wyrażnie- widać jednak ,że dla niektórych to i tak za skomplikowane.
                  Piszę o biurach które WLICZYŁY wcześniej wizę w koszt wycieczki.
                  Łapiesz ?...........
                  Kiedy ją wliczyły, cena wzrosła o ok 100 zł... dalej za skomplikowane? (wiza 15
                  $ więc ładny kurs $ do zł). Teraz wizę kupisz sobie sama, ale cena wycieczki
                  się nie zmieniła, sądząc po ofertach. Ja już nie wiem jak Ci to jaśniej
                  wytłumaczyc....
                  Jeśli teraz też nie rozumiesz to trudno
                  • Gość: Ania Re: ii IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 09.06.05, 12:24
                    lapie, ze Tobie chyba przydaloby sie troszke wiecej kultury.. ale trudno szkoda
                    czasu na pieniaczy.. informacja o nowych warunkach zakupu wizy wspomina o tym,
                    iz biura powinny rozliczyc sie z klientami w przypadku imprezy, gdzie cena wizy
                    jest wkalkulowana w wycieczke.. wiec moze zamiast sie rzucac i wieszac psy,
                    warto byloby ta energie zuzytkowac na swoja korzysc w biurze - badz domagac sie
                    zwrotu pieniedzy, badz chociaz wyjasnienia na jakiej postawie wiza nagle
                    kosztuje 100$
                    • Gość: Ania Re: ii IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 09.06.05, 12:24
                      100 PLN oczywiscie..
                      • Gość: madmax2 Re: ii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 15:40
                        poddaję się .Jeżeli to co pisałem odczytujesz po swojemu- to ja już nic nie
                        poradzę. Wychodzą Ci jakieś abstrakcje w odniesieniu do opisywanych przeze mnie
                        przykładów. Nie ważne, reszta zrozumiała w czym rzecz
                      • Gość: madmax2 Re: ii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 15:47
                        co do kultury- nie napisałem nic co by Cię obraziło. Psów na Tobie nie wieszam,
                        a z biurem nie jadę. Nawet kilka prostych zdań interpretujesz po swojemu,zamiast
                        czytać ze zrozumieniem. Dalej nie wiesz o co chodzi i znowu powiesz ,że nie mam
                        kultury-świadczy o tym tekst
                        <badz chociaz wyjasnienia na jakiej podstawie wiza nagle
                        kosztuje 100zł
                        <zamiast sie rzucac i wieszac psy
                        tego w ogóle nie rozumiem- nie miałaś co napisać ,dlatego zarzucasz mi coś
                        czego nie zrobiłem ?
                        • Gość: Ania Re: ii IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 09.06.05, 17:19
                          ja tez sie poddaje.. i nie bede tu tlumaczyc dlaczego wzajemnie sie nie
                          rozumiemy, bo nie po to jest to forum. owszem, wprost nic niegrzecznego w
                          tekscie nie poszlo, ale podtekst w sformulowaniach typu lapiesz, dla niektorych
                          zbyt skomplikowane itp jest czytelny, przynajmniej dla mnie. i sam
                          wspomniales: "Kiedy ją wliczyły, cena wzrosła o ok 100 zł... dalej za
                          skomplikowane? (wiza 15 $ więc ładny kurs $ do zł).". na tym juz bym chetnie
                          zakonczyla ta bezowocna dyskusje, domyslam sie ze inni maja niezly ubaw.
                          pozdrawiam mimo wszystko
                          • pc_maniac Do madmax2 10.06.05, 09:06
                            Też nie za bardzo rozumiem czemu rzuciłeś właśnie 100zł?!
                            Wiem, że o taką kwotę podniósł Kopernik swoje oferty, jednak trudno tutaj
                            powiedzieć, że cała ta kwota to cena wizy. Równie dobrze możnaby napisać, że
                            dają wizę za darmo, a te 100zł poszło na tzw. opłatę paliwową.

Trudno nam maluczkim dywagować jakie są powody podwyżek jeśli samo biuro o nich
                            nie pisze.
                            • Gość: madmax2 Re: Do madmax2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 09:52
                              moze faktycznie pomotałem, sorki ;) Tak mniej więcej ,właśnie o 100zł
                              podniesiono ceny, tłumacząc wliczeniem wizy w koszt wyjazdu. Minusem właśnie
                              było to ,że nie o równowartość 15$, tylko jak było do przewidzenia doliczając
                              sobie konkretną "prowizję.Teraz cen już raczej nie obniżą (wiadomo jak jest)
                              Czyli "z przed tej sytuacji" + ok 100 zł a konto wizy. Teraz + wiza, w efekcie
                              100 w "plecy" ;) Ale naturalnie nie ma tutaj jednej konkretnej "racji".
                              Dobrze ,że złodzieje nie będą na nas żerować, źle -doliczą zaraz coś ,czy
                              wymyślą -żeby zrekompensować sobie krętactwo wizowe
                              > dają wizę za darmo, a te 100zł poszło na tzw. opłatę paliwową
                              Masz rację-manipulowanie poszczególnym składnikami ceny jest normą, i tego
                              niestety nikt nie jest w stanie "przeskoczyć". Biuro może skalkulować cene jak
                              mu pasuje- my mamy jedynie wybór-korzystać z usług tego ,czy innego biura.
                              Pozdrawiam
                              • pc_maniac <a href="http://www.egipt.org.pl/1036,76.html" target="_blank"> 14.06.05, 23:33
                                Oficjalne info pod adresem w tytule postu.

(to tak dla nowicjuszy)
                                • Gość: Nika Re: <a href="<a href="http://www.egipt.org.pl/1036,76." target IP: *.dyndns.org, / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.05, 21:08
                                  do góry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka