Dodaj do ulubionych

PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:19
Witam. Mam temat troszkę z innej beczki, aczkolwiek powiązany z Egiptem. Na
forum jest wiele doświadczonych osób mam więc nadzieję, że mi pomożecie,
please. W połowie września chcemy z żoną lecieć do SHARM. Moja żona złożyła
kilka dni temu wniosek o wymianę paszportu (poprzedni się kończył poza tym
była zmiana nazwiska oraz miejsca zamieszkania). Pani w urzędzie powiedziała
że wydadzą paszport za ok. 6 tygodni(właśnie w związku z tymi wszystkimi
zmianami, bo normalnie to trwa 3-4 tyg.). Dla nas to za długo. Chcemy lecieć
ok. 15.09, a więc za 4 tyg. Można złozyć wniosek o wydanie paszportu w
przyspieszonym trybie (trwa to nawet ok. 3 dni) ale trzeba to sensownie
uzasadnić i udokumentować. Napiszcie proszę czy ktos z Was ma tego typu
doświadczenia. Jak to załatwić żeby nie odmówili?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: tola Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.05, 11:15
      witam, podobny problem miał moj ojciec i rzeczywiscie wydali mu paszport w
      trybie przyspieszonym:)) czekał tydzien ale ponoc wczesniej był juz gotowy. cała
      sprawe załatwialismy w katowicach i napisalismy podanie. ojciec pisal o pilnym
      wyjezdzie slużbowym i to podziałało, tzn mowili ze maja tysiace paszportow do
      wydania, ze chyba sie nie da tego zalatwic ale jak cie okazalo dalo sie:)) tak
      wiec radze sprobowac:))
      • Gość: Tytus Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 11:28
        I to jest właśnie polactwo. Przez czyjś kaprys i brak chociażby śladów
        planowania czegokolwiek, może się zdarzyć ,że ktoś kto naprawdę MUSI NAGLE
        jechać nie dostanie paszortu na czas. Bo urzędnik stwierdzi-wszyscy
        cwaniakują ,więc ten na pewno też. Nie można było np w zimę wyrobić paszportu?
        Na spokojnie, szybko i bez kolejek? Po to macie mózg (pozwala np planować,
        wiecie?) żeby z niego korzystać. Ale co tam, dziecko np na pilną i nagle
        wynikającą operację nie musi jechać , ważne żeby cwaniaczki z nagłym kaprysem
        pojechały, prawda? To przez takich jak Wy czekałem 2 miesiące na świadectwo
        kwalifikacji i użerałem się z policją ,bo wam się przypomniało, że nagle 2 dni
        przed wyjazdem macie nieważne prawo jazdy. Pomyślcie małe chcacmenty też o
        innych-wy naprawdę nie jesteście pępkiem świata z waszymi kaprysami
        • Gość: tola Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.05, 11:39
          polactwo moj drogi to jest własnie to ze w Polsce na wydanie paszportu czeka sie
          6 tygodni!!!! a nie pomyslales ze ktos moze nie planowac urlopu, a tu nagle go
          dostaje i co ?? ma czekac 6 tygopdni na wydanie?? po to chyba jest cos takiego
          jak wydanie paszportu w trybie przyspieszonym. pomysl 2 razy zanim cos na forum
          napiszesz. a po drugie to forum jest po to by szukac tu m.in pomocy.
          • Gość: Tytus Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 11:55
            > 6 tygodni!!!! a nie pomyslales ze ktos moze nie planowac urlopu, a tu nagle go
            > dostaje i co ?? ma czekac 6 tygopdni na wydanie
            blondi?
            pomysl 2 razy zanim cos na foru
            > m
            > napiszesz.
            dokładnie

a po drugie to forum jest po to by szukac tu m.in pomocy.
            Ale to nie jest forum "JAK KRĘCIĆ I CHACHMĘCIĆ" tylko forum EGIPT. Nie
            zauważyłaś?
            • Gość: tola Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.05, 12:24
              jezeli ktos ma problem to nie rozumiem dlaczego mu nie pomoc??? chyba cos jest z
              Toba nie tak skoro szukasz problemow, o co ci dokladnie chodzi??? sam musiales
              czekac 6 tygodni na paszport i o to jestes zly na caly swiat???? ja tez czekam
              juz 5 tydzien ale mam czas czekac. a jezeli ktos tego czasu nie ma i ma nie
              pojechac na urlop tylko z tego powodu ze Ty widzisz jakis problem z
              wczesniejszym wydaniem paszportu to powaznie masz problem ale z samym sobą!!! po
              co w ogóle odzywasz sie na tym forum, nie masz nic konkretnego do powiedzenia,
              poza tym ze obrazasz innych!!!
              • Gość: Tytus Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:40
                a jezeli ktos tego czasu nie ma i ma nie
                > pojechac na urlop tylko z tego powodu ze Ty widzisz jakis problem z
                Masz rację ,nie wziąłem pod uwagę ,że są ludzie o mentalności (cenzura), którzy
                nie potrafia przewidzieć co będą robili z wyprzedzeniem chociaż dwóch dni.
                Wybacz.
                • Gość: lusia Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.szczecin.mm.pl 13.08.05, 22:57
                  Człowieku ,nie denerwuj się.Każdemu może się to zdażyć.Masz jakieś
                  doświadczenie ,to się podziel jeżeli nie to milcz .
        • Gość: jw_23 Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:37
          Jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia w sprawie o którą pytam to proszę
          byś nie zajmował nam czasu swoimi wypowiedziami. Co do kwestii planowania - nie
          wiem czy znasz takie powiedzenie "gdybyś wiedział, że się przewrócisz to byś
          wcześniej usiadł"? Gdybyśmy wiedzieli, że uda się wyrwać urlop w tym czasie i
          gdybyśmy wiedzieli że paszport będą wydawać 6 tygodni i gdybyśmy...itd.
          Pozdrawiam
      • Gość: jw_23 Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 23:39
        Tola, - a czy do tego podania potrzebne były jakieś dokumenty potwierdzające
        dany stan rzeczy?
        Pozdrawiam
        • Gość: tola Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.compnet.com.pl 14.08.05, 10:03
          Wytarczy dać samo podanie o wydanie paszportu w trybie przyspieszonym.
          Pozdrawiam
          • Gość: Adrianna Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.08.05, 10:19
            W naszym Wydziale paszportowym nie przechodzi samo podanie ...... Trezba
            uzasadnic wyjazd i to udokumentować ( w naszym wypadku pieczątki z zakładu
            pracy - podpisy pracodawacy....)

Trudno powiedzieć jak będzie w każdym innym przypadku :-)

• Gość: Adrianna Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.08.05, 10:16
          My z partnerem też składalismy podanie o przyspieszone wydanie paszportu.
          Sprawa wyszła bardzo nagle, bo dostaliśmy z pracy propozyjcje wyjazdu na
          szkolenie - wlaściwie to polecenie a nie propozycję. Mój paszport miał mniej
          niż pół roku ważności a partnera był nieaktualny od kilku lat. W pracy
          poprosilismy o wydanie zaświadczenia potwierdzającego wyjazd na szkolenie za
          granicę oraz o umieszczenia terminu w jakim jest planowany wyjazd. Akurat tak
          wypadało że wnioski złożyliśmy 18 a wyjazd był zaplanowany na 3 - paszporty
          były do odebrania na 1.
          Jednak przyznaję rację tym, którzy się złoszczą. Tryb przyspieszony służy do
          wydawania paszportów w wyjatkowych okolicznościach. Może nasza nie była super
          wyjątkowa, ale szkolenie bardzo ważne i związane z naszą pracą...

Tak więc jeżeli jest to związane z jakąś sytuacją rodzinną ( zgon, choroba,
          leczenie za granicą itp) albo zawodową ( szkolenie, kontrakt, pilny wyjazd
          służbowy) to możesz się starac o wydanie paszportu w trybie przyspieszonym i
          na te okoliczności musisz posiadać dokumenty. Zaświadczenia ze szpitali,
          skierowania, z pracy poświadczenie wyjzadu, zaproszenie z zagranicy np. na
          szkolenie, program szkolenia potwierdzający wyjazd...... no i umiejętnie trzeba
          wytłumaczyć Pani lub Panu, który będzie od ciebie przyjmował podanie (zazwyczaj
          jest to kierownik wydziału) dlaczego tak bardzo ci się spieszy i dlaczego nie
          zrobiłeś tego wcześniej............

Pozdrawiam Adrianna

Wylot do Egiptu 25.08 :-)
          • Gość: outlaw Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 10:43
            sorry!!!ale ja nie o to pytalem!!!!!!!
            widze ze to forum to zwykle smieciowisko i jak czlowiek sie chce czegos
            dowiedziec to wy sie klucicie!!!
            prosilbym jednak kogos zetelnego o odpowiedz na moje pytanie
            dzieki
            • Gość: tola Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.compnet.com.pl 14.08.05, 11:25
              Napiszę jeszcze raz, że w przypadku mojego ojca wystarczyło podanie, a co do
              pieczątek to mozliwe są potrzebne, mój ojciec ma własną firmę i własą pieczątkę,
              ale w zeszłym roku moja koleżanka pisała podobne podanie i raczej nie miała
              żadnej pieczątki, a Panie ktore sie takimi sprawami zajują przynajmniej w
              Katowicach są bardzo miłe i nie robią zadnych problemów:))
              • Gość: outlaw Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 23:08
                sorrki tola!!!dzieki za wyczerpujace odpowiedzi...tylko mi troszke chodzi
                bardziej o zdjecie-bo na tamtym co robilem bylem szczaw a teraz juz troszke
                inaczej wygladam-i czy mnie poznaja;)?????o to mi chodzi!:)
                • Gość: Adrianna Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.08.05, 08:54
                  Jeżeli wyrabiasz nowy paszport, powinieneś mieć akutalne zdjęcie. Odpowiedz
                  jest prosta.( Ewentualnie jak najbardziej aktualne - słabo to widzę, że facet
                  który ma teraz np 30 lat daje do paszportu zdjecie z czasów gdy miał 18).
                  Nieakutalne zdjecie możesz dac na swoje ryzyko - i nie jest powiedzinae że Pani
                  przed okienkiem ci je przyjmnie. ( koszt 4 zdjęć to około 16-20 zł) do
                  paszportu potrzeba 2.
                  • Gość: Adrianna Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.08.05, 08:58
                    A tak na marginesie to chciałeś wiedzieć jak sie tyczy sprawa wydania paszportu
                    w trybie przyspieszonym - jedni to zignorowali a drudzy starali ci się cos
                    podpowiedzieć z zakresu własnych doświadczeń...... nagle wpadasz w furię i
                    traktujesz ludzi jak śmieci tłumacząc to tym że chodzi ci raczej o zdjęcie.
                    Przeczytaj dokładnie co napisałeś w pierwszysm poście i zacznij od skarcenia
                    siebie a nie innych.

I to by było na tyle........... mojej pomocy
            • Gość: Adrianna Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.08.05, 09:02
              Aha i jeszcze jedno !!!!!!!!!

Jak się ma pseudonim Outlaw do jw_23??????? ( bo kto inny zadaje pytanie a kto
              inny oczekuje odpowiedzi !)

albo ktoś nie potrafi pod jednym pseudonimem pisać, albo poprostu lubi
              denerować ludzi............
              • Gość: jw_23 Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 13:44
                to dwa różne pseudeonimy i dwie różne osoby. Pytania tez były różne choć w
                jednym wątku. Trzeba czytać uważnie...
                Pozdrawiam
                JW_23
                • Gość: outalw Re: PASZPORT - PROBLEMY Z WYDANIEM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.05, 18:02
                  wlasnie jw cos zesmy namieszali;))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka