olusia111 21.08.03, 09:06 Jeśli ktoś chce dowiedzieć się czegoś więcej o Hurghadzie, hotelach itp. to piszcie. Spędziłam w Hurghadzie troszkę czasu, więc chętnie pomogę. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tofeel Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 22:22 Ja lecę w środę do Empire, czy mogłabyś mi powiedzieć coś więcej o tym hotelu i czy faktycznie trzeba brać jakieś lekarstwa przed wylotem bo tak słyszałam. Acha mam pytanie o wycieczki fakultatywne organizowane przez Alibabę czy są godni zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.astra.com 25.08.03, 14:58 Przepraszam, że tak późno odpisuję ale mam nadzieję, że jeszcze się przyda. Jeśli chodzi o hotel to jest naprawdę bardzo przyjemny, ma cudowne baseny i generalnie nie ma do czego się przyczepić. Pytasz o lekarstwa, generalnie klątwa faraona dopadła mnie tylko za pierwszym razem pobytu w Egipcie i naprawdę polskie lekarstwa nic nie pomagały. Na miejscu najlepiej zaopatrzeć się w Antinal, to najlepszy egipski środek dostępny w każdej aptece w Hurghadzie.A prawdą też jest-teraz już z doświadczenia mogę powiedzieć, że najlepiej napić się codziennie trochę alkoholu i nie ma problemów. Wycieczki fakultatywne to odwieczny problem, rzeczywiście Alibaba słynie z dobrej opinii więc spokojnie mogę polecić, mają dobre ceny. W biurach podróży ceny są dużo wyższe ale wiesz jak jest, niektórzy wolą mieć opiekę swojego rezydenta.Pozdrawiam i masz jeszcze pytanka to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: 217.8.174.* 25.08.03, 15:08 Wybieram sie do hotelu Golden 5 City, może wiesz coś o nim?: czy fajna plaża, czy są rafy niedaleko brzegu, jaki wziąść lepiej pokój czy w budynku głównym czy lepiej w bungalowach, jakie jedzenie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.astra.com 25.08.03, 15:40 Jeśli chodzi o Golden 5 to jest to jeden z bardziej znanych hoteli w Hurghadzie. Naprawdę mogę powiedzieć, że pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne, ale wiem też, że zdania na temat tego hotelu są podzielone. Hotel jest naprawdę ogromny a wielkość terenu jaki zajmuje przypomina małe miasteczko. Jeśli mogę Ci poradzić to zdecyduj się na główny budynek, bo jeśli dostaniesz bungalow gdzieś dalej od plaży to czeka Cię spory spacerek nad morze, uwierz mi teren jest ogromny.Chyba, że zaznaczysz, że bungalow ma być blisko plaży. Jedzenie w takich hotelach jest naprawdę super. Plaża jest ładna, czysta i oczywiście duża, trudno mi tylko powiedzieć coś o rafach bo nie jestem najlepsza w tej dziedzinie. Ale większość hoteli w Hurghadzie szczyci się wspaniałymi rafami więc myślę, że taki hotel jak Golden 5 napewno ma się czym pochwalić. Pobyt w dużej części zależy od biura podróży ale myślę, że hotel Cię nie zawiedzie. Jest dosyć daleko od centrum ale mam nadzieję, że nie zasiedzisz się w jednym miejscu i bliżej poznasz samą Hurghadę bo naprawdę warto. Pozdrawiam, i czekam na pytanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Do Oli IP: *.gorzow.mm.pl 25.08.03, 15:56 Witaj! Napisz mi wszystko co wiesz o hotelu Sea Gull i okolicy. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Do Przemo IP: *.astra.com 25.08.03, 16:27 Powiem Ci, że wybrałeś super hotel, chyba jeden z moich ulubionych. Jest w świetnym miejscu, bo w samym centrum także wszędzie blisko. Jedzonko w hotelu jest super, obsługa bardzo miła, jest czysto i przyjemnie. Nawet nie wiem co Ci napisać bo hotel moim zdaniem jest fajny i nic złego na niego nie znajdę. Wielkim plusem jest to, że to centrum i nie trzeba wydawać pieniędzy na dojazdy, napoje itp. kupisz w sklepikach na mieście, dzięki temu nie przepłacasz w hotelu co w zasadzie jest nieuniknione w hotelach daleko od centrum.Świetny wybór!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Do Oli IP: *.gorzow.mm.pl 25.08.03, 16:34 Dzięki kobieto!!! Już tylko modlić się żeby mi go nie zmienili. Pozdrawiam. A jak możesz to napisz co można zjeść na mieście (takie naprawde zjadliwe papu) i jakie są ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Do Przemo IP: *.astra.com 26.08.03, 08:16 Mam nadzieję, że hotelu Ci nie zmienią. A z jakiego biura jedziesz? Jeśli chodzi o jedzonko na mieście mogę Ci polecić fajną knajpkę Mobi Dick, jest blisko Twojego hotelu, idąc w stronę McDonalda do centrum to kawałeczek dalej po lewej stronie. Jedzonko jest super, od naszego europejskiego do typowego ich,jest nie drogo, można tez zapalić sziszę. Absolutnie odradzam KFC ( przez dwa dni umierałam po ich jedzeniu ). Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona M. Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.03, 17:05 Nie mogę się zdecydować: Grand Plaza czy Sun Rise Palacio? Poradź proszę. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Do Iwony IP: *.astra.com 26.08.03, 08:39 Szczerze mówiąc jeśli ja miałabym wybierać to napewno Sun Rise Palacio, ze względu na to, że jest bliżej centrum. Zależy też czy jesteś raczej nastawiona na leżenie i odpoczywanie tylko w hotelu czy i troszkę nocnego szaleństwa. W Hurghadzie nie ma problemu z dojazdami ale prawda jest taka, że jak chcesz iść gdzieś poszaleć to lepiej być bliżej centrum.Jak wylądujesz gdzieś daleko a praktycznie w każdym hotelu są dyskoteki i knajpki to zasiedzisz się tam i tyle będzie z nocnej Hurghady. Sun Rise jest ok 3 km. od centrum, Grand ok - 10km., jakaś różnica jest.Obydwa są naprawdę fajne i jak to ja mówię "typowo wypasione dla turystów", także jeśli to Twój pierwszy raz w Hurghadzie to będzie ok. Ale tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie, na co jesteś nastawiona na miejscu.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona M. Re: Do Oli IP: *.powiat.elk.pl / 192.168.4.* 26.08.03, 09:15 Dzięki za rady. Też skłaniałam się raczej ku Sun Rise (właśnie ze względu na bliskość centrum), ale w związku z krytycznymi spostrzeżeniami niektórych forumowiczów (szczególnie dotyczącymi plaży)i podzielonymi opiniami nie byłam do końca zdecydowana. Jeszcze raz dziekuję!!! Pozdrowionka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: ghost:* / 192.168.0.* 26.08.03, 08:21 a czy możesz coś powiedzieć na temat Magawisha. I jeszcze coś na temat wycieczek fakultatywnych. Lecę w sobotę. Pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Do Justyny IP: *.astra.com 26.08.03, 08:53 Akurat tego hotelu nie znam jakoś super, wiem, że jest ok. 10 km. od centrum. Tak jak pisałam ja zawsze polecam hotele blisko centrum ( chociaż 10km. to jeszcze nie jest tragedia ). Z tego co wiem to ma naprawdę fajny basen, pokoiki są normalne, czyste. Jesli chodzi o jedzenie to tak jak już wcześniej pisałam, w większych hotelach, dobrej kategorii to jedzenie jest naprawdę dobre i każdy coś znajdzie dla siebie. Wycieczki fakultatywne-powiem tam, polecany AliBaba, napewno na miejscu usłyszysz i możesz śmiało korzystać. Wycieczki z biur podróży są naprawdę droższe ale plusem jest to, że jedzie się z własnym rezydentem a dla niektórych jest to ważne ( nie zawsze jest on potrzebny ale np. do Kairu napewno ). Także jeśli będziesz się wybierać na wycieczki korzystaj z usług innych biur ale sprawdzaj czy będzie polskojęzyczny przewodnik, to może być oczywiście arab bo oni świetnie dają sobie radę po polsku. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
leo76 Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam 26.08.03, 08:39 czesc, ja bede w samaka beach, czy to serio az tak zly hotel jak sylaszem ??? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Do leo76 IP: *.astra.com 26.08.03, 09:06 W Samace byłam w styczniu, zaraz po sylwestrze, niestety do basenu nie było możliwe wejście bo woda była lodowata, ale teraz napewno Ci to nie grozi. Hotel nie jest tragiczny ale napewno można troszkę pomarudzić. Nie wiem gdzie będziesz mieszkał, czy w tych bungalowach czy w budynku, ja mieszkałam w budynku ale myślę, że większej różnicy nie ma. Pokoje są najzwyklejsze w świecie, nie powalają z nóg ale tak naprawdę nie są one najważniejsze bo i tak większość czasu spędza się poza pokojem. Są troszkę zaniedbane ale sprzątane codziennie także ok. Hotel ma fajną plażę i molo i to jest jego plus, oprócz tego przy brzegu piękne korale ( chociaż nie jestem ich znawczynią to nawet je zauważyłam ). Jedyne na co naprawdę mogę pomarudzić to jedzenie, śniadania w miarę ok, standardowe,kolacje jednak dla mnie odpadały. Ale przecież to wszystko nie jest najważniejsze,nie jedziesz żeby siedzieć w pokoju i się objadać. Może od stycznia też się dużo zmieniło, kilka tyg. temu wróciłam z Hurghady ale teraz nie zaglądałam do Samaki. W każdym razie głowa do góry.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Hotel Safir proszę o info. IP: *.astra.com 27.08.03, 13:07 Bardzo ładny hotel, w fajnym miejscu, bo nie za daleko od centrum, myślę, że jakieś 4-5km. Ładne, czyste pokoje. Nie duży,czysta plaża. Dużym plusem Safir'u jest to, że każdy pokój jest z balkonem albo tarasem a to tam jest naprawdę potrzebne. Nie słyszałam narzekań na jego temat. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIKASI Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 08:42 czesc wlasnie planuje sobie wyjazd do egiptu i nie wiem jaki hotel wybrac w hurgadzie mam prosbe jak mozesz polecic przyjemny hotel bez luksusow z dobrym jedzonkiem oraz z jakis lokalnych biur podrozy warto skorzystac na wycieczki fakultatywne czekam na odpowiedz na email likasi@wp.pl z gory dziekuje i pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.proxyplus.cz / 192.168.1.* 26.08.03, 10:23 a można zapytać skąd tak dobrze znasz te wszystkie hotele? i pytanie dot. szczegółow. Co powiesz o La Pasha Cataract, Verdi i palma de mirette? który z nich byś poleciła najbardziej? mnie najbardziej zależy na fajnej plaży, nurkowaniu, windsurfingu, i aby jedzenie było dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do mm IP: *.astra.com 26.08.03, 11:37 Znam te hotele, bo troszkę czasu spędziłam w Hurghadzie a ponieważ studiuję turystykę a konkretnie hotelarstwo to jest to takie moje hobby. Staram się zawsze zobaczyć i dowiedzieć o nich jak najwięcej. Pytam turystów, rezydentów itd. Nie znam wszystkich ale zwłaszcze, że ciągle powstają nowe ale staram się być na bieżąco. Jeśli chodzi o hotele o które pytasz: La Pacha Cataract, napewno czytałaś moje wypowiedzi i wiesz, że polecam hotele w centrum i ten właśnie do nich należy. Nie powiem, żebym go znała super bo nie jest on bardzo znany wsród polskich turystów ale wiem, że składa się z głównego budynku i bungalowów, jeśli mogę doradzić to lepiej brać główny budynek. Nie jest bardzo duży ale uważam, że to zaleta, poza tym w centrum nie ma ogromnych hoteli. Basenik jest fajny, z tymi co rozmawiałam wypowiadali się pozytywnie. Poza tym jest przy samej plaży, jest centrum nurkowe, nie wiem jak z rafami bo to dla mnie abstrakcja. Palm de Mirette - ładny hotel ale nowy i niewiele można o nim powiedzieć. Jest blisko centrum, podobno ma ładną plażę. Nie powiem nic więcej ale popracuję nad nim następnym razem. Verdi - to niemiecki hotel, nie najnowszy ale odremontowany. Nie polecę Ci go ze względu na to, że do plaży jest dosyć daleko a Tobie zależy na plaży, poza tym jest daleko od centrum. Ma fajne baseny ale jednak to chyba nie jest to czego szukasz. Ja polecam Ci z tych wszystkich La Pacha, jeśli chodzi o jedzonko to generalnie nie ma z tym problemów. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.gorzow.mm.pl 26.08.03, 10:35 Jadę do Ali Baby. Co możesz powiedzieć o tym hotelu? Jedziemy z małym dzieckiem, czy jest to trafny wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do Joanny IP: *.astra.com 26.08.03, 11:53 Ali Baba jest naprawdę fajnym hotelem, a jego baseny to bajka. Jest to duży hotel, dosyć daleko od centrum ale myślę, że na wyjazd z dzieckiem to dobre rozwiązanie, napewno nie będzie się nudzić. Z tego co wiem jedzonko też jest bardzo dobre zresztą jak w większości takich hoteli. Hotel jest czysty i naprawdę robi dobre wrażenie. W lipcu była w nim moja znajoma, wróciła bardzo zadowolona. Myślę więc, że cudownie wypoczniecie i dziecko też będzie zadowolone. Mimo odległości od centrum, nie zapomnijcie też tam się wybrać.polecam. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
ferris_buehler Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam 26.08.03, 11:50 mam bardzo proste pytanie: chcialbym pojechac w okolice hurghada-sharm-dahab jesienia zeby troche ponurkowac. ktore miasto jest twoim zdanie najlepsze jesli chodzi o warunki i ceny hoteli i nurkowania? bede ogromnie zobowiazany za rady (moge nawet przyslac pocztowke z egiptu z podziekowaniami :))) pozdrawiam ferris_buehler Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re:do ferris_buehler IP: *.astra.com 26.08.03, 12:01 Na pocztówkę już czekam, chociaż nie wiem czy dużo Ci pomogę. Nie jestem specjalistką od nurkowania ale mam takiego jednego specjalistę-doradcę, który jest stałym bywalcem Egiptu, nie tylko Hurghady tak jak ja. Zdecydowanie do nurkowania poleca Dahab, podobno są najlepsze warunki, ceny bardzo przystępne, w zasadzie jest to miejsce gdzie zjeżdżają się zapaleni nurkowie. W Hurghadzie i Sharmie jak najbardziej też jest ich mnóstwo i jest gdzie poszaleć pod wodą ale faktycznie ceny w tych typowych kurortach turystycznych są wyższe. Także nurkowanie to Dahab. Jak coś to pytaj, pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koyot Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.03, 12:11 Czesc Olu ! Mam male pytanko: czy jest mozliwe zeby biuro podrozy mialo na wylacznosc np. caly budynek glowny w hotelu? Chodzi mi konkretnie o Long Beach i Exim. Jezeli tak by bylo to moze chociaz nie zmieniliby mi hotelu:) Dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do Koyot IP: *.astra.com 26.08.03, 13:00 Wiesz, nie wiem tak naprawdę czy mogą mieć cały budynek główny, ale napewno jakąś część. Pamiętam jak byłam pierwszy raz w Hurghadzie i trafiłam do pięknego hotelu a pokój miałam okropny z widokiem na śmietnik, porażka. Cała grupa z mojego biura była w głównej części. Rozpętałam małą wojnę i dostałam piękny pokój z widokiem na morze, jak się później okazało moje biuro miało wykupione miejsca w głównej części budynku. Prawdą jest, że mają wykupione konkretne miejsca, np. na parterze, różnie to bywa. Ale wiesz jak to jest, czytałeś napewno jak niektórzy mają problemy i są przenoszeni do innych hoteli, takie sytuacje nie powinny mieć miejsca a jedna są. I tak naprawdę nie mam pojęcia kogo za to wszysko winić. Mam nadzieję, że troszkę pomogłam. POzdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka81 Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.acn.waw.pl 26.08.03, 14:24 hej, może wiesz coś na temat hotelu La Perla? Spotkałam się z różnymi opiniami, niemniej wykupiłam już wyjazd i dobrze byłoby się ewentualnie na coś przygotować. dzięki za info pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do Danka 81 IP: *.astra.com 26.08.03, 14:50 Jeśli chodzi o La Perla to też spotkałam się z różnymi opiniami. Ale jest to hotel 3***, więc już na wstępie nie ma co się nastawiać na jakieś luksusy. Hotel jest raczej kameralny, pokoje przyzwoite ale nie powalające. Jest dosyć blisko centrum,więc to jest duży plus. Powiem Ci tak, większość dnia będziesz spędzać na basenie albo na plaży, wieczory polecam w centrum na dobrej zabawie. Także nie nastawiaj się negatywnie, bo każdy ma inne zdanie. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka81 Re: do Oli IP: *.acn.waw.pl 26.08.03, 15:05 Masz rację, nie nastawiam się negatywnie, nie spodziewam się również luksusu- nie jest mi potrzebny:) dziękuje za informacje, nie wiesz może jakie jest jedzenie w tym hotelu? I jeszcze może orientujesz się,w którym hotelu jest we wtorki impreza z pianą, czytałam o niej na forum:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Danka 81 IP: *.astra.com 26.08.03, 15:45 Dobre podejście, ale niestety nie wiem nic o jedzeniu w tym hotelu. A impreza w pianie to hotel Ali Baba. Pozdrowionka i cudownej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka81 Re: Danka 81 IP: *.acn.waw.pl 26.08.03, 22:19 bardzo dziękuje za info:) czy na te hotelowe dyskoteki możne wchodzić obca osoba-nie gość danego hotelu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Danka 81 IP: *.astra.com 27.08.03, 08:16 Tak, nie ma z tym problemu. W ciągu dnia z wejściem do hotelu osoby, która nie jest gościem mogą być komplikacje, ale raczej jest to sporadyczne, ponieważ w większości hoteli są sklepy, kantory itp. więc są ogólno dostępne. Wieczorami jest inaczej, dużo hoteli ma wejście na dyskotekę blisko recepcji albo w ogóle nie wchodzi się głównym wejściem, nie ma z tym problemu. Także życzę miłej zabawy i nurkowania...w pianie...już zazdroszczę.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danka81 Re: Danka 81 IP: *.acn.waw.pl 27.08.03, 12:49 dziękuję za informacje:) serdecznie pozdrawiam, hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi Pytanka IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 27.08.03, 08:44 Hej Mam kilka pytań odnośnie hotelu Hostamrk, odnośnie okolicy, plaży, rafy, obsługi, dojazdu do centrum, jedzenia, lecę tam za parę dni a jedyne informacje mam z internetu, czyli nijakie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olusia śpi Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 27.08.03, 10:20 Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam, o ile nie będę spała w tym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.autotest.com.pl 27.08.03, 10:29 Gość portalu: Olusia śpi napisał(a): > Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam, o ile nie będę spała w tym czasie 4.09 jedziemy na naszą podróż poślubną z el greco jest to 15 dni i 14 nocy pierwsza część jest z rejsem po nilu a druga w hurgadzie w hotelu sea star bue rivage może dysponujesz jakimiś informacjami o ty hotelu a może o całej wyprawie z góry wielkie dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.astra.com 27.08.03, 10:44 czasami trzeba...ale akurat już nie śpię...już piszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldi_2 Hotel Hostmark??????? IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 27.08.03, 10:39 Hej Mam kilka pytań odnośnie hotelu Hostamrk, odnośnie okolicy, plaży, rafy, obsługi, dojazdu do centrum, jedzenia, lecę tam za parę dni a jedyne informacje mam z internetu, czyli nijakie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Hotel Hostmark??????? IP: *.astra.com 27.08.03, 10:47 Nie znam tego hoteleu najlepiej, jest nowo otwarty także jeszcze wyrabia sobie opinię. Z tego co wiem to ma ładną plażę, generalnie są tam plaże z takim grubym piaskiem a Hostmark leży w ładnej zatoczce, ma ładny, duży basen. Nie powiem Ci nic o jedzeniu bo naprawdę nie wiem, ale nie wydaje mi się żeby było źle, zwłaszcza, że musi teraz pracować na dobrą opinię. Tak jak już kiedyś pisałam, hotele położone dalej od centrum są naprawdę świetnie przygotowane dla turystów. Jedynym ich mankamentem jest odległość, ponieważ hotele takie zapewniają wszystko, naprawdę czasami ciężko wyrwać się gdzieś dalej, wiem z własnego doświadczenia. Także, jestem pewna, że będziesz zadowolony. Jak znajdziesz chwilkę po powrocie to czekam na wrażenia, przydadzą mi się informacje.dzięki i pozdrowionka...nie śpiąca już ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.autotest.com.pl 27.08.03, 11:39 cześć Olusia chyba zapomniałaś o mnie bo napisałem wcześniej coś takiego: 4.09 jedziemy na naszą podróż poślubną z el greco jest to 15 dni i 14 nocy pierwsza część jest z rejsem po nilu a druga w hurgadzie w hotelu sea star bue rivage może dysponujesz jakimiś informacjami o tym hotelu a może o całej wyprawie z góry wielkie dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do Pawła IP: *.astra.com 27.08.03, 11:40 No to czeka Was fajna i piękna podróż poślubna. Ja nie byłam na rejsie ale nie znam nikogo kto by marudził, wszyscy zawsze są zachwyceni. Jeśli chodzi o Wasz hotel to naprawdę trafny wybór. Jest bardzo nowoczesny, ma ładną plażę i super baseny. Chyba nie mam się do czego przyczepić. A El Greco to bardzo dobre biuro, rozumiem, że jeśli chodzi o Egipt to konkretnie jest to Orange Holidays? Napewno będzie cudownie, życzę wspaniałego wypoczynku, romantycznych wieczorów i cudownej zabawy. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: do Pawła IP: *.autotest.com.pl 27.08.03, 11:42 wielkie dzięki za odpowiedz pozdrawiam hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soncia Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.03, 13:56 prosze napisz mi coś o hotrlu "amal village" to tylko 3*- ale czy jest tam ładnie?(dużo kontrowersyjnych inf.nt plaży)i b.mnie ciekawi Twoje zdanie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Do Sonci IP: *.astra.com 27.08.03, 14:22 Nie sugeruj się tym, że są to tylko 3***, faktycznie nie powinnaś oczekiwać cudu ale warunki w tym hotelu naprawdę są przyzwoite. Zastanawiam się z jakiego biura korzystasz bo niewiele biur go oferuje. Jest nie duży ale przytulny, ma mały basen ale w zupełności wystarczający. Jeśli chodzi o plażę to jedynym problemem może być ciemny żwirek, faktycznie jest to troszkę nieprzyjemne, ale w zasadzie niewiele jest miejsc w Hurghadzie gdzie piasek jest biały i miałki. Na plaży są parasole i leżaki. Poza tym fajnie wybrałaś bo jest w centrum, także napewno nie pomarudzisz i nudzić też się nie będziesz.Trzymaj się cieplutko i jestem pewna, że będzie fajnie. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm pytanie "na odwrót" IP: *.proxyplus.cz / 192.168.1.* 27.08.03, 14:06 Olciu, większość hoteli chwalisz - więc zapytam odwrotnie: które hotele ODRADZASZ?? kiepski standard mimo kilku ładnych gwiazdek? czy słyszałaś jakies narzekania, o jakiś aferach itp? czy jest coś o czym wiesz i przed czym mogłabyś nas ostrzec? czy na przykład wiesz może o hotelu 4* który jest tak na prawdę co najwyżej 3*? np. słyszałam o 4*, niby pięknym itp, ale bungalowy miały podobno standard kempingu... i mam pytanie - czy hotele 3, 3+ gwiazdki są "bezpieczne" - myślę głównie o jedzeniu higienie w restauracji oraz o kwestii czystości pokoi. rany nasłuchałam się tylu przerażających historii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: pytanie 'na odwrót' IP: *.astra.com 27.08.03, 14:56 Bardzo fajne pytanie. Jasne, że nie będę chwalić wszystkich hoteli bo znam kilka takich, które dały się we znaki..także mnie. Nie znam wszystkich hoteli w Hurghadzie ale postaram się przynajmniej pomóc Wam podając te kilka, które znam i nie polecam. Pamiętajcie jednak, że dużo zależy od biura podróży, poza tym każdy ma inne zdanie. Czasami zdarzają się sytuacje o których już pisałam, że dane biuro ma wykupione pokoje w jakiejś części, jedni w lepszej drudzy w gorszej. I kolej rzeczy jest taka, że jedni powiedzą, że pokoje były super a drudzy, że to okropne nory. Co do jedzenia i otoczenia przynajmniej powinni się zgadzać ale też wiecie jak jest. Tak naprawdę turyści często sami doszukują się problemów. W każdym razie przechodzę do hoteli. Pisałam kiedyś o hotelu, którego nie polecę i jest to Samaka Superior****.W tym hotelu mieszkałam i absolutnie nie powinien mieć ****.Szczerze mówiąc nie wiem czy przyczyną tak kiepskiego stanu było to, że byłam w styczniu czy tak jest zawsze. Pokoje są nie ciekawe ale tutaj nie ma co oczekiwać pałacu, są proste, z wmurowanymi łóżkami i materacem, jest czysto ale generalnie budynek jest zaniedbany. Samaka to również bungalowy,i nazywa się to Samaka Beach***, standard raczej nie wiele się różni od budynku.Jedzenie w hotelu dla mnie bardzo kiepskie, śniadania do przeżycia ale na kolacji w ciągu 8 dni byłam dwa razy, także domyślcie się. Plusem jest ładna plaża, basenik jest nie duży i nie wiem czy bardzo gęsto zaludniony bo w styczniu nie da się wejść do tej lodowatej wody, polecam wtedy morze. Drugim hotelem jest Waves, osobiście nie mieszkałam ale znam kilka takich osób i słyszałam tylko narzekania. Pokoje w fatalnym stanie, plaża mała...niestety moi znajomi nie wytrwali nawet dwóch dni i poprosili o zmianę także tyle wiem.Zawsze polecam hotele w centrum, ten w nim jest ale raczej uważajcie. Desert Inn - jest po drugiej stronie Samaki i jest bardzo podobny względem kategorii. Ma napewno ładniejszy hall, basen, wystrój ale..pokoje są takie same jak w Samace, jedzenie też do najlepszych nie należy. Poza tym do morza trzeba przejść na plażę Samaki. Nie jestem w stanie tutaj opisać wszystkich tych hoteli, znam ich troszkę i tych dobrych i tych gorszych z wieloma z nich związane są jakieś ciekawe anegdoty, z czego korzystać, z czego nie, na co uważać itp. Te dobre hotele, które chwalę też mają jakieś swoje wady i znam też osoby, które na coś narzekały ale nie będę pisać, że hotel jest zły bo ktoś przyczepił się do wielkości ręcznika itp no cóż każdy z nas ma lepsze i gorsze dni. Znam hotel w którym dziewczyna musiała zapłacić ok. 100PLN przy wyjeździe bo pan sprzątający stwierdził, że nie jest w stanie doprać jej ręcznika na którym został fluid - to są sytuacje z bardzo dobrych hoteli. Ale nie można uznać hotelu za nieatrakcyjny ze względu na taką sytuację, zupełnie sporadyczną bo całym pobytem dziewczyna była zachwycona. Także jeśli macie pytanie o konkretne hotele to chętnie odpowiem (a do dziewczyn - uważajcie wycierając makijaż...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIA Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 14:22 Jadę co prawda nie do Hurgady, Ale do Safagi w drugiej połowie września .Będziemy w hotelu Holiday Inn Safaga Pallace. Błagam powiedz coś na temat tego obiektu.Jedziemy tam we dwoje z mężem i dodam,że dyskoteki nie są dla nas atutem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re:do Marii IP: *.astra.com 27.08.03, 15:17 Jest to jeden z hoteli gdzie wszystko jest na miejscu i nawet gdyby był w głównym centrum Hurghady mielibyście problemy żeby z niego wyjść. Super miejsce na odpoczynek. Ma ładny, duży basen i z tego co wiem to jest chwalony jeśli chodzi o nurkowanie. Jeśli nie macie w planach zwiedzania dyskotek w centrum Hurghady a błogie lenistwo to jest to naprawdę dobry wybór.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re:do Marii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 15:31 Dzięki serdeczne Olusiu. Superfajna z ciebie dziewczyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re:do Marii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.03, 15:32 A czy wiesz coś o pokojach, wyżywieniu itd. mamy wykupione HB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re:do Marii IP: *.astra.com 27.08.03, 15:50 Pokoiki są przytulne, bardzo jasne, moim zdaniem przyjemne. Nikt nie narzekał na jedzenie więc chyba ok. Z reguły ludzie zaczynają od marudzenia ale ni nie słyszałam o jedzonku. Napewno będzie super, korzystajcie z tego cudownego miejsca. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik jeszcze jeden hotel IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 16:43 wybieram sie we wrześniu do long Beach z BB.jestem ciekawa Twojej opinii o tym hotelu.dZięki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do kasik IP: *.astra.com 28.08.03, 08:33 Long Beach to stosunkowo nowy hotel. Jest duży i bardzo ładnie położony przy samej plaży. Nie słyszałam na jego temat nic negatywnego. Ale trzeba też troszkę poczekać i pozwolić mu rozwinąć skrzydła. Minusem w nim może być tylko odległość od centrum ale wiem z własnego doświadczenia, że jak się chce to ten problem tez znika.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: do kasik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 12:44 wielkie dzięki i pozdrawiam! A Ty kiedy wybierasz się do Egiptu i do jakiego hotelu:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do kasik IP: *.astra.com 28.08.03, 12:59 Ja mam nadzieję, że w listopadzie i napewno na Sylwestra, chcę zobaczyć co tam się dzieje w tym okresie. A hotel napewno w centrum,za każdym razem wybieram inny, jeszcze coś pomyślę i napewno dam znać.:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: do kasik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 15:53 dużo podróżujesz?Egipt jest Twoim ulubionym kierunkiem czy jeżdzisz jeszcze w jakieś inne rejony??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do kasik IP: *.astra.com 28.08.03, 16:07 Egipt jest moim ukochanym miejscem, nie jest jedynym krajem arabskim jaki widziałam ale zapewniam, że wszystkie inne są piękne ale nie takie jak Egipt. Myślę, że jeszcze długo tak pozostanie, a ponieważ właśnie piszę pracę magisterską właśnie na temat Hurghady więc to kolejny powód żeby tam bywać jak najczęściej. Generalnie najczęściej jest tak, że albo sie pokocha to miejsce na całe życie albo stwierdzi, że był to pierwszy i ostatni raz. Ja pozostaję przy pierwszej wersji.Pozdrowionka i jak masz jakieś pytanka to śmiało. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: do kasik IP: *.acn.waw.pl 28.08.03, 20:12 możesz mi jeszcze napisać jak jest tam z gniazdkami?są takie jak w Polsce? dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do kasik IP: *.astra.com 29.08.03, 08:18 Absolutnie nie jest tak samo. Ich pięć gwiazdek to nasze jakieś 4 ale przy naprawdę dobrym wietrze. Szczerze Ci powiem, że nigdy nie polecam 3 gwiazdek a już napewno nie 2. Ale prawdą też jest, że te hotele są zupełnie inne, praktycznie każdy ma basen, plażę, poza tym wakacyjna atmosfera sprawia, że jest zupełnie inaczej niż w naszych nawet najbardziej luksusowych. Zawsze mówię, że hotel nie jest najważniejszy ale tak naprawdę przez te kilkanaście dni ma to być nasz drugi dom także oczekujemy czegoś dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soncia Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.03, 17:26 Jeśli chodzi o Amal Village(Three Corners Village) to oferuje go we Wrocławiu biuro Alfa Star-Tam pojechaly moje dzieci(syn 24 lata i córka 18lat)mieszkają w 'bungalowach"na terenie pięknego parku b.bliziutko morza-tyle wiem z sms-ów kt.mi wysylają-byłam ciekawa twego zdania-bo duzo tu czytam "na forum" i "słyszę"tak przeróżne opinie...Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.I jeszcze jedno od dzieci wiem ,że w hotelu wypoczywa dużo obywateli z Sudanu i in.cz.Afryki.Nie wiem czy to jest wadą czy zaletą...?Ale masz rację w stwierdzeniu ,że każdemu cos przeszkadza- niektórym przeszkadzają Włosi innym Rosjanie...a jeszcze innym fakt ,że piasek na plazy jest za twardy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do Soncia IP: *.astra.com 28.08.03, 08:10 Powiem Ci, że goście z innych krajów arabskich będący w hotelach w ogóle nie przeszkadzają a wręcz przeciwnie, często są bardzo przyjacielscy. Z reguły przyjeżdżają z całymi rodzinami i żyją własnym życiem, niekiedy nawet izolując się od innych także nie ma się czym się przejmować.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: 213.25.39.* 27.08.03, 17:46 Czy możesz coś napisać o Royal Palace w Hurghadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Do Anki IP: *.astra.com 28.08.03, 08:17 Trafiłaś na jeden z moich ulubionych hoteli. Nigdy w nim nie mieszkałam ale jest tam knajpka, którą uwielbiam i dzięki temu dużo mogłam się o hotelu dowiedzieć. A tak na marginesie polecam Irish Pub w Royal Palace, bardzo przyjemne miejsce, z tym, że impreza zaczyna się około północy. Hotel jest naprawdę ładny, ma duży basen. Z tego co wiem jedzenie jest dobre, obsługa miła. Leży kawałek od centrum przy głównej ulicy ale obok niego też jest sporo sklepików, kawiarenek, także jest gdzie wyjść. Powiem Ci, że to był drugi hotel jaki poznałam w Hurghadzie i mam do Niego sentyment. Mogę Ci go polecić.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: server:* 27.08.03, 18:16 Czy znasz hotel Hor Palace, niewiele o nim opinii w forum. Jakie warunki, pokoje , wyżywienie. Pozdrawiam. Podobno kiepski basen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo HOR PALACE do Gosi IP: *.gorzow.mm.pl 28.08.03, 08:04 strony internetowe: egipt.index.travelbook.pl/Egipt-HOR-PALACE-----w-Hurghadzie.html www.poltours.pl/egipt_horpalace.ht Postaram się coś wyszukać dla Ciebie o tym hotelu ale ja bym Ci polecił hotel Bella Vista bo mam o nim wiele pozytywnych opinii kolega był 1 tydzień z kompletnymi opłatami oprócz wizy za 1350zł pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: HOR PALACE do Gosi IP: *.astra.com 28.08.03, 09:20 Dzięki Przemo za pomoc. Gosiu, Hor Palace ma trzy gwiazdki, także sama wiesz jak to jest. Ma nie dużą plażę, jest dosyć daleko od miasta. A jeśli chodzi o basen o którym pisałaś to nie jest on zły, jest spory tylko troszkę zaniedbany. Poza tym hotel położony jest w ładnym ogrodzie. Nie wiem jak stoi cenowo ale może postaraj się znaleźć coś bliżej centrum. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil J.G. Re: HOR PALACE do Gosi IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.08.03, 21:07 Ja bylem w Hor Palace od 22.07 do 5.08. Hotelik bardzo przecietny, ale da sie przezyc. Sklada sie z 3 budynkow. Kazdy ma numery zaczynajace sie od nowego tysiaca. 1001.... 2001... i 3001. jak juz bedziesz na miejscu to od razu wybiez ten na 300.... albo wymienia bo jeszcze w tym da sie przezyc a pozostale 2 sa w kiepskim stanie.300... jest odnowiony. a i jest jeszcze jeden maly problem nigdy jeszcze nie widzialem tak plytkiego basenu chyba 1/2 m glebokosci!!!!! szok aaaaaaaa i jeszcze jedno w tym roku nie wiem moze w innych tez zarzadzono ze do hotelu nie mozna wnosic w reklamowkach napojow z zewnatrz. trzeba je poprostu chowac do plecaka i nie ma problemu. Pozdrawiam papa!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: HOR PALACE do Gosi IP: *.astra.com 29.08.03, 08:12 Jeśli chodzi o to wnoszenie zakupów do hotelu, to jest to prawda, zawsze tak było. A ponieważ przy każdym wejściu do hotelu stoi strażnik to ma prawo się przyczepić ale tylko w przypadu kiedy wniesiecie widoczną reklamówkę sklepową z zakupami. Pamiętajcie, że nie wolno mu przeszukiwać Waszych prywatnych plecaków itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: HOR PALACE do Olusi, Kamila JG i do Przema IP: server:* 30.08.03, 06:16 Dzięki za informację, odezwę sie po przyjeździe i opiszę jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
ferris_buehler Hotel Empire - czy jest cos wart? 27.08.03, 20:08 Chcialbym zapytac o hotele empire w hurghadzie. cenowo wydaje sie ok, ale warto sie na niego decydowac. jesli cos wiesz, bede ogromnie wdzieczny za rady. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Hotel Empire - czy jest cos wart? IP: *.astra.com 28.08.03, 09:14 Wiesz, jak bym mogła wybierać to chyba zdecydowałabym się na coś innego. Widzę, że interesują Cie hotele w centrum, pomyśl np. nad Sea Gull. Nie mówię, że Empire jest zły ale nie znam go tak dobrze jak Sea Gull. Empire to przyjemny hotel, wysoki, a to nie jest często tam spotykane. Ma ładne baseny. Jest przy głównej ulicy. Minusem jest jednak to, że goście korzystają z plaży innego hotelu. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
ferris_buehler Re: Hotel Empire - czy jest cos wart? 28.08.03, 10:06 jestes znakomita! wiesz wszystko. :) wielkie dzieki. sea gull juz sobie zaznaczylem, po twoich rekomendacjach. pozdrawiam i dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Hotel Empire - czy jest cos wart? IP: *.astra.com 28.08.03, 10:30 No bez przesady:))) bo się zaczerwiwnię. W każdym razie cudownego szaleństwa życzę:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jovi Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.1.* 28.08.03, 08:15 Witaj Olusiu, jest Ci ogromnie wdzięczna za słowa otuchy na tym forum. Przynajmniej ktoś rzeczowy i poskładany a nie tylko plujący jadem i własną złością bo......... ( tu następuje szereg różnych powodów własnego niezadowolenia - każdy wpisuje sam ). To tyle tytułem wstępu :))))))))) Moja gorąca prośba to info na temat hotelu Le Meridien w Makadi Bay. Wiem już ze pokoje Garden są nieciekawe, ale nie jedziemy siedzieć w pokojach - byle czysto było. A jakie jest Twoje zdanie na temat tego hotelu????? Pozdr. Jovi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do Jovi IP: *.astra.com 28.08.03, 09:36 Dziekuję Ci bardzo za cieplutkie słowa. Staram się Wam pomóc w wybraniu hotelu ale tak naprawdę z całego wyjazdu nie jest on najważnieszy i za wszelką cenę będę namawiać wszystkich do wyjazdu do tego cudownego miejsca jakim jest Hurghada - niezależnie od tego jaki hotel wybrali. Jeśli chodzi o hotel o który pytasz to powiem Ci,że bajeczka i olbrzym.Typowy luksus. Ale co tu dużo gadać, należy do sieci Meridien, znanej na całym świecie także do czegoś go to zobowiązuje.. Ma piękną plażę nie mówiąc o basenach, jak zobaczysz ten odkryty to naprawdę zatyka. Pech tylko, że takie cacko jest tak daleko od centrum Hurghady ale...jestem pewna, że o niej nie zapomnicie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jovi Re: do Jovi IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 192.168.1.* 28.08.03, 10:17 Witaj Olusiu, dzięki za potwierdzenie mojego wyboru:)))))) od kompetentnej i sensownej rzeczniczki pobytu w Egipcie. O Hurghadzie nie zapomnimy chociaż miasto samo nie przypadło mi do gustu po ostatniej włóczędze po nim w styczniu 1999. A może coś się zmieniło?????? Generalnie lubię klimaty wschodu, ich mentalność, kulturę, barwność a najbardziej suki ( chyba tak to się pisze) :)))). A tym razem zamierzam po prostu odpocząć po roku pracy. Cieplutkie pozdrowionka Jovi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: do Jovi IP: *.astra.com 28.08.03, 10:28 Nigdy nie byłam tam przed 2000 także nie wiem czy coś się zmieniło,ale jednak zerknijcie. W takim razie życzę cudownego, błogiego lenistwa i czekam na info po powrocie...Pozdrowionka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaya Re: Jeśli chcecie jakieś info-zapraszam IP: 169.5.124.* 28.08.03, 10:46 Mam nadzieje, ze nie pytam za późno. Wybieram się do Egiptu zimą na przełomie grudnia i stycznia. Mam do wyboru dwa hotele: 1001 Nocy i Palm Beach Resort - jeśli znasz któryś, to proszę o opinię. Przy okazji - jak z temperaturami w tym okresie? Dzięki za odpowiedź. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olusia111 Re: Kaya IP: *.astra.com 28.08.03, 12:08 Strasznie mi przykro ale Palm Beach znam słabiutko. Jeśli chodzi o hotel 1001 Nocy, to też mnie zaskoczyłaś, nie znam go, wiem, że czasami określa się tak Golden 5 ale może Ty mi go lepiej przybliżysz, będę wdzięczna. Jeśli chodzi o temperatury, byłam tam od 3 stycznia i powiem tak:w ciągu dnia jest cieplutko ale w przeciwieństwie do lata na niebie można zobaczyć chmurki, wieje lekki wiaterek, słońce oczywiście jest krócej. Wieczory są chłodne, także napewno weź długie spodnie i sweterek. Ogólnie pogoda jest bardzo przyjemna, morze jest cieplutkie ale jeśli jesteś amatorką basenu to szukaj hotelu z podgrzewaną wodą bo inaczej nie dasz rady wejść.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś