Dodaj do ulubionych

wiza egipska, jak to jest?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.05.06, 07:44
czy kosztuje 15 USD czy 18 USD bo w każdym biurze podróży w umowie jest
inaczej, niech ktoś napisze bierzącą cenę wizy.Ile trzeba szykowac, czy za
dziecko małe tez się płaci? Czy wydają reszty?
Obserwuj wątek
    • platynka.iw Re: wiza egipska, jak to jest? 03.05.06, 08:31
      Witaj Magdo :-)
      Gość portalu: magda napisał(a):

> czy kosztuje 15 USD czy 18 USD bo w każdym biurze podróży w umowie jest
      > inaczej,
      Bo niektore BP oszukuja. Chca zeby kupowac u nich wize i dorabiaja sobie w ten
      sposob 3$ na kazdym paszporcie.

> niech ktoś napisze bierzącą cenę wizy.
      15$

> czy za dziecko małe tez się płaci?
      Jezeli jest wbite w paszport ktoregos z rodzicow-tto nie. Jezeli ma osobny
      paszport-to tak.

> Czy wydają reszty?
      Oczywiscie :-) Na lotnisku, wchodzac na sale przylotow sa po lewej malenkie,
      niewielkie kantorki-sa to przedstawiciele bankow. fakt-nie wygladaja jak banki,
      bardziej jak jakies budy cieciow ;-) Niech Cie to nie zmyli :-)
      Omin przedstawiciela BP i skieruj kroki do takiego okienka. Kup wizy, wklej w
      paszportu. Reszte zazwyczaj wydaja w funtach egipskich, ale wczesniej-pytaja czy
      tak wolisz.
      Lepiej miec odliczone $.
      Potem idz na prawo, stan w kolejce do odprawy paszportowej... potem zabierz
      bagaz... i wyjdz na oblany egipskim sloncem plac przed lotniskiem, gdzie bedzie
      czekac na Ciebie polskojezyczny przedstawiciel Twojegp BP... wpakuje Cie do
      autokaru i zawiezie do hotelu... tam rzuc bagaz w kat i od razu lec przywitac
      sie z Morzem Czerwonym... ale sie rozmarzylam ;-)
      Pozdrawiam cieplutko, Iwonka
      GG 1070925
      • Gość: magda Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.05.06, 08:36
        nie odpowiedziałas mi ile kosztuje wiza.i czy dziecko płaci tez? czy 100 USD to
        problem płacąc za 3 wizy?
        • pc_maniac Re: wiza egipska, jak to jest? 03.05.06, 08:49
          Ależ napisała Ci.
          Wiza kosztuje 15$

Wszystkie informacje na jej temat możesz znaleźć na oficjalnej stronie Biura ds. Turystyki Ambasady Egiptu
          • pc_maniac Re: wiza egipska, jak to jest? 03.05.06, 08:51
            Co do dziecka również Platynka CI odpisała bardzo dokładnie.
            TOI ZALEŻY czy dziecko ma własny paszport czy też jest wpisane do paszportu
            rodziców.
            Jeśli jest wpisane, to nie płacisz, jeśli ma własny paszport to musisz kupić
            osobny znaczek wizowy również dla dziecka.
            • platynka.iw Re: wiza egipska, jak to jest? 03.05.06, 08:53
              Dzieki PC.
              Dodam jeszcze, ze opisalam sale przylotow w HRG.
              Iwonka
              • Gość: Lurie Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 09:27
                hehe to chyba nie rożni się znacznie odsharmu - na lewo budku (czyt. banki z
                wizami), na prawo bagaże:) chyba wszystko dokładniutko opisałaś;)
                • platynka.iw Re: wiza egipska, jak to jest? 03.05.06, 10:49
                  hehehe... no widzisz?? A s SSH tylko wylatywalam ;-) prosze... ale mi sie udalo ;-)
                  Pozdrawiam cieplutko :-)
                  Iwonka
                  • cameltravel Re: wiza egipska, jak to jest? 03.05.06, 19:48
                    wiza kosztuje 15 usd ale sa biura które pisza o cenie 18 usd - a dlaczego ??
                    dlatego, że spora część turystów nie umie mówić ani komunikowac sie w żadnym
                    innym języku i rezydent zaczyna od kupienia im wizy wiec pobiera dodatkowa
                    opłate 3USD - moim zdaniem to nieporozumienie powinni poprostu pokazac to
                    okienko (jedno z wielu) i po polsku powiedzieć po wize tam i tyle .....
                    ale co tam
                    heheh
                    zawsze to fajniej jak rezydent jest niezadowolony kiedy klienci sami sobie
                    jednak kupują i oszczędzają 3 USD na pifko ;)
                    Ewa
                    • Gość: pkn Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 20:02
                      Niech BP zbierze w Polsce kasę od tych co muszą ją kupić (bo np.ktoś w Scharm
                      chce Sinai only),niech załączą znaczki i karty wjazdowe łącznie z polskim
                      objaśnieniem i wzorem,to wtydy ich usprawiedliwie za te 3 $.Spokojnie sobie w
                      samolocie wszystko wypełnię,powklejam znaczki i zaraz po przybyciu na halę
                      stanę w kolejce.Nie będę wypisywał i kleił na stojąco i mieszał w papierach.A w
                      każdym innym wypadku to czyste złodziejstwo i firma powinna być pociągnięta
                      conajmniej do postępowania karno-skarbowego.Nie mówiąc już o kupieckiej
                      uczciwości.Zdecydowanie przed planowanym wyjazdem odrzucam nawet nie wnikając w
                      szczegóły firmy które pobierają za wizę więcej niż 15$,zakładając,że jak na
                      samym początku chcą mnie oszukać na np.3$ to co będzie potem.
                      • Gość: Lurie Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:53
                        dokładnie co to za łaska będąc parę metrów od okiennka wskazać na nie. Poza tym
                        chyba nie zawsze z tego co się zorientowałam turysci sa informowanie, ze wizy
                        są konieczne tylko wtedy gdy zamierza się podróżować poza docelową miejscowość.
                        NP jeśli ktoś udaje się do Sharm poto tylko by np. snurkować i wie, ze nie
                        pojedzie ani do Kairu ani na inne wycieczki wiza nie jest wtedy konieczna.
                        • pc_maniac Re: wiza egipska, jak to jest? 03.05.06, 21:57
                          Lurie, zapomniałeś dodać, że Twoja wypowiedź "Poza tym chyba nie zawsze z tego
                          co się zorientowałam turysci sa informowanie, ze wizy są konieczne tylko wtedy
                          gdy zamierza się podróżować poza docelową miejscowość" dotyczy jedynie Półwyspu
                          Synajskiego, zaś miejscowości wypoczynkowe w Afryce ZAWSZE WYMAGAJĄ WIZY.

Powiem nawet, że nie tylko "chyba nie zawsze", ale NIGDY nie informują. Ale
                          cóż, takie mamy biura podróży.
                          • Gość: Lurie Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:04
                            racja chodziło mi o Synaj - w zasadzie zawsze o nim myślę jak coś tu piszę..
                            Z Hurghadą nie orientuję się do końca ale raczej trzeba tu zawsze kupić wizę.

a z tą górą Mojżesza... sądzę, że w przypadku każdej wycieczki trzeba kupić
                            wizę. Jedynie jeśli nie wybierasz się nigdzie poza miasto (nawet nie na łódź bo
                            np jesteś z dziećmi i chcesz tylko się opalać i nic nie będziesz zwiedzać) nie
                            musisz jej kupować.

najlepiej podejśc poprostu do okienka ale egipskiego (nie polskiego biura bo Ci
                            nie powiedzą) i zapytać...
                            • abirka Re: wiza egipska, jak to jest? 04.05.06, 20:46
                              Wiza Synaj Only obowiązuje 14 dni na wybrzeżu Aqaba i w okręgu Św. Katarzyny.
                              Dlatego posuadając tę wizę mozna jechać na Góre Mojżesza i do klasztoru Św
                              Katarzyny, na quady, na łódź. Ale formalnie rzecz biorąc już nie mozna do
                              Kolorowego Kaniony, do Parku Ras Mohamed.
                        • Gość: anka-nika Re: wiza egipska, jak to jest? IP: 80.249.6.* 04.05.06, 11:31
                          Ależ ciekawe rzeczy piszecie! Czyli jeśli wybieram się z rodzinką do Sharm, a z
                          wycieczek tylko na górę Mojżesza - nie potrzebuję wizy?! Fajnie. Dobrze jest
                          poczytać forum, jestem absolutnie pewna, ze w biurze nikt by mi tego nie
                          powiedział. Dzięki, Forumowicze!
                          • Gość: m Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:41
                            Rozumiem, ż ejak jade do Hurghady i nie zamierzem z niej wyjeżdżać przez cały pobyt, to musze i tak kupic wizę?
                            • Gość: Grzesiek Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 00:16
                              Taż oczywiście - bo Hurghada nie leży na Synaju!!!
                              • cameltravel Re: wiza egipska, jak to jest? 06.05.06, 12:32
                                hmm
                                wiec jeśli był ktoś z was kiedykolwiek w egipcie na lotnisku to widział ile
                                czasu trwa zanim każdemu po koleii rezydent wytłumaczy że okienko jest tam a
                                znaczki kosztuja tyle i poda zwrot - wize poproszę po angielsku - sa tacy co
                                mimo wszystko będą czekac i czekac i czekać - albo wstyd powiedziec poprostu
                                pijani na tyle, że nie dadzą rady podejśc do okienka! Bynajmniej nie
                                usprawiedliwiam tu Oasisa i innych za te 3 USd ale ostatnio czekaliśmy ponad 40
                                minut zanim wszyscy kupią, ostępluja itd. w sumie od wyjścia z samolotu do
                                odjazdu autokaru mineło ponad 1,5 godziny!!!
                                myślę, że chodzi też o oszczędzenie czasu na odbiorze nas z lotnisk.

Ewa

To niekoniecznie biuro organizatora musi poinformować was o wizie- powinna to
                                zrobić osoba z biura gdzi ekupujecie wycieczkę.
                                • 100krocia Re: wiza egipska, jak to jest? 06.05.06, 12:53
                                  Jak leciałam w 2002 z eximem do Sharmu to zrobili jeszcze lepiej.
                                  Po wyjściu z samolotu od razu dostaliśmy od przedstawiciela biura znaczki, a
                                  płaciliśmy za nie dopiero w autokarze jadącym do hotelu (niestety też 18$).
                                  Ciekawe, co by było, jak ktoś już miał wizę wykupioną np. w Polsce :D
                                • Gość: pkn Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 13:15
                                  To się zdecyduj czy chodzi o oszczędzanie czasu,czy zarabianie.Bo jakby o
                                  pierwsze chodziło,to powinni kasować po 15 $.Tak jak wcześniej pisałem:niech
                                  biuro zaiwestuje wykupi wcześniej,rozda w samolocie z kartami wjazdowymi to
                                  rozumiem.A tak kupują jak samolot dotyka ziemi i kasują.Nikt mi nie
                                  przepowie,że to nie zdzierstwo.Na niektórych naszych rezydujących w Egipcie
                                  powoli przechodzi syndrom turysty jako "chodzącego bankomatu free".
                                • pc_maniac Re: wiza egipska, jak to jest? 06.05.06, 14:11
                                  > Bynajmniej nie usprawiedliwiam tu Oasisa i innych za te 3 USd ale ostatnio
                                  czekaliśmy ponad 40
                                  > minut zanim wszyscy kupią, ostępluja itd. w sumie od wyjścia z samolotu do
                                  > odjazdu autokaru mineło ponad 1,5 godziny!!!

Bynajmniej ilekroć ja lub żona przybywaliśmy do Egiptu, to wykupienie wizy w
                                  okienku trwało mniej więcej 4-10 razy krócej niż u cwaniaczka podstawionego
                                  przez BP, a to z prostej przyczyny - okienek bankowych jest więcej, z racji
                                  działalności handlowej mieli doświadczenie w załatwianiu klientów, jaki i
                                  najnormalniej w świecie mieli drobne, by wydawać resztę z płaconej kwoty.
                                  I jakoś nasze biuro dawno już odjeżdżało z lotniska, gdy klienci Kopernika,
                                  Sun&Fun czy innego nadal stali w długaśnej kolejce do pajaca przy stoliczku,
                                  który miał problemy z wydawaniem reszty.

Więc Twoje wyjaśnienie jest dokładnie odwrotne niż stan faktyczny.

> To niekoniecznie biuro organizatora musi poinformować was o wizie- powinna to
                                  > zrobić osoba z biura gdzi ekupujecie wycieczkę.

Hę?
                                  A gdzie my kupujemy wycieczki w mięsnym, zabawkowym, na bazarze?
                                  Bez względu na to gdzie kupuję wycieczkę, to dostaję tzw. OFERTĘ, jak i warunki
                                  wycieczki. Tak się składa, że ani w ofertach, ani w warunkach, ani u pani z
                                  okienka, ani u przedstawiciela na lotnisku NIE DOWIESZ SIĘ PRAWDY wyjeżdżając z
                                  90% polskich firm, na temat wiz, ponieważ właśnie to leży w ich interesie, by z
                                  klientów wyciągnąć jeszcze nieco kasy, kantując ich na tych kilku (ale w
                                  pewnych BP nawet i 10!!!) dolarach.

Ostatnio przeczytałęm, że w Tabie zaczął ten proceder uprawiać rezydent
                                  AlfaStaru, a było to jedno z niewielu BP, które nigdy nie mieszało swojego
                                  interesu z osustwami wizowymi.
                                  Podejrzewam, że był to pomysł samego rezydenta, który idąc za przykładem
                                  kolegów/koleżanek z innych biur postanowił sobie troszkę dorobić bez wiedzy
                                  szefów.
                                  Więc turyści z tej wycieczki poprostu powinni napisać zapytanie do AlfaStaru co
                                  jest grane z tymi dopłatami do wiz, jeśli w warunkach uczestnictwa w wycieczce
                                  nie było o tym mowy.

Znając zasady życia rezydentów w Egipcie, wiem, że pomimo iż pracują w różnych
                                  biurach, często między sobą trzymają sztamę i nawzajem sobie pomagają, niestety
                                  również w tych niezbyt chlubnych procederach.
                                  • cameltravel Re: wiza egipska, jak to jest? 09.05.06, 20:58
                                    tak sie składa że na każdej ofercie jest napisane, że nie zawiera bąż że
                                    zawiera wize i jest podana jej cena - podkreślam na KAŻDEJ.
                                    jesli kupujesz u agenta to on powinien o tym powiedzieć, jeśli kupujesz u
                                    touroperatora tez cię powinien poinformować pisąłam, ze niekoniecznie sam
                                    touroperator musi cie informowac bo wiekszośc z was nie kupuje bezpośrednio u
                                    turoperatora. Nawet robiąc samodzielną rezerwację internetowa czy faxową macie
                                    takie info o tym czego opłata nie zawiera na umowie lub wstępnej umowie.
                                    Jadąc na lotnisko juz powinienes to wiedzieć.
                                    Ja zawsze sama kupuje wize niezależnie z kim lece.

nie chciałm w żadnym miejscu powiedzieć że albo jedna sytuacja (zarabianie
                                    3USD )wyklucza drugą (czekanie na lotnisku)albo na odwrót poprostu
                                    ustosunkowąłam sie do waszych wypowiedzi o zarabianiu na turystach i zauważyłam
                                    jak to realnie czasem wygląda :( czesto w kolejce stoi sie kilka minut
                                    dosłownie kiedy ja juz mam wizę dla siebie inni dopiero dowiadują sie, że jest
                                    im potrzeba wyciągają dolce, a inni pytają rezydenta czy można zapłacic w
                                    euro , funtach itd.itd

pozrwófka ewa :)

• Gość: camel zwsze Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 22:59
                                      camel zawsze pie.. głupoty
    • Gość: Magda Re: wiza egipska, jak to jest? IP: 62.135.34.* 09.05.06, 16:26
      Wiza na lotnisku kosztuje 15$, jeżeli masz dziecko wpisane do paszportu to nic
      nie płaci, a jeżeli ma swój paszport to płacisz tak samo 15$.
      • Gość: scorpio1956 Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 23:11
        Jeszcze odnośnie Sinai Only
        Dziś wróciłem.Byliśmy z żoną jedynymi Polakami,którzy nie kupowali wizy.Totalny
        brak wiedzy w tej sprawie.Zdziwienie i niedowierzanie naszych Rodaków.Chociaż
        chciałem im to wytłumaczyć,a większość przylatywała na 1tyg., i nigdzie się nie
        ruszała., nie uwierzono mi.
        Byłem w na górze Mojrzesza,sprawdzali na rogatach-brak wizy-no problem.To samo
        w Dahab(byłem tam po 4 dniach od wybuchu,widoki przerażające).
        Na Ras Mohamed teoretycznie wiza potrzebana.Byłem teraz 3 razy ,oczywiście
        droga morską -nikt nie sprawdzał paszportów.
        A tak poza tym witam w kraju,jak odpocznę trochę napiszę więcej.
        W każdym razie do Sharmu wracam jak najszybciej,już mi go brakuje,choć rano
        jeszcze żegnałem sie z cudownymi rybkami.
        • Gość: annach Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.metronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:44
          Ja jadę z Triady,która pobiera 18$ za wizę.Czy jak ja kupię sama to minie nie
          pogonią?
          • Gość: Turysta Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.toya.net.pl 11.05.06, 13:47
            Gość portalu: annach napisał(a):

> Ja jadę z Triady,która pobiera 18$ za wizę.Czy jak ja kupię sama to minie nie
            > pogonią?

A co Twoja będzie sfałszowana?
            Ludzieeeeee to Wy powinniście gonić oszustów, a nie oszuści Was!
            • Gość: Turysta Do Annach IP: *.toya.net.pl 11.05.06, 13:50
              ... a po drugie masz podstawę prawną, informacja Ambasady Egiptu w Polsce
              jednoznacznie informuje ile ta wiza kosztuje
              www.egipt.org.pl/1036,76.html
              Jeśli Twoje biuro podaje inną cenę to powinno przedstawić na to jakiś dokument.
              Tyle, że nie przedstawią, bo takowych cen wizy nie ma i nie było.
              • Gość: annach Re: Do Annach IP: *.chelm.mm.pl 11.05.06, 17:45
                No to fajnie ,kupimy za 15$ ,a za zaoszczędzone na każdej osobie 3$ kupimy
                sobie zimne piwko na dobry początek.
    • Gość: gość Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:54
      Czytając wcześniejsze wypowiedzi na temat wizy i pieczątki synai only
      zadzwoniłem do biura (ORBIS)w którym wykupiłem wycieczkę do Egiptu i zadałem
      pytanie czy istnieje możliwość poproszenia na lotnisku o taką pieczątkę na co
      Pani odpowiedziała mi że absolutnie nic takiego nie istnieje a znaczki wizowe
      są konieczne więc pytam poraz kolejny o co tu chodzi ?
      • Gość: p Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:12
        Olej babę z Orbisu.Tu masz najbardziej wiarygodne info.
        • Gość: p Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:13
          A jak nie wiesz o co chodzi,to pouczam Cię,że chodzi o pieniądze.Proste.
          • Gość: Anna Wiarygodną informację masz z Ambasady Egiptu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.06, 17:59
            Wydaje mi się, że już bardziej wiarygodnej na kuli ziemskiej nie otrzymasz?!
            Więc zrób tak jak podała osoba powyżej "olej" info Orbisu.

Kilka postów powyżej Turysta zamieścił link do witryny Ambasady Egiptu, ja
            jedynie przekleję całą treść dot. wiz z tamtej strony (pomiędzy wykrzyknikami
            zamieszczone jest info na temat pieczątki SINAI ONLY):

"Wiza

Przy wjeździe do Egiptu należy posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy
            oraz wizę, która uprawnia do miesięcznego pobytu w Egipcie. Wizę można otrzymać
            na lotnisku przy wjeździe do Egiptu (znaczek wklejany do paszportu, 15 USD) lub
            w Konsulacie (potrzebny jest wniosek wizowy i zdjęcie paszportowe, pełen cennik
            znajduje sie tutaj). Od dnia wejścia Polski do UE w konsulacie możemy ubiegać
            się o wizę 3-miesięczną. Dokumenty można złożyć osobiście, bądź też wysłać
            kurierem lub listem poleconym i umówić się w Konsulacie na ich odesłanie na
            koszt osoby ubiegającej się o wizę. Czas wyrabiania wizy – 2 dni robocze.

!!!!!!!Turyści, którzy przekraczają granicę Egiptu w Tabie i nie będą
            opuszczali Półwyspu Synaj, są zwolnieni z obowiązku posiadania wizy i dostają
            pozwolenie na 14-dniowy pobyt na Półwyspie, tzw. Sinai pass (jest to
            szczególnie przydatne w przypadku turystów, którzy podróżują do Egiptu z
            Izraela i chcą zwiedzić Klasztor Św. Katarzyny czy też spędzić trochę czasu w
            jednym z kurortów nad Morzem Czerwonym)!!!!!

W razie potrzeby, wizę można przedłużyć na miejscu w Biurze ds. Paszportów i
            Imigracji (takie biura znajdują się m. in. w Mugamma w Kairze, w Aleksandrii,
            Luksorze, Asuanie, Suezie, El Tour –80 km od Sharm el Sheikh, Marsa Matruh czy
            Ismailii)

Na przedłużenie wizy mamy 15 dni od daty wygaśnięcia jej ważności (wtedy
            zapłacimy tylko za wniosek, ok. 8 LE – w przeciwnym razie będzie nas to
            kosztowało 100 LE). Potrzebne nam będzie zdjęcie paszportowe. Wizę możemy
            przedłużyć na 1 lub 3 miesiące – zostaniemy zapytani o cel pobytu, miejsce
            zakwaterowania, ewentualną pracę."
            • Gość: kaligula Lamerskie pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 02:02
              Mam pytanie odnosnie SYNAJ PASS.
              Z tego co tu przeczytalem jest to pieczatka wbijana do paszportu tak?
              Jak tak to wystarczy isc bezposrednio do odprawy paszportowej czy gdzies
              indziej?
    • Gość: gość Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 15:33
      Czyli po odebraniu bagażu idziemy do odprawy paszportowej i prosimy o pieczątkę
      Synai only ?????
      • Gość: p Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 15:46
        nie,najpierw wypełnisz kartę przylotową i ustawisz się w kolejce do "Wopisty"
        ichnego,na karcie napisz Sinai only,nie wklejasz znaczków (i ich nie
        kupujesz),a dopiero potem po przejściu wopisty idziesz na kręciołek z
        bagażami.Jak złapiesz bagaż,to szukasz przy wyjściu z terminala swojego
        przedstawiciela (zazwyczaj ma tabliczkę) i on Cię kieruje dalej do
        autokaru.Zewsząd będą chcieli Ci pomagać,nieść bagaż,wsadzić do luku w
        autokarze,ale potem nachalnie wołać będą o dolę i to z grubej rury.Olej ich.
        • Gość: pikoal Re: wiza egipska, jak to jest? IP: *.atol.com.pl 16.05.06, 16:56
          a co znaczy "pervious visits"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka