Dodaj do ulubionych

pierwszy raz Egipt

18.10.06, 20:09
Witam wszystkich.Jak w temacie z taką uwagą że najbardziej interesuje mnie nurkowanie, a pienążków mało. Z tego co przeczytałem to najlepiej do Sharm El Sheik. Jaka jest możliwość ponurkowania z brzegu na obcej plaży, zakładam że wykupię hotel bez rafy koralowej.Ile kosztuje wypożyczenie butli z powietrzem.
ile kosztuje wypżyczenie pianki. Zastanawiam się czy brać z domu piankę, a wyjazd planuję na listopad. Cały sprzęt do nurkowania mam ,a pianka zajmuje najwięcej miejsca
W ofertach hoteli jest zapis - płatne sporty wodne - ile to kosztuje i czy się płaci za każde wejście do wody z pomostu? Rozpisuję się o nurkowaniu z brzegu,bo chciałbym pofotografować ryby i rafę w oświetleniu słonecznym-to jest na głębokości 0,5 - 1 metra.Czy na takiej głębokości spotkam ryby?
Teraz co do hoteli. Jak jest z kradzieżami w hotelach.Jadę sam i mam zabrać obok sprzętu do nurkowania , sprzęt fotograficzny podwodny i"normalny",obiektywy,lampy błyskowe, kamerę-Jak będę poza hotelem to może ktoś się włamać .Słyszeliście o takich zdarzeniach?
Czy warto kupować wyjazd w opcjiFORTUNA 3 Jest to najtańsza opcja wyjazdu do Egiptu,i może ktoś już to kupował,to niech podzieli się wrażeniami.
To wszystko. Z góry dziękuję i życzę wszystkim spełnienia bajkowych snów.
Obserwuj wątek
    • platynka.iw Re: pierwszy raz Egipt 18.10.06, 22:02
      Witaj bobowa59 :-)
      Jestem zapewne ostatnia osoba jaka powinna sie tu wypowiadac-nie nurkuje i w
      ogole bedac w Egipcie-nie wchodze do wody. Wiec zapewne po mnie zaraz odezwa sie
      osoby o wiele bardziej kompetentne, ktore z checia Ci pomoga :-)
      Ja chcialabym Ci polecic te mapki:
      sharm-el-sheikh.ovh.org/
      Masz tu zaznaczone prawie wszystkie hotele w Sharm. Wiec teraz latwiej bedzie Ci
      zlokalizowac hotel-zanim sie zdecydujesz na kupno.
      Mysle-ze fachowcy doradza Ci przy jakiej zatoce znalezc hotel-bys trafil na
      cudne rafy.

> . Jaka jest możliwość ponurkowania z brzegu na obcej plaży,
      W Sharm sa plaze publiczne i tam mozesz spokojnie nurkowac.

> zakładam że wykupię hotel bez rafy koralowej.
      Wiesz co-chyba nie ma takiej opcji. Jezeli chodzi o plaze-to kazy hotel ma. Albo
      swoja. Albo dowoza. Lub chodzi sie do zaprzyjaznionego hotelu. Teraz tylko
      kewstia-czy przy Twojej hotelowej plazy-bedzie rafa lepsza badz gorsza (mniej
      lub bardziej zniszczona) Dlatego powinienes sie rozejrzec-gdzie jest super rafa
      i w tamtej okolicy szukac hotelu.

> wyjazd planuję na listopad.
      To pamietaj, ze w listopadzie jest nadal cieplo-ale sa zimne wiatry wieczorami.
      No i noc zapada szybciej.

> W ofertach hoteli jest zapis - płatne sporty wodne - ile to kosztuje i czy się
      > płaci za każde wejście do wody z pomostu?
      Sporty wodne to np. windsurfing czy narty wodne. Nie slyszalam, zeby od kogos
      pobierano oplate za korzystanie z pomostu :-)

> okości 0,5 - 1 metra.Czy na takiej głębokości spotkam ryby?
      Tak. Spotkasz. Dlatego ja nie wchodze do wody ;-) bo mozna je tam spotkac ;-)
      Czesto ryby mieszkaja pod pomostami. Wystarczy wrzucic troche okruszkow do wody
      (to jest zabronione) i skuszone wyplyna.

> Teraz co do hoteli. Jak jest z kradzieżami w hotelach.
      W hotelach masz sejfy. A najlepiej-gdybys mial walizke z kodem. I wtedy chowasz
      tam sprzet i tyle. Ja nie slyszalam, by obsluga hotelowa kogos okradla. Predzej
      turysta turyscie cos zwinie...

> Czy warto kupować wyjazd w opcjiFORTUNA 3
      W twoim przypadku chyba nie... trafisz w rejony gdzie jest martwa rafa czy cos
      (nie znam sie) i w wyjazdu nici... najlepiej patrzec na lasty, ktore na kilka
      dni przed wylotem spadaja na leb i szyje.

A przepraszam, ze zapytam-jaki przedzial cenowy Cie interesuje i na jak dlugo
      chcesz leciec?

Moze cameltravel by cos miala?

> Z góry dziękuję i życzę wszystkim spełnienia bajkowych snów.
      Dziekuje. I Tobie zycze, by Twoj wyjazd byl udany :-)
      Pozdrawiam cieplutko, Iwonka
      • bobowa59 Re: pierwszy raz Egipt 22.10.06, 09:49
        Witam
        Dzięki za garść informacji, na razie się rozglądam.
        Pozdrawiam
    • cameltravel Re: pierwszy raz Egipt 18.10.06, 22:47
      wylot w listopadzie na tydzień to koszt od 1000 do ......
      na 2 tyg od 1300 do ...
      oczywiście z Hb ale może trafiłoby sie coś z all w 3*
      Sharm jest droższe na miejscu a na pierwszy wyjazd polecąłabym ci Hurghadę - bo
      - rafy tez są mniejsze, skromniejsze, bardziej zniszczone ale - na początek
      oswoisz sie z wodą i rafami i z snoorkowaniem - bo chyba o to chodzi -
      nurkowanie to zchodzenie pod wodę w pełnym sprzęcie (butla itd), natomiast do
      sonrkowania po powierzchni wystarcza tzw ABC - maska fajka i płetwy.
      piank aw lstopadzie zwłaszcza 2 połowie sie przyda ale tylko wtedy kiedy
      zamerzasz być w wodzie baaardzo długo - ja marznę dopiero po ok godzinie,
      półtorej około grudnia ale mój mąz nawet we wrześniu wchodzi w piance ....
      pianka też przyda sei w Sharmie - lepiej ją zniszczyć niż siępokaleczyć o rafy.

wyporzyczenie pianki to od 10 - 20 USD za dzień
      RAFY SĄ ZA DARMO - i to jest najlepsze !
      wszędzie rafy sa za darmo - jedynie snorkowanie w rezerwatach akich jak Ras
      Mohammed i Giftun jest płatne ale zawsze jest to w cenie dodatkowo wykupowanej
      wycieczki i ciebie już to nie obchdzi. Gdziekolwiek nie będziesz chciał wejśc do
      wody jest to za free
      (jeśłi jesteś kobietą to możesz mieć problem z natrętnymi stóżami twoich rzeczy
      na brzegu)

Sporty woden to także Kite surfing, wind surfing i inne i to one sa dodatkowo
      płatn e:)

ryby sa wszędzie i na każdej głębokości

kradzieże zdarzają sie niestety w tym roku klienci zgłosili mi chyba z 3
      kradzieże zdażyły sie w Mexicana resort - w Sharm, Iberotel Fanara w Sharm i
      Regina Style w Hurghadzie - znikneły właśnie aparaty i kasa. POLECAM SEJF w
      większości hoteli jest on bezpłatny.
      sugeruję tez nie afiszowanie sie ze sprzętem przy innych turystach! - to oni
      najcześciej kradną, a przynajmniej nie słyszałam o kradzieży przez egipcjan.

ja byłam na fortunie 38 i było - hm no raczej ok - do hotelu wracałam żeby sie
      wykąpać i przespać - choć i to nie zawsze - czesto odsypiałam poprostu na plaży
      na leżaku - za mało czasu było :)P
      moi znajomi byli na fortunie 3 w Tabie - baaardzo im sie podobalo.
      jak masz jeszcze jakieś pytania wal śmiało!
      ewa
    • kruszynka301 Re: pierwszy raz Egipt 19.10.06, 11:18
      no więc tak - w Sharm nie byłam, do tej pory nurkowałam w Hrg - ceny za
      nurkowanie (całodzienny pobyt na łodzi nurkowej, ze wypożyczeniem kompletnego
      sprzętu, obiadem - 30 USD).
      Piankę lepiej zabierz swoją, w bazach pianki są różnej jakości, ja miałam
      problem z dopasowaniem, więc następnym razem biorę już własną piankę.
      Rękawiczki, nóż są zabronione w Egipcie, więc nie pakuj.

Jeśli wybierzesz hotel z rafą (w Hrg Hilton Long Beach, Coral Beach, w Sharm
      Club Faraana), to piękną rafę masz na wyciągnięcie ręki - niestety, bazy
      nurkowe przy tych hotelach są drogie, nie pamiętam, ile kosztuje wypożyczenie
      butli (samego ABC chyba 10 EURO/doba!), i nie wiem, czy nawet jest taka
      możliwość - w Egipcie jest nakaz nurkowania z przewodnikiem, więc nie jestem
      pewna, czy jakaś baza byłaby skłonna pożyczyć Ci samą butlę (wie doskonale, że
      z przewodnikiem weźmie od Ciebie więcej). Poszukaj namiarów na bazy, i wyślij
      meila, albo spytaj się na pl.rec.nurkowanie, tam zawsze siedzi kilkoro
      instruktorów z Sharm i Hrg.

Natomiast z powodzeniem zdjęcia możesz robić na głębokości 0,5-1 m z ABC -
      szczerze mówiąc, ja nawet wolałam robić zdjęcia snurkując, bo podczas
      nurkowanie szkoda mi było czasu na ustawianie aparatu, a i powietrze się wtedy
      szybciej zużywa.

Wejście na pomosty przy hotelu masz oczywiscie bezpłatne, ale do obcego hotelu
      nie wejdziesz, zwłaszcza ze sprzętem - nas strażnicy kilka razy sprawdzali,
      kiedy wracaliśmy z łodzi nurkowej.

Ja zawsze brałam konkretny hotel, właśnie ze względu na rafę, z mężem
      nurkowaliśmy co drugi dzień, a tak snurkowaliśmy z dziećmi na rafie hotelowej.
      Hotel bez rafy dla osoby namiętnie kochającej wodę i nurkowanie moim zdaniem
      jest pomyłką.

Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytania, to pisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka