marta3482 20.02.08, 12:22 Jak wysoki dać napiwek, jedni mówią że starczy 1$ a inni 5$, czy dając 1$ nie zrobie z siebie pośmiewiska ? ? ? ? Kiedy dawać napiwki (jade na All inclusive)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogna71 Re: Napiwki ! 20.02.08, 12:39 Znawcą nie jestem w żadnym wypadku, ale jak byłam w hotelu Nubian Island (All), to: - zostawialiśmy chłopakowi sprzątającemu pokój 1$ lub 5 LE codziennie (niektórzy zostawiają co drugi dzień) - od czasu do czsu 1$ dostwał chłopak w barze basenowym i skutek był taki, że dostawaliśmy kolorowe, duże drinki w szklankach, a nie kubeczkach plastikowych - od czsu do czasu dostał 1$ chłopak od ręczników basenowych i w związku z tym mieliśmy zawsze zajęte dla nas te same leżaki przy basenie - 5$ dałam, jak chciałam zmienić pokój, żeby być zaraz koło znajomych - 2$ dałam kilkuletniemu chłopaczkowi, który prowadził mojego wielbłąda na safari do Blue Hol (ale mam synka w podobnym wieku i normalnie płakać mi się chciało, jak ten mały, bosy, zapierdzielał z tym moim wielbładem na sznurku - coś mu trochę nie szło i go jakiś stary opierniczał...) - co parę dni wrzucaliśmy po 1$ do skrzyneczki na napiwki w restauracji głównej - ale i bez tego kelnerzy byli przemili Pewnie można by nie dawać wcale i 90% ludzi nie odczuje różnicy w traktowaniu, ale to nie są duże pieniądze, a dla nich pewnie odgrywają dość istotna rolę... Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Napiwki ! 20.02.08, 12:54 No i Bogna napisała wyczerpująco!! Nic dodać - nic ująć. Poza tym samo dawanie bakszyszu też sprawia dużo przyjemności. Przynajmniej mnie. Pozdrawiam. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
dar45 Re: Napiwki ! 20.02.08, 14:02 Wszystko fajnie - tylko skąd wziąc banknoty w nominałach 1$, 2$ i 5$ (w kazdym razie w kantorach nie mają). A na egipską walutę nigdy nic nie wymieniam. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Napiwki ! 20.02.08, 14:17 Nigdy nie płacę w Egipcie inną walutą jak miejscową tak jak w Polsce złotówkami a nie np. euro. Po to mają walutę narodową aby jej używać!! Odpowiedz Link Zgłoś
wesi Re: Napiwki ! 20.02.08, 14:33 mnie sie udalo wymienic pieniadze na 1 i 5 dolarowki w kantorze na lotnisku w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Napiwki ! 20.02.08, 14:43 Wybieramy się do Sharm ponownie w maju i już od jakiegoś czasu polujemy na drobne dolary (1$ - 2$) po kantorach. Ostatnio mojej Mamie w podróży służbowej do Lublina udało się kupic 40 sztuk;) Trzeba polowac z wyprzedzeniem, ewentualnie składac zamówienia po różnych okolicznych kantorach. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Napiwki ! 20.02.08, 15:45 Najlepiej podzwonić po kantorach i złożyć zamówienie wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re do bogna 20.02.08, 15:58 Najlepiej i najpewniej złożyc takie zamowienie w najbliższym banku. Ale z 2 dolarówkami to możesz miec problemy.... wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
marta3482 Re: PKO 21.02.08, 11:15 dowiadywaliśmy się z mężem i pani w PKO BP powiedziała, żebyśmy przyszli 2-3 dni przed wymianą(50$) a ona przygotuje, no chyba że chcemy 100$ to mamy zgłosić się tydzień wcześniej . Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do marty 21.02.08, 11:39 Ja tez zawsze - drobne załatwiam w PKO. WP2007 Odpowiedz Link Zgłoś
plasmaman Re: do marty 29.02.08, 21:28 Ja dziś zakupiłem 70 $1 w PKO BP. Co lepsze wszędzie w kantorach był kurs 2.45, podczas gdy w banku kupiłem po kursie 2.3711 (UWAGA! dla osób, które nie mają konta w PKO BP jest oplata manipulacyjna/prowizja 1% wartości lecz nie mniej niż 5zł) Odpowiedz Link Zgłoś
ramzes1959 Re: Napiwki ! 21.02.08, 20:57 Najlepiej dac 1$ co 2 dzień bedą zadowoleni !! Odpowiedz Link Zgłoś
iwona_joz Re: Napiwki ! 22.02.08, 18:42 a w jakiej walucie dawaliście napiwki? funty egipskie czy dolary? Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek20 Re: Napiwki ! 16.03.08, 00:48 Polecam przeczytanie starego wątku na tym forum i skupienie się w szczególności na opinii Pc_maniac 'a forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=27717040&v=2&s=0 cytuje pc_maniac'a "Jeśli sprzątacz w hotelu spokojnie obrobi dziennie 20 pokoi i w każdym otrzymuje 1-2$ x 30 dni to mamy kwotę w miesiącu = 600-1200$ Taka kwota to już nie jest dużo TO JEST BARDZO DUŻO! A na tamtejsze koszty życia to FORTUNA!" Rację mają ci co twierdzą, że wysokie napiwki (1USD to dla nich na prawdę dużo) psują strasznie tych ludzi i nie myślą oni o pracy, tylko o napiwkach. Jestem jak najbardziej za tym, żeby dawać bakszysz, ale nie tym co się o niego dopominają, ale tym co potrzebują. Ja na łóżku zostawiałem średnio 2LE, raz na statku (rejs)dałem młodemu sprzątaczowi 10LE, za zrobienie kukły z naszych ubrań i powieszenie jej zaraz przy wejśćiu (przestraszyliśmy się), bagażowemu 2LE, jeśli komukolwiek dawałem, to zawsze po 2LE (1LE to jakoś śmiesznie mało się wydaje), ale starałem się dawać ludziom na ulicy, którzy się tego nie spodziewali. W Asuanie widać prawdziwą biedę, jak się pospaceruje. Odpowiedz Link Zgłoś