Dodaj do ulubionych

Marsa el Alam z Alfa Star

07.03.09, 16:17
Był ktoś z tym biurem w Marsa? Były jakieś problemy, jakie macie wrażenia? Bo
o Itace wszystko można przeczytać na forum, o Alfie w Marsa jest mniej. Oba
biura proponują podobne warunki, Alfa ma szerszy wybór hoteli i ludzkie
godziny wylotu/powrotu (bez przedłużania doby hotelowej). Z drugiej strony
Itaka jest sprawdzona w Marsa przez innych forumowiczów, a jak jest z Alfa?
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Marsa el Alam z Alfa Star 07.03.09, 19:21
      Nie jest to wątek o biurze podróży, ale ponieważ pytasz o wrażenia, a to są one
      z Marsa, więc go linkuję:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=91059841&a=91059841
      Myślę, że z każdym biurem jest tam wspaniale, bo niewiele tam hoteli, a biur dużo:)
      Pozdrawiam
    • 2rd Re: Marsa el Alam z Alfa Star 07.03.09, 19:36
      alfa ma wylot 8.05 przylot 13.55
      powrot 14.55 a na okeciu 18.35.
      jak ma itaka nie wiem ale godziny dobre wedlugl mnie.
      ja bym nie wybieral tego miejsca chyba ze lubisz spokuj cisze
      pustynie i opalanie sie wszedzie daleko i drogo brak konkurencji
      zwykla woda napewno wiecej kosztuje niz 1,5-2 funty.
      • bogna71 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 07.03.09, 19:53
        No też mnie to interesuje, bo wykupiłam Marsa na czerwiec z Alfą....:)
        Jak ktoś ma jakieś doświadczenia, to bardzo proszę o komentarze:)
      • gosiaczka Re: Marsa el Alam z Alfa Star 07.03.09, 22:12
        Obserwując na stronce Alfa Staru godziny wylotu to na 100% się
        jeszcze zmienią.
        • missundaztood Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 10:51
          Byłam kilka razy z Alfą i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby zmieniły
          się godziny. W kwietniu jadę z Alfą właśnie do Marsa, Itaka miała
          ten sam wyjazd w tym samym terminie o 1000 zł droższy (3 osoby) i do
          tego właśnie duuużo gorsze godziny wylotów, więc dla mnie wybór
          prosty.
    • basty41 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 12:11
      Ja tez lecę z Alfa - 28 marca do Sol Y mar Abu Dabbab. Itaka podaje w necie ceny
      "orientacyjne". Kiedy do nich zadzwoniłem okazało się, ze cena do zapłacenia
      jest o 500zł/osobę !!!! wyższa niż podana w necie. Dlatego wybrałem Alfę i mam
      nadzieję nie żałować. :-)
      • taliaq Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 14:00
        Żartujesz?! Jutro idę do biura o wszystko zapytać w takim razie. Co do godzin
        wylotu - mnie to wszystko jedno, jestem spod Gdańska i do Warszawy muszę
        dojechać, więc tak czy owak mam noce zarwane - albo na podróż pociągiem w
        przypadku Alfy, albo samoletem (wylot z Itaką).
        • iszkariota Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 15:18
          taliaq napisała:

> Co do godzin
          > wylotu - mnie to wszystko jedno, jestem spod Gdańska i do Warszawy muszę
          > dojechać, więc tak czy owak mam noce zarwane - albo na podróż pociągiem w
          > przypadku Alfy, albo samoletem (wylot z Itaką).

Tu nie chodzi o Twoją podróż z Gdańska do Warszawy, a o czas jaki spędzisz
          faktycznie w Egipcie. Dla mnie to zawsze bardzo informacja, a biuro z którego
          lecę wybieram m.in. tak, by okres mojego pobytu w E był jak najdłuższy.
          Porównaj sobie wyloty i powroty z róznych biur, a sam zobaczysz że czas pobyty,
          z powodu rozkładu lotów może być krótszy lub dłuższy o niemal dobę.
          • basty41 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 20:56
            jasne! jeśli komuś pasuje wylot z Warszawy o 21.30,przylot o 02.55 i powrót 3.55
            - 7.35 to polecam Itakę - to dla harcorowców :-) Dla mnie urlop ma być
            wypoczynkiem - cały, również czas spędzony w podróży - dlatego wybrałem ofertę z
            Alfy :-).
            • malgoskowam Re: Marsa el Alam z Alfa Star 12.03.09, 20:53
              Dla nas to akurat było rewelacyjne bo dziecię cały lot przespało więc i my mniej
              się umęczyliśmy.
    • maxi43 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 19:19
      wczoraj wróciłam z Marsa z Alfa Star, godzina wylotu zmieniła się z
      8.05 na 7.05 (W-wa), reszta bez zmian, było CUDOWNIE, byłam w
      Holiday Beach, hotel ok, jedzenie naprawde dobre, rafa bajka, safari
      na wielbłądach też polecam :)
      • taliaq Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 20:24
        Dzięki za info. A kiedy Alfa poinformowała o zmianie godz. wylotu?
        • maxi43 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 09.03.09, 11:55
          dwa dni wcześniej dostałam maila, dla mnie to było nawet lepiej, bo
          godzinkę dłużej byłam w raju ;) i na obiad jeszcze zdażyłam :)
      • radioaktywny Re: Marsa el Alam z Alfa Star 08.03.09, 23:39
        Ciesze się że wypoczełaś, a na miejscu było wszystko OK :)
        Pozdrawiam
      • anetak19 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 09.03.09, 15:17
        Maxi43 i jak wrażenia (pogoda, temeratura, hotel)?Lecę do Holiday Beach 14.03.
        Może dasz jakieś wskazówki?
        • kapitan_kloss Re: Marsa el Alam z Alfa Star 09.03.09, 16:04
          anetak19 napisała:

> Maxi43 i jak wrażenia (pogoda, temeratura, hotel)?Lecę do Holiday Beach 14.03.
          > Może dasz jakieś wskazówki?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=91059841

• marrtja Re: Marsa el Alam z Alfa Star 09.03.09, 16:16
            lubie podrozowac a alfa to niezle biuro chociaz zdarzaja sie zmainyl otow i tym
            podobne to przeciez prawdziwego podroznika nie zrazi, bo liczy sie zobaczenie
            czegos NOWEGO a nie irytowanie sie drobiazgami :):):)
            • asia-1591 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 10.03.09, 12:24
              Również wróciłam 7 marca z Marsa el Alam z hotelu Holiday Beach. Wyjazd byl bardzo udany. W sam raz jeśli ktoś chce odpocząć. Na biuro nie ma jak narzekać poinformowało wystarczająco szybko o zmianie godzin lotu. Rezydent na miejscu również bardzo sympatyczny, egipcjanin. Bardzo pomocny. Mi się pierwszego dnia złamał klucz od pokoju i jego kawałek utkwił w zamku. Wtedy rezydent, obecny większość czasu w hotelu, wszystko załatwił i już po 20 minutach dostałam nowy klucz i miałam naprawiony zamek. Zdecydowanie polecam hotel i biuro.
              • anetak19 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 12.03.09, 15:57
                Asia-1591, o ile przesunięty był lot?
                • alex77 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 12.03.09, 22:13
                  Witam !!!

Planuję z Alfa Star tydzień urlopu w Sol y Mar Abu Dabbab i
                  najbardziej zależy mi na tym, aby nie zmienili mi hotelu.
                  Czy zdarzają się przypadki zmian hoteli w tym miejscu, jakie pokoje
                  biuro ma przydzielone i czy jest jakiś sensowny rezydent - chodzi mi
                  o ewentualny zakup fakultetów.

Które z miejsc robi większe wrażenie widokowe: Dolphin House Reef
                  czy Wyspy Qulaan - nie chodzi mi tylko o rafy, ale także o to, co
                  można zobaczyć nad wodą i czy rzeczywiście są duże szanse na
                  zobaczenie delfinów na Dolphin House ? Chciałabym zakupić tylko
                  jedną z tych wycieczek i nie wiem, na którą się zdecydować -
                  nastawiam się bardziej na snurkowanie jak nurkowanie głębinowe.

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzieczna !!!
                  • marrtja Re: Marsa el Alam z Alfa Star 13.03.09, 10:39
                    i tak zwykle wolalam rafy niz delfiny, sa wedlug mnie nudnawe, co do hotelu nie
                    wiem, to pytaj w biurze,czasami sa zmiany a czasami nie i nie zalezy to od biura
                    ale od hotelu, jak maja oblozenie za duze to przenosza gosci do innych hoteli, w
                    alfie dopytaj o rezydenta i o hotel
                  • radioaktywny Re: Marsa el Alam z Alfa Star 13.03.09, 11:05
                    Kilka razy byłem z Alfy, ostatni raz pobyt wykupiłem na niemal pół roku przed
                    wylotem. Nigdy nie miałem problemów z hotelem, zawsze był ten, który wybrałem.
                    Raz przedstawiciel biura zasugerował mi dokonanie nowego wyboru bo wizytowali w
                    Egipcie hotele i zdecydowali o rezygnacji z tego, który wybrałem. Podpowiedział
                    też, które jego zdaniem odpowiadają moim wymaganiom. Oczywiście wziąłem pod
                    uwagę podpowiedź i było wspaniale.
                    Moim zdaniem nie masz się czego martwić. Marsa Alam to region jeszcze do końca
                    nie odkryty więc nie ma problemu z brakiem miejsc, czy zmianami hoteli.
                    Pozdrawiam
                    • bogna71 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 13.03.09, 11:32
                      Bardzo proszę o wypowiedź kogoś, kto był z Alfą w Sol Y Mar Abu
                      Dabbab - mnie również interesuje wyłącznie ten hotel, mam go już
                      zarezerwowanego na czerwiec i mam nadzieję, że ludzie, którzy go
                      rezerwowali, tam właśnie trafią:)
                      (W zeszłym roku z Itaką nie miałam tyle szczęścia - nie dostałam
                      hotelu rezerwowanego pół roku wcześniej, więc jestem teraz na tym
                      tle trochę przewrażliwiona...;)
                      • alex77 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 13.03.09, 13:17
                        Dziękuję bardzo za wszystkie rady i wskazówki.

Na temat hotelu bardzo dużo już przeczytałam w wątku Sol Y Mar Abu
                        Dabbab i naoglądałam się zdjęć forumowiczów - chyba już więcej nie
                        ma nawet sensu zgłębiać tematu hotelu, bo człowiek nie będzie miał
                        żadnej niespodzianki z tego wyjazdu ;)

Bogna71 - my wylatujemy na święta - 11.04 i po powrocie na pewno
                        damy znać, jak było więc będziesz miała najświeższe informacje ;)))
                        Póki co, najbardziej mi zależy, aby nie zmienili nam hotelu, bo w
                        przypadku innych - fakt - infrastruktura może ciekawsza i bardziej
                        zielono, lepsze opinie na temat jedzenia, ale żadna inna plaża nie
                        podoba mi się tak, jak w zatoce Abu Dabbab a i to co pod wodą ciężko
                        przebić innym miejscem !

Dzisiaj dokonałam rezerwacji, wpłaciłam zaliczkę i czekam na
                        oficjalne informacje od Alfy, czy hotel potwierdza rezerwację, Bo
                        jak się okazuje, to że na stronie widnieją miejsca, wcale nie
                        oznacza, iż są one fizycznie. Jest pula pokoi do sprzedania i kto
                        pierwszy ten lepszy, bo chcą w całości zapełnić hotel - tak mi to
                        tłumaczono.

Więc cierpliwie czekam - info ma być do wtorku ;)

Pozdrawiam !!!

P.S. Bardzo proszę o info, który rejsik bardziej polecacie: Quaalan
                        Island czy Dolphin House Reef ;)

• bogna71 Re: Marsa el Alam z Alfa Star 13.03.09, 18:14
                          Alex77, czekam w takim razie na relację i kciuki trzymam, żebyście (żebyśmy;)
                          tam trafili. Ja od czasu, jak zobaczyłam diugonie i żółwie na zdjęciach Rszlaca,
                          odpadłam i zachorowałam na ten hotel, a po relacji Scorpio upewniłam się co do
                          tego, że MUSZĘ tam pojechać. Rezerwację zrobiłam już w listopadzie;))
                          Właśnie ta zatoka podoba mi się niesamowicie - już się cieszymy z Chłopem i
                          Dzieciem na te fantastyczne widoki:))
                          Pozdrawiam:)
    • obadziarka Re: Marsa el Alam z Alfa Star 14.03.09, 23:18
      właśnie wrociła moja mama. zero kontaktu ze strony rezydenta z Alfa Star.nigdy
      nie zajrzał do hotelu, w ktorym była.
      • dr.opsikowy Re: Marsa el Alam z Alfa Star 16.03.09, 13:43
        a potrzebny byl? ;) my jak bylismy w sherm przywital sie z nasza grupa i potem
        tez "nie rzucal sie w oczy", ale i na szczescie nie bylo do czego go wolac. moze
        jakis mniej sympatyczny tam sie trail? nam sie wyjazd z alfa udal, ale jak juz
        napisalem to bylo w sherm, widac zalezy od czlowieka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka