agusia101 02.06.08, 22:23 wytlumaczy mi ktos to? Jakos nie umiem sobie tego wyobrazic... zeby pod wode wejsc z rurka.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_p45 Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 02.06.08, 22:42 Chyba tylko pod powierzchnie wody tak zeby rurka wystawala... przynajmniej ja tak to rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
moonbeauty Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 02.06.08, 23:18 Pływasz z zanurzoną głową, oddychasz przez rurkę która wystaje ponad powierzchnię wody. W ustach masz ustnik połączony z rurką. Dodatkowo warto mieć płetwy. Pozwala to ogladac podwodny świat bez konieczności wynurzania głowy by zaczerpnąć powietrze - mniej się męczysz i nie tracisz czasu lecz podziwiasz rybki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 02.06.08, 23:47 możesz zejść trochę niżej z rurką jeśli coś cię zainteresuje, ale oczywiście wtedy wstrzymujesz oddech. Po wynurzeniu się musisz dmuchnąć w rurkę, żeby się pozbyć z niej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
sobol74 Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 03.06.08, 08:27 wszystko to prawda - a w temacie schodzenia pod wodę z rurką - są takie które mają zaworek uniemożliwiający wpłynięcie wody do rurki kiedy jesteś całkiem pod wodą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 03.06.08, 19:44 Zaworek ułatwia pozbycie sie wody z rurki , a nie uniemożliwia jej wpłyniecie do niej . Zaworek jest przecież na wysokości ustnika w rurce , a woda wlewa się po zatopieniu końca rurki . sobol7 skąd takie inforamcje ?? Nie można w ten sposób wprowadzać w błąd , ktoś zupełnie zielony mógłby Ci uwierzyć i np. zachłysnąć się wodą po wynurzeniu . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 03.06.08, 21:51 Nie kompromituj się i sam nie wprowadzaj ludzi w błąd! Nie słyszałeś nigdy o fajkach z dwoma zaworami, dolnym i górnym? Masz poniżej link do strony z takową. Używam takiej - polecam. żeby dopełnić całości, to polecam równierz maskę z zaworem do opróżniania z wody. Przydatna zwłaszcza dla wąsaczy, bo Tam zawsze trochę przecieka. www.allegro.pl/show_item.php?item=359298663Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Jeszcze raz! 03.06.08, 21:59 Nie otwiera się strona do poprzedniego linku, więc podaję inny: www.aquaspeed.com.pl/oferta_plywacka.php?more=1&idp=1804 A tu maska: www.aquaspeed.com.pl/oferta_plywacka.php?more=1&idp=1211 Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Jeszcze raz! 03.06.08, 22:31 Proszę bez zjadliwości , nie widziałem wcześniej takiej fajki . Pokazujesz gadżet , a nie rzecz przydatną do zanurzania się pod wodę , w żadnym centrum nurkowym tego nie widziałem , ani w Polsce , ani za granicą . Ta fajka może być dobra do snurkowania ale tematem jest zanurzanie się pod wodę , wystarczy przeczytać post założycielski . Napisz mi łaskawie , co się stanie przy swobodnym (bez butli) zanurzeniu się z tą fajką na głębokość 6-8 m (ja schodzę do 12m), jak w środku fajki zamierzasz wyrównać ciśnienie , tego sie nie da zrobić , co się stanie z zaworkiem . ZA-ob.serwator_1-łes to , czy nie ??? Przecież to głupi gadżet , zawór tylko i wyłącznie może działać przy pływaniu powierzchniowym , a to nie jest tematem tego wątku . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: Jeszcze raz! 03.06.08, 22:59 Obserwatorze A taki masz ładny podpis: „Dobroć jest słabością mądrych, a złość mądrością głupich”, a tek się złościsz na Wojtka. On ma absolutna rację. Zaworki w dolnej części fajki ułatwiają wydmuchanie wody, natomiast jedyna możliwość dostania się wody do fajki to jej górna część. Niektóre fajki (jak np. ta do której link zamieściłeś) mają budowę „utrudniającą” dostanie się wody do środka, ale nie zabezpiecza to tego zjawiska w 100%. Osobiście korzystam z takiej: www.technisub.pl/pl/aereatori/aeratori.htm Myślę, że Wojtek ma „pewne” doświadczenia w tej materii i można mu zaufać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja15 Re: Jeszcze raz! 03.06.08, 23:13 A ja myslę, że załozycielce wątku wcale nie chodzi o nurkowanie... często osoby nie mające doświadczenia nazywają snurkowanie/snorkeling nurkowaniem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: Jeszcze raz! 03.06.08, 23:40 Masz rację, ale właśnie do tego służą opisane zaworki. Jakby nie patrzeć, pod wodą nie da się oddychać przez fajkę. Zaworki są świetne przy snorkowaniu, lub przy krótkich próbach zanurzenia się z fajką. Po wynurzeniu przedmuchanie jest po prostu duzo łatwiejsze. Autorce sugeruje podjęcie pierwszych prób na basenie. Woda basenowa "smakuje" dużo lepiej od czerwono-morskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 03.06.08, 22:40 Przeczytałeś opis tej fajki ? ona nie ma zaworu górnego jest to tam napisane , więc woda się do niej wlewa , nie dostaje się tylko do ust , bo jest podwójny zawór na dole (tak jest napisane w opisie producenta) , fajkę jeśli zaleje sie wodą , bo się zaleje po zanurzenie , jeśli by sie nie zalała to patrz post wcześniejszy , trzeba póżniej przedmuchać z wody jak każdą inną . Ja się kompromituję ?? Czy ty nie umiesz czytać ?? Daj spokój człowieku i nie pisz więcej w tym temacie . Odpowiedz Link Zgłoś
olszyn82 Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 03.06.08, 23:31 Skoro Agusia pyta o technikę, to dopiero chce zacząć i nie będzie od razu nurkowała na 12 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
mzmona Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 03.06.08, 23:56 Jest to tzw. nurkowanie powierzchniowe, czyli snorkelling. Leżysz na wodzie, na oczach masz maskę, na nogach płetwy, a oddychasz przez rurkę, trzymaną w ustach. Warto zainwestować w rurkę ze specjalną "piłeczką", która zapobiega wlewaniu się do środka rurki wody. Naprawdę świetna zabawa. Jeśli chcesz zobaczyć przykładowe zdjęcia z nurkowania w Egipcie, zapraszam na moją stronę : www.zakbajt.com/monika/egipt Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: jak wyglada technika nuirkownia z rurka? 04.06.08, 06:41 Założycielka pisze w swoim poście - Jak to jest że zanurzamy się pod wodę z rurką , bo nie wyobraża sobie tego - to chyba jednoznacznie określa temat tego wątku , ja go przynajmniej rozumiem dosłownie . Jeśli jest inaczej , to cóż , dyskusja nie ma sensu . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Do wojtek37k 04.06.08, 13:46 Przypomnę jeszcze raz - korzystam z takiej fajki od dwóch lat i nie wmawiajcie mi co ona ma, a czego nie. Jest szczelna przy zanurzeniu, bo posiada zawór górny odcinający, a nie przeciwrozbryzgowy jak sygerujesz, i do płytkiego nurkowania bez butli zdecydowanie się nadaje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Do wojtek37k 04.06.08, 16:01 No to nie masz tego , do czego podałeś link , tam jest napisane zupełnie coś innego w opisie a link podałeś osobiście . Masz coś innego i nie muszę Ci nic wmawiać , stwierdzam fakty , ty sugerujesz coś co jest ewidentnie wbrew fizyce . Ty nawet nie wiesz jaka powinna być rurka do freedivingu , a twoja jest ewidentnie do snurkowania , nie to jest tematem wątku . Odpowiedz Link Zgłoś
sobol74 Re: Do wojtek37k 04.06.08, 16:46 wojtek37k - mówisz że nurkujesz na 12 metrach - a po chwili pytasz czy są rurki z górnym zaworkiem - coś tu mi nie gra ale - proponuję załozyć nowy wątek pt ''ODREAGOWANIE '' gdyż dochodzę do wniosku że na wiele ciekawych pytań - takich jak w tytule tego wątku - nie otrzymamy wystarczającej odpowiedzi a jedynie złośliwe komentarze osób mających najmniej wiedzy w danym temacie. Załóżmy nowy wątek - pod podanym powyżej tytułem - i tam będą mogli ludzie pisać o piedołach , jaką wiedzę posaidają, gdzie byli i pozostałe pierdoły - a nie tu, w wątku w którym ktoś szuka odpowiedzi na zadane pytanie. Na tym forum są ludzie posiadający wiedzę , ale i często nie odzywają się - bo są narażeni na krytykę i bezsensowne dopiski pozostałych..... Ustalmy zasadę - wchodzę do danego wątku bo znam odpowiedz na pytanie w nim zadane - a nie dlatego żeby się dowartościować. Pozdrawiam serdecznie Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Do wojtek37k 04.06.08, 19:28 Różnica jest taka między nami , że ja snurkuje okazjonalnie , a nurkuję na codzień , ty pewnie tylko snurkujesz okazjonalnie i już , bez urazy . Wiem o czym piszę , wiem co sie dzieje pod wodą z powietrzem , przedmiotami w których to powietrze się znajduje . Umiem czytać i przeczytałem linka przesłanego przez kolegę , tobie radzę też go przeczytać , tam producent podaje gdzie w rurce jest drugi zaworek , a jest on również w ustniku . Masz może nowego linka który by wyjaśnił tą sytuację , jeśli tak , to proszę go podaj i po dyskusji . O nic innego mi właśnie nie chodzi , jak merytoryczne doradzenie założycielce wątku . Jeśli jest rurka z górnym zaworem , to może ona służyć tylko do snurkowania , nie możesz z nią nurkować swobodnie , bo przy niewielkiej glębokości (nawet 5-6m) ciśnienie zepsułoby zaworek i po rurce . Życzę miłego dnia :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sobol74 Re: Do wojtek37k 04.06.08, 19:59 wojtek37k - jest jakaś logika w tym o czym mówisz - ale - nadal potwierdzasz to o czym pisałem wyżej !! nie odpowiadasz na żadne pytanie dla osoby która załozyła wątek - więc chyba nie ma sensu dyskutować z Tobą na ten temat !! Co do tych pechowych zaworków - autor zapytał na czym polega snorkowanie - więc to co robisz na codzień , ni jak się ma do tego o czym tu mowa. A wracając do rurek - oczywiście że nie ważny są zaworki podczas nurkowania - ale podczas snorkowania to jak najbardziej ważna rzecz !! Wystarczy niewielka fala - a mając rurkę z zaworkiem górnym - czasami opisywanym jako zapadka - nic się nie dzieje. A sprawdz jak się snorkuje bez takowych zaworków podczas fal :] P O Z D R A W I A M ps - a gdzie tak nurkujesz codziennie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Do wojtek37k 04.06.08, 21:20 Mam zalogowanych ok. 70 nurkowań w samym Egipcie , nurkuję jeszcze w Polsce w jeziorach i w Bałtyku , na Karaibach , Adriatyku - wykonuje ok 50 nurkowań rocznie i nie jestem (jeszcze) zawodowym nurkiem , jak sądzę masz większe kwalifikacje ?? TO NIE SĄ ZAWORKI to na górze rurki , napisałem większymi literami , abyś nie miał kłopotów z przeczytaniem i przestań to tak nazywać . D O B R A N O C Niech tam ci się snią "biedronkowe" buty - kapitalna sprawa :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: Do wojtek37k 05.06.08, 00:01 No to ja może przekopiuję opis : producent: Aqua-Speed Fajka z gwizdkiem idealna dla wielbicieli free divingu. Gwizdek, znajdujący się w dolnej części fajki służy do sygnalizacji w przypadku niebezpieczeństwa. System SLEEK ULTRA DRY zapewnia dostarczenie powietrza do ust nurka bez jednoczesnego nabierania wody. Fajka posiada specjalną komorę w górnej części, która zapobiega wpadaniu wody do głównego otworu oddechowego. Jeśli mimo wszystko niewielkie ilości wody przedostaną się poniżej, na spodzie rurki znajduje się zawór, który odprowadzi ją na zewnątrz nie pozwalając dostać się do ust. Fajka posiada karbowany łącznik z PVC oraz komfortowy i wygodny ustnik wykonany z najwyższej jakości niealergizujących materiałów. Koniec cytatu. Tak więc wbrew temu co piszesz po przeczytaniu powyższego nadaje się ona zdaniem producenta do free divingu. Twoim nie, bo nigdy takiej nie widziałeś.Przypomnę , że korzystam z takiej od dwóch lat i zapewniam, że posiada ona zawór górny, a nie jakąś klapkę. Jest to zawór pływakowy zamykający szczelnie jej wlot po zanurzeniu. Ja swoją przygodę z nurkowaniem zaczynałem w latach 70.I nie uważam się w tej kwestii za mądrość zbiorową. Udzieliłem tylko praktycznej rady dla kogoś, kto zadał pytanie, i to rady popartej własnym doświadczeniem. Piszę o tym co posiadam, a nie otym co przeczytam, no cóż Ty nawet wcześniej o tym nie czytałeś. Nie opowiadaj mi więc jak jest zbudowane coś z czego korzystam, a Ty na oczy nie widziałeś, bo się ośmieszasz. Wyluzuj trochę ! :-)) Pozdrawiam Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Do wojtek37k 05.06.08, 13:32 Producent pisze o 1 zaworze , ty piszesz o dwóch . Fajka na górze ma system (o nazwie własnej) który zaworem nie jest , bo przy głębszym zanurzeniu napewno wpuści do środka wody choćby dla wyrównania ciśnienia , inaczej nie byłby potrzebny zawór przy ustniku , aby ją wydmuchać . Poza tym mam już dość - nie będzie już mojego kolejnego wpisu w tej sprawie , bez względu na to , jaką bzdurę jeszcze napiszesz . Ludzie umiejący czytać i myślący mają już wystarczającą ilość informacji . Odpowiedz Link Zgłoś
dar45 Re: Do wojtek37k 05.06.08, 14:08 Autorka ma na myśli amatorskie pływanie po powierzchni z zanurzoną głową - przynajmniej tak myślę, a wynika to z kontekstu zadanego pytania. A jezeli tak, to gwarantuję Ci, że nigdy jej się nie zdarzy zanurkowac z rurką poniżej 10m. A co do rurki. Raczej przyznałbym rację ob.serwator_1. Sam od jakiegoś czasu korzystam z takich rurek - i w przypadku fal lub też zanurkowania pod powierzchnię wody - wcale nie muszę nic z tej rurki wydmuchiwac. I wcale nie jest to jakiś specjalny gadżet, skoro jedna z nich kupiłem w zwykłym sklepiku przy basenia (na Warszawiance).Piszesz bardzo mądrze o ciśnieniu - ale wątpię że ktoś z samą maską i rurką nurkuje tak jak piszesz na 12 m. Ja, chociaż nieźle pływam, myślę że zanurzam się maksymalnie do 4 m (a i to rzadko). A przy takiej głębokości - nic się z tymi rurkami nie dzieje. Z pewnoscią z tego co piszesz dobrze się znasz na nurkowaniu, ale amatorskie pływanie po powierzchni nie jest żadną specjalną filozofią, a Twoje odpowiedzi przypominają szukanie na siłę argumentów by udowodnic adwersarzowi że się jest mądrzejszym od niego. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś