Dodaj do ulubionych

egipt w październiu z exim czy w grudniu z alfa ?

20.06.07, 21:54
mam prośbe potrzebna mi porada. nie bylismy w egipcie choć w wielu miejscach
tak. Nie wiem jak lepiej zrobić : Chcę jechać z żona na 7 dni zwiedzić egipt
mam wybór:
rejs z alfa star w grudniu na poczatku Starożytny egipt albo 7 dni rejsu z
exim pt Sfinks przełom października i listopad

Ceny porównywalne..no niby nakorzyść alfa ale nie tym się chce kierowac .
co sądzicie o biurach w kontekście tych wycieczek
i co myslicie o porze roku? wcześniej lepiej?
moze wypowie sie ktos kto był w ramach egipt starożytny lub sfinks?? bardzo
was proszę
Obserwuj wątek
    • pc_maniac W październiku 21.06.07, 00:45
      O ile grudzień jest bardzo fajną porą roku na zwiedzanie, to ma jeden spory
      minus - dn są cholernie krótkie, więc ze zorganizowaną grupą niewiele zobaczysz.

Za to jest to idealny okres do zwiedzania na własną rękę, gdzie nikt CIę nie
      pogania i na wszystko zdążysz.
      Z tym, że w grudniu w Egipcie noce są dość chłodnawe, a kołderek to chyba oni
      tam nie znają (kaloryferów również :D
      • sharmdiver Re: W październiku 21.06.07, 00:55
        pc_maniac napisał:
        > Z tym, że w grudniu w Egipcie noce są dość chłodnawe, a kołderek to chyba oni
        > tam nie znają (kaloryferów również :D

Znają. A kaloryfer? Klimatyzacja ustawiona na ogrzewanie. Zapytaj następnym
        razem w recepcji hotelu o instrukcje. Możesz też poćwiczyć w Polsce przed wyjazdem..

To Ty twierdzisz, że w Morzu czerwonym nie można się utopić, prawda?
        • pc_maniac Re: W październiku 21.06.07, 01:02
          Klima to nie kaloryfer :P
          Czemu, bo ten drugi nie hałasuje całą noc :o)
          (no chyba że sąsiad użyje go jako perkusji)
        • pc_maniac > To Ty twierdzisz, że w Morzu czerwonym nie można 21.06.07, 01:04
          Można, można, moja żona to przerabiała kiedy jej zalało maskę.

Napisałem za to, że aby to zrobić trzeba się nieco natrudzić ze względu na
          zasolenie wody.
          • wade13 a biuro 21.06.07, 08:26
            no dobrze czyli październik a co do biura? robiłoby wam różnice czy exim czy
            alfa?
    • wade13 Re: egipt w październiu z exim czy w grudniu z al 21.06.07, 22:35
      ludzi pomocy podpowiedzcie!!! tyle fanów egiptu i echo alfa star czy exim???
      • pc_maniac Re: egipt w październiu z exim czy w grudniu z al 21.06.07, 23:59
        Nie odpowiem na to pytanie.
        Wszystkie biura mają mniejsze i większe wpadki.
        Nie chcę żebyś potem mnie ganiał po Łodzi z kałachem, ze Cię wkręciłem ;o)
        • pc_maniac My są fani Egiptu, nie zaś BP, więc nie licz na... 22.06.07, 00:00
          My są fani Egiptu, nie zaś BP, więc nie licz, że ktoś za Ciebie podejmie
          decyzję.
          • wade13 Re: My są fani Egiptu, nie zaś BP, więc nie licz 22.06.07, 21:52
            nie oczekuję że ktos za mnie podejmie decyzję. liczyłam na doradztwo - skoro
            jesteście fanami egiptu to zapewne z różnymi biurami bywaliście w tym kraju i
            oczekiwałam tylko informacji. Skoro to trudne albo nie zamierzacie mi pomoć ok-
            prosze w takim razie nie odpisywać na te posty i zapytania
            • ameboda Re: My są fani Egiptu, nie zaś BP, więc nie licz 23.06.07, 15:33
              ...Tu jest mnóstwo baranów i nie pomogą Ci. A te brednie , które wypisują to
              szkoda czytać ( oczywiście nie wszyscy ) ale kilku oszołomów by się znalazło.
              Zwłaszcza jeden tekst ( polecam do przeczytania " wyjeżdżam do Egiptu na
              stałe " - czy coś w tym stylu. Po prostu tragedia - takie bzdury.
              ....Ale wracając do pytania - osobiście myślę że najlepszy i na objazd i na
              wypoczynek byłby listopad a biuro to chyba Alfa star. Byłam z nimi ostatnio w
              Tabie i na wycieczce w Jerozolimie. Myślę , że mają dobre ceny i słyną ze
              świetnie organizowanych objazdówek. Ja wybrałabym chyba Alfę star. Ale decyzja
              należy do Ciebie. Pozdrawiam.
    • elgry Re: egipt w październiu z exim czy w grudniu z al 25.06.07, 23:19
      Bardzo trudno jest doradzić w sprawie wyboru biura podróży. Jakość biura bardzo
      dobrze poznaje się wtedy, kiedy jest "wpadka". Dobre biuro zatroszczy się o
      klienta, zapewni godziwe świadczenia zastępcze, przyjmie reklamację bez całego
      korowodu uruchamiania wszelakich rzeczników, marszałków, prawników, sądów
      (oczywiście zasadną reklamację),a złe biuro..., to wiadomo...

Ja akurat mam dobre doświadczenia "wpadkowe" zarówno z eximem (Egipt - rejs po
      Nilu i Kair + 7 dni wypoczynku w Sharm), jak i z alfa star (niedoszły wyjazd do
      Egiptu).
      Biuro exim zamieniło nam hotel 4* na 5* w Sharm, natomiast biuro alfa star
      zmieniło dzień powrotu do Polski. Ponieważ nie mogłam sobie pozwolić na
      wakacje
      o 1 dzień dłuższe, złożyłam rezygnację (nastawiona oczywiście na zapłacenie
      kary umownej).Jakież było moje zdziwienie, gdy w ciągu 3 dni otrzymałam zwrot
      pieniędzy w wyskości 100% wpłaconej przeze mnie kwoty (bez potrącenia kary).

Dlatego o obu tych biurach mam dobre zdanie.

Gdybym jeszcze raz jechała na rejs po Nilu, wybrałabym to biuro, które ma
      lepszy program.
      A czy grudzień, czy pażdziernik? Wybrałabym pażdziernik.

Podczas zwiedzania bardzo ważny jest przewodnik. Biuro exim miało świetnych
      pilotów-przewodników. Nie wiem, czy w tym roku także. Np doskonałą
      przewodniczkę Karolinę widziałam ostatnio jako rezydentkę w Tunezji, więc cos
      się chyba pozmieniało.
      Przewodników z alfy nie znam.
      • elgry Re: egipt w październiu z exim czy w grudniu z al 25.06.07, 23:32
        Najpierw kliknęłam, a teraz sobie poczytałam. Właściwie to w wyborze nie
        pomogłam, ale przepadło :)
        • cameltravel Re: egipt w październiu z exim czy w grudniu z al 26.06.07, 00:27
          Alfa

bez 2 zdań

no i nie rejs a - wypad na byczonko a rejs następnym razem :)
          teraz weź ją na giftun, pustynie i może na dobrą rybę i masaż - rejs zalicz w
          marcu kwietniu :)

Ewa
    • ewano2 Re: egipt w październiu z exim czy w grudniu z al 26.06.07, 09:53
      Z eximem nigdy nie byłam.
      Za to Alfę polecam z czystym sumieniem. Ale co do miesiąc, to raczje wybrałabym
      przełom październik i listopada...
      • wade13 Re: egipt w październiu z exim czy w grudniu z al 27.06.07, 19:10
        no właśnie i tu problem alfa zarezerwowana najbliższy termin wolny to grudzień

Byczonko planujemy w maju z dziećmi Rejs chcemy sami i pomyśleliśmy z eto
        będzie szybki rekonesans hotelu:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka