Dodaj do ulubionych

Pytanie o kurs nurkowania OWD

06.02.06, 13:06
Proszę o informacje osoby, które robiły kurs nurkowania w Egipcie.

1.Czy jesteście w stanie powiedzieć mi czym różnią się kursy: PADI Scuba
Diver i Open Water Diver ?
2.Jak to wygląda czasowo, tzn. ile trwają zajęcia w ciągu dnia ? To sa tylko
przed- lub popołudnia ? Wiem jak wyglądaja czasowo same wyprawy stateczkiem,
ale co z zajęciami teoretycznymi lub na basenie ?
3.Czy jesteście w stanie polecić mi jakieś centrum w Sharm z polskim
personelem ?

Z góry dzięki za info: tutaj lub na mail'a.
Pzdr
kadrom
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 06.02.06, 17:43
      Mając licencję OWD , jesteś początkującym , ale samodzielnym nurkiem , możesz
      nurkować np. z kolegą (Buddy) który ma podobne kwalifikacje do twoich (OWD) .
      Natomiast Scuba Diver , nie daje Ci uprawnień do nurkowań tylko z
      przyjaciółmi , za każdym razem musisz nurkować z kimś doświadczonym
      (np.Masterem), kto będzie się toba opiekował pod wodą. Taka jest pokrótce
      różnica między licencją Scuba Diver , a OWD . Na pozostałe pytania nie
      odpowiem , bo nie robiłem kursu zagranicą tylko w Polsce . Ktoś , kto często
      nurkuje w Sharm napewno poleci Ci kilka baz . Ja natomiast podam Ci stronę z
      bazami min. w Sharm www.elekol.com.pl/bazy/zagran.htm
      Posdrawiam Wojtek
    • andro1 Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 06.02.06, 18:58
      Ja robiłem kurs z Sea-It (Polska baza w Hurghadzie www.seait.com.pl). Moim
      instruktorem był Błażej Bączek, a wszystkie warunki finansowe ustalałem z
      Przemkiem za pośrednictwem e-maila przed wyjazdem do Hurghady. Ogólnie jestem
      zadowolony, ale musisz być świadomy, że po powrocie do Polski jak będziesz
      chciał nurkować w naszych jeziorach to OBOWIĄZKOWO musisz to zrobić z
      doświadczonym nurkiem, a najlepiej wykup nurkowania doszkalające. Naprawdę
      warto jeżeli życie Ci miłe (wszystko znam z autopsji, pamiętaj pod wodą życie
      wygląda pięknie ale jednocześnie jest bardzo niebezpiecznie). I jeszcze jedno
      nurkowanie w Egipcie i w Polsce to dwa różne światy.
      Pzdr Andrzej
      • wojtek37k Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 06.02.06, 20:33
        andro1 napisał:

Ogólnie jestem zadowolony, ale musisz być świadomy, że po powrocie do Polski
        jak będziesz chciał nurkować w naszych jeziorach to OBOWIĄZKOWO musisz to
        zrobić z doświadczonym nurkiem, a najlepiej wykup nurkowania doszkalające.
        Naprawdę warto jeżeli życie Ci miłe (wszystko znam z autopsji, pamiętaj pod
        wodą życie wygląda pięknie ale jednocześnie jest bardzo niebezpiecznie).

Przepraszam bardzo na ulicy też jest bardzo niebezpiecznie , czy to znaczy ,
        że trzeba siedzieć w domu .
        Myśle , że niebezpiecznie jest , jeśli nieprzeztrzega się zasad i reguł
        których musisz się nauczyć . To tak jak z prowadzeniem samochodu , analogia
        chyba trafna .
        • kruszynka301 Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 06.02.06, 21:02
          patrząc na kursy w Egipcie (czyli OWD w 5 dni), i porównując do szkoleń w Polsce (samej teorii uczyliśmy się miesiąc), to andro ma rację - kurs egipski jest niewystarczający, ponieważ w 5 dni nie opanujesz nawet teorii.
          My zrobiliśmy teorię i baseny w Polsce (2 miesiące w dobrej bazie!), a wody otwarte dokonczyliśmy właśnie w Sea It - takie rozwiązanie zresztą zasegurował kiedyś na forum Przemek z Sea It. Cenowo wychodzi identycznie.
          • abirka Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 06.02.06, 22:05
            Już kilka razy były na tym forum prowadzone dyskusje na temat "lepszości"
            kursów robionych w Polsce i w Egipcie. Uważam więc, że nie ma sensu powielać
            tego. Wszystko, jak zwykle, zależy od ludzi. Ja ze swej strony mogę powiedzieć,
            że robiłam kurs w Egipcie i nie uważam, aby był gorszy od tego robionego w
            Polsce. Ta opcja była dla mnie wygodniejsza i dokładnie w tym celu pojechałam
            tam kolejny raz. Z opanowaniem teorii nie miałam żadnego problemu. Z racji
            kontaktów moge polecić w Sharm bazę, w której zawsze jest ktoś z Polski:
            AquaSharm. Ma z nią kontakt Eximtours i chyba AbbaSharm(miejscowe biuro
            wycieczkowe).
            A co do specyfiki nurkowań w Posce (zwykle są to jeziora) i w Egipcie to bez
            względu gdzie się robi kurs, różnica jest zawsze. Najbardziej prozaiczna rzecz
            to prądy morskie w Morzu Czerwonym (i każdym innym) oraz ich brak w jeziorach.
            Dalej rozpisywać sie nie będe bo to nie jest miejsce na takie dysputy.
            Życzę owocnego kursu i wspaniałych wrażeń nurkowych.
        • andro1 Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 06.02.06, 21:32
          Myślę, że nie do końca zrozumiałeś moje intencje, przeczytaj post Kruszynki301,
          a będziesz wiedział co miałem na myśli, a jeżeli nie to przeczytaj uważnie:
          nurkowałem w polskich warunkach jako świeżak po Egipcie, zaznaczam, że
          podchodzę do takich rzeczy bardzo rozważnie, a pomimo to momentami bałem się o
          życie mojego syna z którym nurkowałem oraz własne. Jeżeli znasz statystyki to
          najwięcej wypadków przydaża się nowicjuszom, którzy robili kurs w ciepłych
          wodach Morza Czerwonego. Widziałem na własne oczy jak był wyszkolony nurek ze
          stopniem AOWD, który zrobił za jednym zamachem podczas 2-tygodniowego pobytu w
          Grecji. BYŁ ZILEONY JAK SZCZYPIOREK NA WIOSNĘ W NASZYCH POLSKICH WARUNKACH i
          podejrzewam, że 90% nurków robiących kurs w 4 dni prezentuje podobny poziom.
          Pzdr Andro
    • Gość: AL Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 19:11
      • kadrom Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 07.02.06, 08:33
        Wielkie dzięki wszystkim za informacje.
        O róznicy kursów tu i tam naczytałem sie juz trochę i rozmawiałem z ludźmi,
        którzy nurkuja od dawna. Jak na razie nie przymierzałem sie do nurkowania w
        Polsce. Nie pociagaja mnie chłodne i ciemne wody. W zeszłym roku spróbowałem
        intro i mnie po prostu walnęło... Najbardziej mnie złościło, że dopiero przy
        trzecim pobycie w Egipcie sie na to zdecydowałem. Tyle straconych okazji.
        Jeżeli mam wyrazic swoje zdanie to przychyliłbym sie do opinii, że lepsze
        rezultay da kurs zrobiony wg "modelu polskiego". No, ale kłopot z czasem i te
        nasze jeziora. Może ładne i malownicze, ale czy do nurkowania? Choć spotkałem w
        zeszłym roku człowieka, który twierdzi że może nurkowac nawet w błocie. Same
        uczucie "nieważkości" i inne zwiazane z tym doznania mu wystarczą. Kt wie ?
        Może to przychodzi po pewnym czasie ? mam nadzieję, że uda mi sie sprawdzić.

Abirka, czy robiłaś OWD ? Jak to wygląda czasowo ? Czy rodzinka mnie nie
        zabije, że będę znikał na całe dni ? W Aquasharm robiłem właśnie intro (z
        Pawłem). Tylko czy oni sa w stanie zapewnić kurs w naszym rodzimym języku ?

Wojtek37 - dzięki za info o różnicy kursów.
        • abirka Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 07.02.06, 09:33
          Tak, robiłam OWD w AquaSharm kilka lat temu. Instruktorem był Polak, Witek
          Matuszewski. Kurs odbywał się dla 3 Polaków. Z Pawłem nurkowałam rok temu
          (jeśli to ten sam Paweł ;)). Jak pisałam wcześniej, ja specjalnie w tym celu
          pojechałam kolejny raz do Egiptu. I tak mi już zostało - wybieram sie 5
          raz ;))). Uważam, że 4 dni, bo tyle to trwało, rodzina przeżyje bez Ciebie.
          Szczególnie, że wieczory przecież będziesz miał dla nich. A dokładnie wyglada
          to tak:
          dzień 1) Film i tłumaczenie teorii w bazie. Po południu ćwiczenia basenowe.
          dzień 2) Dalszy ciąg teorii i ćwiczeń ale już w morzu, zejście z plaży.
          dzień 3) Nurkowania i ćwiczenia z łodzi.
          dzień 4) Znowu nurki z łodzi.
          Egzamin albo 3 albo 4 dnia po nurkowaniach. Zwykle wjazd jest ok 8 rano a
          powrót ok 16-17 po południu. Tylko w dniu egzaminu trwało to dłużej. Książke do
          nauki na okres kursu udostępniała baza. Wiem, że można w Polsce za
          pośrednictwem netu kupić taka książkę, ale jest droga. W Sharm w sklepie
          nurkowym nie widziałam wersji polskojęzycznej. Książka wg mnie napisana jest
          jak dla bezmózgowca: wielokrotnie powtarzane zagadnienia tłumaczone
          łopatologicznie powodują, że łatwo wszystko przyswaja sie (przynajmniej dla
          mnie)
          Tak sie złozyło, że wszystkie 3 nie miałysmy najmniejszych problemów ze
          zrozumieniem teori i ćwiczeniami w wodzie. Może dlatego uważam, że jest to
          fajna opcja robienia kursu.
          Jak coś jeszcze nurtuje Ciebie to pytaj.
          Polecam bardzo, Abirka
          • kadrom Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 07.02.06, 13:00
            Wielkie dzięki za te informacje. Na razie to mi wystarczy. Planuję wyjazd na
            przełomie lipca/sierpnia, więc na szczegóły mam jeszcze trochę czasu. Ale
            przynajmniej wiem do kogo sie zwrócić.
            No i mam nadzieję, że jakiś kolejny dziennikarz z Danii lub okolic nie schrzani
            sprawy...

PS.Abirko, czy nie byliśmy w Sharm w podobnym czasie w 2005 ?(09.09-23.08.2005)
            • abirka Re: Pytanie o kurs nurkowania OWD 07.02.06, 14:14
              I owszem byliśmy ;))) Ja byłam od 3 do 17 sierpnia 2005. Na łodzi byłam 9, 10,
              11 sierpnia. A teraz już odliczam dni do 8 siernia i kolejnego lądowania w
              Sharm :))) W zalezności od Twojego terminu pobytu istnieje mozliwośc
              ewentualnego spotkania tam na miejscu Bo ja juz mam zarezerwowany pobyt od 8 do
              22 sierpnia - skorzystałam z promocji Eximu. A dziennikarzy ignorować. Rok temu
              poleciałam tuz po zamachach. Mało tego, przesunełam wylot o tydzień
              wczesniej ;))). Było przecudownie.
              Jakby co to pytaj o wszystko, pisz na @.
              Abirka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka