Dodaj do ulubionych

Z gorzałką do Eiptu

09.01.07, 04:21
Mam pytanko ile to mozna wziasc wodeczki ze sobą i czy w Egipcie sie nie czepiają.
Obserwuj wątek
    • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 08:37
      Ile chcesz. Tylko po co??? Na miejscu kupisz duzo taniej i nie bedziesz musial
      dzwigac tego w bagazu.
      • gregviper1 Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 11:55
        Dzieki tzn ze tam mozna kupic bez problemu ?
        • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 12:07
          48H po przylocie mozesz isc do free duty /z paszportem/ i nakupic sobie
          dowoli.Przykladowe ceny 1L Finlandia ok 10-11 USD, 1L Absolut 12-13
          USD...Pozostale alkohole tez 2x tansze nic u nas.
    • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 12:13
      A jak nie zdąży się przez te 48 godzin ?????
      • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 12:24
        To:

1)trzeba czekac na nowy turnus i kupic alkohol na poszport osoby z tego turnusu.
        Wersja dla niecierpliwych: stajesz pod sklepem i czekasz na rodakow-dlugo
        czekal nie bedziesz

2)zostaje piwo, wino i miejscowa wodka.Tylko ze ta ma dosc specyficzny smak i
        na drugi dzien objawy kaca sa zdecydowanie silniejsze niz po normalnej wodeczce.

Jeszcze w zaleznosci od tego czy to bedzie Sharm, czy HRG, w tym pierwszym
        miejscu zdecydowanie latwiej o alkohol.
        • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 13:05
          ok dzięki , ale gdie w hrgh można tą z kacem kupić ?????
          • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 13:15
            W HRG to jedynie w duty free.Tanie to bylo jak ch...ra. Nie pamietam dobrze ale
            za litrowa butle placilem chyba z 25 Le. Tylko naprawde trzeba uwazac zeby nie
            przesadzic. Nie wiedzialemm o tym, a nastepnego dnia jechalem do Aswanu i byla
            to podroz bardzo ciezka...

Generalnie w HRG jest tak ze zostaje tylko bezclowka i knajpy. W tych mozesz
            kupic piwko na miejscu lub na wynos /wtedy jest drozsze/. Kiedys trafilem na
            hurtownie ale tam ceny byly jeszcze...wyzsze
            • butynski Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 14:00
              A gdzie w Szarmie znajduje się sklep ? Podobno gdzieś strasznie schowany !
              • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 14:43
                W Naama Bay za Hard Rock Cafe /kazdy wie gdzie jest ta knajpa/ skrecasz w lewo
                w pierwsza uliczke i na jej koncu jest sklep.
                • butynski Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 15:24
                  Dzięki - pragnienie napewno mnie tam samo doprowadzi .
                  • elunia002 Re: Z gorzałką do Eiptu 09.01.07, 21:23
                    wystarczy że pójdziecie pod sklep wolno cłowy i wejdziecie do niego zapłacicie
                    bakszysz to bez problemu kupicie wódkę.My wprawdzie byliśmy w Asuanie akurat
                    czyli od przyjazdy tak ok. po 5 dniach i tez kupiliśmy w wolno cłowym.Wystarczy
                    dac bakszysz.
    • madziaa20 Re: Z gorzałką do Eiptu 10.01.07, 18:36
      O ile wiem na lotnisku czepiają się i wywołują tych co maja za duzo! Najlepiej
      po flaszeczce do każdej walizy i juz sie nie czepiają. Polska wódka robi furorę
      (niezła imprezkę skroiliśmy z holendrami pomimo all w hotelu)Masz jeszcze
      bezcłową na lotnisku więc masz spory wybór!
    • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 11.01.07, 10:59
      Nigdy w zyciu nie widzialem zeby sie czepiali, ani wodki ani papierosow. Co do
      tej furrory to tez jej nie zauwazylem. Na bezclowce w najwiekszych ilosciach
      sprzedawane sa wyroby ze Szwecjii i Finlandii.
      • cairo7 Re: Z gorzałką do Eiptu 11.01.07, 11:40
        I tak czytam i czytam(Derduch mi Twoje rady przysyłał na poprawienie humoru...)i
        widzę Mariuszku że chyba,krótko jeszcze żyjesz.Pokaż egipskiemu celnikowi parę
        łyskaczów...pewnie się uśmiechnie.I że nasza gorzała furrory nie
        robi???-bluznierstwo!Skandynawów pominę....Pozdrowionka.
        • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 11.01.07, 13:19
          A po co mam mu pokazywac? Moze jeszcze kawalek rafy albo muszelke tez mu
          pokaze? /chociaz nigdy nie wpadlem na pomysl zeby je wywozic z Egiptu/. Po
          Absolucie nastepnego dnia ze znajomymi tez sie lepiej czulismy niz po
          naszej.Zreszta po cholere taszczyc ja taki kawal do Egiptu.

Bylo nie bylo na 6 razy nigdy nie widzialem zeby ktos mial problem z celnikiem
          z powodu alkoholu.
          • madziaa20 Re: Z gorzałką do Eiptu 11.01.07, 21:59
            Na lotnisku w Katowicach wywołuja i pytają czy to jest spirytus czy wódka! Co do
            Absoluta to faktycznie jest ok , ale my częstowaliśmy naszym produktem bo nie
            mamy się czego wstydzić, naj smakowała żołądkowa...
            • tomskey I właśnie przez takich kretynów... 12.01.07, 08:39
              ..pijaczków wstyd sie przyznawać do obywatelstwa najjaśniejszej pomrocznej...
              • mariuszgr Re: I właśnie przez takich kretynów... 12.01.07, 13:45
                LPR czy AA ??
                • tomskey Re: I właśnie przez takich kretynów... 13.01.07, 11:09
                  Ani jedno ani drugie bracie.. Po prostu turysta,który ma ochote spędzać wakacje
                  nie musząc patrzeć na zapijaczone mordy "ścioranych" tanią wódą rodaków,którzy
                  usupłają parę groszy na "ekskluzywny" wyjazd i demonstruja wszem i wobec swoje
                  pijackie buractwo myśląc ze świat do nich należy.Dobrze ze stac Was na wyjazdy
                  nie dalej jak do Egiptu....
                  • madziaa20 Re: I właśnie przez takich kretynów... 14.01.07, 17:23
                    Myślę, że najgorzej to zachowują się Niemcy w Hiszpanii...ale to moja opinia...
                  • mariuszgr Re: I właśnie przez takich kretynów... 15.01.07, 09:48
                    To pochwal sie swoimi wyjazdami bo jakos na forum Cie malo widac.

Forumowicz zadaje pytania to mu na nie odpowiadam.Nie masz nic do powiedzenia
                    to nie pisz. A ode mnie sie odp....Znamy sie, ze wiesz na co mnie stac czy nie?
                    i gdzie jezdze?

Zjezdzajac do Twojego poziomu to powinienem teraz stwierdzic ze jestes jednym z
                    Tych "TURYSTOW" ktorzy jada na 2 tygodnie pobyczyc sie na plazy, wyskocza na
                    jakis fakultecik a potem mowia "bylem/am w Egipcie".
                  • mariuszgr Re: I właśnie przez takich kretynów... 15.01.07, 09:55
                    Tak sobie przegladalem teraz te Twoje wypociny i faktycznie Twoj wklad w rozwoj
                    tego forum jest "0". Nie robisz nic poza krytykowaniem innych, teraz to tak
                    sobie mysle ze Ty po Egipcie jezdziles...palcem po mapie...
                    • madziaa20 Re: I właśnie przez takich kretynów... 15.01.07, 16:18
                      Nie rozumie Twojego rozgoryczenia...Przecież Cię nie krytykuję! Odpowiadam co
                      wiem, a forum jest zarówno dla laików jak i dla egiptomaniaków- TO NIE TWOJE
                      FORUM!!!! A w Egipcie rzeczywiście obecnie leże na plazy bo tak lubię...Nie rób
                      z Polaków alkoholików bo to obraża nie tylko mnie..
                      • mariuszgr Re: I właśnie przez takich kretynów... 15.01.07, 17:32
                        madziaa20 , to co pisalem wczesniej bylo odpowiedzia na to co smaruje tomskey...
                  • derduch Re: I właśnie przez takich kretynów... 15.01.07, 10:01
                    tomskey napisał:

> Dobrze ze stac Was na wyjazdy
                    > nie dalej jak do Egiptu....

No to masz chłopaku problem, lece chlac do Miami na ferie.
                    I będziemy chlac równo.
            • janusz.amir Re: Z gorzałką do Eiptu 12.01.07, 14:09
              Nie macie innych problemów jak wóda. Jak chcecie się nachlać to znam lepsze
              kraje i też w Afryce. Zmieńcie forum na AA.
              Pozdrawiam.
              • jackylu Re: Z gorzałką do Eiptu 15.01.07, 17:47
                Dokładnie . Arabi nie szanują białych osobników płci męskiej z pobudek
                kulturowo - religijnych a biały men dodatkowo pijany jest dla nich mniej niż
                śmieciem . Panowie z takim doświadczeniem wręcz <autorytety > z forum powinni
                o tym wiedzieć . Po waszych wypowiedziach nasuwa mi się jeden wniosek - dobrze
                że nie spotkamy się w jednym hotelu , a nie spotkamy się napewno .
                • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 15.01.07, 18:17
                  A skąd ta pewność ??? że nie w jednym hotelu???? osądzasz według siebie że jak
                  pić to ......... Moralitety to do radia m
                  • jackylu Re: Z gorzałką do Eiptu 15.01.07, 20:25
                    Jak będziesz n-ty raz w Egipcie to będziesz wiedział skąd ta pewnośc . Nie
                    zamierzam Cię uświadamiać ani tym bardziej nikogo osądzać ( forum służy do
                    wymiany opinii przynajmniej ta mi się wydaje ) . Skoro na moje argumenty twoim
                    jedynym jest aluzja do radia M to raczej nie mamy o czym dyskutować
                    • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 15.01.07, 23:47
                      Co to, lub kim sa "Arabi" ??? Poprawiles mi humor przed snem, choc to naprawde
                      zalosne ze nie masz problemy z ojczystym jezykiem...

"forum służy do wymiany opinii przynajmniej ta mi się wydaje"

Jak tak Tobie sie wydaje to po co sie czepiasz innych???
                      • jackylu Re: Z gorzałką do Eiptu 16.01.07, 09:03
                        Nie zamierzałem się nikogo czepiać , przedstawiłem swoje zdanie .Niektórym
                        cieżko to zrozumieć bo i temat drażliwy( tak jak pisał Janusz kłaniają się
                        poradnie AA) .Co do pisowni to cóż , nie każdy jest Dr. Miodek

• mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 16.01.07, 09:47
                          "nie każdy jest Dr. Miodek"

"dr Miodkiem" powinno byc

kropke stawia sie np po prof.

pewnie ze nie kazdy jest, ale niektorych regul ucza juz w podstawowce

"Temat drazliwy"-pewnie ze drazliwy.Facet pyta o sklep z alkoholem i normalnie
                          mu odpowiadam, dopoki jakis cep nie zacznie sie buldoczyc.Potem zaczyna sie
                          pyskowka i odsylanie do AA.

Z tego watku przynajmniej dwie osoby powinny sie leczyc ale u psychoanaliyka.
                          • ritti Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 07:57
                            mariuszgr napisał:

>
                            > Z tego watku przynajmniej dwie osoby powinny sie leczyc ale u psychoanaliyka.

Kto poza Tobą?;)
                            • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 11:50
                              Widze ze zalozyles drugie konto, z tego pierwszego wstydzisz sie juz pisac?
                              • jackylu Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 12:46
                                Daleki jestem od zakładania drugiego konta przez dyskusję z osobą tak niskich
                                lotów jak Ty . Dalej dyskutować nie będziemy bo nie ma z kim i o czym . Żegnam
                                ozięble z odrobiną cynizmu .
                                • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 15:23
                                  naliczyłem 37 postów , niektóre bardzo moralizujące ( chłopaki dajcie czadu ), a
                                  informacji gdzi poza bez-cłówki nie dostałem.
                                  • icowynato Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 16:39
                                    No to kobieta Ci odpowie: jeśli jedziesz pierwszy raz to lepiej kup część w
                                    Polsce. Byłam w Hurghadzie i na rejsie i z tego co zobaczyłam szanse na kupno
                                    jakiegoś alkoholu poza lotniskiem (w ciągu 24 h), knajpami i hotelami są
                                    zerowe. Jedyne co można nabyć w NIEKTÓRYCH sklepikach to piwo bezalkoholowe.
                                    Ceny w hotelach i na statkach to ok. 20 funtów za piwo. Jeśli je lubisz to
                                    lepiej zaopatrz się na bezcłowym na miejscu. Niestety jadąc do Egiptu trzeba
                                    się liczyć z tym, że tam poniekąd panuje prohibicja. Sugeruję opcję ALL w
                                    hotelu. Miłego wypoczynku.
                                • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 16:51
                                  Widze ze byl przyspieszony kurs polskiego, albo raczej post sprawdzala starsza
                                  siostra...

Sam zaczales, nic nie wnoszac do tematu to nie miej zalu.Niech inni osadza kto
                                  ma jakie loty.
                                  • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 16:55
                                    aeki, bylo na poczatku: piwo w knajpach, te slynne 48H w duty free, po ich
                                    uplywie tez mozesz kupic ale juz wyroby miejscowe, czyli ta "z kacem" i piwo.
                                    Maja "Sakkare" i kilka odmian "Stelli" Lager, Import i Local.
                                    • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 17.01.07, 17:20
                                      Kobiecie dziękuje za zainteresowanie. Dariuszowi równiesz. Rozumiem że tą z
                                      kacem w bezcłowym po 48 H bez problemu ???? Do forum wnioslem Pytania. Tacy też
                                      mają prawo żyć.
                                      A jacyku już cicho ???
                                      Jadę w Marcu to ci opiszę jak wrócę ( o ile będę pamiętał)hi hi
                                      Kobieto !!! też na rejs jadę , jak tam to wygląda ???
                                      o prohibicji wiem bo byłem w SS
                                      PZDR
                                      • icowynato Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 00:02
                                        Wygląda to różnie, zależy pod jakim względem. Interesuje Cię tylko zaopatrzenie
                                        w alkohol czy rejs jako taki? Jeżeli rejs i pobyt to z jakim biurem jedziesz i
                                        w jakim mieście będziesz? Z Kairem czy bez? Ja byłam z Alfa Star na przełomie
                                        maja i czerwca w Hurghadzie w Aida Verdi, rejs od Luksoru do Asuanu (dodatkowo
                                        Abu Simbel), potem 2 dni w Kairze. Co Cię najbardziej interesuje?
                                      • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 08:27
                                        Bez problemu...

W marcu jedziesz...zazdroszcze, bylem na tej trasie autokarem, mozna wiecej
                                        zobaczyc tylko w mniej komfortowych warunkach.Teraz mysle czy nie powtorzyc
                                        tego wlasnie statkiem.

Assuan, piekne miasto i te jego zapachy...czarne konie i bryczki, wieczorem
                                        pochodzic po ulicach-spacer zostanie na dlugo w pamieci...Jak chcesz sobie
                                        kupic galabije, chusty czy inne ciuchy to wlanie tam.

Niedaleko dworca kolejowego jest knajpa z niepowtarzalna atmosfera /piwo
                                        kosztuje 7-8 Le/.

Pozniej Edfu, Kom Ombo...to jest prawdziwy Egipt. Oczywiscie Luxor.Jak Ci beda
                                        wciskac jakies kartusze na statku to olej ich, takie rzeczy kupuje sie wlasnie
                                        w Luxorze.

jak chcesz cos jecze wiedziec to dawaj.
                                        • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 08:53
                                          No proszę jak moralizatorzy się wyłączyli to się fajnie zrobiło. Jadę w marcu
                                          jako singiel z alfa star fortuna *** + 7 dni nil z 2 kair. Pewno że wszystko
                                          mnie interesuje . Co to są kartusze ?? Czy na statku drinka przed Obiadem będę
                                          mógł na statku walnąć i za ile. Od gorzalki zrobił się inny temat hi hi, a
                                          jacykne pewno cyka ( w skrytości )
                                          • jackylu Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 09:03
                                            Wydaje mi się że dałem jasno do zrozumienia zę dyskusja na ten temat jest dla
                                            mnie zakończona więc w czym masz problem ? Masz kompleksy że stać cie tylko na
                                            *** HB i w dodatku fortuna ? Weź się kolego odizoluj od mojego nicka raz a
                                            skutecznie OK ?
                                            • derduch Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 09:32
                                              Chyba sam masz gnojku kompleksy, może tatus pijany cie bzykał co wieczór? Ktos
                                              pyta inny odpowiada, taka jest formuła forum. Nie podoba sie to wypada, nikt tu
                                              po tobie płakac nie bedzie.
                                          • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 09:34
                                            Olej go, to nie ma sensu pisac.

Kartusz /moze byc sredbry, zloty/ to tabliczka w ktora jubiler wpisze twoje
                                            imie /oczywiscie hieroglifami/, po drugiej stronie zwykle jest alfabet
                                            egipski.Do tego dochodza jeszcze krzyze zycia, skarabeusze, cleopatry,
                                            pierscienie i masa innych wyrobow ktorych u nas nie kupisz.

Z tym drinkiem to ja bym sie naprawde nie martwil, zanim dotrzesz do Assuanu
                                            zaliczysz 2 bezclowki wiec bedziesz dobrzez zaopatrzony.
                                            • derduch Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 09:40
                                              Mariusz masz racje, wrzucam gnojka do nicków niewidocznych. Tutaj sie chłopek
                                              śmieje że kogos stac tylko na Fortune, a sam z Alfa Star tak jeździł. Palant
                                              zakompleksiony i nic więcej
                                              • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 09:56
                                                Proszę nie rób mu krzywdy, jego ciekawi temat i nie ograniczaj go bardziej
                                              • jackylu Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 15:50
                                                Szanowny pan dedruch zapomniał chyba po raz kolejny że nie jest to forum
                                                prywatne . c.d.n.
                                            • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 09:42
                                              oK DZIęKI . ale te bezcłówki na nilu czy w hrg ?? a jak z bakszyszem na trasie
                                              dla przewodników. Czy dużo czasu wolnego ???
                                              PS. kogoś jednak frapuje temat bo się między wódkę a zakąskę wmieszał( nick
                                              ocenzurowałem sam ). Mam OGROMNE kompleksy dlatego o tym piszę. jak śmiem tu
                                              pisać że *** HB i o zgrozo fortuna . Wybaczcie
                                              • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 10:04
                                                Wlasciwie 3 bezclowki, jedna u nas na lotnisku, potem w HRG a Assuanie tez jest.

Duzo czau wolnego to raczej mial nie bedziesz, ale troche da sie go
                                                wygospodarowac.

Nie wiem jak w Alfa Star, ale jak ja jezdzilem to wszystkie oplaty /bilety
                                                wstepu, bakszysze, oplaty dla przewodnika lokalnego/ bral nasz pilot.

Sam zawsze biore TRAFA 4* /Triada/, moze pomyslisz o 1* wiecej, bo roznica w
                                                cenie zwykle jest niewielka 100-150 zl a oplaci sie.

Nie myslales o dokwaterowaniu? Na tej trasie tez jechalem sam, ale juz
                                                pierwszego dnia poznalem rowniez samotna kolezanke i razem sie
                                                skwaterowalismy...W takim wypadku biuro zwraca kase z doplaty za jedna osobe.
                                                • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 10:52
                                                  Różnica większa niż 150 PLN , a przeciesz ja mam komleksy (: .
                                                  Poza tym hotel traktuje jako noclegownię.
                                                  Jadę zwiedzać pływać no i ... chlać (:
                                                  Koleżankę chętnie dokwateruję. Może się jakaś znajdzie. Ale uwaga !!!
                                                  Młodzieniaszkiem już nie jestem
                                                  • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 11:15
                                                    Rozstrzal wiekowy samotnych Pan-turystek jest duzy, wiec na pewno znajdziesz
                                                    kogos dla siebie.

Jesli hotel traktujesz jako noclegownie to faktycznie, lepiej przeznaczyc
                                                    roznice w kasie na fakultety juz na miejscu w HRG.
                                                  • ritti Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 12:48
                                                    > Rozstrzal wiekowy samotnych Pan-turystek jest duzy, wiec na pewno znajdziesz
                                                    > kogos dla siebie.
                                                    >

Na pewno podstarzały "golas" nachlany wódą z bezcłówki jest wymarzoną partią
                                                    dla tych Pań;))))))))

Good luck:)
                                                  • aeki Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 12:56
                                                    To jest dobre. Pozdrawiam. poprawiłeś mi humor . idę się postarzec i wydać na
                                                    chlanie . Dawajcie - lubie was.
    • roxi32 Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 13:10
      Hej pijaczki,ja wole pijanego polaka niz trzezwego araba wiec pisze sie na
      eskapade.Gdzie i kiedy!?.
      • mariuszgr Re: Z gorzałką do Eiptu 18.01.07, 13:50
        Mozemy w trojke jechac, wezmiemy sobie pokoj 2-os z dostawka a zaoszczedzone
        pieniadze przeznaczymy...wiecie na co.

Myslalem o lecie, ale nie wiem czy wytrzymam.Jesli nie to moze byc ten marzec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka