Dodaj do ulubionych

Kair czy Luksor

04.02.09, 20:42

Co wybrać? bo mogę sobie pozwolić z rodziną tylko na jedną wycieczkę?
Obserwuj wątek
    • marilla43 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 20:48

Nam lepiej podobał sie Luksor.
    • kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 20:48
      nene2000 napisała:

>
      > Co wybrać? bo mogę sobie pozwolić z rodziną tylko na jedną
      wycieczkę?

Jedz tam gdzie bedziesz miala blizej... jedno i drugie wato zwiedzic
      • nene2000 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 20:54
        Jedzie się podobno cała noc, skąd bliżej z Hurghady? Czy 10- latek wytrzyma?
        • best.mandarynka Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:04
          Do Luksoru bliżej z Hurghady,a Kair mniej więcej tyle samo i z Sharm
          i z Hurghady.
        • maurra Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:07
          Z Hurghady bliżej do Luxoru (ok. 4-5h jazdy) niż do Kairu/Gizy (7h)
          Na "mojej" wycieczce do Kairu było kilku 8-10latków i żaden nawet nie jęknął,
          choć noc przed zwiedzaniem spędzili w autokarze.
          Może nasza grupa miała farta, dzieciaki były wyjątkowo grzeczne
    • promyyk1 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:09
      Zdecydowanie polecam Luxor.Więcej wrażeń i miejce ciekawsze...10
      latek na pewno wytrzyma podróż,zawsze można pospać w
      autobusie...Musisz pamiętać tylko o wysokiej temperaturze...w lipcu
      zmierzyliśmy w Dolinie Królów 56 st...ale można wytrzymać..w innych
      miejscach w Luxorze juz nie jest aż tak gorąco
    • kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:11
      A kiedy jedziesz? jesli latem to zapraszam do moich wspomnien...
      moze na cos sie przydadza?
      • nene2000 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 23:26
        Czytałam, dzięki. Już nie mogę się doczekać lipca! :)
    • jagna2507 Re: Kair czy Luksor 05.02.09, 15:56
      Dolina Królów- jednym słowem rewelacja, ale zobaczyc piramidy w
      Gizie, to dla mnie niezwykłe przeżycie, historia na wyciągnięcie
      ręki. Sama nie wiem co bym wybrała mogąc jecha tylko na jedną
      wycieczkę. Ale i tak bardzo Wam zazdroszczę i życzę udanych wojaży:)
      • koalabis Re: Kair czy Luksor 05.02.09, 17:07
        Luxor- chociażby dlatego, że do Kairu można dojechać również z Sharm El Sheikh,
        dokąd pewnie udasz się następnym razem :).
        • ula_25 Re: Kair czy Luksor 05.02.09, 20:00
          Trudny wybór, i tu i tu zabytki, atrakcje. Dla dziesięciolatka pewnie bardziej
          spektakularne będą piramidy i złota maska tutenchamona w muzeum, ale z drugiej
          strony lot balonem nad Luxorem też ciekawy :) Polecam galerię na stronie mojej
          wyprawy i dziennik, może to pomoże w podjęciu decyzji :)
          Podróż dziesięciolatek powinien wytrzymać spokojnie :)
          www.egipt.wa.pl
          • qkam Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 18:06
            to ja przy okazji zapytam ile kosztuje taki lot balonem i jak dlugo trwa?
            • ula_25 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 18:13
              Lot trwa od 30 min do godziny, zależy to od warunków atmosferycznych. My byłyśmy
              w powietrzu ok 50 minut. Cena od osoby 50$, ale to też zależy u kogo się kupuje
              i jaka marża będzie narzucona :)
    • gosiek289 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 12:08
      Wraśnie wróciłam z Hurghady.
      Kair - wyjazd o 1 w nocy - powrót 1 w nocy - a więc 24 godziny
      Luxor - wyjazd 5:30 -powrót 22:30
      Byłam z 2,5 latkiem i 14 latką. Jeżeli mój mały synek wytrzymał i był bardzo
      grzeczny na obu wycieczkach to 10 latek nie powinien mieć problemu.
      Zależy kiedy jedziesz - Luxor jest b. ciepły.
      Odczucia - mi się bardziej podobał LUXOR, córce Kair - po prostu rzecz gustu.
      Synkowi wszędzie się podobało - a najbardziej jak w św.Hatszep. prowadził
      kolejkę z pasażerami :)
      • nene2000 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 17:34
        Gosiek, a gdzie ta świątynia tzn. na której wycieczce? Ja jadę niestety w lipcu
        - czyli w największe upały :P Gdzie kupowałaś wycieczki, czy była zniżka dla dzieci?

Pytanie do poprzedniczki, ula - a jak załatwiać ten lot balonem?
        • ula_25 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 18:10
          Świątynia Hatszepsut to na zachodnim brzegu Luxoru. Natomiast loty balonem
          załatwia się np. w hotelu w którym się zatrzymujesz, u organizatorów wycieczek.
          Ja zamawiałam przez hotel. Polecam Magic horizon - http:/www.magic-horizon.com
          Płaciłam 50$ od osoby
          Na mnie największe wrażenie zrobiła świątynia w Abu Simbel :)
          Zapraszam do galerii :) www.egipt.wa.pl
          • bogna71 Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 18:26
            Kurczę, to teraz widzę, jak Exim rżnie klientów na swoich fakultetach...
            Też leciałam balonem z Magic-horizon w Luksorze, ale Exim życzył sobie za tę
            przyjemność 130$!!!
            (Jako, że wykupiłam swój rejs do 31.XII miałam zniżkę 50% po wykupieniu karty
            Exim Club za "jedyne;)" 35$, no ale to normalnie nóż się w kieszeni otwiera.....)
            • ula_25 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 18:34
              Pewie zaraz zostanę zjedzona ;) - ale niestety wszystko ma swoje plusy i minusy,
              jak na przykład wykupienie wczasów. Ja też chciałam wykupić, ale tak sobie
              policzyłam fakultety dla siebie i córy (a niestety jestem naszym jedynym
              sponsorem) to stwierdziłam, że na niewiele "zobaczenia" będzie nas stać i
              zaczęłam grzebać po necie. Trafiłam na forum Travelbitowe i tam zadałam
              sakramentalne pytanie - czy bezpiecznie matka i córka do Egiptu, tak same -
              otrzymałam dużo słów wsparcia, pomocnych informacji, które razem z tymi z
              tutejszego forum pozwoliły nam na tą odrobinę szaleństwa :)
              • nene2000 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 19:25
                Ula, to lejesz miód na moje serce, bo ja nie dosyć, że jadę pierwszy raz do
                Egiptu ( wprawdzie po Turcji, ale ...) to jeszcze jadę sama z 2 dziewczynami w
                wieku lat 16 ( blondynki!!!) i synem lat 10 ( który w tym gronie robi za ,,
                element męski"). Wprawdzie ja do hotelu z biurem, lecz zawsze przyjemnie
                usłyszeć, że inne odważne kobitki przetarły szlak. nie miałaś żadnych problemów
                z tubylcami - bo w Turcji pytano mnie ,, gdzie twój mąż?" - z szacunkiem
                spojrzano na mnie, gdy odparłam,, pracuje, a ja mam wakacje :)"
                • ula_25 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 19:31
                  Nie, nie miałyśmy :) Wręcz przeciwnie z odnoszono się z dużym szacunkiem i
                  pomagano nam jak była taka konieczność. Ja też mówiłam, że mąż aktualnie pracuje
                  :) Zapraszam Cię na moją stronę i prywatnego maila jeśli chcesz jakichś
                  informacji, o np. atrakcjach jakie można zorganizować dla dzieci :) Będziecie
                  mieć świetne wakacje. My siedziałyśmy w Egipcie 40 dni i jeszcze nam mało :)
                • nene2000 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 19:41
                  ula-25 piękne zdjęcia i bardzo nastrojowy dziennik podróży, śliczny blog-
                  gratulacje... fantastyczna wyprawa!
                  • ula_25 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 10.02.09, 20:12
                    Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Wciąż jeszcze troszkę zdjęć zostało do
                    umieszczenia na stronie, a później ciąg dalszy wspomnień nastąpi - więc zapraszam :)
    • 2rd Re: Kair czy Luksor 09.02.09, 22:50
      ja wybralbym chyba kair bo byc i nie widziec piramid to grzech.ale z
      drugiej strony luksor a potem karnak najwieksza swiatynia albo
      lepiej zespol swiatyn to tez nie ok.
      radzilbym wziasc objazdowko bo suma sumarum wychodzi taniej i egipt
      masz w pigolce i podziwiasz przyrode i zwiedzasz i odpoczywasz w
      luksusie to jest prawdziwy wypas hotele na wodzie 5*.
      • nene2000 Re: Kair czy Luksor 10.02.09, 17:45

już wykupiłam hotel na tyg., więc nie mam możliwości zmiany na objazdówkę.
        Właściwie marze, by się wybyczyć na plaży, wymoczyć w basenie, bez zakupów,
        sprzątania, gotowania itp.Dlatego hotel mam 5*, a przy tak wysokiej cenie $ stać
        moja rodzinkę tylko na 1 fakultet. Jak dotąd zwycięża Luksor.
        • kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 12.02.09, 21:28
          jedz do Luxoru... a na drugi raz wybierzesz Kair
          • nene2000 Re: Kair czy Luksor 13.02.09, 13:31

Mam jeszcze jedno pytanie , typowe dla egipskich nowicjuszy, ale ... jakie buty
            zabrać? że klapki, sandałki to wiadomo, jednak podobno na wycieczkach takie buty
            się nie sprawdzają, bo piasek pali w nogi, tak?
            • ami.ra Re: Kair czy Luksor 13.02.09, 13:43
              Na wycieczki najlepiej wygodne sandały skórzane...sprawdzone nie
              nowe oby nóg nie optarły
              • kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 13.02.09, 20:08
                albo lekkie adidaski.. (sprawdzily sie na pustyni)
                • ula_25 Re: Kair czy Luksor 14.02.09, 22:40
                  Polecam sandały - nawet na pustyni (4 dni) się sprawdziły, moja córa przerzuciła
                  się z sandałów na klapki, bo tak jej było wygodniej (a czasem i na bosaka) i tak
                  przewędrowała cały Egipt. Zamknięte obuwie (wysokie trampki) ubierałyśmy jedynie
                  do konnej jazdy.
                  • nene2000 Re: Kair czy Luksor 15.02.09, 11:41
                    Widziałam, śliczne zdjęcia... a jak jest z oglądanie raf pod wodą, czy to trzeba
                    bardzo dobrze nurkować? Czy to głęboko?
                    • ula_25 Re: Kair czy Luksor 15.02.09, 12:23
                      My nad morzem byłyśmy w Dahab, więc poznałyśmy tamtejsze rafy. Niestety nie
                      miałyśmy zbyt dobrego aparatu do zdjęć podwodnych a z "wariatka" nic dobrego nie
                      wyszło. Można wykupić nurkowanie intro, wówczas ma się przydzielonego
                      instruktora, który płynie z nami, trzyma nas za sprzęt i nami kieruje - nie
                      trzeba być do tego super pływakiem :) Naszym zadaniem jest jedynie oglądanie
                      przepięknych raf. Można też w masce i z rurką, tam gdzie pływałyśmy rafa
                      zaczynała się tuż przy brzegu i wystarczyło się spokojnie unosić na wodzie, i
                      oglądać, oglądać i oglądać :)
    • michal-29 Kair czy Luksor 25.02.09, 10:43
      O zabytkach Luksoru możecie przeczytać na tej stronie. Bardzo ciekawy blog.
    • n-att Re: Kair czy Luksor 27.02.09, 10:12
      Luksor : ciekawe obrazy podczas przejazdu - male egipskie wioski, lepianki, inny świat; Dolina Królów - ciężko 'wczuć' się w klimat - PEŁNO turystów, wszystko szybko, szybko - niestety się rozczarowałam :(; 'marnowanie' czasu w 'fabryce' alabastru; Świątynia Hatszepsut - super, ale znów mało czasu; kolosy Memnona - 2 minuty :(, najlepsze - Karnak - wielki, cudowny, niespamowity.... dla samego Karnaku warto pojechać do Luksoru...

Przy każdym zabytku kilkunasto metrowy tunel sklepików - przejście przez nie to nie lada gratka... ;)

Kair: miasto robi wrażenie, mnie zachwyciło, ale wiekszość odpycha wszechobecny brud; Giza - robi wrażenie, duże przestrzenie, piaskowe burze, dookoła wielbłady...no i przez to, że są to duże przestrzenie tych turystów jakoś tak mniej :); Muzeum Kairskie - super - ja nie przepadam za zwiedzaniem gablot, ale to mi się wyjątkowo podobało, a do tego jeśli się ma dobrago przewodnika, to naprawde wiele się można ciekawych rzeczy dowiedzieć; Bazar Khan El Khalili warto zobaczyć- ale znów za mało czasu. :(

Zdania co do tego która wycieczka lepsza były podzielone 50/50.

Mnie się bardziej podobał Kair.
      • ula_25 Re: Kair czy Luksor 27.02.09, 16:30
        I tu jest ta przewaga indywidualnego zwiedzanie - bez pośpiechu, z chwilą na
        refleksję, o porze gdy jeszcze lub już nie ma wycieczek ... :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka