Dodaj do ulubionych

Hotel MORGAN AZUR w Tabie

31.07.09, 14:07
Bardzo proszę o opinie na temat tego hotelu .
Obserwuj wątek
    • edi_netines2007 morgana azur 01.08.09, 00:06
      Napisz, co Cię interesuje - odpowiem. Byłam w te wakacje w hotelu Morgana Azur.
      • zbychow Re: morgana azur 01.08.09, 08:05
        Witam, mnie też interesuje ten hotel. Chodzi mi głównie o czystość,
        pokoje - standard i sprzątanie oraz warunki na All. Jak wyglada
        plaża, czy jest czysta, leżaki, itp... Z góry dzieki za odpowiedź.
        • edi_netines2007 Re: morgana azur 01.08.09, 09:57
          Standard hotelu jest dobry. Pokoje są duże, ładne i czyste - nie wszystkie z
          balkonami! WAŻNE - proponuję nie brać pokoików na samej górze, bo jest tam dużo
          cieplej! Co do jedzenia - jest dużo, praktycznie o każdej porze można dostać coś
          do zjedzenia - oprócz posiłków w restauracji głównej, jest włoski barek przy
          plaży - kluski (takie sobie) i pizza (tylko 2 rodzaje ale niezła) podawane przez
          większość dnia. Na kolację często bywają potrawy z grila, poza tym zawsze (na
          lunch też) ryba, kurczak, jakieś mięsko w sosiku, ryż, ciepłe warzywka, sałatki,
          ciasta, zupa - STANDARD, jak w większości hoteli. Co do smaku - moim zdaniem
          posiłki bardzo przeciętne, nie wybrzydzam, ale na prawdę to słabsza strona
          hotelu - chociaż zdarzają się pyszności. Napojów nie brakuje.
          Basen w porządku - leżaków raczej brakuję, przy plaży natomiast było pod
          dostatkiem. Plaża absolutnie nie jest piaszczysta - to raczej mocno ubity piach,
          na którym stoją leżaki i parasole - dzieci babek raczej nie porobią. Wejście do
          wody i brzeg kamienisty!!! Za to rafa świetna i dojście do niej bardzo dobre -
          DUŻY PLUS!
          Hotel położony pięknie, pomiędzy górami a morzem, widok na Arabię Saud. i
          Jordanię ale... wokoło pustkowie - trzeba o tym wiedzieć, żeby nie było
          rozczarowania. Żadne piesze spacerki nie wchodzą w grę - obsługa hotelu zawraca,
          poza tym nie ma i tak dokąd iść. Jeśli ktoś kojarzy Egipt z dolmusami, idziesz,
          machasz i wsiadasz, to tam tego NIE MA. Można oczywiście wynająć busa lub
          taksówkę w hotelu i pojechać sobie do Taba Heights, Nuweiby czy Dahab. Polecam
          bardzo wycieczkę do Jerozolimy (do granicy izraelskich tylko 15 min.). Odprawa
          nie taka straszna jak ją przedstawiają, a w Jerozolimie i Betlejem było
          spokojnie. Kupowaliśmy wycieczkę jeszcze w Polsce, z egipskiego (znanego na
          forum) biura z SSH - bez zarzutu a dużo taniej!
          I jeszcze jedna uwaga - jeśli ktoś wybiera się z dzieciakiem w wózku, to się
          nadźwiga - schodów i schodków tam co niemiara.
          Animacje raczej kiepskie!
          • epromik Re: morgana azur 01.08.09, 10:36
            Wróciłem kilka dni temu z tego hotelu. Nie był to hotel mojego wyboru, chciałem do innego hotelu w Taba Heights ale biuru podróży nie udało się załatwić tam miejsc i zaproponowali mi właśnie hotel Morgana Azur (jeszcze przed wylotem). Pomimo negatywnych opinii w internecie zdecydowałem się na zamianę i nie żałuję.

Hotel wygląda na stary/zużyty, szczególnie widac to po elementach drewnianych (drzwi wejściowe do pokoi, drzwi do łazienki, stolik w pokoju). Pokój duży, wyposażony w lodówkę (codziennie uzupełniana o dwie butelki wody), czajnik (+ herbata, kawa i cukier w saszetkach uzupełniane przez obsługę ale nie codziennie), sejf, TV (jeden program po polsku TV Polonia), suszarkę. Łazienka raczej brzydka (szczególnie płytki). Tylko część pokoi posiada balkon. Przy rejestracji w recepcji zapytałem czy mógłbym dostać pokój z balkonem, ale powiedziano mi że nie ma wolnych (dolary tez nie pomogły, recepcjonista nie chciał ich wziąźć), dostaliśmy pokój na parterze z czymś co miało być tarasem ale okazało się, że były tylko drzwi przesuwne a za nimi trawnik i nic więcej. Z pomocą rezydenta zamieniliśmy po jednej nocy ten pokój na pokój na 2 piętrze, co prawda bez balkonu ale z pięknym widokiem z jednej strony na morze a z drugiej na góry.
            Najważniejszy zaleta z naszego punktu widzenia to dużo wolnych miejsc na plaży przez cały dzień, mało ludzi w morzu, plaża bezpośrednio przy hotelu. Na basenie leżaki zajęte od rana, w ciągu dnia się stopniowo zwalniały ale my siedzieliśmy stale na plaży bo lubimy miejsca bardziej kameralne i z plaży chodziliśmy na basen popływać. W basenie raczej dużo miejsca.
            Na szczęście nie mieliśmy do czynienia z karaluchami oprócz dwóch nieżywych i jednego żywego w Jerozolimie :). Na ścianach korytarzy można spotkać jaszczurki.
            To był mój pierwszy pobyt w Egipcie, dlatego nie mam porównania z innymi hotelami, ale moim zdaniem wg standardów europejskich to ten hotel nie zasługuje na 4 gwiazdki. W morzu przy brzegu ładna rafa, dużo rybek, specjalna ścieżka, po której dochodzi się do miejsca, w którym można spokojnie popływać.
            Mimo, że plaża nie jest tak piaszczysta jak nad Bałtykiem, to dziecku jakoś udawało się bawić zabawkami do piasku (wiaderko, łopata, itp).

W hotelu dużo Polaków, Czechów, Słowaków i Rosjan, trochę Francuzów i Arabów. Z polskich biur przodującym jest Sky Club, które ma w hotelu swoich stałych przedstawicieli/animatora.
            Wszyscy mają opcję All Inclusive, dlatego nie ma opasek, w ostatnim dniu normalnie korzystaliśmy z posiłków, napojów pomimo tego, że pokój zwolniliśy o godz. 12 a wylot mieliśmy w nocy.
            Na jedzenie nie narzekaliśmy, "zemsty" nie było, zamiast obiadu często jedliśmy smaczną pizzę przy plaży bez kolejek.
            Jedna główna restauracja (+ grill ale nie zawsze), druga przy plaży z pizzą i innymi potrawami włoskim (nie próbowaliśmy), napoje: przy basenie, przy plaży (ale bez alkoholi) i w Lobby barze u góry przy tarasie.
            Naczynia, szczególnie kubki na herbatę/kawę zdażają się niedomyte.
            Napoje chłodne podawane w plastikowych kubkach wielokrotnego użytku lub kubkach jednorazowych.
            Zostawialiśmy sprzątaczowi codziennie 1 dolara, dostawaliśmy w zamian różne zwierzątka zrobione z koców, oraz zaślepkę (wystarczy kawałek tektury) włożoną do otworu na kartę w pokoju, dzięki czemu klimatyzacja nie wyłączała się po wyjściu z pokoju.

Animacje nas nie interesowały, poza fajnym mini disco dla dzieci wieczorem.

Jeśli chodzi o położenie hotelu to wiedzieliśmy czego sie spodziewać dlatego nie możemy narzekać na pustkowie, chociaż lepsze byłboby położenie w Taba Heights.
            Zaliczyliśmy wycieczki: Kair (z naszego biura podróży), Jerozolima/Betlejem (z lokalnego biura), Blue Hole (+ jeep, wielbłądy, zakupy w Dahab - z firmy lokalnej działającej w holu przy recepcji, polecam ze wgledu na to, że jechaliśmy sami taksówką tylko z kierowcą pełniącego częściowo rolę przewodnika), łódź podwodna (bezpośrednio od przedstawicieli w holu przy recepecji).
          • wcezar Re: morgana azur 01.08.09, 10:56
            > spokojnie. Kupowaliśmy wycieczkę jeszcze w Polsce, z egipskiego (znanego na
            > forum) biura z SSH - bez zarzutu a dużo taniej!

Ile kosztowaly wycieczki do Jerozolimy i Petry? Prosze rowniez o wiecej informacji na temat wspomnianego biura.

Pozdrawiam,
            • pati0010 Re: morgana azur 01.08.09, 12:08
              Czy w pobliżu jest jakieś miasteczko ?? do którego można dojechac
              taxi ??
              • epromik Re: morgana azur 01.08.09, 13:27
                Na polnoc:

Taba Heights - ok. 4 km, skupisko hoteli, tzw. sztuczne miasteczko, kilka restauracji i sklepow, taxi 15$ w dwie strony.

Elliat - ok. 20 kilku km, po stronie izraelskiej

Na poludnie:

Dahab - ok. 130 km, naturalne miasteczko, bankomaty, wycieczka na zakupy 15E za osobe, dziecko 50% znizki.

Nuweiba - chyba ok. 70 km, chyba mniej atrakcyjna niz Dahab, ceny wycieczki na zakupy nie pamietam.

Polecam obejrzec teren i okolice w Google Earth.
            • edi_netines2007 Re: morgana azur 01.08.09, 13:11
              Aaba Sharm - 89 dolarów - taniewycieczkisharm.com/index.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka