Dodaj do ulubionych

Rejs po Nilu z Rainbow

10.08.08, 12:16
Byłem na Rejsie po Nilu z Rainbow w terminie 25.07.-08.08. Chętnie odpowiem na
pytania jeśli ktoś ma. Było super ;))
Obserwuj wątek
    • adada2 Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 12:30
      Moje pytanie dotyczy standardu statku na rejsie. Jak z czystością, jedzeniem,
      obsługą, wiekiem statku, ogólne wrażenie.
      czy wycieczka fakultatywna do Abu Simbel się odbyła. Jaki pilot i organizacja
      Rainbow.
      dzięki za odpowiedzi.
      • berniatko Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 12:46
        Jeżeli chodzi o statek, to wykupiony mieliśmy 4*. Na miejscu okazało się, że
        zaszła zmiana na 5*. Nasz statek nazywał się Orchestra i nie można powiedzieć
        złego słowa. Jedzenia mnóstwo, nie można chodzić głodno, jest czysto, codziennie
        sprzątane (no chyba, że nie chcemy i wywieszamy karteczkę "Do not disturb").
        Wrażenia bardzo pozytywne.
        Na naszym rejsie na każdą wycieczkę było mnóstwo chętnych osób. Na lot balonem z
        dwóch grup kilkadziesiąt ludzi, nawet do Jerozolimy leciało 13 osób. Do Abu
        Simbel ponad 20 osób. A warto tam pojechać chociażby po to, by zobaczyć te
        cztery wielkie posągi Ramzesa i piękny widok na jezioro.
        Pilotem naszej grupy był Pan Marek Malczewski, człowiek o niesamowitej wiedzy na
        temat Egiptu. No ale cóż, z tego co mi wiadomo w końcu mieszka tam od ponad 17
        lat.. Bardzo mu dziękujemy za próbę przekazania Nam chociaż części tego co wie.
        Organizacja wycieczek, rejsu, części pobytowej bardzo dobra. Fakt, że
        organizacja takiej wycieczki np. do Abu Simbel powinna kosztować przynajmniej
        połowę tego co się płaci, no ale na czymś biuro musi zarabiać.
        Jeśli są jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
        Pozdrawiam
        • johnfoxaudi Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 13:53
          Witam.
          W jakim hotelu mieszkaliscie bedac w Kairze? Jak wygladala sprawa z "zemsta
          Faraona" jaki odsetek wycieczki sie pochorowal? Czy podczas zwiedzania jest
          gonitwa? czy mozna na spokojnie robic zdjecia? Pozdrawiam

juz tylko miesiac :D
          • berniatko Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 23:34
            Hotel był w Gizie, nie w samym Kairze. Nazywał się Santana Hotel, był czysty,
            jedzenie dobre. "Zemsta Faraona" to jest zależna tylko i wyłącznie od organizmu
            danego człowieka, kilka osób miało biegunkę i kręcenie dziwne w brzuchu. Cały
            czas był jednak z nami lekarz (Mohamed) . Nie warto brać swoich, polskich leków
            na to, jeden zastrzyk medykamentu egipskiego i po 2h spokój ze wszystkim. Wiem,
            bo samego mnie dopadło.
            Podczas zwiedzania żadnej gonitwy, wszędzie mieliśmy zawsze trochę czasu wolnego
            na filmowanie czy zdjęcia.

Pozdrawiam ;))
        • jolaka50 Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 15:08
          Lece na rejs 26.09.08 mam chorobe lokomocyjną czy na ststku bardzo
          się uaktywni? Jaka była kolejność wycieczki i jaki hotel mieliście
          na wypoczynek?
          • berniatko Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 23:41
            Na statku nic nie czuć, to duże statki, a Nil, to nie morza żeby bujało ;))
            Kolejność wyglądała tak:
            przylot do Hurghady, po jednym dniu transfer do Luksoru i zakwaterowanie na
            statku. Rejs do Esny, Edfu, Asuanu. Z Asuanu nocny pociąg do Kairu, 3 noce w
            Kairze, autokar do Hurghady i do końca na miejscu. Oczywiście po drodze
            zwiedzanie i wycieczki.
            Co do hotelu, to wszystko zależy kto na jaki standard się szykuje. My byliśmy w
            3* Empire w Hurghadzie i bodajże 3,5* Santana w Kairze. Nie narzekaliśmy.
    • nadijka1 Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 13:48
      Witam,
      Czy dużo ludzi pochorowało się na statku? Ja byłam na tej samej wycieczce,z tego
      samego biura.Tyle ,że wcześniej, w maju.Na statku Queen Nefer.Ok 70 osób
      pochorowało się.Nie wiem,czy to właśnie nie przez jedzenie.Dodam tylko ,że
      jedzenie było bardzo dobre i było tego sporo.
      Uczestnicy wycieczki napisali reklamacje do biura.I właśnie z tego co wiem,nie
      lokuja juz wycieczkowiczów na tym statku.
      Doktor Mohamed miał pełne ręce roboty :).A Czy na tym statku,też był lekarz? Czy
      oni tylko na queen nefer byli przygotowani na atak"zemsty faraona" pozdrawiam
      • issys Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 14:14
        ja byłam w czerwcu i z tego co mówił przewodnik to ten statek Queen
        Nefer jest w remoncie. A lekarz był z nami podczas całego objazdu
      • berniatko Re: Rejs po Nilu z Rainbow 10.08.08, 23:46
        Witaj
        Na statku tak jak i w hotelach, tak samo po trochu. Dziś jeden, jutro drugi i
        tak przez całe dwa tygodnie. Więc to na pewno nie była wina jedzenia w danym
        miejscu. Po prostu trzeba omijać pewne rzeczy i znać trochę swój organizm. Mnie
        "klątwa" dopadła przez łakomstwo ;)) Złamałem swoją zasadę i zjadłem pyszne
        lody.. ;> Nasz statek nazywał się Orchestra, a co do doktora, to tez mieliśmy
        Mohameda.. Miły, młody lekarz, w okularach. Zastrzyków podczas całej wycieczki
        trochę dał, i mniej więcej po 2-3h od zastrzyku każdy miał już spokój.
        Pozdrawiam ;))
        • adada2 do berniatko 11.08.08, 20:32
          Bardzo dziękuję za wszystkie i wyczerpujące odpowiedzi. Powiem że nabrałam
          ogromnej chęci na Egipt z Rainbow dzięki Twojej relacji. Jeśli możesz napisz
          jeszcze kierując się swoimi doświadczenia i innych uczestników wycieczki który z
          hoteli na pobyt najlepiej wybrać. Preferuję te przy plaży.
          • berniatko Re: do berniatko 26.10.08, 01:26
            Zależy od standardu hotelu, My byliśmy w Empire, do plaży ze 100-150 metrów i
            wcale nie narzekaliśmy. Przy samej plaży wiem że był Empire Beach, ale czy jest
            On możliwy z Rejsem, to nie wiem.
    • johnfoxaudi Re: Rejs po Nilu z Rainbow 12.08.08, 14:17
      Witam
      Mam jeszcze jedno pytanie. A mianowicie: jak wyglada sytuacja z komarami. Czy
      trzeba zabierac jakie srodki przeciwko nim?
      Pozdrawiam.
      • miriam_73 Re: Rejs po Nilu z Rainbow 16.08.08, 10:04
        Na objazd są zbędne, natomiast niestety w Hurgadzie rąbią. Małe i "cichociemne" ;-)
        A co do Rainbow i rejsu to jak odeśpię to też trochę napiszę. Generalnie - super.
        • marzenie75 do miriam_73 19.08.08, 09:48
          Witaj za dwa miesiące planujemy rejs z Rainbow zastanawiamy się
          tylko którą opcję wybrac czy zwykły rejs czy dla wygodnych Z
          niecierpliwoscią czekam na Twoją relację:)
          • miriam_73 Re: do miriam_73 19.08.08, 11:23
            IMHO - ten standardowy. Na rejsie dla wygodnych niestety ofiara wypoczynku pada
            m. in. Abu Simbel :( Po prostu przy standarodwym rejsie dużo więcej się da obejrzeć.
            • 0nna Re: do miriam_73 19.08.08, 18:04
              Nie ma także czasu na zwiedzanie Asuanu, okolic

np:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,76069831,76069831,0,2.html?v=2
            • wojrey Re: do miriam_73 19.08.08, 20:37
              Tylko rejs dla wygodnych! Podróż pociągiem z Gizy do Asuanu w bardzo
              komfortowych warunkach /wagon sypialny! /.Program wycieczki zrealizowany w 100 %
              łącznie z wycieczkami fakultatywnymi do Alexandrii i Abu Simbel.
              • berniatko Re: do miriam_73 26.10.08, 01:31
                A nie lepiej spać w nocy i mieć jeden dzień więcej "używania", a nie stracony w
                pociągu? W standardzie pociąg też nie jest jakiś tragiczny, fotele lotnicze,
                spokojnie można spać. Jedyny problem jaki był u Nas, to klimatyzacja. Lecz
                wystarczy gruby sweter i po kłopocie.
      • berniatko Re: Rejs po Nilu z Rainbow 26.10.08, 01:28
        Gdy byliśmy My, nie było ani jednego komara. Środki jednak ciężkie nie są i
        jeden spray nie zawadzi wziąć. Przezorny zawsze.. ;))
    • maggi777 Re: Rejs po Nilu z Rainbow 16.08.08, 18:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=69799268&a=69891816
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka