21.01.07, 14:04
Czy w Egipcie trzeba płacić w Funtach egipskich czy można w Dolarach (USD)?
Obserwuj wątek
    • janusz.amir Re: Waluta 21.01.07, 14:34
      Możesz płacić w czym chcesz. Ja preferuje walute narodową.
    • manuella2 Re: Waluta 21.01.07, 22:09
      możesz reczywiście w czym chcesz, w dolarach albo w euro, ale najlepiej w ich
      funtach egipskich, bo w innych walutach zawyzają ceny i zazwyczaj nie wydają
      reszty... bakszysz sobie pobierają ;)
    • meps3 Re: Waluta 22.01.07, 07:29
      Możesz płacić w dowolnej walucie.A cena jest tylko i wyłącznie kwestią twoich
      umiejętności przy targowaniu się.Ja zawsze płacę tylko dolarami i nigdy nie
      miałem z tym problemów.Zasadniczą sprawą jest to ,że nim przystąpisz do
      transakcji musisz zapytac o cenę wyjściową i o walutę.Oczywiście cena zostanie
      zawsze zawyżona o jakieś 50-70 % i musisz zawsze brać to pod uwagę.Zasadniczo
      też jest podawana różna cena w $, E ,lub F jednak zazwyczaj i tak postawisz na
      swoim ujednolicając cenę w $ i E.A jeśli chodzi o walutę to chyba oczywiste
      jest ,że najbardziej opłacają się $ ze względu na ich kurs w Polsce.
      Pozdr.
      • mediterraneo1978 Re: Waluta 22.01.07, 07:48
        chyba oczywiste
        > jest ,że najbardziej opłacają się $ ze względu na ich kurs w Polsce.
        > Pozdr.

Nie, nie jest oczywiste !!!!!!!!!!!!!!!
        Jesli np. dolar w Polsce danego dnia kosztuje 3 zł, euro 4 zł, to w Egipcie
        przy kursie dolara 6 funtów - za euro daja 8 funtów. GBP przy 6 zł - 12 funtów.
        Ja kupuje co jakis czas bilon euro za 3,75, będąc w Niemczech zamienię na
        banknoty, które zabiorę do Egiptu.
        Inna sprawa, że dolary jak były za 2,88 tez kupowałem.
        • mediterraneo1978 Re: Waluta 22.01.07, 07:56
          będąc w Niemczech zamienię na
          > banknoty, które zabiorę do Egiptu.

Bo do Egiptu gdzies we wrzesniu, a w Niemczech czy Austrii w miedzyczasie bede.
          Poza tym euro jest lepsze, bo rzadziej falszowane, co rusz ktos podnosi, ze
          jakichs tam banknotow (a to starych, a to nowych nie chca wymieniac), a ponadto
          jak danego roku ktos pojedzie do Egiptu i mu zostanie euro, to w nastepnym roku
          moze je zabrac np. na Rodos, gdzie w przeciwienstwie do Tunezji praktycznie nie
          pada w sierpniu i wrześniu.
          • janusz.amir Re: Waluta 22.01.07, 11:49
            Najlepiej to korzystać z banomatów i wybierać tyle ile potrzebuje się na bieżąco.
            Płacenie inną walutą niż LE to tylko strata ale wybór należy do Ciebie.
            Pozdrawiam.
            Janusz
            • zebrasoma1 Re: Waluta 22.01.07, 15:22
              a wymieniają dolary w hotelu?? czy tylko w banku?
              • elsalvador1 Re: Waluta 22.01.07, 15:36
                Raczej każdy hotel ma możliwość wymiany,przynajmniej te do których jeżdziłem
                miały.A tak na marginesie,co za problem wymienić w mieście.Pozdrawiam.
            • adi_05 Re: Waluta 24.01.07, 16:11
              Witam.
              Doceniam wiedze,ktora pan posiada odnosnie Egiptu.Dlatego tez zwracam sie z
              prozba.Czy wie Pan jak wyglada sprawa wymiany funta brytyjskiego na funty
              egipskie?Jaki ogolnie jest przelicznik i czy mozna w tej walucie placic?Jak sie
              ma sprawa wymiany tej pary walut w Egipcie?
              Dziekuje bardzo
    • meps3 Re: Waluta 22.01.07, 21:31
      Jednak będę uparcie twierdził ,że opłacają się dolary co wynika z niższej ceny
      w kantorach.W 9 przypadkach na 10 udaje mi sie wynegocjować taką samą cenę w $
      co i w E.A jednak za $ zapłaciłem znacznie mniej.Więc zakup jest tańszy.Nie?
      • mediterraneo1978 Re: Waluta 23.01.07, 08:20
        Owszem, mozesz UTARGOWAC z 20 euro na 20 dolarów. Stargowałeś, a więc obniżono
        Ci cenę. Zatem nawet Egipcjanie wiedzą ze euro jest drozsze. Równie dobrze
        mogłeś stargowac z tych 20 euro do 15 euro.
        A najbardziej sie oplaca placic funtami egipskimi - jak placisz w dolarach to
        licza np. 1 dolar - 5 funtow. Gdy w kantorze to ok.5,7 teraz chyba.
        • meps3 Re: Waluta 23.01.07, 16:48
          mediterraneo1978 napisał:

>
          > licza np. 1 dolar - 5 funtow. Gdy w kantorze to ok.5,7 teraz chyba.

Rozumiem ,że tak licząc na jednym dolarze jesteś do przodu - przy takim kursie -
          0,7 FE.czyli na 7 dolarach oszczedzisz JEDNEGO FUNCIAKA.Czyli płacąc 35
          dolarów oszczędzisz 5 funciaków czyli około JEDNAGO DOLARA czyli w tej chwili
          około 3zł.Tak szczerze to nawet dziwię się ,że chciało mi się to policzyć.
          Jakbym kupował stado wielbłądów albo hotel w sharmie to takie przeliczenia
          miałyby sens ale przy zakupach jakie zwyczajowo czyni przeciętny turysta jest
          to moim zdaniem troche bez sensu.Czyż nie? :):):).

POzdr.
          • creaks Re: Waluta 24.01.07, 13:14
            Właśnie wróciłem (dzisiaj 24.01) z Sharm i tam przy płaceniu dolarami za 1$ USD przeliczali 5.7 w sklepach, w galerii w Naama itp. więc było całkiem ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka