nene2000 04.02.09, 20:42 Co wybrać? bo mogę sobie pozwolić z rodziną tylko na jedną wycieczkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 20:48 nene2000 napisała: > > Co wybrać? bo mogę sobie pozwolić z rodziną tylko na jedną wycieczkę? Jedz tam gdzie bedziesz miala blizej... jedno i drugie wato zwiedzic Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 20:54 Jedzie się podobno cała noc, skąd bliżej z Hurghady? Czy 10- latek wytrzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
best.mandarynka Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:04 Do Luksoru bliżej z Hurghady,a Kair mniej więcej tyle samo i z Sharm i z Hurghady. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:07 Z Hurghady bliżej do Luxoru (ok. 4-5h jazdy) niż do Kairu/Gizy (7h) Na "mojej" wycieczce do Kairu było kilku 8-10latków i żaden nawet nie jęknął, choć noc przed zwiedzaniem spędzili w autokarze. Może nasza grupa miała farta, dzieciaki były wyjątkowo grzeczne Odpowiedz Link Zgłoś
promyyk1 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:09 Zdecydowanie polecam Luxor.Więcej wrażeń i miejce ciekawsze...10 latek na pewno wytrzyma podróż,zawsze można pospać w autobusie...Musisz pamiętać tylko o wysokiej temperaturze...w lipcu zmierzyliśmy w Dolinie Królów 56 st...ale można wytrzymać..w innych miejscach w Luxorze juz nie jest aż tak gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 21:11 A kiedy jedziesz? jesli latem to zapraszam do moich wspomnien... moze na cos sie przydadza? Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Kair czy Luksor 04.02.09, 23:26 Czytałam, dzięki. Już nie mogę się doczekać lipca! :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagna2507 Re: Kair czy Luksor 05.02.09, 15:56 Dolina Królów- jednym słowem rewelacja, ale zobaczyc piramidy w Gizie, to dla mnie niezwykłe przeżycie, historia na wyciągnięcie ręki. Sama nie wiem co bym wybrała mogąc jecha tylko na jedną wycieczkę. Ale i tak bardzo Wam zazdroszczę i życzę udanych wojaży:) Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Kair czy Luksor 05.02.09, 17:07 Luxor- chociażby dlatego, że do Kairu można dojechać również z Sharm El Sheikh, dokąd pewnie udasz się następnym razem :). Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Kair czy Luksor 05.02.09, 20:00 Trudny wybór, i tu i tu zabytki, atrakcje. Dla dziesięciolatka pewnie bardziej spektakularne będą piramidy i złota maska tutenchamona w muzeum, ale z drugiej strony lot balonem nad Luxorem też ciekawy :) Polecam galerię na stronie mojej wyprawy i dziennik, może to pomoże w podjęciu decyzji :) Podróż dziesięciolatek powinien wytrzymać spokojnie :) www.egipt.wa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
qkam Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 18:06 to ja przy okazji zapytam ile kosztuje taki lot balonem i jak dlugo trwa? Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 18:13 Lot trwa od 30 min do godziny, zależy to od warunków atmosferycznych. My byłyśmy w powietrzu ok 50 minut. Cena od osoby 50$, ale to też zależy u kogo się kupuje i jaka marża będzie narzucona :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek289 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 12:08 Wraśnie wróciłam z Hurghady. Kair - wyjazd o 1 w nocy - powrót 1 w nocy - a więc 24 godziny Luxor - wyjazd 5:30 -powrót 22:30 Byłam z 2,5 latkiem i 14 latką. Jeżeli mój mały synek wytrzymał i był bardzo grzeczny na obu wycieczkach to 10 latek nie powinien mieć problemu. Zależy kiedy jedziesz - Luxor jest b. ciepły. Odczucia - mi się bardziej podobał LUXOR, córce Kair - po prostu rzecz gustu. Synkowi wszędzie się podobało - a najbardziej jak w św.Hatszep. prowadził kolejkę z pasażerami :) Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 17:34 Gosiek, a gdzie ta świątynia tzn. na której wycieczce? Ja jadę niestety w lipcu - czyli w największe upały :P Gdzie kupowałaś wycieczki, czy była zniżka dla dzieci? Pytanie do poprzedniczki, ula - a jak załatwiać ten lot balonem? Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Kair czy Luksor 06.02.09, 18:10 Świątynia Hatszepsut to na zachodnim brzegu Luxoru. Natomiast loty balonem załatwia się np. w hotelu w którym się zatrzymujesz, u organizatorów wycieczek. Ja zamawiałam przez hotel. Polecam Magic horizon - http:/www.magic-horizon.com Płaciłam 50$ od osoby Na mnie największe wrażenie zrobiła świątynia w Abu Simbel :) Zapraszam do galerii :) www.egipt.wa.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 18:26 Kurczę, to teraz widzę, jak Exim rżnie klientów na swoich fakultetach... Też leciałam balonem z Magic-horizon w Luksorze, ale Exim życzył sobie za tę przyjemność 130$!!! (Jako, że wykupiłam swój rejs do 31.XII miałam zniżkę 50% po wykupieniu karty Exim Club za "jedyne;)" 35$, no ale to normalnie nóż się w kieszeni otwiera.....) Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 18:34 Pewie zaraz zostanę zjedzona ;) - ale niestety wszystko ma swoje plusy i minusy, jak na przykład wykupienie wczasów. Ja też chciałam wykupić, ale tak sobie policzyłam fakultety dla siebie i córy (a niestety jestem naszym jedynym sponsorem) to stwierdziłam, że na niewiele "zobaczenia" będzie nas stać i zaczęłam grzebać po necie. Trafiłam na forum Travelbitowe i tam zadałam sakramentalne pytanie - czy bezpiecznie matka i córka do Egiptu, tak same - otrzymałam dużo słów wsparcia, pomocnych informacji, które razem z tymi z tutejszego forum pozwoliły nam na tą odrobinę szaleństwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 19:25 Ula, to lejesz miód na moje serce, bo ja nie dosyć, że jadę pierwszy raz do Egiptu ( wprawdzie po Turcji, ale ...) to jeszcze jadę sama z 2 dziewczynami w wieku lat 16 ( blondynki!!!) i synem lat 10 ( który w tym gronie robi za ,, element męski"). Wprawdzie ja do hotelu z biurem, lecz zawsze przyjemnie usłyszeć, że inne odważne kobitki przetarły szlak. nie miałaś żadnych problemów z tubylcami - bo w Turcji pytano mnie ,, gdzie twój mąż?" - z szacunkiem spojrzano na mnie, gdy odparłam,, pracuje, a ja mam wakacje :)" Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 19:31 Nie, nie miałyśmy :) Wręcz przeciwnie z odnoszono się z dużym szacunkiem i pomagano nam jak była taka konieczność. Ja też mówiłam, że mąż aktualnie pracuje :) Zapraszam Cię na moją stronę i prywatnego maila jeśli chcesz jakichś informacji, o np. atrakcjach jakie można zorganizować dla dzieci :) Będziecie mieć świetne wakacje. My siedziałyśmy w Egipcie 40 dni i jeszcze nam mało :) Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 06.02.09, 19:41 ula-25 piękne zdjęcia i bardzo nastrojowy dziennik podróży, śliczny blog- gratulacje... fantastyczna wyprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Rany, ale Exim doi klientów! 10.02.09, 20:12 Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Wciąż jeszcze troszkę zdjęć zostało do umieszczenia na stronie, a później ciąg dalszy wspomnień nastąpi - więc zapraszam :) Odpowiedz Link Zgłoś
2rd Re: Kair czy Luksor 09.02.09, 22:50 ja wybralbym chyba kair bo byc i nie widziec piramid to grzech.ale z drugiej strony luksor a potem karnak najwieksza swiatynia albo lepiej zespol swiatyn to tez nie ok. radzilbym wziasc objazdowko bo suma sumarum wychodzi taniej i egipt masz w pigolce i podziwiasz przyrode i zwiedzasz i odpoczywasz w luksusie to jest prawdziwy wypas hotele na wodzie 5*. Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Kair czy Luksor 10.02.09, 17:45 już wykupiłam hotel na tyg., więc nie mam możliwości zmiany na objazdówkę. Właściwie marze, by się wybyczyć na plaży, wymoczyć w basenie, bez zakupów, sprzątania, gotowania itp.Dlatego hotel mam 5*, a przy tak wysokiej cenie $ stać moja rodzinkę tylko na 1 fakultet. Jak dotąd zwycięża Luksor. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 12.02.09, 21:28 jedz do Luxoru... a na drugi raz wybierzesz Kair Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Kair czy Luksor 13.02.09, 13:31 Mam jeszcze jedno pytanie , typowe dla egipskich nowicjuszy, ale ... jakie buty zabrać? że klapki, sandałki to wiadomo, jednak podobno na wycieczkach takie buty się nie sprawdzają, bo piasek pali w nogi, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
ami.ra Re: Kair czy Luksor 13.02.09, 13:43 Na wycieczki najlepiej wygodne sandały skórzane...sprawdzone nie nowe oby nóg nie optarły Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Kair czy Luksor 13.02.09, 20:08 albo lekkie adidaski.. (sprawdzily sie na pustyni) Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Kair czy Luksor 14.02.09, 22:40 Polecam sandały - nawet na pustyni (4 dni) się sprawdziły, moja córa przerzuciła się z sandałów na klapki, bo tak jej było wygodniej (a czasem i na bosaka) i tak przewędrowała cały Egipt. Zamknięte obuwie (wysokie trampki) ubierałyśmy jedynie do konnej jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
nene2000 Re: Kair czy Luksor 15.02.09, 11:41 Widziałam, śliczne zdjęcia... a jak jest z oglądanie raf pod wodą, czy to trzeba bardzo dobrze nurkować? Czy to głęboko? Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Kair czy Luksor 15.02.09, 12:23 My nad morzem byłyśmy w Dahab, więc poznałyśmy tamtejsze rafy. Niestety nie miałyśmy zbyt dobrego aparatu do zdjęć podwodnych a z "wariatka" nic dobrego nie wyszło. Można wykupić nurkowanie intro, wówczas ma się przydzielonego instruktora, który płynie z nami, trzyma nas za sprzęt i nami kieruje - nie trzeba być do tego super pływakiem :) Naszym zadaniem jest jedynie oglądanie przepięknych raf. Można też w masce i z rurką, tam gdzie pływałyśmy rafa zaczynała się tuż przy brzegu i wystarczyło się spokojnie unosić na wodzie, i oglądać, oglądać i oglądać :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal-29 Kair czy Luksor 25.02.09, 10:43 O zabytkach Luksoru możecie przeczytać na tej stronie. Bardzo ciekawy blog. Odpowiedz Link Zgłoś
n-att Re: Kair czy Luksor 27.02.09, 10:12 Luksor : ciekawe obrazy podczas przejazdu - male egipskie wioski, lepianki, inny świat; Dolina Królów - ciężko 'wczuć' się w klimat - PEŁNO turystów, wszystko szybko, szybko - niestety się rozczarowałam :(; 'marnowanie' czasu w 'fabryce' alabastru; Świątynia Hatszepsut - super, ale znów mało czasu; kolosy Memnona - 2 minuty :(, najlepsze - Karnak - wielki, cudowny, niespamowity.... dla samego Karnaku warto pojechać do Luksoru... Przy każdym zabytku kilkunasto metrowy tunel sklepików - przejście przez nie to nie lada gratka... ;) Kair: miasto robi wrażenie, mnie zachwyciło, ale wiekszość odpycha wszechobecny brud; Giza - robi wrażenie, duże przestrzenie, piaskowe burze, dookoła wielbłady...no i przez to, że są to duże przestrzenie tych turystów jakoś tak mniej :); Muzeum Kairskie - super - ja nie przepadam za zwiedzaniem gablot, ale to mi się wyjątkowo podobało, a do tego jeśli się ma dobrago przewodnika, to naprawde wiele się można ciekawych rzeczy dowiedzieć; Bazar Khan El Khalili warto zobaczyć- ale znów za mało czasu. :( Zdania co do tego która wycieczka lepsza były podzielone 50/50. Mnie się bardziej podobał Kair. Odpowiedz Link Zgłoś
ula_25 Re: Kair czy Luksor 27.02.09, 16:30 I tu jest ta przewaga indywidualnego zwiedzanie - bez pośpiechu, z chwilą na refleksję, o porze gdy jeszcze lub już nie ma wycieczek ... :) Odpowiedz Link Zgłoś