Dodaj do ulubionych

Egipt z RainbowTours

IP: *.ptedom.pl 23.03.06, 13:12
Witam.

16 marca wróciliśmy z wycieczki po Egipcie organizowanej przez RainbowTours.
Ogólnie wszystko super, było lepiej niż miało być (zamiast statku 4* był
stateczek 5* z bardzo dobrym wyżywieniem), dużo fakultatywnych wycieczek,
dobra organizacja. Jedynym minusem była przewodniczka po Kairze - pani Jola.
Radzę na nią uważać, bo lubi naciągać (zarówno podczas zakupów na bazarze jak
i np. sprzedając płytkę z filmem o Egipcie, w którym nie ma głosu), a poza tym
w ogóle nie przykłada się do swojej pracy (skraca czas przeznaczony na
zwiedzanie, niewiele opowiada, itp.). Za to pilotka (Beata) była naprawdę
godna pochwały.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania, to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam
Mariusz
Obserwuj wątek
    • ben07 Re: Egipt z RainbowTours 23.03.06, 14:08
      Witam
      Wybieram się z Rainbow Tours na ten objazd po Egipcie od 28.04.2006, dlatego
      prosze o dodatkowe informacje na temat:
      Jakie fakultety i w jakich cenach odbyły się podczas objazu?
      Czy była wcieczka do Abydos i Dendery?
      Jakie warunki były w hotelu w Kairze?
      Czy byliście w Dahszur - łamana i różówa piramida?
      Jakim statkiem płyneliście po Nilu?
      Możesz cos więcej napisac o samej organizacji wyjazdu - jakie hotele, jakie
      warunki w transporcie (autobus, pociąg do Kairu), jak przewodnicy?
      Każda informacja przyda się przed wyjazdem.
      Pozdrawiam
      Ben
      • Gość: kaaasia Re: Egipt z RainbowTours IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 14:47
        hej, jesli wybiore wycieczkę do kairu jednodniową z hurgady to płyniecie nilem
        jest w cenie? czy to dodatkowa dopłata, ile wynosi?
        • ben07 Re: Egipt z RainbowTours 23.03.06, 14:58
          Gość portalu: kaaasia napisał(a):

> hej, jesli wybiore wycieczkę do kairu jednodniową z hurgady to płyniecie
          nilem
          > jest w cenie? czy to dodatkowa dopłata, ile wynosi?

W przypadku wyjazdów z Hurghady do Kairu podróż jest zawsze autobusem.

Rejs po Nilu realizowany jest na odcinku Luksor - Asuan i jest z reguły podczas
          objazdówek 7+7. Mozna też załatwić rejs to podczas pobytu w Hurghadzie.
          Pozdrawiam
          • Gość: irek Re: Egipt z RainbowTours IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.06, 16:14
            te wszystkie pytania które zadał ben07 bardzo mnie interesują, więc czekam na
            odpowiedż. wylatuję 30,06 z wrocławia też z Rainbow Tours
            • Gość: Asia Re: Egipt z RainbowTours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 17:21
              Wylatuję na tę imprezę 12.maja z Katowic.Mam pytanie:czy zwiedza się Karnak?(w
              programie w katalogu Rainbow Tours nie jest wymieniony).Z góry dziękuję.
      • Gość: Vejica Re: Egipt z RainbowTours IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.03.06, 22:15
        Witam!
        Ja też byłam na rejsie po Nilu, więc odpowiadam na pytania:
        1) jeśli chodzi o fakultety, to była wycieczka do Doliny Królowych, Abu Simbel,
        poza tym dodatkowe atrakcje typu Światło i dźwięk pod piramidami i wieczór
        egpiski - wycieczka do Abydos i Dendery się nie odbyła - nikt się nie zgłosił
        2) płynęliśmy statkiem 5 * Queen Nefer - super jedzenie i dostaliśmy kajutki z
        tarasem, więc suuuuuuuuper!
        3) co do hoteli, to ja byłam w EMpire - wystarczająco - jedzenie się
        powtarzało, ale to tylko 5 dni, więc dało się wytrzymać, codziennie zmieniane
        ręczniczki i niedaleko bazar i sklepiki. Jeśli chodzi o Megawish, to podobno
        super plaża i dobre jedzonko, ale bardzo daleko od centrum, więc jeśli ktoś
        ceni spokój, to polecam. Co do sea Star - podobno mucha nie siada - wszystko
        zależy od tego na co się człowiek najbardziej nastawia.
        4) pilot wycieczki - Beata - rewelacja! Przewodnik po Kairze - pani Jola -
        naciągaczka, ale na szczęście tylko przez 3 dni.
        5) autokary - klimatyzowane, większe, więc prawie każdy miał 2 miejsca dla
        sibeie (było nas 21 osób), w pociągu też ostra klima, więc radzę wziąć
        cieplejsze rzeczy, zresztą w samym Kairze kurteczki też nam się przydały.
        Jak coś pominęłam, to piszcie, chętnie odpowiem.
        POZdrawiam,
        Vejica
        • Gość: Asia Re: Egipt z RainbowTours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 23:08
          Vejica,napisz,czy w programie jest zwiedzanie Karnaku?W katalogu jest
          propozycja wycieczki fakultatywnej do Aleksandrii,czy w rzeczywistości taka
          wycieczka się odbyła?Ile powinnam wymienić pieniędzy na funty egipskie,aby
          wystarczyło na drobne zakupy typu woda mineralna itp.Piozdrawiam.A
          • Gość: kaszubek Re: Egipt z RainbowTours IP: *.ptedom.pl 24.03.06, 08:27
            W programie jest zwiedzanie Karnaku. Jeśli chodzi o zwiedzanie Aleksandrii, to w
            wersji "Zima" nie ma tego w ofercie RainbowTours, natomiast jest w letniej, więc
            trudno nam powiedzieć, czy często jest realizowana.

Funty najlepiej kupować na miejscu - np. w hotelu (w kantorze lub w recepcji).
            Woda mineralna 1.5 litra kosztuje okolo 1.5-2 funty, Coca-Cola, Fanta około 4-5
            funtów (warto się targować). Trzeba liczyć co najmniej jedną, dwie butelki
            dziennie na osobę, więc łatwo sobie przeliczyć. Jedzenia nie trzeba dodatkowo
            kupować, bo jest go ile dusza zapragnie.
            • ben07 Do Vejica i Kaszubek 24.03.06, 08:56
              Dzieki za informacje o objazdówce. Chciałbym jeszcze wrócić do waszego pobytu w
              Kairze. W jakim hotelu byliście i jakie były w nim warunki? Co polecacie do
              zwiedzenia w Kairze poza planem. W sezonie letnim w jedym dniu skomasowano
              zwiedzanie muzeum w Kairze, Kair muzułmański i Kair koptyjski - mam obawy czy
              to da się zwiedzić w jeden dzień? Czy były jakieś informacje od przewodniczki
              czy jest mozliwe zwiedzenie Dachszur (jakieś 5 km od Sakkary) gdzie sa dwie
              piramidy różowa i łamana. Chciałbym tam pojechać w dniu kiedy przewidziany jest
              fakutatywny wyjazd do Alekasndrii.

Pozdrawiam
              Ben
              • Gość: kaszubek Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.ptedom.pl 24.03.06, 09:14
                W Kairze bylismy w hotelu Majorca (3*). Warunki dobre, pokoje duze, czyste,
                codziennie sprzątane, mniejszy wybór jedzenia niż w Hurghadzie czy Kairze, ale i
                tak wystarczający.

Nie wiem co jeszcze warto zobaczyć (my pojechaliśmy na handlową ulicę Talad-har
                a kolejnego dnia na bazar). Czasu nie mieliśmy wiele bo np. w trakcie zwiedzania
                siedzieliśmy ponad godzinę w sklepie z perfumami lub z pamiątkami po to aby
                wycieczka mogła się obkupić (no i pewnie żeby przewodniczka pani Jola miala
                dodatkową kasę). Jeśliby pominąć czas na takie "naciągania" w sklepach to
                jednego dnia spokojnie da się zrobić Muzeum Egipskie, Kair muzułmański i koptyjski.

Przewodniczka nic nie mówiła na temat Dachszur - zresztą jeszcze raz podkreślam,
                że nie ma niej co polegać ani jej ufać. Lepiej wcześniej zdobyć potrzebne
                informacje.

Pozdrawiam
                Mariusz
                • Gość: Asia Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:31
                  Jakimi liniami lecieliście?Latem Rainbow realizuje wyloty Fischerem,który na
                  forum ma kiepską opinię,trochę się tym martwię.Pozdrawiam.A
                  • Gość: kaszubek Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.ptedom.pl 24.03.06, 09:33
                    W obydwie strony lecielismy B737. Do Hurghady samolotem Centralwings, a do
                    Polski samolotem słowackim z Koszyc (pewnie wynajmowanym przez Centralwings).
                    • Gość: Asia Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:39
                      Mariusz,serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Jeśli będę miała jakies
                      wątpliwości,pozwolę sobie jeszcze odezwać się do Ciebie.Pozdrawiam.A
                      • Gość: kaszubek Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.ptedom.pl 24.03.06, 09:43
                        OK. Nie ma problemu :)

Pozdrawiam
                        Mariusz
                    • Gość: Asia Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 09:47
                      Mariusz,serdecznie dziękuje za opowiedzi na moje pytania.Jeśli będę miała
                      jakieś wątpliwości,pozwolę sobie jeszcze się do Ciebie odezwać.Pozdrawiam.A
                  • ben07 Re: Do Vejica i Kaszubek 24.03.06, 09:57
                    Gość portalu: Asia napisał(a):

> Jakimi liniami lecieliście?Latem Rainbow realizuje wyloty Fischerem,który na
                    > forum ma kiepską opinię,trochę się tym martwię.Pozdrawiam.A

Ja wczoraj rozmawiałem z biurem i usłuszałem że przynajmniej 28.04 lecieć mamy
                    linia Centralwings. Ciekawe czy to prawda.
                    Pozdrawiam
                    Ben
                • ben07 Re: Do Vejica i Kaszubek 24.03.06, 09:48
                  Wielkie dzięki za pomoc. W letnim programie objazdówki podczas pobytu w Kairze
                  na szczęście brak wzmianki o wizycie w fabryce perfum i papirusów. Ale jak znam
                  zycie to nas tam zaprowadzą (prowizja dla przewodniczki). Czy zwiedzenie Luksru
                  (dolina Królów, świątynia Hatszepsut) i Karnaku w jeden dzień nie jest zbyt
                  szybkie i męczące. Zwłaszcza że podono jest możliwości zwiedzenia również
                  doliny Królowych. Czy brak chętnych na zwiedzenie Abydos i Dendery wyika z
                  wysokiej ceny za tą wycieczkę? Szkoda bo jest to jedyna okazja zobaczenia tych
                  miejsc.

Przeglądając wszystkie otrzymane informacje mam jeszcz pytanie jaki
                  rzeczywiście są warunki w pociagu z Asuanu do Kairu, bo z róznych informacji na
                  tym forum wynika, że nie jest z tym zbyt ciekawie. Jak jest w czasie podróży z
                  transportem bagaży - czy załatwia to przewodnik?
                  Jeszcze raz dzięki za pomoc
                  Ben
                  • Gość: kaszubek Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.ptedom.pl 24.03.06, 10:10
                    Zwiedzanie Luksoru (dolina Królów, świątynia Hatszepsut) i Karnaku w jeden dzień
                    jest dość męczące, tym bardziej, że jest tam dość gorąco (już nawet w marcu). Da
                    się to jednak wytrzymać. Ewentualne zwiedzanie doliny Królowych odbywa się
                    następnego dnia rano, zanim statek wyruszy w rejs.

> Czy brak chętnych na zwiedzenie Abydos i Dendery wyika z
                    > wysokiej ceny za tą wycieczkę? Szkoda bo jest to jedyna okazja zobaczenia tych
                    > miejsc.
                    Hmmm. Nie wiem.

> Przeglądając wszystkie otrzymane informacje mam jeszcz pytanie jaki
                    > rzeczywiście są warunki w pociagu z Asuanu do Kairu, bo z róznych informacji na
                    > tym forum wynika, że nie jest z tym zbyt ciekawie.
                    Jest w porządku. Mimo że wagony są bezprzedziałowe i często ktoś przechodzi, to
                    da się usnąć i nawet trzaskanie drzwiami nie przeszkadza (siedziałem tuż przy
                    drzwiach). Są pojemne półki na bagaże nad siedzeniami. Po drodze nic nikomu nie
                    zginęło, ani nie było żadnych nieprzyjemnych przygód. Pociąg z Asuanu wyrusza o
                    20.30, a w Kairze (El-Giza) melduje się o 8.30 (był punktualnie). Jest dobra
                    klima, ale nie tak straszna jak tu niektórzy opisywali - wystarczy polarek.

Z bagażami nie ma problemu - wniosą do pokoju hotelowego, zabiorą sprzed drzwi,
                    załadują do autokaru. Jedynie trzeba było je wnieść z peronu do pociągu i potem
                    z pociągu na peron (bez bakszyszu). Wszystko załatwie pilotka.

Pozdrawiam
                    Mariusz
                    • ben07 Re: Do Vejica i Kaszubek 24.03.06, 10:27
                      Jeszcze raz wielkie dzieki za informacje.

Pozdrawiam
                      Ben
                      • ben07 Re: Do Vejica i Kaszubek 24.03.06, 13:53
                        Witam!

Mam dla was propozycję aby opisac hotel Mayorca (3*)w Kairze w którym byliście
                        na forum Egipt-Hotele. Ten wątek szybko spadnie, a wielu wyjeżdzających z
                        Rainbow Tours chciałoby sie coś więcej dowiedzieć o tym hotelu w którym biuro
                        RT, kwateruje swoich klientów w Kairze. Zwłaszcza że to są ża trzy noclegi.
                        Zwłaszcza ze na forum Egipt-Hotele brak takiego opisu dla hotelu Mayroca w
                        Kairze.

Pozdrawiam
                        • Gość: irek Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 14:22
                          napiszcie coś o hotelu Mayorca-czy jest w centrum, jakie fakultety udało się
                          zorganizować i w jakich cenach, czy warto iść na Światło i dżwięk w Gizie, czy
                          byliści w Madinat Habu, co z czasem wolnym w Kairze- gdy nie ma wycieczki do
                          Aleksandrii i ogólnie proszę o trochę własnych odczuć.pozdrawiam
                          • Gość: ekoss Re: Do Vejica i Kaszubek IP: *.chello.pl 25.03.06, 14:55
                            Ja byłam na tej wycieczce w sierpniu.Było kilka propozycji dodatkowych
                            wycieczek w ramach pobytu w Kairze-m.in Kair by night,rejs po Nilu,palacyk
                            cesarzowej Eugenii.W programie nie mielismy wycieczki do Aleksandrii,byc może p
                            óżniej ja włączono-sugerowaliśmy to pilotce-też była to Beata i Jola.Medinat
                            Habu zwieda sie przy okazji Doliny Królów za dodatkową opłata
        • punitor Re: Egipt z RainbowTours 25.03.06, 14:11
          Beata to naprawde fajna i kompetentna pilotka.
          Co do slawetnej p.Joli....
          Bycie pilotem to tylk jedna z jej czynnosci zarobkowych.Jest wlascicielka
          pensjonatu w Kairze - tak przynajmniej nam to tlumaczyla.
          A czy naciagaczka ?
          Hmmm...
          Kazdy orze jak moze :)

<punitor>
          • Gość: iii Re:Do Vejica i Kaszubek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:58
            gdzie jesteście- prosiy o relację
            • Gość: kaszubek Re:Do Vejica i Kaszubek IP: *.ptedom.pl 28.03.06, 11:54
              Co Cię konkretnie interesuje?
              • Gość: iii Re:Do Vejica i Kaszubek IP: *.adsl.inetia.pl 28.03.06, 14:00
                proszę o coś więcej na temat hotelu Mayorka-czy jest w centrum i czy jest OK,
                jakie fakultety doszły do skutku i w jakich cenach, czy warto iść na Światło i
                Dżwięk w Gizie, czy byliście w Medinat Habu, jaki jest dzień w Kairze gdy nie
                ma wypadu do Aleksandrii i ogólnie proszę o kilka refleksji o organizacji
                imprezy - dzięki i pozdrawiam
                • Gość: Vejica Re:Do Vejica i Kaszubek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:55
                  Hotel Mayorka to kameralny hotelik. Duże pokoje, czysto, jedzenie właściwie
                  codziennie takie samo, ale przez 3 dni się nie odczuje. ;) Jeśli chodzi o
                  faktultety, to do skutku sdoszła wycieczka do Abu Simbel (60$), Wieczór egpiski
                  (20$), Swiatło i dźwięk (25$), wyspa Giftun (25$), Safari (35$), Jazda na
                  wielbłądach i wizyta w wiosce nubijskiej (chyba 25$, ale nie pamiętam
                  dokłądnie). Jeśli chodzi o piramidy, to warto dla samego faktu, żeby je jeszcze
                  raz zobaczyć i to nocą (czuliśmy niedosyt po wycieczce z p Jolą). Jeśli chodzi
                  o Kair, to nie odczuliśmy, żeby tam było zbyt wiele czasu, więc te 3 dni zawsze
                  można jakoś wypełnić, poza tym przewodniczka (p. Jola) proponowała dodatkowe
                  wyjścia tylko nie pamiętam czy w końcu zrealizowane, bo ja nie wykupowałam
                  fakultetów od niej. Warto pochodzić po mieście nocą - nie widać wtedy aż tak
                  bardzo tych brudów, więc Kair wtedy jest naprawdę piękny, a i można sobie
                  pochodzić trochę po sklepach, jeśli ktoś nie zdąży na bazarze. ;) TO chyba
                  wszystko.
                  POzdrawiam,
                  Vejica
                  • Gość: Vejica Re:Do Vejica i Kaszubek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 15:56
                    Co do odległości od centrum, to jakieś 15 min jazdy taxi (za 10 f.e.).
                    Targujcie się! :-)
                    • Gość: ekoss Re:Do Vejica i Kaszubek IP: *.chello.pl 28.03.06, 16:39
                      Co do fakultetów spójrz wyżej na moją odpowiedż z 25.03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka