Dodaj do ulubionych

Giftun lepsza czy Sharm el naga?

10.06.08, 16:00
W zeszlym roku bylam na Giftun i bylo wspaniale. W tym roku chce
zobaczyc cos nowego i zastanawiam sie czy warto na Sharm el Naga sie
wybierac - czy jest to tak atrakcyjna wycieczka jak na Giftun. Czy
rafa jest tam tak jak na Giftun piekna i wogole czy jest tam cos
ciekawego poza wyjazdem lodka na rafy.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wojtek37k Re: Giftun lepsza czy Sharm el naga? 10.06.08, 17:03
      Sharm El Naga moim zdaniem jest dużo ładniejsza , ale ja nurkuję i
      ogladam wszystko trochę inaczej niż osoba snurkująca.
      • biedronkamala Re: Giftun lepsza czy Sharm el naga? 10.06.08, 19:31
        A czy na wyspie Giftun nalezy spodziewać się komarów? Pytam , bo w
        hotelach trują je i zapominamy ,że poza hotelem mogą grasować
        stadami . Już miałam taką sytuację ,że off został w walisce a mnie
        pożarły te żyjątka :(
        • wojtek37k Re: Giftun lepsza czy Sharm el naga? 10.06.08, 19:52
          Komar to takie zwierze które lubi dużą wilgotność , a w Egiptowie
          sucho jak pieprz . Ja przez 6 pobytów nie napotkałem tych
          krwiopijców .
          • jadokama Sharm el naga 10.06.08, 20:26
            Należy zacząć od tego że Sharm El Naga to Podwodny Park Krajobrazowy, jak już sama nazwa wskazuje,ktoś dba o to aby natura trwała w swojej powiedzmy "nieskazitelnej" czyli mało wiele chronionej formie( jak na warunki Egipskie) Byłem na Giftunie i dwa dni w Sharm El.... i to co miałem okazję zobaczyć tam "powala" Giftun na łopatki. Już z samego brzegu są piękne widoki ale podobne do Giftun jednak po wynajęciu łodzi (i to całkiem niezłej dwusilnikowej motorówki) popłynęliśmy do ujścia zatoki a tam...................mmmmmmmmmm "palce lizać",takie snurkowanie i nurkowanie że tylko na filmach z Coustou takie rzeczy widziałem.Niestety dałem ciała i kupiłem dwa aparaty do zdjęć podwodnych jednorazowe i to uważam za klapę całego przedsięwzięcia.Jeszcze jedno przemawia za Sharm nie lubisz tłoku? raczej go tam nie będzie w przeciwieństwie do Giftun , gdzie łódź przy łodzi.
            • amoonika Re: Sharm el naga 11.06.08, 09:11
              Bardzo dziekuje, teraz mam obraz. Po Twoim opisie chyba jednak sie
              tam wybiore (:o)
              pozdrowienia
              • jadokama Sharm el naga 11.06.08, 14:38
                Proszę bardzo!Uprzedzam Cię jednak że to Podwodny Park Krajobrazowy,krajobraz
                przy "wodzie i wokół przypomina raczej księżyc.Drzew jak na lekarstwo,kilka
                bungalowów, nieduży ale jednak basen i puuuuuuuuuuustynia.Wszystko co piękne
                znajduje się tuż pod powierzchnią wody.Piszę bo na początku "porazi" Cię to co
                wokół.Na miejscu jest też wypożyczalnia sprzętu ale zaopatrz się lepiej w swój
                własny.:o)
                • amoonika Re: Sharm el naga 11.06.08, 16:54
                  Jade drugi raz do Egiptu i cale zeszle wakacje przesiedzialam wraz z
                  rodzina pod powierzchnia wody - wiec nie chodzi mi o parasolki na
                  plazy tylko o to co bede mogla zobaczyc z maska i rurka. Mam swoj
                  sprzet - i o to mi wlasnie chodzilo - dzieki.
                  • orija Re: Sharm el naga 11.06.08, 19:26
                    Zdecydownie polecam. Świat podwodny przecudny.
                    • cameltravel Re: Sharm el naga 11.06.08, 20:52
                      Giftun ma swoje piekno ale w Sharm El Nadze - .......
                      kochana nie mozesz tego przoczyć
                      wyobraź sobie akwarium z masą czerwonych pomarańczowych rybek i masa korali tak
                      jak na Discovery i ... wsadzisz tam w sam środek głowę i oglądasz ...

no a jak już będziesz to nie zapomnij pocałować ode mnie te rybke z prawej -
                      taką czerwoną :D

Ewa
                      • amoonika Re: Sharm el naga 12.06.08, 15:10
                        I nie przocze - bo juz ustalone - jdziemy w tym roku na Sharm El
                        Naga (:O). Rybcie pocaluje z przyjemnoscia - w zeszlym roku
                        pocalowalm mala Cube BoxFish w niebieskie kropki - moj syn ja
                        wylowil na plyciznie - jak byl odplyw zostala bidna w dziurze w
                        takiej bardzo nagrzanej wodzie. Miala usta - diobek i nie mozna jej
                        bylo nie ucalowac - cudna!
        • cameltravel Re: Giftun lepsza czy Sharm el naga? 11.06.08, 20:46
          W egipcie spodziewaj sie komarów w hotelach z dużą ilościa zieleni.
          Bo tam mają gdzie sie mnożyć (woda którą podlewają te roslinki stojąca w
          korytkach tych roslinek)
          na Giftunie nie uraczysz komarków :D
          na miescie owszem tez możesz je spotkac - ale w większości tylko w hotelu :d
          no chyba, ze od października do marca to i owszem i na miescie ich sporo :D
          Ewa
          • tanahoe Re: Giftun lepsza czy Sharm el naga? 12.06.08, 11:27
            Dla mnie Sharm el naga to była rewelacja. Pływałam, pływałam aż mi kompletnie
            plecy spiekło i musiałam potem leżeć w hotelu opryskane pentanolem. Było
            przepięknie.
            • netka_71 Re: Giftun lepsza czy Sharm el naga? 12.06.08, 15:08
              Czy Sharm el naga to to samo co Ras Mohammed?
              • miriam_73 Re: Giftun lepsza czy Sharm el naga? 12.06.08, 15:14
                NIE.
                Ras Mohammad jest koło Sharm el Sheikh na Synaju.
                Sharm El Naga znajduje się w pobliżu Hurgady, na afrykańskim wybrzeżu Egiptu
          • jadokama Hmmmm 12.06.08, 16:26
            cameltravel napisał:

> W egipcie spodziewaj sie komarów w hotelach z dużą ilościa zieleni.
            > Bo tam mają gdzie sie mnożyć (woda którą podlewają te roslinki stojąca w
            > korytkach tych roslinek)

Porządny hotel dba o to aby jego zielony ogród (pomimo podlewania ściekami) był wolny od komarów.Co prawda te dymiące odkurzacze ( do odstraszania komarów) są przykre o 6 rano ale komara nie zobaczysz w trakcie dnia.Niestety ta praktyka nie dotyczy Maroka i Tunezji( zatrzęsienie komarów) tylko Egiptu a szkoda.
            • cameltravel Re: Hmmmm 12.06.08, 20:40
              Dymić dymią
              najbardziej porządny hotel nie uchroni sie przed nimi
              niestety
              a komary sa wszędzie ....
              niestety
              w ub roku w maju w sharm tak pocieły mojego synka że wyglądał jak by miał ospę a
              dymieli jak szaleni !!! ;)

Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka