Dodaj do ulubionych

Sol y mar 1 pytanko

02.08.07, 22:20
Wtam wybieram się do tego właśnie hotelu i wiem że większość opini jest
bardzo pochlebnych, natomiast mam pytanie jak to jest z tym busem? Ponoć
zawozi za darmo do Eljatu (chyba na granicę) i czy tam coś jest na tej
granicy? i czy można przekroczyć granicę bez zbędnych kosztów. Inaczej w
jakim celu ten bus może nas zawieźć na tę granicę?
Obserwuj wątek
    • gutek166 Re: Sol y mar 1 pytanko 03.08.07, 16:00
      Co do busa to nie wiem czy zawozi na granicę bo nie byłem w sol y mar. Ale
      przekroczenie granicy jest odpłatne dokładnie nie wiem ale ze wszystkim wychodzi
      14 $ oczywiście jak bierzesz sinai only
    • chudyolek Re: Sol y mar 1 pytanko 03.08.07, 18:23
      Bus hotelowy jezdzi codziennie na przejscie graniczne Taba-Eilat o godzinie
      9,15, ewentualny odbior z granicy lub hotelu hilton o 15,30, taksowka z granicy
      do sol y mar ok. 50 LE.. Mozna probowac dostac sie na wlasną rękę do Eilatu z
      granicy, jedno z biur turystycznych w hotelu organizuje dzien w Eilacie (m.in.
      wizyta w delfinarium) za ok. 75 EUR od osoby. Na granicy oczywiscie sklep, a w
      nim niesamowicie tanie papierosy. Kiedy lecisz?
      • niewiemsama Re: Sol y mar 1 pytanko 03.08.07, 22:14
        lecę 11 sierpnia i właśnie chciałam jakoś dostać się do tego Eljatu ale ceny
        taksówek które podajesz są abusrdalnie wysokie jak na Egipt. Tamtejszym
        takówkarzom się w głowach poprzewracało. Ale bardzo szkoda że bus nie wozi w
        takim razie do Taby "centrum". A w tym hotelu Hilton można coś kupić -są jakieś
        sklepy? Acha któś napisał również że można zabrać się tym busikiem i po drodze
        wysiąść koło hotelu El Dwin (chyba) - tam gdzie jest ta wyspa Faraona.
        A ty pisałaś coś o wspaniałej rafce w zatoczce obok, daleko jest do niej?
        Kolejne pytanko które mi się nasówa to czy warto brać ponton? zawsze brałam i
        wypływałam z synem popływać trochę dalej od brzegu.
        • niewiemsama Re: Sol y mar 1 pytanko 03.08.07, 22:15
          oczywiście nasuwa a nie nasówa -przepraszam
          • gutek166 Re: Sol y mar 1 pytanko 04.08.07, 08:05
            W Hiltonie są sklepy ale bardzo drogie i i tak cię nie wpuszczą do nich. Ale za
            hotelem movenpick jest trochę sklepów, i wszyscy tam robią zakupy. Można
            spokojnie samemu przejść przez granicę i jechać do eljatu codziennie są tam
            pokazy w delfinarium "super!" ,a i delfinarium nie jest w basenie tak jak w
            sharm ale w morzu ! No i w eljacie jest mnóstwo sklepów, restauracji, barów typu
            mc'donalds itp.
        • chudyolek Re: Sol y mar 1 pytanko 05.08.07, 11:45
          to prawda - ceny taksowek w tabie to masakra, podaje nr telefonu do
          taksowkarza, ktory zaczepil nas na ulicy 0020103100745, nie znam Jego oferty -
          ale zawsze to jakas alternatywa; rafa jest wlasciwie na plazy :) potem mozna
          plynac wzdluz brzegu az do zatoczki, w ktorej cumuja stateczki wycieczkowe; co
          do pontonu, nie widzialam nikogo z pontonem, widzialam za to "uwolnione"
          materace, które blyskawicznie oddalały się od brzegu i właścicieli, troche
          dalej od brzegu to już jest Arabia Saudyjska :) podobno wraca sie z niej 5 lat
          • niewiemsama Re: Sol y mar 1 pytanko 05.08.07, 20:47
            o kurcze to może faktycznie nie warto brac pontonu jak tak znosi morze. znaczy
            się ze muszą być silne prądy.
            A co do przejścia przez granicę to czy związane są z tym jakieś dodatkowe
            opłaty, jeśli tak to czy wysokie? Chdzi mi oczywiście o przekroczenie granicy
            na własną rękę.
            • gutek166 Re: Sol y mar 1 pytanko 06.08.07, 12:36
              Tak przekroczenie granicy na własną rękę wiąże się z dodatkowymi kosztami ok 14
              $ ale dokładnie nie pamiętam oczywiście jeżeli bierzesz sinai only przy
              powrocie. Na egipskiej się płaci chyba 5$ a na izraelskiej 9$ ale to nie jest na
              100%
              • niewiemsama Re: Sol y mar 1 pytanko 06.08.07, 18:49
                dzięki za info.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka