Dodaj do ulubionych

karta z chipem czy bez

13.07.09, 20:20
Słyszałam od kogoś, że miał trudności z kartą do bankomatu, bo miała chip. Czy
to reguła? Nie wiem, która kartę mam zabrać, nie chce brać wszystkich. Co
radzicie?
Obserwuj wątek
    • issys Re: karta z chipem czy bez 13.07.09, 21:14
      ja miałam z chipem i żadnych problemów
    • dorota_marek_wawa Re: karta z chipem czy bez 13.07.09, 21:29
      My mamy chipowe karty WBK i straszny problem. Wszystkie bankomaty hotelowe zle czytaja chip i bank blokuje transakcje. Po pieniadze musimy jezdzic do centrum.
      • nene2000 Re: karta z chipem czy bez 14.07.09, 10:54
        Dziękuję za odpowiedź, a może to zależy od bankomatu? Jakie to bankomaty?
      • seatac bez chip'a 14.07.09, 11:00
        Nie chce byc zlosliwy, ale chyba nie jest tak rozowo, jak sie Wam
        wydawalo przed wyjazdem...
        forum.gazeta.pl/forum/w,$f,$t,$a,$seot.html?f=622&w=97059310&a=97080901
        • dorota_marek_wawa Re: bez chip'a 14.07.09, 20:29
          Fakt, ale ja wroce zloze zazalenie w Banku.
          Mamy klopot z bankomatami w Jungle park, Danie beach itp. Czytaja one dobrze tylko pasek magnetyczny, ale zle chip, i bank blokuje transakcje jako niebezpieczne.
          Ponadto jednak sie wrobilismy... Za kazde pobrane 3000 LE z bankowego konta walutowego znika 578 $ ... To kurs duzo wyzszy niz miejscowy.
          • dorota_marek_wawa Re: bez chip'a 14.07.09, 20:50
            sorki: mialo byc 568$ za 3000 LE .
            • wylenialy_wielblad Re: bez chip'a 14.07.09, 21:22
              Ojojoj ojojoj tak myślałem, że podniosą wam kurs, bo to coś za
              piękne było, a klient miałby jak w raju. No cóż za wygodę trzeba
              płacić. W więc 1:0 dla reprezentacji lubującej się w gotówce.
              • g_point Re: bez chip'a 16.07.09, 11:26
                2:0 dla gotówki, gdyż 1:0 było wiadome przed wyjazdem entuzjastów
                kart, wiadome z tzw. definicji Egiptowa.
                Najczesciej mozna przejechac tam kartą przez szczelinę, ale....
                pomiedzy pośladkami...
                GP
                • wylenialy_wielblad Re: bez chip'a 16.07.09, 16:00
                  Ojojoj ojojoj g_point skoro tak uważasz, a twoje rozważania są
                  podparte wielokrotnymi doświadczeniami na własnym przykładzie. To
                  niech Ci będzie. Niech tam będzie 2:0 dla brzęczących i
                  szeleszczących pieniędzy.
                • dorota_marek_wawa Re: bez chip'a 16.07.09, 19:06
                  A ja sie nie zgadzam. Wprawdzie mmay pewne klopoty, bo nasze karty sa zbyt nowoczesne, ale za to placic kartami nadal daq sie prawie wszedzie. Wprawdzie marudza, udaja ze nie maja terminalu, ale jak mowie wprost, ze albo kata albo sobie ide, nagle sei znajduje :)) Co prawda probuja naciagac na zaplate prowizji od platnosci dla banku, ale jesli jestescie twardzi, to odpuszczaja.
                  Wiec ja raczej zadnych problemow poza tymi z chipami kart w niektorych bankomatach nie mam.
                  A nawet twierdze, ze jest tutaj duzo lepiej niz w Wawie, gdzie karta da sie placic tylko w duzych placowkach.
                  • g_point bez chip'a!!! 16.07.09, 21:32
                    A miało być tak pięknie.
                    Już Wasze zapewnienia przed wyjazdem wskazywały na to, że albo
                    jesteście pracownikami banku robiącymi mu reklamę, albo naiwniakami
                    wierzącymi ślepo w obietnice słane przez speców od marketingu i PR-u.
                    Ale życie , a raczej Egiptowo zweryfikowało Was negatywnie.
                    Cóż, nie Was pierwszych i nie ostatnich. Pora uderzyć się w pierś i
                    przyznać do błędu, a nie opowiadać bajki o tym jak trudno w Wawce
                    płacić kartą <rotfl>
                    GP
                    • dorota_marek_wawa Re: bez chip'a!!! 16.07.09, 22:47
                      Tak, lepiej niz w Wawie, bo tam generalnie czesc sprzedawcow ma gdzies, ze chce placic karta i wola stracic klienta, niz zalozyc terminal. Tu jest inaczej: jak gosc nie ma terminala, a ja chce zrezygnowac , to prosi o chwilke czasu, daje szisze, a sam w kilka minut kombinuje terminal, i jest ok.
                      A Egipt jest nowoczesnym krajem, Bylem wczoraj w centrum handlowym w Kairze, przy ktorym te nasze wygladaja jak z 3-go swiata, nie mowiac o jego liniach metra, lotnisku czy tunelach pod zatloczonym centrum.
                      Internet zalatwilem w kilka minut, i kosztuje mnie za caly pobyt tyle co dwie godziny w hotelowej kawiarence , ale oczywiscie madrale mowia, ze nie warto zabierac laptopa ;))
                  • ijurym Re: bez chip'a 16.07.09, 21:42
                    dorota_marek_wawa napisała:

> A ja sie nie zgadzam. Wprawdzie mmay pewne klopoty, bo nasze karty sa zbyt nowoczesne, ale za to placic kartami nadal daq sie prawie wszedzie. Wprawdzie marudza, udaja ze nie maja terminalu, ale jak mowie wprost, ze albo kata albo sobie ide, nagle sei znajduje :)) Co prawda probuja naciagac na zaplate prowizji od platnosci dla banku, ale jesli jestescie twardzi, to odpuszczaja.

Wiesz co doroto_marku_wawa? Jak ja mam słuchać marudzenia, czekać aż "znajdą" terminal i jeszcze walczyć o prowizję- to powiem krótko- wolę zabrać dolarki i tak zrobię:))

> A nawet twierdze, ze jest tutaj duzo lepiej niz w Wawie, gdzie karta da sie placic tylko w duzych placowkach.

No chyba trochę przesadziłaś z tym "dużo lepiej niż w Warszawie":))))
                    • wylenialy_wielblad Re: bez chip'a 17.07.09, 08:57
                      Ojojoj ojojoj tym czasem ogłaszam remis 2:2 i niech każdy zabiera ze
                      sobą to co chce.
                      • g_point do w_w 18.07.09, 06:21
                        ojojoj, a to dopiero ogłosiłeś rezultat.....
                        Rozumiem, że to ma być ukłon w stronę poszkodowanych przez bank
                        mieszkańców stolicy i akceptuję.
                        Natomiast takie ferowanie wyroków przypomina mi wpisy pewnej
                        turystki, która nie będąc nigdy w Turcji doradza innym na forum, aby
                        zabrali celem płacenia pół na pół euro i dolary...
                        Ale to efekt chodzenia po Karnaku w skarpetkach do sandałów...
                        Pozdrawiam.
                        GP
    • jackylu Re: karta z chipem czy bez 18.07.09, 09:44

Moja z chipem działała bez problemu ( bankomat w Desert Rose
      Hurghada) . W dodatku tranzakcja całkiem korzystna ( 200 LE = 115
      pln)
    • rhol Re: karta z chipem czy bez 21.07.09, 22:00
      W Jasmine Village w Hurghadzie, korzystałem z kart debetowych do eKonta z mBanku
      z chipem i bez chipa. Bez problemów w obu przypadkach wybierałem z bankomatu,
      wyszło: 1 L.E. = 0.57 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka