Dodaj do ulubionych

dlaczego dlaczego????

24.04.06, 21:42
Tylko 2 pytania się nasuwają w związku z atakami: dlaczego i po co? Być może
i naiwne, ale.......brak słów....
Obserwuj wątek
    • Gość: Snurek Re: dlaczego dlaczego???? IP: *.chello.pl 24.04.06, 21:50
      DLACZEGO?
      Bo islam przesłania oczy. Jest religią skrajnie totalitarną.
      Jest religią-przeżytkiem. Jest religią-narkotykiem, który otumania biednych ludzi z pustyni.
      Smutne to wszystko. Oni sami sobie szkodzą. Ale co poradzić, ciemnota zawsze jest podatna na nawoływania agresywnych kaznodziejów.
    • Gość: deo Re: dlaczego dlaczego???? IP: *.devs.futuro.pl 24.04.06, 21:52
      Juz pisałem ... wczoraj bodaj odgrzano trupa Bin Ladena ... którego nikt
      nie widział od lat ....

Moze ktoś chciał go uwiarygodnic tylko kto ... Arabowie , Żydzi czy CIA

pisze to świadomie ... oczywiście najprościej powiedzieć Al Kaida

szkoda , że przy tym gina niewinni ludzie ....
    • szaga33 Re: dlaczego dlaczego???? 24.04.06, 21:55
      A może to ma związek z niedawnymi zamieszkami w Aleksandrii pomiędzy
      islamistami a koptami?? Koptowie mieli wczoraj (czy dzisiaj) swoją Wielkanoc.
      Być może to dalszy ciąg tych wydarzeń. Zabierze nam ten ciemny naród to co
      kochamy....:((
      • pc_maniac Re: dlaczego dlaczego???? 24.04.06, 22:02
        Wątpię

Tam Egipcjanie nawalali się nawzjem na tle niesnasków religjnych, ale podłoże
        tych niesnasków jest bardziej ekonomiczne (Koptowie to bogatsza część Egipcjan).

Tutaj mamy atak wymierzony w turystów.
        • nefer_milczek Re: dlaczego dlaczego???? 24.04.06, 22:21
          Moim zdaniem Egipt nieuchronnie zmierza w kierunku panstwa religijnego.
          Ekstremisci coraz czesciej beda akcentowac swoje zdanie. Turysci pojda w
          odstawke. Tylko z czego Oni beda zyli??
          Oby tylko w przyszlosci Polacy ( jako wojacy, a nie turysci) nie byli wysyslani
          do Egiptu , zeby przywracac demokracje.
        • Gość: obrońca bo wierzą w to co robią IP: *.toya.net.pl 24.04.06, 22:28
          my mamy TV, internet i narzekamy że nie stac nas na nowego lexusa. Oni mają
          lepiankę bez okien które rozbudowudują w górę jak powiększy się rodzina. I
          oczywiście nasz bakszysz, który kiedyś miał znaczenie także dla bogatych bo
          dzieląc sie z biednym oczyszczał swoją duszę. A dziś boją się izraelitom,
          którzy wchodzą jak tchórze w nocyi dają 3 minuty na ubranie i spakowanie się.
          Czy Ty jesteś gotów umr4zec za swoją wiarę. Ja nie a oni tak. Niedopuszczalne
          jest łączenie tych zamachów z Osamą. Mam znajomego, którego ojciec zginął jako
          zamachowiec samobójca. I uwierzcie mi że zrozumiałem motywy tego człowieka. On
          stracił 2 synów bo wojska izraelskie zniszczyły ich dom a oni broniąc dobytku
          zaatakowali żołnierzy. Zgineli... W pięknym dla nas Egipcie żyja sami zdrajcy
          którzy dogadali się z zachodem, żyją za dolaramerykański bakszysz a reszta
          świata muzułmańskiego jest uważana za dzicz i terrorystów,bo nie zgadzają sie z
          Egiptem. Dla nas są swołoczą bo przeszkadzają nam nurkowac a oni po prostu
          bronią swoich religii, wiary i rodzin
          • Gość: obrońca Re: bo wierzą w to co robią IP: *.toya.net.pl 24.04.06, 22:41
            gdybyś nie miał nic, zupełnie nic, gdybyś pa3ył na cierpienie i choroby Twioch
            sióstr i córek. Gdybyś nie miał Biura Rzecznika Praw Obywatelskich. Powiedz ale
            szczerze. Jak broniłbyś swoich najbliższych...? Jeżeli ktoś napisze że nie
            mordując niewinnych ludzi to napisz jak. I kto skazuje niewinnych muzułmanów na
            cierpienie o którym nie dowie się nigdy świat, bo my polacy w niedziele
            mamy ,,Taniec z gwiazdami". Co nas oni obchodzą
            • nefer_milczek Re: bo wierzą w to co robią 24.04.06, 22:59
              Czlowieku. Co ty piszesz. Zabiejajac niewinnych ludzi zamachowiec broni swoich
              najblizszych?!!!! Ci, ktorzy tych ludzi wysylaja w charakterze kamikadze "sieja
              dobro"?!! Jest mnostwo innych sposobow na obrone swoich najblizszych niz
              zabijanie niewinnych ludzi. Zabijanie niewinnych ludzi to nie jest obrona, to
              jest ludobojstwo.
              • Gość: brnca chcesz pogadac, ok IP: *.toya.net.pl 24.04.06, 23:24
                powiedz co zrobisz mając jedynie osiołka gdy bydlak z karabinem gwałci twoja
                11letnią siostrę. Gdy chwile później morduje dwóch twoich braci. A ty masz
                jedynie osiołka. To co napisałem przed chwilą to fabuła. Ale wyobraż sobie że
                oni mają moc a ty nie masz nic. Zrozum, że jeżeli gotowi są oddac swoje życie
                to nie są terrorystami tylko fanatykami swojej wiary. Chciałbym tak wierzyc.
                Własnie oglądam na Canal+ reportarz o placu Tien an men
                • Gość: obronca Re: chcesz pogadac, ok IP: *.toya.net.pl 24.04.06, 23:34
                  i gosc w białej koszuli za3muje czołg, jest bohaterem. Gdyby zginął byłby
                  świętym. Całe szczęscie że ktoś go sfotografował. Inaczej by zginął w
                  komunistycznych Chinach. A ludzi zyjących na pustyni nie filmuje nikt. Co wiesz
                  o Beduinach. Może tylko tyle że w ramch wyjazdu w głab pustyni podziwiałeś
                  wschód śłońca. Zastanowiłeś sie jak oni zyją. Oni nie chcą metra, dostatku. Po
                  prostu chcą ży może prymitywnie ale tak jak nauczy ł ich ojciec. A gdyby ktoś
                  zabijał twoją wiarę którą wpajał w ciebie twój Ojciec. Co byś zrobił nie
                  wiedząc że istnieje Strassburg
                  • pc_maniac brnca obronco, sam ze sobą gadasz? 24.04.06, 23:53
                    Wiesz, jak czytam takiego głąba, to rzygać mi się chce.
                    W czasie II Wojny Światowej również wielu Polaków nie miało nic i nic do
                    stracenia. Jednak przyświecał im jeden cel walczyć z najeźdźcą, nie zaś z
                    niewinnymi dziećmi, kobetami, turystami.

Rozumiem atakowanie żołnierzy, choćby i izraelskich, policjantów, bo to jednak
                    mundurowi.
                    Ale jak pisesz o atakowaniu na ślepo niewinnych, którzy za przeproszeniem gó%
                    $^&o mają do świętej wojny pseudoislamu (owszem, pseudoislamu, bo prawdziwy
                    Islam nie wyciera sobie gęby ofiarami niewinnych ludzi) to jesteś tak samo
                    chory jak ci zwyrodnialcy, których Bogiem jest Osama, nie zaś prawa ustanowione
                    przez Mahometa.
                    • Gość: deo Re: brnca obronco, sam ze sobą gadasz? IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:44
                      Oczywiście potępiam zamachy terrorystyczne ....
                      ale nie do końca moge sie z toba zgodzić pc bo cos przykładasz rózne
                      miarki do tych samych zjawisk ....

a w Caffe Clubie to zgineli tylko Niemcy ... może a wysadzanie
                      pociągów to Niemcy a maszynista to z reguły był Polak ....
                      ... nie jest to takie oczywiste ... a nalot na Drezno tylko
                      wojskowi zgineli czy niewinni ludzie ... a Hiroszima ... bez jaj
                      żaden wojskowy prawie tam nie zginął tylko cywile ....

nie takie jasne to drogi pc ....

a terrorystyczne bombardowanie Serbii przez Amerykanów aby wspomóc
                      terrorystów albańskich ....

a napalm w Falludży i mordowanie dzieci irackich przez USA ....

a codzienne mordowanie wiosek w Afganistanie i Iraku a Guantanamo ....

... ludzie jak w obozie koncentracyjnym bez nazwisk bez wyroku bez
                      sądu ....

Nie jest to takie jednoznaczne drogi pc .....

oczywiście jestem przeciwnikiem terroryzmu ....
                      • pc_maniac Re: brnca obronco, sam ze sobą gadasz? 25.04.06, 15:03
                        Do Deo
                        Masz rację, że Hiroszima to było ludobójstwo, do czego i Amerykanie mają różne
                        podejście.
                        Zaś co do pozostałych.
                        Drezno, Zagłębie Ruhry czy Hamburg to były jednak centra produkcyjne. W czasie
                        nalotów wszystkie załogi miały przecież podawane jakie cele mają bombardzować,
                        a były to cele dokładnie określane, nie zaś całe miasta. Tyle, że z wysokości
                        kilku tysięcy metrów nijak nie uniknie się rozrzutu. Weź pod uwagę, że kraje te
                        były w stanie wojny, jedno i drugie przed nalotami było ostrzegane przez syreny
                        alarmowe, więc i ludność miała możliwość schronienia się do bunkrów.

Co do Jugosławii, cóż, wydaje mi się że właśnie to państwo rozpoczęło
                        ludobójstwo na największą po II W.Św. skalę, a same naloty w porónaniu z innymi
                        wojnami (nawet tymi niedawnymi) były naprawdę precyzyjne.

Jakby an to nie patrzeć, to przyznasz, że żaden terrorysta wojny nie
                        wypowiedział turystom z Sharmu, czy Dahabu, więc trudno tu porównywać te ataki
                        do wojny. No i patrząc przez pryzmat Twoich przykładów to już bardziej do nich
                        pasowałyby tu ataki Basków, gdzie zanim detonują bombę, ostrzegają przed nią.
                        No i same cele są tu przemyślane, bo jak nie urzędy, to osoby odpowiedzialne w
                        Państwie za los podziału kraju.
                        Choć i tu i tam, to zwykły terroryzm.

Gdybyśmy mieliz agłębiać się w politykę terroryzmu, to musielibyśmy
                        przeanalizować sprawę Iraku. Gdzie niby jest najeźdźca, są "obrońcy ojczyzny"
                        przed najeźdźcą.
                        Tyle, że w mediach głośno trąbi się o ofiarach po stronie Europejczykó i
                        Amerykanów, a przemilcza się z premedytacją (tu ukłon do moderatorek forum
                        Kraje Arabskie), że 99% ofiar tych ataków terrorystycznych, porwań, zgładzeń,
                        to zwykli Irakijczycy.
                        Na jednego porwanego Europejczyka, przypada ponad KILKUSET Irakijczyków
                        porywanych dla okupu. Piszę kilkuset, bo taka jest podawana szacunkowo liczba,
                        gdyż nikomu nie chce się anwet liczyć tych porywanych i zabijanych tubylców.
                        Co mają wspólnego z polityką dzieci wracające ze szkoły, czy Irakijczycy
                        handlujacy na bazarze?

Terroryzm to zwyrodnienie i tak je postrzegam. Szkoda jednak, że w Polsce
                        trafia się czasem na osoby, które starają się terroryzm usprawiedliwiać (to nie
                        do Ciebie lecz do GajiSirocco i Beduinki).
                        • Gość: malina Re: brnca obronco, sam ze sobą gadasz? IP: *.chello.pl 26.04.06, 23:21
                          >a przemilcza się z premedytacją (tu ukłon do moderatorek forum
                          Kraje Arabskie), że 99% ofiar tych ataków terrorystycznych, porwań, zgładzeń,
                          to zwykli Irakijczycy<.
                          Forum "kraje arabskie" jest niestety towarzystwem wzajemnej adoracji i nie
                          mozna tam powiedziec ani jednego negatywnego slowa dotyczacego krajow arabskich
                          (a mowie tu o slowach wywazonych i opartych na wlasnych (kilkuletnich)
                          obserwacjach)
                          Jesli chodzi o zamachy w Egipcie, to wydaje mi sie, ze oprocz warstwy
                          religijnej jest tu rowniez podloze polityczne- jesli beda sie nasilac ataki, to
                          liczba turystow zmniejszy sie, co wplynie negatywnie na wazna gałąź gospodarki,
                          jaka jest turystyka.Stad juz tylko krok do slusznego gniewu narodu i obalenia
                          wladcy milosciwie panujacego od tak dawna, ze nawet najstarsi gorale tego nie
                          pamietaja...
                  • bella15 Re: chcesz pogadac, ok 25.04.06, 00:10
                    Obrońca----co Ty wygadujesz!!!!!!!!!!!!
                    Wiesz,ja chyba się pomodlę za Ciebie,serio!
                    • bella15 Re: chcesz pogadac, ok 25.04.06, 00:20
                      Obrońco,a w którym to miejscu dokładnie-koran
                      -nawołuje do samobójczej śmierci??/
                      I do samej śmierci? napisz mi dokładnie!
                      jestem laikiem i chcę widzieć!!!
                  • Gość: Lania Re: chcesz pogadac, ok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 09:43
                    NIE MOŻNA USPRAWIEDLIWIAĆ LUDOBóJSTWA I TERRORYSTóW-W ZAMACHACH GINĄ TYLKO I
                    WYŁĄCZNIE NIEWINNI LUDZIE!!!!Co oni mają z tym wszystkim wspólneg?Chyba tylko
                    to,że nie wystraszyli się poprzednich ataków i pojechali na wypoczynek do
                    kraju,który,jak żaden inny żyje z pieniędzy turystów.To tak jakbyś zabił swojego
                    pracodawcę.I próbował zniechęcić wszystkich potencjalnych ludzi,którzy mogą dać
                    Ci pracę,aby tego nie robili.Jeśli ci mordercy,psychopaci i zbrodniarze nie chcą
                    być tak postrzegani,a chcą walczyć o coś co w ich mniemaniu jest ważną
                    sprawą,niech robią to w inny sposób,a nie wybijając ludzi,jak niewinne owieczki.
                  • Gość: Lurie Re: chcesz pogadac, ok IP: *.qubushotel.com 25.04.06, 11:31
                    tego nie uczynili muzułmanie wyznający Islam tylko wierzący w Osame ...szkoda,
                    że tak wielu niewinnych ludzi ucierpiało ale jeszcze więcej niewinnych za to
                    zapłaci..
    • Gość: pajacyk Re: dlaczego dlaczego???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 11:50
      Jesli faktycznie za ostatni zamach odpowiedzialny jest Pan BIN :) to odpowiedz
      dlaczego Egipt jest bardzo prosta.
      Pomyslcie tylko jaka jest szansa na przemycenie i podlozenie bomby w takim na
      przyklad Paryzu czy Londynie lub Jerozolimi? Napewno zdecydowanie mniejsza niz
      w Egipcie.Gdzie jak na tak duzy kraj jest stosunkowo malo wojska,ktore moglo by
      zabezpieczyc wazne miejsca a nie wspominajac o turystach.A czy wktos slyszal
      kiedys co kolwiek o agencji wywiadowczej z Egiptu?-ja nie.
      Ale do czego zmierzam.To jest wracz doskonale miejesc by zaatakowac obywateli
      wrogich narodow i to praktycznie bez karnie.
      • Gość: annie2003 Re: dlaczego dlaczego???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 22:19
        tylko, że niestety w tych zamachach, jak do tej pory zawsze
        najbardziej "obrywali" sami Egipcjanie, a nie zachodni turyści = niewierni..
    • vargquorthon jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok temu 25.04.06, 14:16
      • Gość: nadja Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:26
        jak myslicie czy zamach spowoduje, ze do Egiptu przestaną przyjezdzac turysci?
        jezeli tak, to co bedzie z tym krajem?
        • Gość: Lurie Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok IP: *.qubushotel.com 25.04.06, 14:41
          moim zdaniem nie ma takich szans! może na chwilę popyt turystyczny w Dahabie
          rzeczywiście się zmniejszy, może też chwilowo spaśc zainteresowanie wycieczkami
          do Izraela, ale chętnych na wyjazd do Egiptu nie zabraknie.
          • Gość: Grzesiek Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 14:56
            A pamiętajcie kochani antyamerykaniści - kto do niedawna finansował światowy
            terroryzm? A myślicie, że te same siły nie dążą w dalszym ciągu do
            destabilizacji??? I jeżeli ktoś mi powie, że FSB (następca KGB) jest niegroźne,
            a Dresdener Bank już nie pierze terrorystycznych funduszy rodem z KGB, to jest
            nieprzeciętnym idiotą!!!
            "Rękę karać, nie ślepy miecz"!!! Jeśli nawet są prawdą te psychopatyczne opisy
            powyżej, to pamiętajmy że ci ludzie są bardzo podatni na indoktrynację -
            właśnie ze względu na swój fanatyzm (nawiasem mówiąc widział ktoś terrorystę -
            Beduina???). Ktos za tym stoi!!! I nie myślę tu bynajmniej o USA, ani Izraelu!!!
            • Gość: asas Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.04.06, 15:03
              Nie wiem czy dobrze pamietam ale przy okazji poprzednich zamachow w Tabie,
              media podawaly informacje iz terrorysci (podejrzani) byli aresztowani sposrod
              mieszkancow okolicznych wiosek beduinskich. Cos mi sie niejasno majaczy. Byc
              moze teraz juz zle pamietam.
              • pc_maniac Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok 25.04.06, 15:09
                Asas, bo Beduini to bezpańswowcy (tak jak w Polsce Cyganie).
                Więc najłatwiej zrzucić winę na takich, którzy bronić się nie mają szans, bo
                nikt ich praktycznie nie reprezentuje, a i wogóle z edukacją tragicznie, więc
                skąd mają się znać na prawie?

A pokazówka jak ulał. Otoczy się Beduinów wojskiem, wystrzela co do jednego i
                po sprawie.
                • Gość: asas Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 25.04.06, 15:27
                  W sumie racja :( Smutne to.
            • deoand Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok 25.04.06, 22:03
              ano źle myslisz Grzesiu ...

wydobywany z grobu co jakiś czas Osama Bin Laden to przecież agent
              CIA

a nie KGB ....
              • Gość: Grzesiek Re: jestem mniejszym antysemita normalnie niz rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 15:15
                Może i były agnet koteczku, ale szybko zwęszył gdzie dają więcej i bez żadnych
                warunków!!!
    • egipt-hotele Re: dlaczego dlaczego???? 27.04.06, 01:46
      Szaga, zdawałaś się być Egiptptomaniaczką. Gdyby chodziło o turystów, zginęło
      by dużo więcej. Trzeba być ostożnym, ale bez paniki!!! Życzymy miłego urlopu,
      we wrześniu też będziemy.
      Pozdro
    • Gość: bujka Re: dlaczego dlaczego???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 14:53
      Egipt: Ostatnie zamachy powiązane z zeszłorocznymiOstatnie zamachy na Półwyspie
      Synaj mają związek z poprzednimi atakami terrorystycznymi w tym regionie.
      Powiązań między poniedziałkowymi wydarzeniami w Dahabie z zeszłorocznymi
      atakami w Szarm el-Szeik oraz w Tabie w 2004 roku dowiodły egipskie służby
      bezpieczeństwa. Habib al-Adly poinformował, że za atakami stać mogą beduini z
      Półwyspu Synaj. (BS)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka