Dodaj do ulubionych

facet z Aqua blu

10.07.09, 10:18
Witam wszystkich Mam taki problem i proszę was o rade Byłam w tym roku w Hurghadzie w Agua Blu poznałam tam bardzo miłego Araba ma na imie Mostafa to był facet sprzątający nasze pokoje Bardzo się polubiliśmy ,ale znam go tylo 14 dni ,czy może jest tu ktoś kto go zna i może mi coś więcej powiedzieć na jego temat Z góry serdecznie dziękuję
Obserwuj wątek
    • 2009wa-wa Re: facet z Aqua blu 10.07.09, 16:37
      forum.gazeta.pl/forum/w,24864,97698137,97698137,czy_ktos_zna_Mostafe_z_Aqua_Blu_.html
      Jezeli juz raz zostal rozpoczety ten temat to nie rozumiem dlaczego
      jeszcze raz piszesz to samo? Nie wiem co chcesz wiedziec o facecie
      ktory SPRZATA w hotelu, moge Ci tylko tyle napisac ze faceci ktorzy
      sprzataja w hotelu sa to najczesciej analfabeci, bez jakiegokolwiek
      wyksztalcenia ktorzy musza zarabiec pieniadze na utrzymanie rodziny.
      Na Twoim miejscu poszukalabym sobie lepsza partie, nie wiem ile masz
      lat ale chyba jestes jeszcze bardzo mloda, wiec zastanow sie co
      chcesz od faceta ktory SPRZATA.
      • agunia401.0 Re: facet z Aqua blu 10.07.09, 16:49
        uuuuu no proszę i tu muszę Cię drogi rozmówco zaskoczyć facet o którym mowa zna 4 języki obce i to że sprząta wcale nie znaczy iż jest gorszy Już odpowiadam na Twe kąsliwe pytanie Otóż bardzo go polubiłam i zależy mi na tym by ktoś wyraził opinię na jego temat
        natomiast z pewnością nie zależało mi na opinii tego typu jak Twoja
        ale mimo to dziękuję uprzejmnie za dobrą radę odnosnie partii
        • gosia0409 Re: facet z Aqua blu 10.07.09, 23:24
          niestety to prawda,ludzie ci pochodza z najnizszej klasy spolecznej ,4 jezyki
          -nauczyl sie od turystow,a moze turystek,nierozumiem jak
          lekarki,nauczycielki,adwokatki zadaja sie ze sprzataczami,kelnerami itp,sory tez
          niewiem ile ty masz lat,ale to naiwnosc,poszukaj sobie lepszej partii,moze nawet
          nie w egipcie,ja juz mialam i to nie sprzatacza,chociaz i tak kaleczyl j
          angielski,bo zwyczajnie byl niedouczony,ale kase to umial liczyc,wiec byc noze
          posluchaj dobrej rady ,my nie jestezmy zlosliwe,byc moze bardziej
          doswiadczone,gdybym szukala partnera to nie sprzatacza,a co np mialabym
          powiedziec znajomym,moj chlopak sprzata,a takich jak my turystki to przylatuje
          codziennie setki,wiec maja w czym wybierac,i potem sie smieja,taka jest prawda
          • agunia401.0 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 11:39
            Może macie rację co do tego że pieniądze są dla nich priorytetem,oni są raczej biednymi ludzmi,ale ja nie patrze na ludźi przez pryzmat ich wykształcenia czy też zawodu jaki wykonują Nasi rodacy mimo iż są wykształceni emigrują z polski po to by na zmywaku zarobić parę marnych funtów i nikogo to nie dziwi W ramach sprostowania nie jestem nastolatką tylko poważną kobietą ze sporym doświadczeniem życiowym Pisząc ten post miałam nadzieję że są tu osoby ,które znają tego człowieka i mogą mi coś powiedzieć na jego temat Widzę jednak iż bardziej jesteście skłonne do tego by dyskryminować ludzi którzy są biedniejsi badź gorzej wykształceni To bardzo przykre iż my Polacy jesteśmy tak bardzo nie tolerancyjni
            • kasienka8888 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 12:57
              Agunia w 100% się z Toba zgadzam. Liczy sie osobowość a nie praca
              jaką wykonuje!!!
              • agunia401.0 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 15:30
                oj Kasieńka przywróciłaś mi wiarę w ludzi Bo już myślałam że oceniam ludzi tylko po ich statusie społecznym
                • kasienka8888 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 16:28
                  Też poznałam (ale w innym hotelu) bardzooo miłych kelnerów oraz pan
                  który sprzątał tez był przemiły:) i mogę śmiało stwierdzić że jezyk
                  angielski potrafią lepiej niż nie jeden polak! Tam panuje bieda i
                  podziwiam ich ze charują tam za tak małe pieniądze! A to kim ktoś
                  jest z zawodu czy też jaki ma status materialny nie jest
                  najważniejsze! Ciekawa jestem jak byście sie zakochali w takim
                  sprzataczu! Sory ale nie chce Cie bo masz za mało kasy? To przykre.
                  Z reszta nikt tu nie mówi od razu żeby wychodzić za mąż,poprostu
                  poznać pogadać pośmiać się i być dobrymi znajomymi tyle! Tak jak w
                  moim przypadku. Dla mnie ważniejsza jest osobowość.Pozdrowienia
                  Agusia:)doskonale Cię rozumiem.:)
                  • agunia401.0 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 17:26
                    dzięki za zrozumienie Ja też ich podziwiam za tą pracę Tyrają w taki upał od świtu do nocy za te marne grosze tylko po to byśmy mogły spędzić miłe wakacje A napiwki sami dajemy tak naprawdę nie wiem po co po to by im podziękować czy po to by się pokazać jakimi to panami jesteśmy A później kobiety się dziwią czemu on mnie wykorzystał finansowo Uważam iż korzystają z naszych portfeli na tyle na ile same im na to pozwolimy OOOOOO i bardzo istotna sprawa ja tego człowieka absolutnie nie traktuję jako partie racze jako przyjaciela choć to może zbyt wielkie słowo zbyt mało go znam ale z pewnością bardzo go polubiłam i ot tyle
                    • jasneniebo Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 18:01
                      Pracują nie dlatego żebyśmy miło spędziły wakacje---tak jak w Polsce pracujesz po to żeby zarobić na życie --
                      • agunia401.0 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 19:00
                        No proszę tym razem to i mnie zarzuca się brak inteligencji Doskonale wiem skąd się wywodzi bakszysz i jaką formę obecnie przybrał Wiem też ze nie każdy Egipcjan wyciąga rękę po nie a wręcz przeciwnie osoba o której tu piszę odmówiła wzięcia Mimo iż jak to pięknie moje przedmówczynie opisały wywodzi się z niższej klasy społecznej i jest biedakiem Ja nie twierdzę,że ich poniżamy dając łapówki bo tak to w dzisiejszych czasach trzeba by nazwać.Miałam raczej na myśli to że turyści płacąc bakszysz mają się za kogoś lepszego od nich Będąc w Egipcie poznałam na prawdę wiele nie tylko piękne oczy sprzątającego Chodz by obaliłam wiele mitów krążących w Europie na ich temat
                        • jasneniebo Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 19:25
                          Bakszysz - rodzaj napiwku, a raczej coś w rodzaju zawoalowanej jałmużny, obyczaj związany z religią islamu nakazujący wiernym dzielenie się częścią swoich dochodów z biednymi, a żeby biednego nie urazić darowizną w postaci czystej jałmużny pretekstem może być nawet symboliczna pomoc, czy po prostu zwykła uprzejmość, którą się wynagradza właśnie bakszyszem.

Obecnie bakszysz przybrał rozmiary przemysłu żerowania na zagranicznych turystach, którzy proceder ten zamiast napiwku często określają jako zwykłą łapówkę, którą trzeba często ofiarować za rzeczy, których bezpłatna dostępność wydaje się dla turystów oczywista.

Źródło „pl.wikipedia.org/wiki/Bakszysz”

W kwestii napiwku to chyba już mamy pełną jasność, Twoja wypowiedź nie sugerowała,że do końca masz świadomość o czym rozmawiamy. żadna praca nie hańbi to nie podlega dyskusji, szacunek do drugiego człowieka również ale stwierdzenie,że czujemy się lepsi jest mocno przesadzone- to chciałam Ci uświadomić, raczej akceptujemy ich zwyczaje. To podkreśliłam pamiętaj, że płacimy za wczasy, utrzymanie porządku mamy w cenie. Odniosłaś się do tematu wykorzystywania naszych portfeli nie rozumiem dlaczego z taką łatwością zaakceptowałaś ten proceder
                          • agunia401.0 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 20:00
                            Ależ dziękuję uprzejmie za fatygę i przesłanie mi linka do strony hahahah Sorry czy Ty aby nie przesadzasz i nie traktujesz ludzi z góry tylko dla tego że częściej bywałaś w Egipcie? Nigdy nie zaakceptuję oszustwa,natomiast naiwnośc to już zupełnie inna kwestia
                            • jasneniebo Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 20:18
                              Ależ dziękuję uprzejmie za fatygę i przesłanie mi linka do strony hahahah
                              Bardzo proszę widzę,że nadal nie rozumiesz ja z Tobą nie polemizuję, użyłam linka żeby uniknąć dalszych dyskusji--
                              • agunia401.0 Re: facet z Aqua blu 11.07.09, 20:41
                                Tak bez odzewu a może to i dobrze Bo tak naprawdę to nie wiem na co liczyłam że co?że ktoś mi napisze on mnie oszukał Sama nie wiem
                              • yamyam tak w wolnej chwili... :) 11.07.09, 20:47
                                nie wiem jak Wy, ale ja idac do naszego pubu lub restauracji,
                                zostawiam tzw napiwek...nie musze, bo zaplacilam za usluge regulujac
                                rachunek, a jednak... tym wiekszy napiwek im bardziej podobala mi
                                sie obsluga (nie pisze tu o fizycznosci obslugujacego/obslugujacej)
                                wydaje mi sie to poprostu "na miejscu" :)nie robilam tak do zawsze,
                                ale od czasu, gdy dowiedzialam sie, ze pensje ich sa niskie, a
                                glownie zyja z napiwkow...rzecz ma sie podobnie w Egipcie (z tego co
                                wiem)osoby sprzatajace zarabiaja glownie na tym co zostawimy "na
                                lozku" :)ja codziennie zostawialam dolara w podziece za fajne rzeczy
                                jakie robili z recznikow i kocow :) i nie wydaje mi sie zebym tu
                                kogos ponizala lub traktowala "z gory" :)
                                druga rzecz jaka mi sie nasunela czytajac wasze posty to ciag dalszy
                                powiedzenia "zadna praca nie hanbi..." :) my konczylismy je tak ze
                                znajomymi: "...ale wstydu mozna sie najesc" ... :)
                                no i po trzecie... wikipedia nie jest rzetelnym zrodlem wiedzy, tym
                                bardziej, ze kazdy moze tam wciskac swoje definicje...i niestety
                                wiele osob pozniej sie na nie powoluje :P...lipa...
                                a po czwarte ... sorki za byki i literowki, bo dzis to tak szybko
                                szybko...i nie mam weny na poprawki :)
                                pozdrawiam :)
                            • hobi777 Re: facet z Aqua blu 07.09.09, 22:34
                              Przykre jest to, co czasami można przeczytać na tym forum. Agunia
                              zadała pytanie i zamiast uzyskać sensowna odpowiedź, mogła poczytać
                              wywody na temat sprzątaczy, ich statusu, swojej inteligencji itp.
                              To, że ktoś sprząta pokoje (nie ważne czy w Polsce czy w Egipcie)
                              nie czyni go gorszym, a czytając niektóre wypowiedzi mam wrażenie,
                              że pewne osoby czują się lepsze tylko dlatego, że mają lepsze
                              pochodzenie (?), pracę, wykształcenie czy więcej pieniędzy. Bardzo
                              łatwo wystawić ocenę, ale czasem warto przystopować, albo
                              przynajmniej zmienić ton swojej wypowiedzi. Całkiem możliwe, że
                              facet jest oszustem, naciągaczem albo babiarzem, ale na ten temat
                              niech wypowiedzą się osoby, które miały z nim do czynienia. Poza tym
                              w Egipcie znacznie trudniej jest się "wybić" i jeśli ktoś urodził
                              się w ubogiej rodzinie i nie miał szansy na edukację nie oznacza, że
                              jest mniej inteligentny, albo mniej uczciwy!
                              Poza tym wrzucacie wszystkich do jednego wora. W Egipcie, tak jak na
                              całym świecie, są lepsi i gorsi ludzie i bardzo krzywdzące jest
                              ocenianie tylko przez pryzmat tych drugich.
      • jasneniebo Czy ktoś zna...... 11.07.09, 11:25
        Ten wątek został usunięty-powtórzenie!
        • beatit Re: Czy ktoś zna...... 07.09.09, 21:54
          chyba wiem o kogo chodzi...niestety cię muszę rozczarować...on do wielu kobiet
          się przymilał itp. byłam jedną z nich, ale że mi się nie podobał to go olewałam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka