Dodaj do ulubionych

samemu do egiptu bez biura podrozy

IP: *.ostnet.pl 10.02.06, 10:42
Mam możliwośc wyjazdu do Egiptu, kolega ma zaprzyjażnionego Egipcjanina i on
ma biuro podróży chce jechać na tydzień u niego kosztuje hotel 5 gw z opcją
all 33 $ za jeden dzień 230 $ za tydzień plus bilet lotniczy tez jakos
załatwiany około 600zł bo jak sie dowaduje o takiej cenie to przewaznie wylot
jest do 48 godz. Mój znajomy tak był z rodziną i był bardzo zadowolony, aha i
ten egipcjanin zawozi i przywozi na lotnisko. cała wczasu wyszły go 1300 zł

Chodzi mi o to że mam troche obawy bo bez zadnego biura pozdrozy tylko tak
samemu a Wy co o tym myślicie? możecie mi doradzić chodzi mi o to czy lepiej
z bióra czy właśnie tak jak napisałem wyżej
Obserwuj wątek
    • edylaur Re: samemu do egiptu bez biura podrozy 10.02.06, 11:15
      największy plus, kiedy jedzie się z jakimkolwiek biurem podróży jest taki, że
      ma się ubezpieczenie i w razie jakieś choroby czy wypadku, ma się zapewnioną
      pomoc.
      skoro piszesz że wyszłoby to taniej,to decyzja należy do ciebie.Ja przed
      ostatnim wyjazdem też zastanawiałam sie nad wylotem tam i na miejscu miałam
      sobie coś znaleźć,ale przekonało mnie ubezpieczenie i nie wiem czy na
      szczescie, bo skręciłam kostkę i potrzebowałam pomocy.
      pozdrawiam
      Edyta
      • Gość: Marek Re: samemu do egiptu bez biura podrozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 11:56
        Jeśli to rzeczywiście problem- to polecam biuro zdecydowanie ;) bo co będzie w
        przypadku prawdziwych problemów ? Ubezpieczenie na 2 tyg od ok 40 do ~ . Z
        dobrymi opcjami ubezpieczenia ok 70 zł
        • pc_maniac Re: samemu do egiptu bez biura podrozy 10.02.06, 15:44
          Do krajów spoza UE nalezy wykupić ubezpieczenie. Jednak jest to dość śmieszna
          kwaota, więc udaj się poprostu do jakiegoś ubezpieczyciela i po problemie.

Za takie pieniądze to uważam, ze nie ma się co zastanawiać lecz jechać.
          BP naprawdę do niczego nie jest potrzebne.
          • Gość: Marek Re: samemu do egiptu bez biura podrozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 16:24
            > Do krajów spoza UE nalezy wykupić ubezpieczenie
            Nie to żebym się czepiał, tylko gwoli ścislości ;)
            Przymusu wykupienia ubezpieczenia nie ma . Nie ma takiego obowiązku. Myślę ,że
            piszesz w kontekscie "powinno się wykupić, w razie gdyby coś..." i z tym się
            całkowicie zgadzam. Koszty w przypadku szpitala ,są kosmiczne dla białasa,
            mimo ,że to Egipt-ale tutaj już ceny są europejskie . Chociaż ostatnio
            przypomniałem sobie o tym w Egipcie, ale zgodnie z przysłowiem "złego
            diabli ...itd " wróciłem w jednym kawałku ;)
            pzdr
            • Gość: obser Re: samemu do egiptu bez biura podrozy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 17:57
              ja przed każdym wyjazdem i tak wykupuję ubezpieczenie w PZU.Jak korzystam z
              Inteligo to parę chwil.Za 50 parę złotych na tydzień mam taki wypas,że Signal
              Iduna może się schować.wiadomo,że korzystać można z jednego,ale to co zawarte
              jest w SI,to 1/3 tego co w PZU Wojager.I teraz zobaczcie sobie (kiedyś to
              poruszałem przy temacie wizy) ile skrobią BP na ubezpieczeniu. (niektóre mają
              tą cenę osobno,pomyślcie jeszcze jakie oni mają ulgi).Ubezpieczenie na Egipt
              jeszcze się mieści w pojęciu:"kraje basenu Morza Śródziemnego"
            • pc_maniac Do Marka 10.02.06, 18:18
              tak, masz rację. Tak to jest gdy szybko pisze się z pracy.

Oczywiście miałem na myśli nie obowiązek ubezpieczenia, lecz logikę.
              Gdyż, tak jak napisałeś, dla obcokrajowca pomoc medyczna w Egipcie jest full-
              wypas, na poziomie, o którym w Polsce nawet nie można pomarzyć, ale... za takie
              pieniądze, ze można pójść z torbami.
              A przecież nawet głupia sraczka tam może się skończyć kroplówką, więc nie ma co
              nad ubezpieczeniem deliberować, tylko wykupić i już.

Ponoć strzyżonego Pan Bóg strzyże.
              • platynka.iw Do pc 12.02.06, 13:51
                pc_maniac napisal:
                > dla obcokrajowca pomoc medyczna w Egipcie jest full-
                > wypas, na poziomie, o którym w Polsce nawet nie można pomarzyć,
                Zartujesz sobie?? Bylam w odwiedziny w szpitalu, ktory sie miesci przy Three
                Corners Empire i to byla jedna wielka porazka! Bieda, nedza, ubustwo, brud,
                syf... I nas w przechowalniach dla psow jest lepiej. Ludzie, ktorzy tam
                trafiaja ze zlamaniem wychodza z zoltaczka, biegunka, grzybica itd... KOSZMAR!!

> ale... za
                > takie pieniądze, ze można pójść z torbami
                Owszem, leczenie jest baaardzo drogie.

Iwcia

• Gość: wzrogal Re: samemu do egiptu bez biura podrozy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.06, 20:36
      Byłam ostatnio na takiej właśnie zasadzie: wykupiłam czarter (+ ubezpieczenie)
      w biurze podróży, a tam na miejscu hotele załatwiał mi znajomy. To naprawdę nie
      jest najmniejszy problem. Trzeba tylko wziąć numer telefonu komórkowego od
      rezydenta lub przedstawiciela przewoźnika, żeby upewnić się co do godziny
      powrótu (z tym że lepiej kontaktować się z przewoźnikiem - ostatnio pasażerowie
      biura podróży EccoHoliday siedzieli trzy godziny na lotnisku bo lot się
      opóźnił, ale turyści z Fisher Air zostali przywizieni tak jak należy z
      uwzględniemiem opóźnienia).

W Hurgadzie jest dużo biur lokalnych, więc jak się chce wykupić wycieczkę, to
      nie ma problemu. Jedyną różnicą jest to, że nie ma opieki rezydenta. Pytanie
      tylko czy to jest dotkliwa różnica, skoro się ma opiekę miejscowego znajomego ;-
      )?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka