Dodaj do ulubionych

Roaming danych i polscy operatorzy

21.07.09, 20:29
Wyjasnijcie mi pewna sprawe.
Mielismy z zona w Egipcie I-phony. Ja z Ery, ona z Orange. Czasami korzystalismy z polaczen z internetu z tych telefonow. 80 % polaczen z orange. Po prostu zeby cos sprawdzic takie tam otwieranie paru stron. I w orange wszystko w porzadku, wyszlo pare groszy. Natomiast w Erze okazalo sie , ze to... 2600 zl. Jak mozliwa jest tak kolosalna roznica. W erze twierdza ze bylo to az... 50 Mb danych, co jest raczej bzdura. Chyba ze i-phone sam sie czasami laczyl. Czy mozna wedlug Was jakos to reklamowac? Zeby bylo smieszniej, operatorzy maja standardowe blokady danych w roamingu po przekroczeniu 500 zl. Myslicie ze moge to jakos reklamowac?
Obserwuj wątek
    • hrderduch Re: Roaming danych i polscy operatorzy 21.07.09, 20:42
      Pozwól że Ci wytłumaczę. Era, podobnie jak inni operatorzy z krajów dzikich, jak
      Polska, prowadzą chorą politykę cenową jeśli chodzi o GPRS w roamingu. Dam
      przykład. Używając Gadugadu w komórce i licząc transfer wydaje się to super
      tanie i na luzie. Pozornie. Operatorzy z polskiego skansenu sumują transfer nie
      na dobę jak w kraju a na połączenie, osobno przychodzący i wychodzący. Osobiście
      dwa lata temu zapłaciłem za pogaduszki na GG 1500 pln, to i tak mało, mój kumpel
      za zabawe laptopem w Brazylii zapłacił ok. 5 tysiecy.
      Winny jesteś Ty sam, wszystko jest napisane w regulaminie świadczenia usług :-)
      Możesz im skoczyć obiema nogami na warstat.
      Smutne ale prawdziwe :-)
      • dorota_marek_wawa Re: Roaming danych i polscy operatorzy 21.07.09, 20:48
        No to jest jawne zlodziejstwo w bialy dzien. Zaplacic, zaplace, ale bede staral sie im napsuc troche krwi w necie. To po prostu swintwo i tyle :)
        • hrderduch Re: Roaming danych i polscy operatorzy 21.07.09, 21:00
          Zwróć uwagę, cena jest za 100Kb ale naliczanie co 250Kb, paranoja, co?
          Oczywiście razy dwa bo za odbiór/wysyłanie danych.
          Poza tym jak połaczenie się zerwie/rozlączysz leci nowa paczka. Wiem, draństwo
          ale tak juz jest. Powiem Ci o gorszym, z tym że nie wiem jak jest dzisiaj,
          trzeba by zerknąc do cennika ale tak było dwa lata temu:
          Za połączenie z Polską w Tak Tak-u powiedzmy ok. 10 pln, ale za połaczenie z
          numerem egipskim dzwoniąc z Egiptu ponad 40 pln za minute :-) Powtarzam, ta cena
          z Tak Tak-a była ze dwa lata temu, nie chce mi się szukać cenników jak jest dzisiaj.
          Dlatego będąc w Egipcie warto zakupić sobie kartę ichniejszego operatora(ja
          Mobinil używam) i kłaść ziobro na polskich operatorów.
          • dorota_marek_wawa Re: Roaming danych i polscy operatorzy 21.07.09, 21:20
            No i tak zrobilem kupilem i mobinila i vodafona, tylko juz za pozno :(
            • hrderduch Re: Roaming danych i polscy operatorzy 21.07.09, 21:22
              dorota_marek_wawa napisała:

> No i tak zrobilem kupilem i mobinila i vodafona, tylko juz za pozno :(

Nie chce być złosliwy ale to tak jakbyś po stwierdzeniu że masz AIDS, WZW i kiłę
              pomyślał o zakładaniu gumki :-)))))
        • sebcioo Re: Roaming danych i polscy operatorzy 21.07.09, 21:00
          Jak to mowia brzydko ale prawdziwie - widzialy galy co braly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka