Dodaj do ulubionych

Chodzi o Luksor.Czy to to samo?Juz mam metlik!HELP

16.09.05, 11:17
Wiem... to glupie, ale juz tyle przeczytalam, ze mi sie pomieszalo... :-(
1) Czy Ramasseum to to samo co Swiatynia Grobowa Ramzesa II i Swiatynia
Milionow Lat??
I jeszcze jedno.
2) Podczas rejsu mam 2 dni w Luksorze. I 1 dnia do poludnia mam zwiedzanie
Doliny Krolow,Kolosy,hatshepsut... i moge dokupic po poludniu w cenie 25$ od
osoby Doline Robotnikow, i Swiatynie Grobowa Ramzesa III w medinet Habu na
zachodnim brzegu. Potem czas wolny...
Pytanie. CZy lepiej wziasc taksowke i jechac zobaczyc to samemu?? Co jeszcze
w okolicy zaliczyc?? Poradzcie!!
3) Drugiego dnia rano mam Karnak albo jak wykupie w cenie 45$ od osoby
Dandere i Abydos. Po poludniu wyplyniecie. I teraz znowu mam pytanie. Czy
taniej wyjdzie to zrobic na wlasna reke?? I co jeszcze przy okazji zobaczyc??
Co jest w tamtych okolicach?? Pomozcie!!
Gdzie kupowac bilety??
Bardzo mi zalezy tez na Ramasseum...
Qrcze. Poradzcie co i jak zaplanowac by w Luksorze jak najwiecej zobaczyc...
DZIEKUJE!!
Pozdrawiam cieplutko :-)
Iwonka, jeszcze 12 dni :-)

Iwonka, jeszcze 12 dni!!
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Chodzi o Luksor.Czy to to samo?Juz mam metlik 16.09.05, 17:11
      Z przyjemnością mogę udzielić Ci odpowiedzi na pytania, ponieważ w Luksorze (i
      na Zachodnim Brzegu) spędziłem nieco czasu.

> 1) Czy Ramasseum to to samo co Swiatynia Grobowa Ramzesa II i Swiatynia
      > Milionow Lat??

Tak, to to samo. Ramesseum jest dość nowożytną nazwą tej światyni. Pomimo, że
      obiekt ten wart jest zwiedzenia, ze względu na fragment największego chyba
      posągu w Egipcie, to niestety z samej świątyni pozostały ruiny. Była to ponoć
      jedna z najokazalszych świątyń w Egipcie, jednak jej położenie (w miejscu,
      gdzie sięgały wylewy Nilu) spowodowało, ze została przez wodę i różnicę
      temperatur zniszczona. Warto przeczytać sobie bardzo ciekawy wiersz Percy
      Shelleya pt. "Ozymandias", w którym właśnie autor wspomina o Ramzesie Wielkim i
      tej świątyni, jako o pomnikach przemijania.
      P.S. Ramesseum, jak i większość zabytków starożytności (poza dwoma - świątynią
      Luksorską i Karnakiem), znajdują się po przeciwnej stronie Nilu niż Luksor.
      Więc jeśli chciałabyś je zwiedzić, co wcale nie jest takie trudne, to
      musiałabyś przeprawić się promem (1 LE od osoby), motorówką lub łódką, na drugą
      stronę, na tzw. Zachodni Brzeg lub Zachodnie Teby.

> 2) Podczas rejsu mam 2 dni w Luksorze. I 1 dnia do poludnia mam zwiedzanie
      > Doliny Krolow,Kolosy,H shepsut... i moge dokupic po poludniu w cenie 25$ od
      > osoby Doline Robotnikow, i Swiatynie Grobowa Ramzesa III w medinet Habu na
      > zachodnim brzegu. Potem czas wolny...

Sorki, ale tutaj to mnie wzburzyło na maksa ZA 25$????????
      Nawet jeśli od zeszłego roku bilety do tych zabytków zdrożały, to i tak cena
      jest jawnym rozbojem w biały dzień. Myśmy za Św. Ramzesa III, Dolinę Królowych,
      Miasteczko Budowniczych Grobowców i Grobowce Dostojników płacili po 12 LE
      każde. Znajduja się one położone od siebie co 100-200 m, więc nikt mi nie
      wmówi, ze reszta idzie na transport.
      P.S. Madinat Habu i Świątynia Ramzesa III to jedno i to samo. Jest zachowana w
      świetnym stanie, rewelacyna i zdecydowanie godna obejrzenia.

> Pytanie. CZy lepiej wziasc taksowke i jechac zobaczyc to samemu?? Co jeszcze
      > w okolicy zaliczyc?? Poradzcie!!

Od promu spewnością warto wziąć taksókę, by nie tracić czasu, jednak kurs
      należy zrobić jedynie do KAs Biletowych Zachodniego Brzegu (tych nieopodal
      Kolosów Memnona). Jakieś 100 m od kas w lewo (widoczna) jest świątynia Madinat
      Habu. Na wprost (patrząc od strony Nilu, jakieś 200-300m, masz Dolinę
      Królowych, w prawo zaś 100-150 m, znajduje się Ramesseum, po drugiej zaś
      stronie ulicy (są tam jedynie 2 ulice, więc nie da się ich pomylić), naprzeciw
      Ramesseum znajduja się Grobowce Dostojników.
      Jeśli znalazłabyś czas, to warto jeszcze wyskoczyć do Świątyni Seti I, która
      znajduje się na końcu Zachodnich Teb, jednak jest to jakieś 600-800 m od
      Ramesseum.

> 3) Drugiego dnia rano mam Karnak albo jak wykupie w cenie 45$ od osoby
      > Dandere i Abydos. Po poludniu wyplyniecie. I teraz znowu mam pytanie. Czy
      > taniej wyjdzie to zrobic na wlasna reke?? I co jeszcze przy okazji zobaczyc??
      > Co jest w tamtych okolicach?? Pomozcie!!

Nie, Dendera i Abydos niestety nie wyniosą Cię wiele taniej, no chyba, ze
      znalazłąbyś grupę chętnych na taką wyprawę i podzielilibyście się kosztami
      wynajęcia taksówki lub busika. Problem w tym, że Abydos jest dość
      niebezpiecznym miejscem dla turystów i poza konwojem (który wyjeżdża tylko raz
      dziennie, rano), nie możesz się tam dostać inaczej, nawet jadąc taksówką z
      Egipcjanami.
      ALE ABYDOS TO COŚ TAK NIESAMOWITEGO jak Karnak, a może nawet ciekawszego?!
      Dendera to najlepiej zachowana Świątynia w Egipcie, a co jest również godne
      uwagi, jedynie tam możesz spojrzeć na Świat ze szczytu Świątyni, spacerując po
      jej dachu, tak jak to robili kapłani egipscy. To też wielki HICIOR.

> Gdzie kupowac bilety??
      Do Dendery i Abydos przy wejściu do tych Świątyń.

> Bardzo mi zalezy tez na Ramasseum...
      Do pozostałych opisanych przeze mnie miejsc na Zachodnim Brzegu (poza Doliną
      Królowych, która ma własne kasy przy wejsciu), wszystkie bilety kupuje się w
      tzw. Kasie Biletowej Zachodniego Brzegu, obok Kolosów Memnona.

> Qrcze. Poradzcie co i jak zaplanowac by w Luksorze jak najwiecej zobaczyc...

Jeśli chcesz, mogę Ci bardzo dokładnieopisać marszrutę, byś zobaczyła jak
      najwięcej, jednak zobaczenie wszystkich zabytków Zachodnich Teb, bedzie
      wymagało od Ciebie nie lada kondycji, gdyż jedziesz w upał. Mysmy zwiedzili je
      w ciągu 3 dni, w styczniu. Jednak mimo wszystko jest to wykonalne, by zobaczyć
      je w jeden dzień, ale z jezykiem na brodzie.
      • platynka.iw Re: Chodzi o Luksor.Czy to to samo?Juz mam metlik 16.09.05, 21:32
        Jestes KOCHANIUTENKI!!!!!!!!!! :-*
        Wiec wykupie ten wyjazd do Dandera i Abydos i Karnaku.
        Jednak w pierwszy dzien sama bym chciala zwiedzic Luksor... Wiec doradz co i
        gdzie i jak. Prosze! :-)
        Iwonka, jeszcze 12 dni :-)
        • pc_maniac Re: Chodzi o Luksor.Czy to to samo?Juz mam metlik 17.09.05, 18:11
          W samym Luksorze tak wiele do zwiedzania nie ma.
          Na pewno Świątynia Luksorska, prawie przy samym Nilu, ją warto zwiedzić w
          takich godzinach, by załapać się na zachód słońca, po zmroku włącza się
          oświetlenie świątyni, które robi powalające wrażenie. Można (a nawet rzeba)
          robić zdjęcia.
          Drugim obiekem wartym zwiedzenia jest Muzeum Luksorskie, choć o wiele mniejsze
          niż Muzeum Kairskie, to sposób wystawienia tam eksponatów i samo muzeum robi
          wspaniałe wrażenie. Znajduje się przy ul. Corniche (czyli Nadbrzeżnej) od
          Świątyni Luksorskiej jakieś 300-500 m w kierunku Karnaku, czyli na północ.
          Po drodze mijasz małe Muzeum Mumifikacji, które znajduje się w pomieszczeniach
          pod ul.Corniche. Sam osobiście nie byłem w nim, była moja żona i stanowczo
          stwierdziła, ze nie jest warte obejrzenia, to samo napisano w Przewodniku
          National Geographic, więc chyba miała rację.
          Co jeszcze warto w Luksorze zobaczyć? Na pewno Suk, czyli bazar, jego początek
          znajduje się jakieś 100 m. od Świątyni Luksorskiej.

Dużo więcej zabytków znajduje się w Zachodnich Tebach, czyli po drugiej stronie
          Nilu, ale o tym pisałem w poprzednim poście.
          • Gość: Ktoś Re: Chodzi o Luksor.Czy to to samo?Juz mam metlik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:57
            Witam i mam pytanko. Zawsze z zainteresowaniem czytam wypowiedzi Twoje, Corriny
            oraz paru innych osób z tego forum. Czy możesz mi "powiedzieć" skąd czerpiesz
            te wszystkie informacje o miejscach, które można i warto jest zobaczyć w
            poszczególnych rejonach Egiptu? Czy są to przewodniki (jakie konkretnie) lub
            inne źródła. Wybieram się na wiosnę 2006r. do Hurghady i również mam zamiar
            pozwiedzać na własną rękę. Czytam forum w miarę regularnie jednak nie jestem w
            stanie gromadzić tych wszystkich cennych wypowiedzi. Znalezienie ich później w
            archiwum też się czasami nie udaje, więc będę bardzo wdzięczny za info. Z góry
            serdecznie dziękuję.
          • platynka.iw Re: Chodzi o Luksor.Czy to to samo?Juz mam metlik 17.09.05, 21:35
            Ale mnie wlasnie chodzi o zwiedzenie na wlasna reke Ramasseum, Doliny
            Robotnikow, Swiatyni Grobowej Setiego I itd..... poradz-w jakiej kolejnosci i
            co jeszcze dorzucic??
            Pozdrawiam cieplutko i D_Z_I_E_K_U_J_E!!
            Iwonka, jeszcze 11 dni :-)
      • platynka.iw pc_maniac... prosze o wyjasnienie... 17.09.05, 23:50
        > Od promu spewnością warto wziąć taksókę, by nie tracić czasu, jednak kurs
        > należy zrobić jedynie do KAs Biletowych Zachodniego Brzegu (tych nieopodal
        > Kolosów Memnona).
        Ile dac za taxi?? Tak mniej wiecej...

> Jakieś 100 m od kas
        Czy w tych kasach kupie bilety do Ramasseum, SWiatyni Setiego I, Ramasseum,
        doliny robotnikow itd??

> w lewo (widoczna) jest świątynia Madinat
        > Habu.
        Czyli Swiatynia Ramzesa III ??

> Na wprost (patrząc od strony Nilu, jakieś 200-300m, masz Dolinę
        > Królowych, w prawo zaś 100-150 m, znajduje się Ramesseum, po drugiej zaś
        > stronie ulicy (są tam jedynie 2 ulice, więc nie da się ich pomylić),
        > naprzeciw Ramesseum znajduja się Grobowce Dostojników.
        > Jeśli znalazłabyś czas, to warto jeszcze wyskoczyć do Świątyni Seti I, która
        > znajduje się na końcu Zachodnich Teb, jednak jest to jakieś 600-800 m od
        > Ramesseum.
        Czy w okresie Ramadanu nie bedzie problemu, by w godzinach popoludniowych to
        zwiedzic?? Co jeszcze dodac do tego co wymieniles?? I czy jedno popoludnie
        wystarczy??

> Dendera to najlepiej zachowana Świątynia w Egipcie, a co jest również godne
        > uwagi, jedynie tam możesz spojrzeć na Świat ze szczytu Świątyni, spacerując
        > po jej dachu,
        Ktoredy sie wchodzi na ten dach?? Mozna oficjalnie tam wejsc czy za niewielkim
        bakszyszem??

I w jakim celu wchodzili tam kaplani??

> Jeśli chcesz, mogę Ci bardzo dokładnieopisać marszrutę,
        Wiec prosze o taka rozpiske... mam jedno wolne popolunie... i chcialabym
        zobaczyc jak najwiecej z tego co wymienilismy... od czego zaczac?? Co jeszcze
        radzisz?? Jakies wskazowki??

Bardzo Ci dziekuje!

Iwonka, jeszcze 10 (dziesiec!!!!) dni :-)
        • pc_maniac prosze oto wyjasnienie :o) 18.09.05, 10:13
          1. Od promu do kasy biletowej jest ok. 2-3 km, więc na piechotę iść to strata
          czau, którego zbyt wiele nie amcie.
          Myślę, że za zwykłą taksówkę można dać do 10-15 LE, ale jest jeszcze jeden
          środek transportu, który odpowiada busikom Hurghadowym, są to takie niby
          samochody osobowe z metalową budą z tyłu, gdzie wsiada się również od tyłu. Są
          one pomalowane na jednolity, krzykliwy kolor, najczęściej czerwony lub zielony.
          Za takiego busika płacicie 1 LE od osoby.

Wam polecam zwiedzanie w odwrotnej kolejności niż myśmy to robili (i chyba jest
          to lepsza marszruta, którą obrałem dla Neferett (to forumowiczka, nie żona
          jakiegoś Faraona ;o).
          Czyli Świątynia Seti I (najdalej położona), potem do wyboru Ramesseum lub
          Grobowce Dostojników (ponieważ położone są na tej samej wysokości, następnie
          najbliżej położona kas biletowych Madinat Habu (czyli Św. Ramzesa III).
          I tutaj będziecie mogli zorientować się, czy macie jeszcze czas (i ile). Jeśli
          tak, to ponowne dokupienie biletów (tylko jednego na osobę, do Wioski
          Budowniczych Grobowców) i wyprawa do Wioski Budowniczych Grobowców, obok
          niemieckiej misji archeologicznej. Taką drogą najpierw zobaczycie prześliczną
          małą światynię Hathor, którą zwiedza sie na ten sam bilet co Wioskę
          Budowniczych Grobowców., od niej drugim wyjściem (drogą, nie ścieżką) możecie
          dotrzeć do Doliny Królowych, która wymaga zakupu biletów we własnych kasach.
          Stamtąd już ulicą wracacie w kierunku kas biletowych, a dalej już do promu i do
          Luksoru.

Dendera - dach ogląda się w cenie biletu, są na niego 2 wejścia, jednak ze
          względu na ruch (sami zobaczycie po tłumach które) jedno jest używane do
          wejścia, drugie do zejścia.
          Kapłani mieli na dachu Kiosk (to nazwa oryginalna), w którym prowadzono obrzędy
          rytualne, jakie - nie pytaj bo nie wiem :o).

W sali tuż przed wyjściem na dach jest wspaniałe sufitowe malowidło bogini
          Hathor na rozgwieżdżonym niebie. Nie wspomnę już o cuuuuuudownych widokach
          zdachu.
          Niestety nie widziałęm podziemi, ponieważ tak długo łaziłem po świątyni, ze
          mało brakowało, a nie zdążylibyśmy na konwój, wielka szkoda.

Do ustalenia marszruty naszej wycieczki, jeszcze zanim pojechaliśmy do Egiptu
          posłużył mi przewodnik National Geographic -Egipt, który z całym sercem
          polecam, jeśli nie chcecie się męczyć z jęz. angielskim, oraz mapy zamieszczone
          na stronach internetowych.
          Niestety zwiedzając bez przewodnika (człowieka), powinniście zaopatrzyć się w
          jakiś przewodnik papierowy, bo inaczej będziecie oglądać rzeczy i obiekty, o
          których nic się nie dowiecie.
          • pc_maniac Re: prosze oto wyjasnienie :o) 18.09.05, 10:15
            Tak, w kasach biletowych pomiędzy Memnonami, a Madinat Habu dostaniesz
            wszystkie bilety poza Doliną Królów i Doliną Królowych.
          • platynka.iw Re: prosze oto wyjasnienie :o) 19.09.05, 09:31
            Dziekuje!!
            Dzieki Tobie teraz wszystko wydaje sie przejrzyste i latwe :-)
            Mam nadzieje, ze Ramadan nie bedzie przeszkoda w popoludniowym zwiedzaniu... :-(
            Na pewno bedziemy zwiedzac z Twoimi radami w reku... no i do tego dowalimy
            jakas mape.
            Jeszcze raz-bardzo Ci dziekuje!!
            Iwonka, jeszcze 10 (dziesiec!!!!!) dni !!! :-) JUPI!! :-)
          • platynka.iw Jeszcze jedno pytanko!! 19.09.05, 10:37
            WQeszlam sobie ta ta stronke
            www.narmer.pl/teby/teby_pl.htm
            i wydrukowalam plan Teb Zachodnich.
            I teraz tak... Idac od swiatyni Setiego do Ramasseum... jest masa zabytkow! Jak
            poznam, ktore to Ramasseum?? Co jeszcze pod drodze do Medinet Habu zobaczyc??
            Sorki, ze zanudzam....
            Iwonka, jeszcze 10 dni!!
            • pc_maniac Re: Jeszcze jedno pytanko!! 19.09.05, 11:19
              Po pierwsze nie zanudzasz, bo wolę odpowiaać na 1000 postów osób, które jadą do
              Egiptu by zobaczyć coś więcej, niż na 10 o (bleeee) hotelach, które dla mnie
              osobiście są jedynie miejscem spoczynku, po napiętym programie dnia.

Po drugie, muszę Cię rozczarować. Mapka na stronie Narmera ukazuje miejsca,
              gdzie znajdowały się obiekty, anie gdzie się one obecnie znajdują.
              Na trasie od świątyni Seti I do Madinat Habu (zaraz za Ramesseum, po tej samej
              stronie ulicy) znajduje się jeszcze tylko jeden obiekt, na który można wykupić
              bilety. Są to fundamenty świątyni Meremptaha, do których niestety nie warto
              zakupywać biletów, ponieważ, przez niski murek okalający te fundamenty
              zobaczysz dokładnie wszystko co mogłabyś zobaczyć wchodząc na teren. Poprostu
              bida z nędzą.

ZA TO PO DRUGIEJ STRONIE ULICY w zboczu gury, ufff, tam jest co oglądać, ale
              obawiam się, że nie zdążycie. W wiosce o nazwie el-Gourna, pomiędzy domami
              znajduje się ok. 20 udostępnionych do zwiedzania grobowców dostojników
              (naprawdę fajnych). Bilet opiewa na 3-4 grobowce. Dodam tutaj po cichu, że
              jeśli nie kręci się tam dużo turystów, to można tam wejść dając pilnowaczom
              jedynie bakszysz bez biletu, ale o tym dowiedzieliśmy się już po zakupie
              biletów. Jeśli miło się do nich uśmiechniesz (i posmarujesz kilkoma LE) pozwolą
              Ci nawet zrobić w tych grobowcach zdjęcia (ALE NA BOGA BEZ FLESZA, niech
              zostanie coś dla potomnych, a światło lampy błyskowej niszczy farbę).

NA tej mapce, której link podałaś jest świetnie ukazane miejsce małej Świątyni
              Hathor, do której wchodzi się idąc do Doliny Budowniczych Grobowcó. Bilet na tę
              Dolinę obowiązuje również na wejście do tej Świątyni. Dolina Budowniczych
              Grobowców znajduje się dokadnie w Deir el-Medina.

Więc myślę, ze z ta mapką trafisz wszędzie. Jeśli chcesz, wydrukuj sobie mapkę
              spod tego adresu:
              www.egyptologyonline.com/map_of_thebes.gif
              • platynka.iw Re: Jeszcze jedno pytanko!! 19.09.05, 12:02
                Uffff.... ciesze sie, ze nie jestem upierdliwa :-|
                Juz sobie wydrukowalam mapke od Ciebie...

Tak sobie mysle. By nie tracic czasu... Moze wziasc taxi i pojechac pod kasy-do
                swiatyni SetiegoI + Ramasseum+ Medinnet Habu + Dolina Robotnikow + swiatynia
                Hathor+ prom.... mozebym zaoszczedzila troche czasu?? Jakos nie moge sobie
                wyobrazic jakie tam sa odleglosci... a szkoda troche czasu. Moze by starczylo
                by skoczyc do el-Gurna by zobaczyc polecane przez Ciebie grobowce??

Ile dac taksowkarzowi, albo temu "riksiarzowi"?

Qrcze... my bedziemy top zwiedzac w godzinach popoludniowych.... do ktorej
                mozna zwiedzac w/w obiekty?? Boje sie, ze przez Ramadann beda krocej otwarte :-(

Pozdrawiam cieplutko
                Iwonka
                • pc_maniac Re: Jeszcze jedno pytanko!! 19.09.05, 12:17
                  Jeśli chodzi o taksówkę od promu z przerwą na kupienie biletów, a później
                  przejazd do Świątyni Seti I to wyśmienity pomysł. Jednak tam warto byłoby ją
                  już odpuścić. Bo w drodze powrotnej będziesz miała odległości nie większe niż
                  300 m pomiędzy obiektami, więc szkoda zachodu. Już nie wspomnę o wałęsaniu się
                  do Świątyni Hathor, gdzie taksówka nie dojedzie, bo prowadzi tam górska
                  ścieżka, no i zwiedzanie Grobowców Dostojników też będzie łażeniem od grobowca
                  do grobowca, oddalonych czasem nawet 20-30 m od siebie. Taksówka bankowo będzie
                  zbyteczna w drodze powrotnej do Madinat Habu, a ulica od Seti I do tej świątyni
                  jest płaska jak stolnica. No i te zarąbiste widoki, sama zresztą się przekonasz.

Pomiędzy Seti I, a Madinat Habu jest zaledwie 2-2,5 km, więc nprawdę blisko.
                  • pc_maniac Godzi ny otwardzia w Ramadan 19.09.05, 12:19
                    Uuuu, tego nie wiem, radziłbym zapytać się o to na forum ambasady egipskiej.
                    egipt.org.pl/forum/list.php?2
    • miriam_73 Re: Chodzi o Luksor.Czy to to samo?Juz mam metlik 18.09.05, 00:01
      W Dandarze to nie tylko na dach, ale jakby się wam udało wejść do podziemi, to
      dopiero jest jazda. Zwłaszcza płaskorzeźby z "Żarówkami faraonów". Ciekawostka
      i zagwostka. Tylko uważaj bo nietoperze nisko latają (naprawdę).
      • pc_maniac Wejdź jeszcze na nowe forum Egipt 18.09.05, 11:55
        Wejdź jeszcze na nowe forum Egipt i zagadaj do Neferett, to administratorka
        tego forum. Ona była w Luksorze i właśnie tą trasą na własną rękę zwiedzała
        Zachodni Brzeg. Może ma jakieś nowsze informacje, czy rady jak tego dokonać w
        krótszym czasie.

To link do jej forum: egipt.forumer.pl
      • platynka.iw Do Miriam_73 19.09.05, 09:21
        Dziekuje!
        CZyli juz wiem, ze ja zalicze dach z Rzes podziemia...uwielbia zakamarki :-)
        Jak odnalezc to wejscie i czy jest legalne czy za bakszysz??
        I jak z kreceniem i robieniem foto??
        Iwonka, jeszcze 10 (dziesiec!!! :-) dni :-) JUPI!!
        • miriam_73 Re: Do Miriam_73 19.09.05, 10:15
          Z tego co wiem to jest legalne, z tym że czasem sie trzeba rozejrzec za
          miejscowymi, żeby pokazali gdzie dokładnie jest zejście do podziemi. Można
          robić zdjęcia, tylko że akurat tam gdzie są "żarówki faraonów" jest ciasno i
          cieżko np. ustawić się ze statywem.
          • platynka.iw Re: Do Miriam_73 19.09.05, 10:39
            Co to sa te "zarowki faraonow"??
            Brzmi wielce intrygujaco :-)
            Buziaczki, (jeszcze 10 dni :-)
            • miriam_73 Re: Do Miriam_73 19.09.05, 11:41
              Otóż w Dandarze w podziemiach znajdują się płaskorzeźby. Ot, pozornie jedne z
              wielu w Egipcie z czasów faraonów. Sęk w tym, że te konkretne przedstawiają,
              jak twierdzą fachowcy, ogniwa galwaniczne, które niewątpliwie w czasach
              faraońskich znane nie były. No i niektórzy twierdzą, że to dowód na istnienie
              kosmitów ;-)))
              Warto zobaczyć i samemu się zastanowić. Fakt to "coś" wygląda frapująco.
              • platynka.iw Re: Do Miriam_73 19.09.05, 11:55
                uuuu.... powialo groza ;-)
                A jak rozpoznam te plaskorzezby??

Co jeszcze polecasz?? Na co zwrocic uwage??
                Pozdrawiam i dziekuje
                Iwonka
        • pc_maniac Zdjęcia 19.09.05, 11:31
          W Denderze i Abydos, kiedy tam byliśmy, nie było problemu z robieniem zdjęć czy
          kręceniem kamerą w obiektach. Ale oczywiście bez flesza, bo za to sam bym
          poutrącał łapy jakbym zobaczył.

Cyfrówką, z tzw. podparcia o stałą powierzchnię wychodzą rewelacyjne zdjęcia i,
          wielu może się to wydać dziwne (ale zawodowi fotograficy to potwierdzają),
          lepszej jakości, niż gdybyś użyłą lampy błyskowej, gdyż lampa oświetla jedynie
          pierwszy plan, a reszta znika w mroku.

W Dolinie Królów nie da się zrobić fotek, bo możesz za to stracić aparat. I nie
          pomoże tutaj żadsen bakszysz.
          • miriam_73 Re: Zdjęcia 19.09.05, 11:43
            Dodam, że przy robieniu zdjęć cyfrą we wnętrzach zawsze wyłączam flasz -
            wychodzi znacznie lepiej. Tyle że dla ostrości musi byc dobre podparcie.
          • platynka.iw Re: Zdjęcia 19.09.05, 11:58
            Nie... spokojniutko... nawet jak mozna-to staram sie robic bez flesza. Wydaje
            mi sie, ze dluzsze naswietlanie daje lepszy efekt i zdjecia sa ladniejsze...

Ale moze to tylko moje zludzenie??

Iwonka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka