bardzounikalnylogin
15.10.08, 21:56
Witajcie,
Jadę za tydzień po raz pierwszy do Egiptu (z żoną). Nigdy nie byłem w kraju arabskim, angielski znam w stopniu średnim.
Jedziemy z biura Select Tours do Sharm El Sheikh (hotel Oriental Rivoli).
Niezbyt odpowiada mi przebywanie przez dwa tygodnie w wyimaginowanym świecie hoteli i wycieczek za rączkę,
więc chciałbym chociaż parę dni pozwiedzać samemu Egipt.
Ofetra wycieczek do Abu Simbel wygląda kiepskawo, albo drogi samolot, albo długa jazda autobusem i chwilka zwiedzania.
Chciałbym więc wybrać się do Abu Simbel na własną rękę (przynajmniej częściowo).
Założenia:
- wycieczka zajmie 2 dni (wyjazd z rana, powrót późnym wieczorem), nocleg możliwie jak najbliżej Abu Simbel,
żeby drugiego dnia od rana zaczać zwiedzać. Środki komunikacji: lokalne.
Nocleg w klasie "budżetowej", na półwyspie Helskim śpię za 25-35zł/os to tam chyba też cos znajdę?.
Czy ma ktoś jakieś propozycje jak to zorganizować?
1. Przejazd promem Sharm -> Hurghada, ile to zajmie czasu i ile $$?
2. Hurghada -> Asuan - tutaj po prostu egipski "PKS"? Ile czasu zajmie przejazd?
Nocleg jak rozumiem w Asuan bo bliżej się nie da?
Jakieś namiary na tani nocleg?
3. Asuan -> Abu Simbel
Jak rozumiem jedyna opcja to znalezc jak szybciej w Asuan jakies biuro, ktore organizuje wyjazd z samego rana.
Ponownie, wszelkie sugestie mile wskazane.
Może się okazac, że na miejscu uda mi się samemu inaczej to porganizować, ale chciałbym miec jakiś plan awaryjny, miejsca w które mogę się udać, tak żeby mnie małżonka ni zabiła kiedy o 23 nie będziemy mieli gdzie spać ani nic nie zwiedzimy ;)
Dobrze zakładam, że wycieczka samemu do Asuan to nic strasznego?
Z góry dzięki za wskazówki.