Dodaj do ulubionych

Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu

05.06.06, 16:18
Jestesmy juz w Sharm 6 dni. Temperatura z kazdym dniem coraz wyzsza.
Obecnie mamy 40-42 st. w cieniu (w nocy 34-35).

W samym Sharmie turystow jak na lekarstwo (glownie - jak zwykle- Rosjan,
sporo Polakow, Serbow, Czechow, b. malo z krajow na zach. od Polski).

W poludnie mozg sie normalnie topi jesli nie siedzimy blisko wody. Wieczorami
trzeba pic plyny litrami. Rafy wspaniale, jednak Sharm mnie osobiscie (zone
rowniez) nie zachwycil. Jednak serce oddalismy Hurghadzie.

Bardzo wazne dla tych, ktorzy tutaj jada - KOMARY to istna plaga. Tna
niemilosiernie. Jakiekolwiek zadymianie przez obsluge hotelu nic nie daje, a
co najwazniejsze, w przeciwienstwie do Hurghady, tutajesze komary sa
cholernie zarloczne, bable goja sie dlugo i szczegolnie na dzieciach
zamieniaja sie w strupy lub bable wodne, wiec BARDZO WSKAZANE jest wziac z
kraju jakies specyfiki na te cholerstwa - najlepiej urzadzenie do kontaktu.
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Ceny w Sharm 05.06.06, 16:35
      Co jeszcze mi sie przypomnialo.
      Ze wzgledu na totalna posuche z turystami w Sharm (w Naama Bay sporo wiecej),
      ceny w samym Sharm zblizyly sie do poziomu tych z Hurghady.
      Praktycznie ceny z cennikow taksowek wogole nie obowiazuja. Oczywiscie wolaja
      ceny hehe, z sufitu, ale spokojnie mozna wytargowac, np. za 5 osob w taxi do
      Naama Bay 10-15 LE, zas z gornego Sharm do zatoki Maya Bay, w tyle samo osob 6-
      8 LE.
      Coca Cola 1,5 L 4,5-5 LE, duza woda mineralna 1,5-2 LE zalezy od producenta, ta
      drozsza to za Nestle.

Owocesmaczne i tanie.

Nie polecam na rynkowych straganach picia tloczonego soku z trzciny cukrowej -
      przy takiej temperaturze zemsta faraona murowana, a tutejsi farmaceuci w
      aptekach (poza 1 wyjatkiem z tylu meczetu patrzac od meczetu w strone Old Town)
      to istni zlodzieje. Nawet jesli na Antinalu pisze 1,5 LE - zawolaja Wam 25-30
      LE.
      • pc_maniac Re: Ceny w Sharm 05.06.06, 16:36
        Internet zalosny i cholernie drogi (na karty) 30 min. 20 LE, wiec 4x drozszy
        niz w Hurghadzie.

Rafy wspaniale, ale trzeba miec jednak jakies buty, czy sandaly na nogi, gdy
        Was fala zepchnie na rafe.

Snoorkujesz - moze Ci sie przydac woda utleniona jesli podrapiesz sie po rafie.
        • Gość: l Re: Ceny w Sharm IP: *.aster.pl 05.06.06, 16:50
          jak ceny piwka?
        • andro1 Re: Ceny w Sharm 05.06.06, 16:54
          I to się nazywa - PRZYDATNA INFORMACJA.
          Kto by przypuszczał, że mogą być komary (mam nadzieję, że do lata wyginą jak
          mamuty) i oby ceny utrzymały się na takim samym poziomie, a może jeszcze
          spadły. Tak czy inaczej pozdrowienia dla pc_maniaca.
          • cameltravel do pc 05.06.06, 17:01
            Czy ty pierwszy raz w Sharmie jesteś ??
            serio pytam

ewa
            • Gość: michalina Re: do pc IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.06.06, 07:48
              zastanawiajace-tyk masz zwiedzony Egipt"na wlasna reke",a w Sharmie nie
              byles????
        • lurie Ceny w Sharm - internet 05.06.06, 17:30
          cenne info z tymi komarami ale za internet zawsze płaciłam 5LE za 30 min (może
          się nie uśmiechasz jak blondynka hihihi).

cieplutkie pozdrawionka z mroźnej Bolandii;)
          • Gość: sharksharm Re: Ceny w Sharm - internet IP: 196.205.181.* 05.06.06, 19:35
            No nie wiem... Za godzine internetu place 5LE/h (w pakiecie 20h - 4 LE/h). Za
            Anatil zaplacilem 5 LE w Old Markecie... A tak w ogole, to nie widzialem
            zadnego komara, a mieszkam na Hadabie i tutaj nikt nic nie "zadymia". Poza tym
            na Hadabie jest "monopolowy" obok marketu 24/7 i wodka (calkiem dobra) Wolga
            0.75l kosztuje 17LE, piwo Heineken 0.5l 6.50LE (puszka), Meister Max 0.33
            puszka 6LE, Sakara i Stella tanszea ale straszne popluczyny.

Btw. gdzie na pudelku Anatilu widziales cene 1.5LE??? Specjalnie sie
            przyjrzalem kupujac i nie ma zadnej ceny (chyba ze po arabsku, ale w to teakze
            watpie, bo troche znam arabski).
            • Gość: Dalenne No właśnie... IP: *.miasto.gdynia.pl / *.miasto.gdynia.pl 06.06.06, 08:37
              ... Pc_maniak jakieś ceny z księżyca podaje... Jestem bardzo zdziwiona bo
              miesiąc temu byłam w Sharmie i za wszystko płaciłam w granicach podanych przez
              sharksharm... Dziwna sprawa.
              Co do komarów to jakoś ich plagi nie zauważyłam, ale może przez miesiąc zdołały
              się namnożyć, więc się nie czepiam.
              Faktycznie Polaków wielu nie ma, przeważają Rosjanie i Włosi. Mi to akurat
              odpowiada bo wystarczy wizyta na lotnisku i wysłuchanie kilku cennych uwag z
              naleciałościami rasistowskimi od naszych rodaków i wszystkiego się odechciewa,
              a już tym bardziej ich towarzystwa.
              No ale te ceny...naprawdę z księżyca...
              • Gość: Jola Re: No właśnie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 08:49
                Byłam w Hurghadzie od 28.04 i już wtedy komary dawały sie we znaki.Mimo
                opylania na ulicach cieły niemiłosiernie.Jechałam na rejs po Nilu ,dlatego
                zakupiłam środek na komary obawiając się ,że dopiero na Nilu będzie ich
                mnóstwo.Na śzczęście na Nilu nie było ich wcale.Bardzo zdziwiło mnie ,że w tak
                suchym klimacie i nad morzem są komary.
            • izraelczykejlat Re: Ceny w Sharm - internet 09.06.06, 09:19
              I tu sie z Toba zgadzam, cena na pudełkach jest zawsze podana w piastrach, moze nie znalazles albo byla
              zamazana, a i nie na wszystkich pudelkach jest. Pozdrow Macaniego ode mnie,
              David
    • miriam_73 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 06.06.06, 08:50
      Cześć panowie, można was jakoś dziś wieczorem albo jutro znaleźć w centrum????
      • miriam_73 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 06.06.06, 09:08
        OK, odebrałam mail dzięks - wieczorem po przylocie się odezwę, już nie mogę się
        doczekać tego pierwszego haustu gorącego powietrza :)))
        • anuulka Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 06.06.06, 10:04
          ooo udanego wyjazdu zycze :) przywiez troche ciepla :)
          • platynka.iw Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 06.06.06, 10:08
            O tak! Dolaczam sie do prosby Anuulki-przywiez nam Miriam duuuzo ciepla!! (dzis
            u nas 12 stopni :-/
            Pozdrawiam zyczac wspanialego wypoczynku :-)
            Iwonka
            • Gość: miriam_73 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu IP: 194.7.83.* 06.06.06, 13:07
              Postaram sie. Poki co siedze na okeciu I czekam na gate - zamiast AMC jest Fiszer. Za mna w kolejce byla awantura bo ludziki leca na Syrie z Triada I biuro ich nie uprzedzilo ze musza miec czyste paszporty a oni byli w ub. Roku w Izraelu na tym samym turnusie co ja...
              • Gość: photon Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu IP: 212.122.233.* 06.06.06, 18:21
                ok miriam.... czekamy na info i na spotkanie.... dzis bedziemy w NAAMA BAY :P
                pozdorowienia z opustoszalego sharmu
              • anii1 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 06.06.06, 20:12
                mam pytanie, co znaczy że trzeba mieć czyste paszporty czy jeśli ktoś był w
                Izraelu i na granicy wbili mu w paszport tą słynna pieczątke to ogranicza ona
                kolejne wyjazdy i na jak dlugo? Czy będę miała problem jadąc do np Hurghady? A
                jeśli tak to co należy z tym fantem zrobić?

Życzę wszystkiego naj..... ależ Wam zazdroszcze:)
                • miriam_73 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 07.06.06, 21:17
                  to znaczy ze nie mozesz miec jakichkolwiek pieczatek ani z Izraela ani z Taby.
                  Jesli masz takie stemple w ogole nie wjedziesz do Syrii.
                  • anii1 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 08.06.06, 21:10
                    Dziękuję, wiem że do Kairu też nie pojadę ale chodziło mi jeszcze o inne kraje
                    arabskie, ok jakoś się dowiem. Jak narazie odliczam dni bo już niebawem jadę do
                    Sharm a tam to napewno mnie wpuszczą:) i tak Wam zazdroszczę że już tam
                    jesteście, no cóż jeszcze trochę i też się doczekam.
                    Serdecznie pozdrawiam.
                    • anii1 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 08.06.06, 21:19
                      Aha jeszcze wielkie dzieki dla pc maniac za info o komarach mam alergie na te
                      paskudztwa więc muszę się jakoś zabezpieczyć.
    • izraelczykejlat Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 08.06.06, 17:12
      Gdzie ty na Internet chodzisz w Delcie jest za 10 LE godzina, a w macanim jak masz swojego lapa z wi fi
      jest darmowy hotspot, to samo na przeciwko toru gokartowego
    • monika2203 Re: Pozdrowka od PC_Maniaca i Photona z Sharmu 08.06.06, 22:09
      Byłam ciekawa Waszych wrażeń z Sharmu.
      Jednak serce oddaliście Hurghadzie;)
      Czy to nie jest w większości przypadków tak, że serce oddaje się w Egipcie tej
      miejscowości, którą się dowiedza przy pierwszym pobycie?
      Pozdrowienia, bawcie się dobrze.

PS. osobiście nie bardzo zgadzam się z poglądem, że Sharm jest droższy od HRG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka