luca75 28.08.09, 22:14 Mam pytanie-jeśli biuro odrzuci reklamację to do jakiej instytucji składać skargę?Może jest ktoś doświadczony w tej materii..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luca75 Re: Reklamacja 29.08.09, 11:41 Nikt nie składał skargi na BP? nie wierzę..tylu niezadowolonych a każdy cicho siedział? Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Reklamacja 29.08.09, 12:47 w hotelu w Egipcie złozyłem reklamację na rece rezydenta który to przesłał ja dalej do biura podróży . W tej chwili dostałem odpowiedź że jest ona nie ważna bo powinienem ja podpisana przez rezydenta po powrocie do kraju odesłać listem poleconym do BP . Oczywiście jest to niezgodne z ogólnymi zasadami w kodeksie konsumenckim co im przesłałem drotą elektroniczną . Czekam teraz na odpowiedz . A reklamacje można składać do sądu cywilnego lub do UOKIKU . Jeżdzę 10 lat i to 1 moja reklamacja zobaczymy co z tego wyjdzie . Odpowiedz Link Zgłoś
luca75 Re: Reklamacja 29.08.09, 13:30 flyr-dzięki za odpowiedź.My też już od ładnych kliku lat jeździmy a tym razem mamy problem.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Reklamacja 29.08.09, 18:04 Nie ma czegoś takiego jak kodeks konsumencki. w sytuacji odrzucenia reklamacji przez biuro pozostaje droga sądowa. Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Reklamacja 31.08.09, 14:21 kazda reklamacja czy to butów , pralki czy imprezy turystycznej jest ściśle określona w ustawie konsumenckiej . To jest podstawa i wykładnia każdej reklamacji czy to z tytułu rękojmi czy nie zgodności towaru z umową . Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Reklamacja 31.08.09, 14:25 www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=330 Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Reklamacja 31.08.09, 17:19 Nie używaj pojęć których nie rozumiesz. I nie podczepiaj linków które nie są adekwatne (w tym sensie, że ustawa o usługach turystycznych nie jest "ustawą konsumencką"). Ustawą konsumencką (i to tylko w wyrażeniu potocznym) jest Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, której akurat do usług sie nie stosuje... Usługa nie podlega rękojmi ani gwarancji. Dotyczą one bowiem "rzeczy". Natomiast umowy turystyczne, z zastrzeżeniami/ odrębnosciami wynikajacymi z ustawy o usługach turystycznych sa normalnymi stosunkami cywilnoprawnymi. Zresztą sama ustawa odsyła do KC. Odpowiedz Link Zgłoś
jackylu Re: Reklamacja 01.09.09, 09:26 Niecałe 2 miesiące temu użytkownik flyr pisał żebym przestał narzekać i opisywać dziadostwo które spotkało mnie ze strony biura podrózy i zamknał wątek bo sie nie kreci .Teraz pisze że sam złożył reklamację . Czegoś tu nie rozumiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
flyr Re: Reklamacja 01.09.09, 15:28 reklamacja dotyczyla dla twojej wiadomosci wycieczki fakultatywnej do Kairu a dokladnie powrot z Kairu byl nieklimatyzowanym busikiem ( nie autokarem ) . W srodku bylo 55 st C . Byla to 1 reklamacja jaka w zyciu zlozylem . A tak na marginesie BP nie uznalo jej chociaz wszyscy wtedy podrozujacy zlozyli reklamacje wiec sobie odpuscilem ale wiecej z uslug tego BP nie skorzystam chociaz sam pobyt (hotel itp. ) byl w jak najlepszym porzadku. Ty marudziles zupelnie w inne kwesti . A tego co mnie spotkalo przewidziec nie moglem . pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jackylu Re: Reklamacja 01.09.09, 15:47 Marudziłem w tej samej kwestii - olewaniu polskiego turysty i niekompetencjach biura podrózy oraz jego arabskich rezydentów . Czy to upchnniecie w busie bez klimy jak w piekarniku na kólkach czy wciskanie permanentnego syfu jako 5 * to moim zdaniem to samo Odpowiedz Link Zgłoś