magda22113 24.06.09, 21:18 Czy ktoś płynął łodzią podwodną i mógłby podzielić się wrażeniami? Jest to dość droga impreza, czy warta swojej ceny? Proszę nie mylić z łodzią ze szklanym dnem. Z góry dziękuję za informacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walet Re: łódź podwodna Sharm 24.06.09, 23:44 Magdo , jeśli jesteś osoba młodą (czyli przed 60) i przeciętnie sprawną to zapomnij o tych wynalazkach typu łódź podwodna tylko kup płetwy i maskę i wskocz śmiało do Morza Czerwonego. Wtedy będziesz mieć okazję zobaczyć w sposób naturalny świat inny od tego, który oglądamy na co dzień (no a bilet do łodzi podwodnej natychmiast odstąpisz swojej prababci ) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: łódź podwodna Sharm 25.06.09, 08:45 Zgadzam się z waletem w całej rozciągłości. Tzw. łódź podwodna to impreza zdecydowanie przereklamowana. Zdarzyło mi sie pare lat temu skorzystać z tej "przyjemności". 40$ za osobą to było ojakieś 35$ za dużo. Poza tym nie jest to łódź podwodna w pełnym tego słowa znaczenia. Uczestniczy imprezy schodzą pod pokład poniżej linii wodnej i oglądają podwodny świat przez wielkie szyby. Łodź pływała jednak w miejscach gdzie niewiele mozna zobaczyć. O wiele więcej skorzystasz pływając samodzielnie w maseczce. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja15 Re: łódź podwodna Sharm 25.06.09, 09:01 Dokładnie. Szkoda kasy. Lepiej te 40 $ przeznaczyc na zakup maski do snurkowania a za te pieniązki kupisz w Egipcie całkiem niezłą i nawet z płetwami:) Odpowiedz Link Zgłoś
arebe Re: łódź podwodna Sharm 25.06.09, 10:15 Dwa tygodnie temu płynęliśmy tą łodzią. Płaciliśmy 36 dol.- dorośli 20 dol. - dziecko powyżej 5 lat oraz ośmiolatek wyglądający na 5 lat za darmo :)) Łódź bardzo blisko podpływa do raf, można pooglądać kolorowe różnej wielkości rybki. Jest to bardzo fajna wycieczka dla dzieci i osób które nie mają zamiaru nurkować. Czas trwania 45 minut. Na łódce dostaliśmy po kubeczku fanty :)) Oczywiście zbierano na łódce bakszysz dla kapitana :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maoko Re: łódź podwodna Sharm 25.06.09, 22:53 Tu poprzednicy niestety pomylili odpowiedzi na Twoje pytanie. Wszyscy mówią o łodzi ze szklanym dnem, gdzie schodzi się pod pokład i ogląda rybki przez szybę. Mnie się tam podobało. Ale autorce wątku chodzi o łódź podwodną czyli taka, która schodzi na pewna głębokość. Jest taka atrakcja, łódź schodzi na głębokość 20 - 25m, wchodzi do niej niewiele osób. Niestety nie jestem w stanie pomóc, bo nie korzystałam, aczkolwiek chciałam. Zrezygnowałam z tej przyjemności pod wpływem opinii, że na tej głębokości ryby tracą swoje kolory i wszystkie są niebieskawe, choć nie wiedziałam czy to prawda, bo nie nurkowałam ze względów zdrowotnych. Stad wybrałam łódź ze szklanym dnem. A fachowcy od nurkowania te opinie mogą zweryfikować i będziesz miała ogląd sytuacji oraz zastanowisz się czy warto łódź podwodną czy tę ze szklanym dnem, z której tu obecna większość korzystała. Odpowiedz Link Zgłoś
gargamelja Re: łódź podwodna Sharm 25.06.09, 23:05 Głupoty piszesz. Poprzednicy mieli 100% racji, pisali o podwodnej. Też radzę maskę i rurkę, ja płynęłam podwodną bo byłam z 3-latkiem i dodatkowa sama w ciąży. Zdecydowanie odradzam, przynajmniej za tą sumę - nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: łódź podwodna Sharm 26.06.09, 08:24 Wrzuciłem kilka zdjęć. fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,97129582.html Co prawda z 2005 roku, ale chyba nic się nie zmieniło. Ostatnie zdjęcie to jedna z łodzi z tzw. "szklanym dnem", o której ktoś tu pisał. Pozostałe to sławna "łódź podwodna". O ile mi wiadomo w Sharm nie pływa prawdziwa łódź podwodna. Widziałem kiedyś ofertę i folder takiej przyjemności w Hurghadzie. To była łódź faktycznie się zanurzająca 10-15 metrów. Nie miałem niestety okazji korzystać. Może pojawiła sie taka w Sharm, ale ja o tym jeszcze nie słyszałem. Tego co zamieściłem na zdjęciach osobiście nie polecam za kwotę, której żądają. Wybór należy do Ciebie. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
agrabara Re: łódź podwodna Sharm 26.06.09, 11:19 > Tego co zamieściłem na zdjęciach osobiście nie polecam za kwotę, > której żądają. Wybór należy do Ciebie. Zgadzam się z kolegą. Wszystko jest - szaro-niebieskie. W masce i rurce rybki były kolorowe. W Łodzi jakby wycięło czerwony/żółty/zielony kolor... Odpowiedz Link Zgłoś
maoko Re: łódź podwodna Sharm 27.06.09, 00:54 Może i piszę głupoty..., ale ciekawa jestem jak z maską i rurką zejdziesz na głębokość 20 m? Łódź podwodna: www.youtube.com/watch?v=8L5ThYRZiQg Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: łódź podwodna Sharm 27.06.09, 11:49 Ten filmik, do którego link podałeś to Hurghada. Tutaj jest link do filmiku jakim organizator reklamuje się w hotelacj w Sharm i dotyczy imprezy, o której ja wcześniej pisałem: www.youtube.com/watch?v=EEiUvCF52tk&feature=related Uwaga ! Podwodne kolorowe ujęcia wstawione do tego filmu nie sa zrobione z tej łodzi tylko przez nurka. Taki chłyt reklamowy ;-) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
maoko Re: łódź podwodna Sharm 27.06.09, 15:43 Czy to tak trudno zrozumieć, że chodzi mi o samo wyjaśnienie i pojecie łodzi podwodnej dla tych co mylą pojęcia? Po dokładnym obejrzeniu obu filmów: wstawionego przeze mnie i przez Ciebie zainteresowani i ci, co mylą pojęcia łodzi płynącej na wodzie i tej pod woda będą mogli w tym wszystkim się rozeznać! Wstawiłam link celowo by ci odpowiadający na post zdali sobie sprawę o czym piszą. Sam piszesz o czymś innym, bo piszesz o łodzi nawodnej, w której schodzisz pod pokład i oglądasz ryby przez szyby. A autor wątku wyraźnie pyta o te podwodna i zaznacza, że nie chodzi mu o te ze szklanym dnem. Tak nawiasem mówiąc, tez niektórzy wprowadzają w błąd pisząc, że widzi się w tej ze szklanym dnem wszystko niebiesko-szare, bo to nieprawda!!! Widzi się piękne, kolorowe rybki, rafy, jedynie zdjęcia i filmy przez te szyby zwykłymi aparatami i kamerami tak wychodzą, więc tez mogę nieładnie powiedzieć, że niektórzy tu piszą głupoty. Po co? Dziewczyna szuka odpowiedzi i faktów,a nie konfabulacji. Dziękuję i pozdrawiam miło wszystkich, życzę Tobie Magdo i innym udanych wakacji. Ja juz niedługo bede je miała... Odpowiedz Link Zgłoś
anika313 Re: łódź podwodna Sharm 27.06.09, 22:36 Zrozum, że w Sharmie łódź podwodna i ta ze szklanym dnem to DWIE ZUPEŁNIE INNE ŁODZIE. Jak sama nazwa wskazuje łódź ze szklanym dnem na "szklane dno" i wszystko oglądasz z góry, a podwodna to taka jak na zdjęciach powyżej, schodzi się pod pokład i przez okienka ogląda wyblakłe rybki- czasami, bo przeważnie nurków, kotwice i śmieci. I o ile moim zdaniem ze względu na cenę można zdecydować się na tę ze szklanym dnem /w czasie gdy nie ma fal, czyli np. grudzień, styczeń odpada/, o tyle na podwodną szkoda kasy, lepiej popłynąć na Ras Mohammed, pojechać na kłady czy cokolwiek innego w zbliżonej cenie Odpowiedz Link Zgłoś
anika313 Re: łódź podwodna Sharm 27.06.09, 22:39 To oczywiście do wszystkowiedzącego o łodziach mako było. Odpowiedz Link Zgłoś
wri1 Re: łódź podwodna Sharm 26.06.09, 18:08 Cześć.Niestety popieram stwierdzenie,iż szkoda czasu i pieniędzy na pseudo łódż podwodną.Ja osobiście napaliłem się na robienie zdjęć z tej łodzi(rybki rafy),napstrykałem ze 100 i wyszły jak koledze(niebiesko-zielone) tragedia.Dużo lepiej popłynąć statkiem na Ras Mohammed,podobne koszty a wycieczka całodniowa i jest na co popatrzeć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ami.ra Re: łódź podwodna Sharm 26.06.09, 23:26 W SSH jest łodz podwodna ktora schodzi pod wode na pewna głebokosc.Rejs jest kosztowny i wiem tylko ,ze super przezycie.Trzeba wczesniej rezerwowac,jest spore oblozenie.... Odpowiedz Link Zgłoś