Dodaj do ulubionych

KAIR na wlasna reke

26.07.06, 11:31
Bedac ostatnio w Egipcie (Sharm) skorzystalismy z jednodniowego Kairu i mialem
wrazenie, ze zostalismy "przegonieni" przez to miasto (...) tym razem
przylatujemy do hurghady (4 osoby) i zastanawiam sie nad wyjazdem na wlasna
reke - czy sa jakies "autobusy dalekobiezne" z tego miasta jesli tak, jaka
jest ich cena i gdzie ich szukac?
Hotele mniej wiecej znalazlem w dosyc ciekawej cenie (np Sheraton za 120zl za
dobe) - jeli moglby ktos pomco, bylbym wdzieczny

Podobnie - czy moze ktos polecic (badz sam zaoferowac sie) osobe, ktora
oprowadzilaby nas na spokojnie po tym miescie i podzielila sie swoja wiedza na
jego temat?

dziekuje
Kamil

p.s.
wylot 4 sierpnia :)
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: KAIR na wlasna reke 26.07.06, 14:54
      Zajrzyj w mój podpis - Cairo Story. Trochę informacji może się przydać.

Po pierwszej wizycie w Kairze miałam dokładnie takie same odczucia jak Ty,
      dlatego postanowiłam zobaczyć to miasto po swojemu.
      Niestety nie wiem, gdzie w Hrg znajduje się przystanek linii Super Jet (chyba
      najlepsza jeśli chodzi o cenę i komfort, bilet z Sharm kosztował coś koło 60 LE
      2 lata temu), ale na pewno takowy jest.Jest jeszcze linia West Delta i East
      Delta, ale tych nie znam. Super Jet nowiutkie autokary,pełna (naprawdę zimna!)
      klima,wygodne fotele.

Tu jest coś o przystankach, zasadniczo nazwy (przynajmniej w Kairze) się
      zgadzają, co do rozkładu, trzeba pytać na miejscu.
      weekly.ahram.org.eg/2000/489/tr2.htm
      Co do noclegu, był to Sheraton Gezira (ten okrągłu hotel na środku Nilu), ale
      załatwiany "po znajomości" więc cena konkurencyjna ;)

W razie jakichś pytań, służe pomocą.A tu trochę fotek:
      www.pbase.com/corrina/cairo_2004
      • magda_sk Re: KAIR na wlasna reke 26.07.06, 15:21
        Kamil, wyslalam Ci maila na adres gazety :) napisz czy doszedl
        • camuss Re: KAIR na wlasna reke 27.07.06, 01:05
          hej, Madziu!

Dziekuje za maila - nie omieszkam rzucic okiem na link, ktory mi podalas a
          sadze, ze szczegoly przeniesc juz mozemy na korespondencje mailowa ;)

Kamil
      • camuss Re: KAIR na wlasna reke 28.07.06, 23:25
        skoro pierwsza wychylilas sie z tym, ze sluzysz pomoca jesli mialbym jakies
        pytania - tak wiec pytam :) Ile placiliscie za hotel - bo moze warto poszukac
        innych sposobow/stron rezerwacji hotelu (bo takze preferowalibysmy zatrzymac sie
        w hotelu tejze sieci - Sheraton)

Czy autokar ("liniowy") byl konwojowany czy tez nie no i kolejne pytanie
        zwiazane z podroza - czy tego typu polaczenia ciesza sie wielka popularnoscia
        (czytaj, czy byl oblozony)

No i na miejscu - moze polecilabys kogos, kto moglby pokazac nam miasto - jesli
        nie, zaraz wczytam sie w Twoje cair Story, moze niektore szczegoly beda pomocne :)

dziekuje
        Kamil
        • corrina_f1 Re: KAIR na wlasna reke 29.07.06, 10:36
          Cześć Kamil

Odpowiedzi na większość Twoich pytań były w mojej relacji z Kairu (Cairo
          Story) :)

1) Sheraton Gezirah (ceny z 2004) -
          "Pokój, którego oficjalna cena wynosi 210 USD za noc w rzeczywistości kosztował
          nas 160 USD za dwie noce i 3 pełne dni. "

2) Autokary liniowe w żadnym wypadku nie są konwojowane, to normalny środek
          transportu Egipcjan, nie turystów, nie ma więc takiej konieczności - chronieni
          sa wyłącznie turyści. Ale nie obawiaj się, brak konwoju ma swoje plusy, po 1
          jest całkowicie bezpiecznie, po 2 jedziesz znacznie szybciej niż w konwoju.
          My zakupilismy bilet dzień wcześniej wieczorem na "przystanku" w Sharm.
          Egipcjanie za zwyczaj nie robią żadnej rezerwacji i kupują wsiadając do
          autokaru. Nasz nie był pełny ale większość miejsc była zajęta. O towarzystwie,
          warunkach jazdy itp również przeczytasz w Cairo Story.

3) Niestety nie mogę Ci nikogo polecić, my spędziliśmy te 3 dni z naszym
          znajomym, o któym również mowa w relacji. To nie jest oczywiście żaden
          przewodnik, tylko zapracowany farmaceuta :))

4) Odnośnie cen Sheratona, lepiej wysłać faks lub zadzwonić do hotelu, żeby
          mieć pewność. W internetowych bazach często ceny znacznie różnią się od
          rzeczywistości.
          Aha, i ważna rada - pamiętaj, że turyści w hotelach w Kairze płacą wyłącznie w
          tzw twardej walucie, czyli najlepiej USD (Euro chyba od biedy też przyjmą). Nie
          ma możliwości płacenia w LE. Jeśli cena podana jest w LE to wyłącznie dla
          miejscowych. My mieliśmy z tym poważny problem (równiez opisany w Cairo Story).

to chyba tyle :)
          pozdrawiam
          Kasia
    • camuss Kair -> Luxor -> Hurghada (na wlasna reke) 28.07.06, 23:17
      Nawiazujac do mojego postu - wstepnie zaplanowalem podroz i mile widziane
      komenatrza badz podpowiedzi.

Z Hurghady wyruszymy w nocy autobusem linii Super Jet lub ElGuona, wyjazd o
      23:55 lub 01:00 lub 02:00 lub tez o 03:00
      link: www.penguinegypttours.com/transportation.php
      cena, okolo 50-55 LE

Moje pytania:
      - skad odchodza autobusy do Kairu z Hurghady
      - czy sa one konwojowane (jesli nie, ktore sa)
      - czy wczesniej nalezy k upic bilet czy tez nie sa oblegane
      - a moze bardziej oplaci sie wynajac taksowkarza (brzmi abstrakcyjnie) ale
      podrozowac bedzie nas 5 osob, wiec w jedna strone ponad 250 LE...

Na miejscu w Kairze ulokujemy sie zapewne w hotelu Sheraton Royal Gardens Hotel
      Cairo, cena okolo 380 LE (za dobe, pokoj dla dwoch osob), strona www.hotelclub.co.uk

Tak wiec mamy praktycznie caly dzien do zwiedzania - ale zwiedzanie Kairu to juz
      temat na oddzielny watek. Po mile spedzonej nocy - do poznych godzin wieczornych
      takze zwiedzanie miasta.

Wieczorem, pociagiem nocnym udajemy sie do Luxoru
      odjzad o godzinie 8 wieczorem, cena okolo 38 LE
      www.penguinegypttours.com/transportation.php
      W Luksorze zatrzymamy sie zapewne w hotelu tej samej sieci (Sheraton), cena za
      dobe okolo 210 LE

Z luxoru do hurghady powracac bedziemy juz autokarem "liniowym" - wyjazd w
      poznych godzinach wieczornych

Czy moze ktos polecic miejsca do zwiedzania w Kairze - pomijam piramidy, market,
      instytut papirusu (chociaz mile widziany adres, gdzie po polsku mogliby nam
      opowiedziec o calej procedurze), nie zapomnimy o muzeum czy wiezy widokowej (?)

Moze ktos z Kairu podjalby sie zadania oprowadzenia nas po miescie?

Podobnie w Luksorze - mile widziane sugestie tudziez komentarze

Dziekuje
      • jacksohn Re: Kair -> Luxor -> Hurghada (na wlasna 29.07.06, 11:47
        O ile dobrze Cię zrozumiałem to zamierzasz przeznaczyć na zwiedzanie Luxoru i
        Kairu po 1 dniu, a to jest zdecydowanie za mało,żeby zwiedzić a nawet liznąć
        same zabytki, nie mówiąc już o poznaniu tych miast. Samo zwiedzanie nekropolii
        na Zachodnim Brzegu to min. 1 dzień.
        W związku z tym moja sugestia jest taka, abyś przedłużył zwiedzanie do 2 dni w
        każdym z miast, albo z jednego zrezygnował. Wybierasz się w miarę długą i nie
        ma co ukrywać męczącą podróż, dlatego dobrze jest to odpowiednio rozlozyc w
        czasie, a nie gnać w upale na złamanie karku.
        Szczegóły zwiedzania na własną rękę, wraz z sugerowanymi miejcami i trasami
        zostały doskonale opisane przez corinne i pc_maniaca. Przczytaj
        ich "Wspomnienia z Egiptu" dowiesz się wszystkiego i jeszcze ciut więcej.
        maas.blox.pl/html/1310721,1114114,13.html?851629
        Ja z nich korzystałem w b.r. i świenie na tym wyszedłem.Z
        Życzę miłego zwiedzania.
        • platynka.iw Re: Kair -> Luxor -> Hurghada (na wlasna 29.07.06, 12:50
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=30704694&a=30721795
          tu masz moje wspomnienia z Luksoru (w tym lot balonem nad zachodnim brzegiem)
          oraz z Dandery i Abydos

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=30704694&a=31012976
          a tu masz Kair.

Jezeli moge w czyms pomoc, to chetnie.
          iwcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka