Dodaj do ulubionych

Petra-ubranie

03.05.09, 01:23
Pytam tutaj, bo chyba Wy sie najbardziej orientujecie.
Jak wyglada sprawa z droga do Petry? Jak jest daleko, czy idzie sie na nogach,
czy jedzie czyms. Pytanie moje bierze sie stad, ze zazwyczaj nosze lekkie
sandalki i spodnice, w zyciu nie zalozylabym tzw. adidasow ani szortow czy tym
podobnego stroju. I boje sie, ze mnie wsadza na jakiegos wielblada i bedzie
wesolo :-))))Albo, ze bede zasuwac w japonkach przez pustynie wsrod
wezy....brrr.....Prosze uswiadomcie mnie jak to wyglada, bo musze sie przygotowac!
Obserwuj wątek
    • 4przemo77 Re: Petra-ubranie 03.05.09, 11:29
      Od parkingu jakies 500 metrow do wąwozu po takiej kamienistej sciezce (tu uwaga bo idziez na patelni, zadnego drzewka ani nic) , potem jakies 2 km wąwozem po gladkiej powierzchni do skarbca, a potem w samej petrze mozesaz zrobic 2 km, a mozesz 20 km - zalezy jak cie wciagnie. Mozesz cala droge pokonac pieszo, a mozesz tez inaczej:
      - 1 czesc - konno
      - 2 czesc - bryczka
      - a samej petrze na osiolku lub wielbladzie.

Ja pokonalem cala pieszo, w sandalach chyba najwygodniej. Nie zapomnij o czapce i czyms chroniacym ramiona i szyje bo sie spalisz. Wazne jest abys zabrala duza butelke wody w plecaku. Jakbys miala jeszcze jakiej pytania to pisz
      • jakub987 Re: Petra-ubranie 03.05.09, 14:25
        czy jest szansa ne zdjęcia z tego rejonu? Pozdrawiam- Andrzej
        • 4przemo77 Re: Petra-ubranie 03.05.09, 14:32
          Tu jest link do wszystkich (okolo 1500 fotek) fotek z mojej wycieczki w zeszlym roku na przelomie maja i czerwca do Syrii i jordanii z biurem RT. Petra tez tak jest, takze nie trudno bedzie znalezc

picasaweb.google.pl/elpio.piotr
          • 4przemo77 Re: Petra-ubranie 03.05.09, 14:33
            Wejdz w dzial Jordania i Petra zaczyna sie od 123 zdjecia
          • jakub987 Re: Petra-ubranie 03.05.09, 14:36
            Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
            • 4przemo77 Re: Petra-ubranie 03.05.09, 14:40
              jakub987 napisał:

> Bardzo dziękuję i pozdrawiam.

Nie ma sprawy, w razie dalszych pytan z mila checia pomoge.
    • miriam_73 Re: Petra-ubranie 03.05.09, 21:28
      Po pierwsze - w jakim okresie jedziesz? Gadanie o "patelni" jest Ok, ale w
      okresie letnim. W ub. roku byłyśmy na początku października i róznica temperatur
      pomiędzy wybrzeżem a samą Petrą była bardzo duża, dość, że w spodenkach
      trzęsłysmy się z zimna, dopiero potem trochę się zrobiło cieplej. Zdecydowanie
      jednak do Petry radziłabym kryte obuwie, bo po tym szutrze i nierównościach w
      Siqu chodzi się paskudnie, nie mówiąc już o tym, że nogi sa zakurzone
      straszliwie. A i butów szkoda, bo sandałki to można sobie nieźle "załatwić". Ja
      się tak urządziłam za pierwsza bytnością - sandały poszły po powrocie do kosza.
      Fotki z mojego poprzedniego wyjazdu:
      travel.webshots.com/album/560765679vnIliY
      [/i]
    • ymolah05 Re: Petra-ubranie 04.05.09, 13:37
      Do Petry oraz do Gizy tylko kryte obuwie,w sandałach będziesz czuła bardzo
      zle,to jakby człowiek idzie na boso po kamykach i piachu,bardzo
      nieprzyjemnie.Znam coś o tym ,na piramidach byłam w sandałach dostałam nauczkę i
      do Petry już pojechałam w adidasach.Spodnie to lepiej w beżowym kolorze ,nie
      widać kurzu.
      • 4przemo77 Re: Petra-ubranie 04.05.09, 14:21
        Ech, naprawde bardzo duzo zalezy od sandałow. Ja cala wycieczke po Syrii i Jordanii chodzilem w sandalach i za nic nie zamienilbym ich w pelne buty. Nie wyobrazam sobie chodzenia po Petrze w pelnych butach w tym upale. Trzeba tylko zainwestowac w porzadne sandaly
        Ja mam takie, i uwazam ze spisaly sie znakomicie:
        www.ecco.com/pl/pl/kolekcja/meskie/outdoor/69564/50034/detail.do?omnitureOrigin=lovethesetoo-productdetail

Chyba ze ktos jedzie w okresie zimowym - wtedy faktycznie lepej wybrac pelne bo w siq-u moze byc troche zimno
        • miriam_73 Re: Petra-ubranie 04.05.09, 14:28
          No więc ja za pierwsza wizytą załatwiłam właśnie Ecco. Skórzane, w kolorze
          brązowym ;-), coś zblizonego do tego:
          www.ecco.com/pl/pl/kolekcja/damskie/outdoor/69563/52524/detail.do
          Więc następnym dwa lata temu wzięłam porządne adidasy i bawełniane skarpetki -
          na wejście np. do Offering Places i do Deiru były idealne. W ub. roku podobnie.
          • tgif Re: Petra-ubranie 04.05.09, 17:03
            Dzieki wszystkim za tak dokladne info.Jedziemy na poczatku lipca, wiec bedzie
            juz cieplo. A buty..cos z pelnegoobuwia wymysle, ja tez jestem w tej grupie
            ktora zaliczala Gize w sandalach (i pozniej ledwo nogi domylam. No ale tam nie
            trzeba tyle chodzic! Czyli tu bedzie tylko gorzej...)
            • razlemongrass Re: Petra-ubranie 04.05.09, 18:43
              Może wam się "buty palą na nogach"? ;) Piramidy zaliczyłam w zwykłych japonkach
              ze skóry, najśmieszniejsze, że też z ecco, i szczerze mówiąc nawet nie miałam
              brudnych czy zakurzonych nóg, a trochę pochodziłam;) Petra to co innego, nie
              byłam ale jakbym jechała to na pewno założyłabym kryte, sportowe buty, z grubszą
              podeszwą:) I bawełniane stopki oczywiście:) Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka