Dodaj do ulubionych

Mubarak przyjeżdża do Polski

09.03.08, 15:28
Zastępca dyrektora Biura Spraw Zagranicznych w Kancelarii Prezydenta
Marcin Roszkowski powiedział, że prezydent Egiptu ma już 80 lat i
bardzo rzadko podróżuje. Decyzja o wizycie w naszym kraju pokazuje,
jak ważnymi parterami są Polska i Egipt - ocenił Roszkowski.
wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,9738034,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • ob.serwator_1 No to się chłop przeziębi ! 09.03.08, 22:59
      Jak w tytule
    • jotpiasecki Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 10.03.08, 19:36
      No i czy ktoś wie co z tą wizytą . Spędziłem dzisiaj dzień za kółkiem, ale w
      radio NIC nie słyszałem o wizycie prezydenta Egiptu ...
      • matanzas Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 10.03.08, 20:07
        jotpiasecki napisał:

> No i czy ktoś wie co z tą wizytą . Spędziłem dzisiaj dzień za kółkiem, ale w
        > radio NIC nie słyszałem o wizycie prezydenta Egiptu ...
        Proszę ( www.gazetawyborcza.pl/1,76842,5004557.html
        • jarecki946 Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 11.03.08, 00:23
          a to pewnie w sheratonie sie zatrzymał, dlatego tam dzisiaj tylu
          tajniaków arabskich było, przez chwile nawet nie mogłem wyjsc na
          zewnątrz...
    • matanzas Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 11.03.08, 17:06
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,5012400.html . . Zaznaczył, że zaprosił L. Kaczyńskiego do odwiedzenia Egiptu. No tego jeszcze brakowało .....
      • platynka.iw Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 11.03.08, 17:15
        matanzas napisał:
        > Zaznaczył, że zaprosił L. Kaczyńskiego do odwiedzenia Egiptu.
        A kiedy? Odwolam rezerwacje.
        :-/
    • woktjek Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 11.03.08, 18:46
      Ach te osiedla w Hurghadzie - Mubarak 1, 2, 3, 4 itd. Czujecie u
      nas...
    • janan2 Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 11.03.08, 19:36
      Przyjedzie,bo jeden z braci mniejszych wspina się na palcach aby pokazać jaki z
      niego "mąż stanu".To już nie długo,i szybko do lamusa jak tego drugiego klona.Tu
      jednak nie o to chyba biega,prawdopodobnie problemy zdrowotne gościa.Może jakiś
      tajny zabieg?A kiedy to kaczki odlatują do Egiptu?Wtedy nie wolno tam się
      wybierać bo...ptasia grypa.
      • cameltravel Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 11.03.08, 21:45
        swoją droga
        jak zobaczyłam MR. Mubbaraka to zwątpiłam.
        Jeśli on ma 80 lat .......... to ile ma nasz prezydent ?
        Platyna - nie kwacz - tfu nie kracz
        Wiecie że juz testują szczepionki na ptasią grypę ??
        może jakis doping dla naukowców ?

co sie czepiasz Mubarak 1 czy 2 czy 3 czy nawet 4, 5, 6 - u nas bylo tylko
        Kaczyński 1 i Kaczyński 1a i ot całe 2 lata - mamy do czego dążyć ;)
        Jeszcze kilka lat i ojczulek prezes doprowadzi do tego

Ewa
        • absztyfikant Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 12.03.08, 01:49
          A ile zon ma Mubarak?
          • platynka.iw Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 12.03.08, 08:33
            absztyfikant napisał:
            > A ile zon ma Mubarak?
            Wg mojej wiedzy- jedna. Suzanne Mubarak, z pochodzenia europejka.
            • pc_maniac Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubaraka 12.03.08, 12:34
              Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubaraka, a to dlatego, że
              jest ona wybitnie dziwna.
              Po pierwsze gościu od dawien dawna nigdzie nie "wizytował".
              Polska zaś nie jest jakąś oazą ekonomii, by specjalnie do niej się
              wybierać.

Po drugie zaś wizyty biznesowe nie trwają u głów państwa aż tydzień!

Mam prywatne odczucia (które zresztą pdoziela moja żona), że ta
              wizyta nie ma nic wspólnego z oficjalnym celem wizyty, lecz jest
              związana ze stanem zdrowia prezydenta Egiptu. A że w krajach, gdzie
              głowa państwa jest na wzór cesarza, dożywotnia, lepiej nie ujawniać,
              że "cesarz" zaniemógł, bo to mogłoby spowodować jakieś przewroty
              pałacowe, więc zapewne przyjechał do Polski na badania lekarskie,
              albo na leczenie.
              Bądź co bądź swój wiek chłopisko już ma spory.

A jak już pisałem na tym forum, o ile rządzi Mubarak, Egipt jest
              przewidywalny, jak goscia zabraknie, cholera wie co tam moze się
              stać. Może radykałowie islamscy opanują ten kraj i skończą się
              turystyczne wypady do Egiptu?!

Kto wie, kto wie.
              • wp2007 Re: do pc_maniac 12.03.08, 12:43
                Ostatni raz ''egipski faraon'' byl w Polsce w ...1926 roku. Moze i
                Masz racje z tym zdrowiem , ale dlaczego wybral właśnie Polskę?
                Przecież gostka stac na najlepszych lekarzy i najlepsze kiliniki. No
                chyba ,że ta jego laska mu kazała. Pani z dużym temperamentem i duzo
                mlodsza - widzialem na pucharze narodow jak szalała ze zdobycia
                przez Egipt głównego trofeum.Siłą ciągnęła Mubaraka do ..spontanu.
                wp2007
                • pc_maniac Re: do pc_maniac 12.03.08, 12:46
                  Dlaczzego Polska a nie np. Francja, Niemcy czy GB?
                  Może dlatego by nie jechać do kraju gdzie dziennikarze łażą za znaną
                  osobą jak psy gończe.
                  Na szczęście Polska aż tak przepbiegłych paparazzi nie ma jak we
                  Francji czy innym kraju zachodu.
                  • platynka.iw Re: do pc_maniac 12.03.08, 13:09
                    Rownie dobrze moglby jechac do Emiratow Arabskich. Lecznictwo na wysokim poziomie a i dyskrecja wyjatkowo mocna w porownaniu do innych krajow.
                    Nie mialby sie gdzie leczyc tylko u nas.
                    • wp2007 Re: do platynki 12.03.08, 13:30
                      Ach ci nasi lekarze , ach te nasz medykamenty.... człowiek w
                      najmniej spodziewanym momencie .... dowiaduje sie ,że ... nie
                      zadzialało. wp2007
                  • miriam_73 Re: do pc_maniac 12.03.08, 13:12
                    hmmm, PC, może uzasadnieniem jest bardzo duża liczba Polaków odwiedzających
                    Egipt, która od kilku lat systematycznie i znacząco rośnie??? Z krajów
                    środkowoeuropejskich mamy zdecydowanie najwyższą statystykę. Nie wiem jak
                    wyglądają przyjazdy z Europy Zachodniej, Rosji nie liczę.
                    • absztyfikant Re: do pc_maniac 12.03.08, 13:38
                      Nie przesadzalbym z tym wiekiem. Prezydent Izraela jest starszy, a
                      podrozuje jak trzeba, ze nie wspomne o B16...

english.alarabonline.org/display.asp?fname=2008%5C03%5C03-10%
                      5Czalsoz%5C922.htm&dismode=x&ts=10/03/2008%2001:30:30%20%C3%A3

news.xinhuanet.com/english/2008-03/12/content_7768141.htm
                      • pc_maniac Re: do pc_maniac 12.03.08, 15:36
                        absztyfikant napisał:

> Nie przesadzalbym z tym wiekiem. Prezydent Izraela jest starszy, a
                        > podrozuje jak trzeba, ze nie wspomne o B16...

No właśnie w tym widzę dziwność sytuacji.
                        Gdyby Mubarak podróżowal do tej pory, to w tej wizycie nie byłoby
                        nic nadzwyczajnego (nawet patrząc na wiek). Ale po tylu latach nie
                        ruszania się z Egiptu właśnie Polska?!
                        Co do zaś ilości turystów z PL jeżdżących do Egiptu, to wątpię by
                        podróż Mubaraka do PL miałaby tą liczbę zwiększyć?!
                        Do tego wystarczą reklamy w mediach, a nie wizyta glowy państwa.
                        Już bardziej jakieś wspólne przedsiębiorstwa, nowe roboty drogowe w
                        Egipcie, czy nowe wykopaliska polskich archeologów mogłyby to
                        tłumaczyć. Tyle, że większość prac archeologicznych Polacy utracili
                        na rzecz innych państw. No i kwestia samych rozmów. Ogólnie przyjęte
                        jest chwalenie się tematem rozmów,a tutaj tajemnica...
                        • absztyfikant Re: do pc_maniac 12.03.08, 15:59
                          O polityke idzie. W Egipcie swoja siedzibe ma Liga Panstw Arabskich.

Tutaj poczytaj:
                          www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3516392,00.html
                          Polska to nie USA, ale nasz kraj jest jednym z rozgrywajacych w UE. Tej wizyty z
                          turystka bym nie wiazal, a juz tym bardziej z domniemanym leczeniem Mubaraka.

Niedawno do Warszawy kopnal sie tez inny satrapa:
                          www.prezydent.pl/x.node?id=1011848&eventId=11028180
                          Moze chodzi o handelek bronia?:)

Bez kompleksow, Polska nie jest Hondurasem:P
                        • platynka.iw Re: do pc_maniac 12.03.08, 16:13
                          pc_maniac napisał:
                          > Tyle, że większość prac archeologicznych Polacy utracili
                          > na rzecz innych państw.

Wbrew pozorom polscy specjaliści od archeologi (i nie tylko) maja stale miejsce w Egipcie. Jak nie na wlasnych (Polskich) placówkach to uczestnicząc w misjach zagranicznych.

Kopiemy m.in.
                          Tell el-Farkha (Delta Nilu, Egipt)
                          Oaza Dachla (Egipt)
                          Minshat Abu Omar
                          Sakkara
                          Sa el-Hagar (Sais)
                          Deir el-Bahari.
                          Kom el-Dikka w centrum współczesnej Aleksandrii... itd.

Nasi archeolodzy brali/biora udzial w wykopaliskach m.in. w Abydos, Kasr Ibrim, Aszmunein, Półwyspie Synaj w Pelusium, czy w Zawiyet Umm el Rakham na północnym wybrzeżu,

Troche można poczytac tutaj:
                          muzarp.poznan.pl/muzeum/muz_pol/alex1.htm
                          muzarp.poznan.pl/muzeum/muz_pol/Dachla/Dachla.html
                          www.farkha.org/
                          A garsc historii wykopalisk w egiptowie tutaj:
                          www.egipt.org.pl/1026,1,60.html
                          Nie wspomne o s.p. Prof. Michalowskim,
                          www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4594942.html
                          który, m.in. z ramienia UNESCO ratowal swiatynie w Abu Simbel.

Czy s.p. prof. Lech Krzyzaniak, który rzucil nowe światło na archeologie srodziemnomorska i otworzyl nasza placowke w Kairze.
                          www.muzarp.poznan.pl/muzeum/muz_pol/wspomnienie/LechK_wsp_kob.html
                          Nasz wklad w archeologie egipska jest naprawde ogromny.
                          Pozdrawiam, Ajłonka
              • janan2 Re: Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubar 12.03.08, 16:42
                lecz jest
                > związana ze stanem zdrowia prezydenta Egiptu. A że w krajach, gdzie
                > głowa państwa jest na wzór cesarza, dożywotnia, lepiej nie ujawniać,
                > że "cesarz" zaniemógł, bo to mogłoby spowodować jakieś przewroty
                > pałacowe, więc zapewne przyjechał do Polski na badania lekarskie,
                > albo na leczenie.
                > Bądź co bądź swój wiek chłopisko już ma spory.
                >
                > A jak już pisałem na tym forum, o ile rządzi Mubarak, Egipt jest
                > przewidywalny, jak goscia zabraknie, cholera wie co tam moze się
                > stać. Może radykałowie islamscy opanują ten kraj i skończą się
                > turystyczne wypady do Egiptu?!
                >
                > Kto wie, kto wie.
                To graniczy jednak prawie z pewnością że chodzi o przypadłości
                zdrowotne.Wątpliwe inne przyczyny.Do pobratymców nie pojedzie,mogą podtruć jak
                naszych w Moskwie.Inne kraje dawne metropolie mają też swoje interesy do
                załatwienia w tym regionie.Dotyczy to Anglii czy Francji bo możniejsi od nas.A
                Polacy podbijać Egiptu nie zamierzają ani opanować kanału czy narzucać swoje
                wizje tego regionu.Są bezpiecznym krajem z punktu widzenia władz egipskich nie
                mającym żadnych pobocznych interesów.Podejrzliwość co do tego,wykierowała go do
                nas.Może dobrze,może zniosą wizy albo jakieś inne tajne interesy i obok zdrowia
                też załatwią.Okaże się to za jakiś czas.Ale z interesami wielkich nadziei bym
                nie wiązał,tym bardziej że zagniazdowniki błotno-wodne czego nie dotkną to
                sp...szą.Tylko po co ten sepleniąco-mlaskający pcha się tam gdzie go nie posiali
                jako "mąż stanu".Brakuje tylko sfotygowanej i było by na zasadzie gdzie konia
                kują tam żaba kopyto nadstawia.Wstyd za takiego reprezentanta radia ma-ryja i
                pisuaru.Póki co to tylko Irasiad...no i obserwować.
                • cameltravel Re: Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubar 12.03.08, 17:07
                  ja myślę że chodzi o nasze jako takie stosunki z Izraelem i naciski poprzez
                  Polske na Izrael na strefe gazy i palestyńczyków.
                  Wszak wizyta nie wygląda mi na zaplanowaną ... Po zamachu w szkole w Jerozolimie
                  wiele gruchneło ...
                  i gruchnąc może wiecej bo tam już nie wiele trzeba aby problem wybudzić.

Szukają sojuszników. Polska niewątpliwie nim jest a mając glos w UE możemy troche.

co do jednego z janan2 sie zgadzam... "zagniazdowniki błotno-wodne czego nie
                  dotkną to
                  > sp...szą.Tylko po co ten sepleniąco-mlaskający pcha się tam gdzie go nie posial
                  > i
                  > jako "mąż stanu".Brakuje tylko sfotygowanej i było by na zasadzie gdzie konia
                  > kują tam żaba kopyto nadstawia.Wstyd za takiego reprezentanta radia ma-ryja i
                  > pisuaru." celnie ujęte :D

Ewa
                  PS: galeria ze strony prezydent.pl powalająca - kto jest starszy i kto jest
                  prezydentem bardziej cywilizowanego kraju :) oto jest pytanie !
                  • platynka.iw Re: Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubar 12.03.08, 18:30
                    hehehehe... fakt-usmiech Lecha jest zabojczy :-/

A czy kto wie jakie sa echa tej wizyty w mediach egipskich?

Pozdro, Ajłonka
                  • janan2 Re: Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubar 12.03.08, 19:38
                    cameltravel napisał:

> ja myślę że chodzi o nasze jako takie stosunki z Izraelem i naciski poprzez
                    > Polske na Izrael na strefe gazy i palestyńczyków.
                    > Wszak wizyta nie wygląda mi na zaplanowaną ...
                    No i w tym też problem,każdy widzi inaczej temat, co może znaczyć że po trochu
                    wszyscy mają rację.Zyczę M. zdrowia (gwarant spokoju) bo chciałbym Egipt
                    odwiedzić,a z sąsiadami Egiptu potężniejsi od nas jako państwa połamali zęby na
                    tym problemie.A tu jeszcze taki nieudacznik by to miał pomagać rozwiązać?To jemu
                    powiedzą Irasiad i to z podkulonym ogonem.Ale cieszę się że choć częściowo się
                    zgadzasz ze mną,choć nie całkiem w temacie pisałem.Bardzo to intrygująca i
                    tajemnicza wizyta.Wstyd tylko za namiestnika ważniejszego brata.Jest pewność że
                    i to spartoli jak zresztą wszystko co dotknie.
                    • pc_maniac Re: Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubar 12.03.08, 22:44
                      Też uważam, że lepiej by nasz prezio nie mieszał się do politki
                      globalnej, bo nie czai nawet tej lokalnej, a do Mubaraka to brakuje
                      mu cho, cho i nie mówię tu broń Boże o wzroście. Poprostu Mubarak to
                      mąż opatrznościowy dla Egiptu, dzięki któremu Egipt chyba od czasów
                      Ramzesa Wielkiego pierwszy raz potrafi tak rozgrywać politykę
                      międzynarodową, że ma dobre stosunki ze wszystkimi. Choć w tym
                      względzie Lechu mógłby się cegoś nauczyć od Mubaraka.
                      • cameltravel Re: Ja bym się tak nie cieszył z tej wizyty Mubar 13.03.08, 01:17
                        hehehe
                        nauczyć - to nie dotyczy tych Panow
                        oni już wsio umieją - osiągneli wszystko na górze teraz czas na dolne częsci dna :D

tylko zostaje nam sie modlić oby szybciej ... zanim opanuje nas
                        RYDZYKO CIKORE
                        Ewa
    • jotpiasecki Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 13.03.08, 15:09
      Popatrzcie tylko - CO sie dzieje ... Tusk w USA, Prezydent Egiptu w Polsce , Prezydent Czech w Polsce, Sekretarz Generalny Nato w Polsce, Tusk w Brukseli ... Albo "coś" się kroi, albo ... wreszcie Polska po "fatygizacji" polityki zagranicznej wraca na arenę międzynarodową ...
      • matanzas Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 13.03.08, 15:13
        jotpiasecki napisał:

> Popatrzcie tylko - CO sie dzieje ... Tusk w USA, Prezydent Egiptu w Polsce ,
        > Prezydent Czech w Polsce, Sekretarz Generalny Nato w Polsce, Tusk w Brukseli ..
        > . Albo "coś" się kroi, albo ... wreszcie Polska po "fatygizacji" polityki zagra
        > nicznej wraca na arenę międzynarodową ...
        . . No cóż po prostu wróciła normalność !!!!!!
        • jotpiasecki Re: Mubarak przyjeżdża do Polski 13.03.08, 15:25
          ... i oto chodzi , oto chodzi... albo ... no i o take Polske walczyliśmy....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka