abzuk 20.04.12, 15:29 Co możecie powiedziec na temat tego hotelu jakies dobre rady ,opinie ,spostrzeżenia i co do pokoju lepiej dac w łape czy nie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewe_com Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 20.04.12, 18:04 Byłam w tym hotelu w sierpniu ubiegłego roku, gwarancja zadowolenia: pyszne i zróżnicowane jedzenie, pokój czyściutki, sprzątany codziennie, obsługa bardzo miła, bogaty program animacji, super animatorzy, bardzo dużo Polaków. Jeśli masz więcej pytań odnośnie hotelu lub samego objazdu Cesarskie Miasta to służę radą. Byliśmy z Rainbow, Maroko jest piękne, w te wakacje planujemy Magiczne Południe :-) Odpowiedz Link
erka4 Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 21.04.12, 21:02 Witaj! Jadę do Maroka w maju b.r 7+7 z Itaką i na tydzień wypoczynkowy zatrzymuję się w tym hotelu.Mam pytanie, może wiesz czy w związku z tym tydzień objazdowy ( pierwszy nocleg po wylądowaniu) turyści są rozwożeni do kilku - czy do jednego hotelu? Czy warto wykupić wycieczkę fakult. czy samemu wybrać się na zwiedzanie Agadiru i kazby?Pozdr. Odpowiedz Link
ewe_com Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 22.04.12, 15:16 Nie wiem jak Itaka, ale RT lokuje turystów po wylądowaniu w Agadirze w dwóch hotelach: Adrar i Riad Karam. Zwiedzanie Agadiru było w cenie wycieczki. Objazd rozpoczęliśmy od krótkiego zwiedzania miasta, zatrzymaliśmy się przy Kazbie, potem udaliśmy sie do Essaouiry. Nie ma sensu wykupywać fakultetu po Agadirze, będąc na pobycie samemu można pochodzić po mieście, zobaczyć marinę, zoo, kazbę i udać sie na suk. Nawet nie korzystaliśmy z taksówek,wszędzie chodziliśmy pieszo, spacer brzegiem Atlantyku to sama przyjemność :-) Odpowiedz Link
abzuk Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 22.04.12, 14:50 Dzięki za odpowiedz . Co do objazdu Cesarskie Miasta mam parę pytań Ile euro wymienić na początku objazdu i gdzie żeby starczyło na bieżące wydatki związane z objazdem (napiwki ,woda mineralna ,napoje do posiłków drobne przekąski w ciągu dnia) Bez zakupów pamiątek. Jakieś fakultety podczas objazdu i które warto wykupić ) Czy w hotelach na objeździe są kantory babnkomaty i Itp. Kwota obowiązkowej opłaty na początku wycieczki w wysokości 50 euro jest kwitą faktyczną .Do bagażu podręcznego przyda się jakieś ciepłe ubranie (bluza ,długie spodnie) Napiwki dawać w jakiej walucie i czy może być bilon .I może jeszcze parę porad które warto wiedzieć –pamiętać podczas objazdu a ich nie wymieniłem Z góry dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi i dobre rady Odpowiedz Link
ewe_com Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 22.04.12, 16:19 Pieniądze wymienialiśmy na 2 dzień w Essaouirze, można to było uczynić w banku lub w kantorze, wiekszość wymieniała w kantorze bo był lepszy kurs. Ja wymieniłam 100 euro (1100 Mad), ale to zdecydowaie za dużo, na 2 tygodnie pobytu wydałam 400 Mad. Resztę wymieniłam z powrotem w kantorze na lotnisku przed wylotem. Maroko to tani kraj, w czasie objazdu nie trzeba kupować jedzenia. Na śniadaniach robisz sobie kanapki, zabierasz słodkie ciastka, rogaliki i wystarcza. Na pewno trzeba dużo pić, wodę 1,5l po 6 Mad, Colę po 8 Mad kupuje się w sklepikach blisko hoteli. Toalety na trasie 1-2 Mad, przepyszne świeże soki pomarańczowe wyciskane na miejscu po 4-5 Mad, jakieś owoce, w sierpniu to były opuncje po 1 Mad sztuka, figi i to wszystko jeśli nie chcesz kupować pamiątek. Ale będąc w Maroku warto przywieźć coś co będzie przypominało ten przepiękny kraj, np. tażinka, babuszki, biżuterię berberyjską albo wyroby ze skóry. W Marakeszu pójdziecie do zielarni berberyjskiej, a tam do wyboru tanie przyprawy, kosmetyki itp. Pilot będzie sprzedawał Wam oleje arganowe tłoczone w małej fabryce koło Agadiru, też warto je kupić. W Fezie będzie z Wami cały dzień fotograf, zdjęcia będzie można kupić na 2 dzień po 10 Mad. Naszą pilotką była p. Krystyna Dąbrowska - super babka, przesympatyczna, kopalnia wiedzy o Maroku. Hotele na objeździe naprawdę super, po kolei w Agadirze po przylocie Adrar i Riad Karam, w Safi - Golden Tulip Farah, w Casablance - Anfa Port, w Fezie - Sofia, w Marakeszu - Meriem. W hotelach można wymieniać pieniądze, ale po gorszym kursie. Jedzenie bardzo dobre i urozmaicone, konieczne wykupić sobie obiadokolacje. Tak jak piszesz, obowiązkowa opłata za realizację programu to 50 euro płacone na 2 dzień pilotowi. Żadnych innych opłat nie ma, fakultet był tylko 1 - wieczór marokański dodatkowo płatny, ale my z niego nie skorzystaliśmy. Dobra rada - zaopatrzeć się przed wylotem w coś na rozstrój żołądka, np. NIFUROKSAZYD bo może się przydać ;-) Chociaż apteki po drodze są i można ten sam lek kupić na miejscu. My byliśmy w sierpniu więc było gorąco, z każdym dniem coraz bardziej. Przyjemnie było do Rabatu, po pożegnaniu się z Atlantykiem już tylko żar lał się z nieba, apogeum gorąca to Volubis, jakieś 50 stopni, niektórzy nie dali rady! A sam Agadir kapryśny, momentami chłodno, wilgotno i pochmurno, przydał się długi rękaw. Na pobycie już w Iberostarze spadł deszcz co wywołało konsternację wśród opalających sie przy basenach. Ale generalnie pogoda dopisała, wróciliśmy opaleni :-) Odnośnie napiwków, obsłudze hotelowej na pobycie w Madach bo mają problem z wymianą euro czy dolarów, ale nawet bez napiwków pokój zawsze dokładnie wysprzątany, ręczniki wymienione, fantazyjnie poukładane rzeczy na łóżku, ludzie bardzo sympatyczni, życzliwi, sprzedawcy nienahalni, znający angielski i niektóre słówka po polsku. Mam nadzieję, że pomogłam, jak masz jakieś inne pytania to pisz, z pewnością zakochacie się w tym kraju jak my, pzdr Odpowiedz Link
nehti Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 23.04.12, 09:26 Dziękuję ewe_com za bardzo przydatne informacje. Jak liczna była Wasza grupa? Czy wsiadaliscie do autobusu według listy przygotowanej przez Rainbow, czyli kolejności zapłaty za imprezę? Czy autokar był z toaletą? Pozdrawiam E. Odpowiedz Link
ewe_com Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 23.04.12, 19:49 Był nas komplet w autokarze, w sumie na Cesarskich Miastach było nas tylu, że rozdzieleni zostaliśmy na 2 autokary. Jedną grupą opiekowała się p. Krystyna Dąbrowska, drugą p. Martyna Łukasiak. Spotykaliśmy się czasami na trasie i w niektórych hotelach. Autokar nie posiadał toalety, jednak postoje były na tyle częste, że nie było z tym żadnego problemu. Miejsca zajmowaliśmy zgodnie z kolejnością wykupienia wycieczki. Nie zauważyłam, żeby ktoś był niezadowolony z przydzielonego miejsca i sobie je zmieniał. Najgorzej jest w tylnej części autokaru, najsłabiej słychać i najgoręcej. W ogóle przy takim upale klima momentami nie dawała rady i trzeba było robić postoje, żeby schłodzić silnik! Pzdr Odpowiedz Link
nehti Re: IBEROSTAR FOUNTY BEACH CZERWIEC 2012 25.04.12, 07:25 To nie jest nasza pierwsza objazdówka z RT . Ogólnie wiem jak wygląda taka podróż. Chciałam się tylko upewnic czy na tej imprezie obowiązują te same zasady jak w innych krajach. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie. E. Odpowiedz Link