Dodaj do ulubionych

Fajna strona- samemu mozna rezerwować, a ceny...

24.07.05, 17:05
super. Szkoda, ze wczesniej jejnie znalazłam.
Polecam jednak tym, którzy jeszcze nie wyjechali.
Obserwuj wątek
    • monnia3 Re: Fajna strona- samemu mozna rezerwować, a ceny 24.07.05, 17:09
      A o jakiej stronce mówisz????
      • betka37 Już podaje, przepraszam, zaga[piłam się 24.07.05, 17:11
        www.sharm-el-sheikh-egypt.com/Hotels/1-Star-Hotels.asp
    • betka37 20 euro za dobę z All 24.07.05, 17:14
      super. Do tego samolot 1000 złotych.
      W biurach 2 x drożej, nawet w last minute. No nieźle.
      A dojechanie do hotelu z lotniska nie stanowi żadnego problemu, taksówek jest
      mnóstwo.
      • abirka Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 17:43
        Czy jestes pewna, że dobrze policzyłaś? Sprawdz najpierw kategorię i nazwe
        hotelu a dopiero potem cenę i zobacz za co ona jest. Bo w moim przypadku cena
        samego hotelu na 2 tygodnie bez wyzywienia wychodzi tyle co w biurze zapłaciłam
        za wszystko, czyli hotel, wyzywienie, przelot.
        • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 17:46
          Sprawdzałam. Zobacz jakie sa hotele na jedynce, wcale niezłe, jest tam
          m.in.Sheraton resort.
          Myśle, że jest w czym wybierać.
          • lilypons Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 17:49
            Sheraton ma 1*???? Świat schodzi na psy :)))
            • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 17:52
              Nie ma jeden. W tych jedynkach jest również hotel do którego ja jadę, czyli
              nowy.
              Tu jest cena Sheratona Resort, czyli bungalowy. Hotel Sharm Inn też nie ma 1, a
              3 gwiazdki.
              Nie wiem o co chodzi, ale widac oni to tak podzielili, na nowe i słabsze częśći
              hoteli oraz te super
              • lilypons Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 18:01
                W hotelach oznaczonych 1* jest Sheraton 4 Points Hotel and Resort. Trochę mnie
                zadziwiła klasyfikacja hoteli na tej stronie, bo w katalogach biur podróży maja
                one całkiem inną kategorię. Ale faktycznie jeśli dobrze policzyć to wychodzi
                czasami taniej. 20 euro daje 280 na 2 tygodnie za 2 osoby plus przelot 2 x 1000.
                • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:14
                  na dodatek w tej cenie jest ALL, a nie HB
        • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 17:50
          Sharm Inn Hotel

Price Table 2004 / 2005
          Prices Are Per Room Per Night on
          All Inclusive Basis (Breakfast, Lunch, Dinner, Soft Drink, Coffee, Tea, Local
          Wine & Beer included)

Jul 16 Aug 31 20 Euro/dwójka 16 Euro/singiel 27 Euro/trójka

Zauważ, ze cena 20 euro jest za pokój, a nie za osobę
      • Gość: Anka Re: 20 euro za dobę z All IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 17:47
        Te 20 euro za dobę z all dotyczy oczywiście hoteli 1*. Popatrzyłam sobie na
        ceny w tym nieszczęsnym Ghazala Gardens**** - 84 euro za DBL do końca sierpnia.
        • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 17:54
          Aniu, zobacz to:
          przecież ten hotel ma 3 gwiazdki
          www.sharm-el-sheikh-egypt.com/Hotels/Sharm-Inn-Hotel.asp
          ten ma chyba 5
          www.sharm-el-sheikh-egypt.com/Hotels/Le-Meridien-Hotel-and-Resort.asp
          a ten ma 4+ lub 5, zależy z jakiego biura
          www.sharm-el-sheikh-egypt.com/Hotels/Rehana-Sharm-Hotel-and-Resort.asp
          • abirka Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 18:01
            To, że w polskich katalogach napisali niektórym hotelom full gwiazdek to
            absolutnie nie znaczy, że tyle mają. Poza tym sa to hotele znajdujace sie
            daleko od centrum (nie wiem czy wszystkie, ale część tak). W hotelu sa przeciez
            różne pokoje. I skoro to sa hotele o standardzie 1* to ja wierzę temu
            standardowi a nie temu co wciskaja polskie biura podrózy, których pracownicy są
            w stanie powiedzieć o sprzedawanych obiektach tylko tyle co napisał im ktos w
            katalogu stosując wszystkie mozliwe chwyty i niedomówienia marketingowe.
            Dochodzi jeszcze kwestia faktycznej możliwości rezerwacji wybranego hotelu w
            sezonie. Bo wiadomo, że biura kupujące większa ilość są lepszym klientem. No i
            bilet nie kosztuje jednak 1000zł tylko troszkę więcej w zakupie indywidualnym.
            • Gość: Anka Do Abirki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 18:36
              Wiesz może, czy El Pasha Bay jest daleko od centrum Sharm?
              • abirka Re: Do Abirki 24.07.05, 18:57
                Przykromi, ale nie wiem. W katalogu biura, w którym kupiłas wyjazd powinno być
                podane jego połozenie (dzielnica). na tej podstawie mozna okreslic, czy jest on
                daleko od centrum. Ale moja wiedza na temat Sharm podpowiada mi, że raczej jest
                on z tych "na pustyni" a nie w mieście, niestety.
                • Gość: Anka Re: Do Abirki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:14
                  Nie kupiłam wycieczki, chciałam tylko wiedzieć orientacyjnie gdzie to jest.
                  Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i linka.
              • abirka Re: Do Abirki 24.07.05, 19:08
                Juz wiem wszystko ;))) To jest dzielnica Sharm, która znajduje sie między Naama
                Bay a Sharks Bay. Tam jest hotel np.: Crown Plaza (czy nie o ten chodzi
                przypadkiem?). No i niestety, jak móiłam, do Naama - czyli centrum jest parę
                ładnych kilometrów. A dokładnie połozenie tego hotelu zobaczysz na:
                www.wernerlau.com/egypt/loc/1st.htm
                Jesli o to chodziło, oczywiście.

P.S. Link do rezerwowania hoteli na tej "super stronie" od której zaczął sie
                wątek, niestety, nie działa. Przynajmniej u mnie.
                • betka37 Re: Do Abirki 24.07.05, 19:11
                  Abitka, ja nie sprawdzałam czy chodzi rezerwacja, od tego jest telefon.

natomiast, to że hotel jest kilka kilometrów od centrum jest na jego plus.
                  Wsiadasz w taksówke i w pare minut jesteś na miejscu. Chociaż faktem jest, że
                  w Sharmie taksówki nie sa tak tanie jak w Hurgadzie. Za to jest ciszej.
                  Poza tym w naama jest kiepska plaża i beznadziejne rafy. Im dalej od centrum
                  tym jest fajniej i są nowsze hotele.
                  • abirka Re: Do Abirki 24.07.05, 19:15
                    Abirka, nie Abitka. Ja akurat nie zgadzam się z kwestia położenia hoteli, ich
                    nowościa i rafami. Mam na ten temat inne zdanie i inne preferencje. Znam hotele
                    w centrum, gdzie jest cicho a rafa blisko tez fajna. Wszystko kwestia gustu i
                    preferencji.
                    • betka37 Re: Do Abirki 24.07.05, 19:22
                      Samo centrum jest super, szczególnie wieczorkiem. Fajne kafejki, restauracje
                      nad morzem, ale ja nie chciałabym tam mieszkać.

Co człowiek to inne preferencje (haha), masz rację.
                      A z rafami wiesz jak jest. W zeszłym roku byłam w Coral Beach Tiran, rafa
                      średnia, więc chodzilismy do Holiday Inn popływać i poogladać. Za to wcześniej
                      na forum ludzie pisali, ze rafa przy hotelu jest fantastyczna.
                      Jak sama nie zobaczysz, to nie ma co gadać.
              • betka37 Re: Do Abirki 24.07.05, 19:56
                Aniu, na tej stronie możesz zobaczyć gdzie lezy trochę hoteli, nie ma tutaj
                jednak wszystkich
                www.goredsea.com/EN_galleries-video-gallery1.aspx
            • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 18:58
              One mają tyle gwiazdek co w polskich katalogach, ale tu jest zrobiona jakaś
              inna klasyfikacja.
              Ponieważ Sheraton jest bardzo rozległym hotelem (widziałam), to część pokoji ma
              5 gwiazdek, a część pewnie ze 3 gwiazdki (bungalowy w Resorcie).
              podobna sytuacja jest w Hurgadzie w Le Meridien.

Ja w zime sama bede próbowała zarezerwować hotel. Ubezpieczenie można wykupic
              bez problemu, a hotel wysyła taksówki.
              Dostaje ofery z Sheraton miramare z El Gouny i są o wiele lepsze niż te z
              polskich biur.

Wydaje mi się, ze bez problemu można zarezerwować jakiś hotel.
              Zresztą nawet na forum można zebrac grupe osób, żeby było raźniej i zamówic
              kilka pokoji w jednym hotelu. Wtedy pewnie też można dostać dodatkową zniżkę.

Ja w tym roku zrobiłam tak z Hiszpanią. sami zarezerwowaliśmy hotel, kupiliśmy
              samolot w Sky Europe i wyszło nam to o połowę taniej. Dojechalismy do hotelu
              bez problemu, mieszkaliśmy na starówce w Barcelonie i wrócilismy bardzo, bardzo
              zadowoleni zarówno z hotelu, jak i zwiedzania.
          • abirka Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 18:15
            A jeśli chcecie ekscytować się cenami hoteli to polecam zajrzeć tutaj:
            egipt.org.pl/hotele,73.htm
            • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:08
              Ceny rzeczywiscie bardzo dobre, ale podobne. 200 LE za dobę za 4 gwiazdki, to
              około 20 euro, więc ceny podobne. Z tym, że u Ciebie trzeba dodatkowo wykupic
              jedzenie.

Ja w zeszłym roku tak zrobiłam w Sharmie. kupiłam HB, a na miejscu za grosze
              dokupiłam ALL. Płaciłam po 50 dolarów od osoby za 2 tygodnie. W Polsce
              zapłaciłabym ponad 500 złotych od osoby.
              W tym roku zrobiłam identycznie.
              Mam nauczkę, bo kilka lat temu wylądowałam w Hurgadzie w jakims obskurnym
              hotelu. Następnego dnia uzgodniłam z rezydentem, ze zmieniamy ten hotel i
              przenosimy się do innego. W hotelu za pokój/doba dopłacalismy po 10 dolarów. I
              jestem pewna, ze jeszcze zarobił na tym rezydent ponieważ nie chcieli płatności
              kartą a poprosili nas o gotówkę. Wszyscy byli zadowoleni. My bo za niewielką
              dopłata mieliśmy o wiele lepszy hotel, ktory sami wybralismy na miejscu,
              rezydent bo zarobił i hotel. Kiedys były vouchery na hotele, więc można tak
              było zrobic.
              Od tamtej pory zawsze wykupujemy dopiero na miejscu ALL.
              • abirka Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:11
                A po ile LE Ty liczysz za euro? Bo niestety, ale ok 10 (a tak liczysz) to nie
                dostaniesz nigdzie w Egipcie.
                • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:13
                  około 7 LE za 1 euro
                  • abirka Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:19
                    No własnie ok 7 LE. Czyli prawie 30 euro (dokładnie 28.6) za 200 LE + jedzonko
                    oczywiście, czego w większości ciekawszych hoteli na tej podanej przez Ciebie
                    stronie nie ujmują i nie podaja cen, niestety ;(
                    • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:25
                      no jak to nie podają, przecież nawet skopiowałam przykładowo jeden hotel.
                      Te ceny są już z ALL lub HB

Trzeba zadzwonic do jednego hotelu i się zapytać.
                      Zresztą. Ja w środę lecę do jednego z tych hoteli na liście, zapytam się w
                      recepcji jak to jest i kiedy wrócę obiecuję,że napiszę.
                • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:17
                  czyli gorsze ceny na twojej stronie, około 30 euro za dobę
                  • abirka Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:26
                    Betka, kurde, czy Ty umiesz liczyć? Sorki, ale jakoś nie bardzo chyba. Zobacz:
                    jade do hotelu Fantazia. Na Twojej stronie cena za singla bez zadnego jedzenia
                    to 46 euro/dobę. Do tego trzeba doliczyć wyżywienie. Na "mojej" stronie jedynka
                    w tym hotelu kosztuje 90 LE + 90LE wyzywienie w opcji HB =180LE, czyli 25.7
                    euro/dobę. Widzisz róznicę?
                    • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:43
                      Abirka, może masz rację. ja spojrzałam na jeden hotel.
                      Dlatego napisałam, jak będę za kilka dni, to się zapytam na miejscu ile bym
                      zapłaciła indywidualnie, a potem napiszę.
                      każdy sam musi podjąć decyzję jak woli jechać. Ja uważam, że spokojnie można
                      samemu zorganizować sobie wyjazd. Do tej pory nie natrafiłam na taką stronę (bo
                      nie szukałam), a tę co podałam znalazłam przypadkowo szukając zdjęć hotelu.

Wiem, że w El Gounie w hotelu Sheraton Miramare można wynegocjować fajne ceny.
                      Potem hotel wysyła po Ciebie taksówke na lotnisku i odbierają Cię. Ten hotel
                      ma w polskich katalogach dość wysoką cenę.
                      • Gość: Stiwi Re: 20 euro za dobę z All IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:49
                        Na miejscu w recepcji to nie masz co pytać, usłyszysz normalne hotelowe ceny,
                        takie jakie są dostępne przez internet na oficjalnych stronach. Trzeba szukać
                        kontaktu z biurami lokalnymi, ciekawa sprawa z tym egipt.org.pl - trzeba
                        sprawdzić.

Natomiast www.sharm-el-sheikh-egypt.com jak się chce zabukować wybraną
                        ofertę, to się nie ładuje dalej strona :(
                        • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 19:52
                          Fakt, coś z tą stroną jest nie tak. Jednak ceny są porównywalny z tą podaną
                          przez Arnike
              • h40s Re: 20 euro za dobę z All 25.07.05, 14:54
                Betka37 w jakim hotelu w sharmie wykupilas ALL inclusive za 50 dolarow na 2
                tygodnie? Da sie to zrobic w wieksoszci hoteli ?? - bo niektore w katalogach
                polskich biur podrozy nie maja w ogole opcji all( np. holdiay inn amphoras ma
                all dla wlochow na 100%).
            • Gość: Stiwi Re: 20 euro za dobę z All IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 19:59
              Abirka, ciekawi mnie czy masz doświadczenie z tą stroną egipt.org.pl, a w
              zasadzie z namiarami i cenami tam widniejącymi. Ceny wyżywienia są zaznaczone
              faktycznie w LE, ale przy cenach pokojowych już nie piszą, że obowiązują w LE -
              jeśli faktycznie by tak wychodziło, to byłoby makabrycznie tanio np. Taki
              Hilton Dahab na stronie Hiltona wychodzi od 112$ DBL za dobę bez wyżwyienia, a
              za pośrednictwem namiarów na egipt.org.pl wychodziłoby jakieś 30$ ze
              śniadaniem....
              • Gość: Jola Re: 20 euro za dobę z All IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 20:56
                Nieźle tylko kto będzie odpowiadał za to że po przylocie okaże się że nie ma
                dla nas pokoju lub cos nam się stanie. Ja wolę za wszystko płacić w Polsce i
                spać spokojnie przed wyjazdem.
              • betka37 Re: 20 euro za dobę z All 24.07.05, 21:27
                Tez mi się nie chce wierzyć, że Hilton tylko tyle kosztuje. Jednak rzeczywiście
                na miejscu mozna tanio wynająć pokój w hotelu 4 gwiazdki.
                Kolacja kosztuje w hotelu Sheraton Miramare 70 LE, czyli 10 euro, a dwa lata
                temu 10 dolarów (teraz widzę, ze trochę sie zmienił kurs).
              • abirka Do Sitwiego 24.07.05, 21:38
                Ta strona istnieje od ok. 2 miesięcy, więc doświadczeń nie mam większych. Poza
                tymi, że napisałam tam co mysle o ich informacji na temat ceny wizy i
                stosowanych przez biura procederach. Więc potem sprostowali a od 7 czerwca jest
                obowiązek kupowania wiz samodzielnie przez turystów a nie zbiorowo przez biura.
                Co do cen pokoi to owsze, nie jest napisane, że w LE. Ale czy wyobrażasz sobie
                cene pokoju 90$ za dobę? To ile to wyjdzie za 2 tygodnie? Dlatego załozyłam, że
                to sa jednak ceny w LE. Spróbuje w tym roku zagadną cos na temat indywidualnej
                rezerwacji pokoju za pośrednictwem netu lub telefonicznie. Faktem jest jednak,
                że mam obawy co do potwierdzenia takiej rezerwacji i ewntualnych problemów,
                gdyby cos było nie tak. Bo znam egipska mentalność. No chociaż w hotelu przy
                takiej sprawie to już chyba są poważni. A jeśli chodzi o relacje cenowe, to te
                róznice wiadomo dla kogo idą. Biura podrózy insytucjami dobroczynnymi nie są....
                • Gość: Stiwi Re: Do Sitwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:46
                  90$ za dobę to standard w lepszym hotelu i to bez wyżywienia. W takim Waves 3*
                  jak byłem, wisiał cennik w każdym pokoju, 30$ DBL/doba, z tym że to oficjalny
                  cennik hotelowy, pytanie jakie ceny mają lokalne biura podróży - na stronie
                  egipt.org.pl kontakt jest tak jakby bezpośrednio do hotelu (oth-
                  dahab@hilton.com), więc te ceny 133LE/doba, to coś nierealne mi się wydają, ale
                  napiszę z ciekawości do któregoś z hoteli.
                  • abirka Re: Do Sitwiego 24.07.05, 22:20
                    Napisz koniecznie co Ci odpisali. Sama jestem bardzo ciekawa.
                  • abirka Re: Do Sitwiego 24.07.05, 22:25
                    To jednak chyba sa ceny w LE bo w niektórych hotelach jest podana własnie taka
                    waluta przy cenie za pokój, np.:Amphoras Holiday Inn Resort: pokój dbl 170LE,
                    singl 140LE
                    • Gość: Stiwi Re: Do Sitwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 22:43
                      Dziwne, jednak wydają mi się mało prawdziwe te ceny jeśli są w LE. Np.
                      Movenpick w El Gouna wg egipt.org.pl kosztuje 225 LE za dwójkę (to jest 40$!),
                      a na stronie Movenpick.com najtańsza taryfa jaką znajduje to 250$/doba za pokój
                      2osobowy... Napisałem do Movenpicka, ale spodziewam się takich taryf jak
                      podanych na stronie, zwłaszcza ze e-mail kontaktowy nie prowadzi do jakiegoś
                      lokalnego biura, ale bezpośrednio do Movenpicka w El Gounie.

Ciekawa sytuacja jest jak odnajdziemy hotel Waves w tej wyszukiwarce, tutaj są
                      podane przed cenami zakwaterowania: L.E. i że niby L.E.60 kosztuje dwójka za
                      dobę, czyli 10$ (!)... to niemożliwe. I właśnie sobie przypomniałem, że to co
                      podałem wcześniej 30$ DBL/doba w Waves to się pomyliłem, bo ta cena dotyczyła
                      pokoju jednoosobowego (SGL), dwójka kosztowała 60$/doba (na 100%).
                • dunia77 Re: Do Sitwiego 25.07.05, 10:48
                  > Ale czy wyobrażasz sobie cene pokoju 90$ za dobę?

A co w tym takiego dziwnego ? W normalna cena za dwojke w troche lepszym hotelu.
                  • Gość: Stiwi Re: Do Sitwiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 16:05
                    Napisałem maila do tej Ambasady Egiptu - Biura Turystyki
                    (www.egipt.org.pl), oto treść:

**********TREŚĆ MAILA***********
                    "Witam

Tak sie zastanawiam na jakiej podstawie wyszly Panstwu takie ceny hoteli. I
                    jesli jest taka mozliwosc, to ja chetnie zarezerwuje za Panstwa
                    posrednictwem jakis hotel po tych cenach...

Jak sie domyslam, ceny podane zostaly w LE (tak przynajmniej piszecie przy
                    wyzwywieniu; przy zakwaterowaniu czesto nie zaznaczacie w jakiej walucie
                    jest cena) i tak kilka przykladow:

Hotel Waves 3* (Hurghada)
                    60 LE dwojka (wg Egipt.org.pl)
                    60 USD/dwojka (oficjalny cennik)

Hotel Hilton Dahab 5* (Dahab)
                    133.51 (LE ?) dwojka (Egipt.org.pl)
                    112 USD/dwojka (oficjalny cennik)

Movenpick El Gouna 5*
                    225 (LE?) dwojka (Egipt.org.pl)
                    250 USD/dwojka (oficjalny cennik)

I tak jest z kazdym hotele, powyzsze to tylko przyklady. Prosze o
                    wyjasnienia, gdyz jest to ewidentne wprowadzanie turystow w blad.

Z powazaniem
                    Sebastian Gorecki."

********** ODPOWIEDŹ ***********
                    "Panie Sebastianie,

Wszystkie ceny pochodzą z oficjalnego katalogu hoteli egipskich, wydanego
                    przez Egyptian Hotels Association w roku 2003. Dane do zweryfikowania na
                    www.eha.org.eg
                    pozdrawiam serdecznie,

Patrycja Papaj

Ambasada Egiptu -Biuro d.s. Turystyki"

Nie mam niestety teraz czasu na weryfikacje podanej strony, wrzucam więc - może
                    ktoś zweryfikuje ją za mnie.
                    • abirka Re: Do Sitwiego 25.07.05, 16:21
                      Sprawdziłam, ale tam nie ma cen. Jest tylko nazwa, lokalizacja i adres hotelu.
                      Ale skoro te ceny pochodza, jak napisali Tobie, z 2003 roku to wszystko jasne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka