Dodaj do ulubionych

gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria

IP: 195.116.1.* 18.06.04, 17:02
Proszę o konkretne za i przeciw , ponieważ chcę z chłopakiem wyjechać na
wakacje do jednego z tych dwóch krajów a oboje jesteśmy studentami...smileIle
kasy jest potrzebne na 14 dni pobytu i jak najtaniej tam dojechać?Będę
wdzięczna za w miarę aktualne ceny kwaterek (wystarczy łóżko+dostęp do
łazienki i kuchni)oraz jak kształtują się ceny żywności. dziękuję za wszelkie
informacje!!!!
Obserwuj wątek
    • emilskrzynski Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria 19.06.04, 10:00
      Witaj!Z tej stony Iza i Emil!
      Bułgaria zdecydowanie tańsza i jeciągle mniej komercyjna. My także ruszamy do
      Bułgarii,na studencki wypoczynek, pod koniec sierpnia tak aby boom turystyczny
      mieć już za sobą, może macie ochotę jechać z nami! Szukamy chętnych na wyprawę!
      Piszcie: emilskrzynski@go2.pl
      Wszystkiego dobrego! Iza i Emil
    • Gość: vasal Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 10:54
      Jak dla studenta to tylko Bulgaria, na 10-14 dniowy wypoczynek przygotujcie
      sobie okolo 1200 zl, gdzie dojazd np autokarem i przemieszzcenie tam to okolo
      550 zl (oczywiscie wliczone w owe 1200zl) kwatere wynajmniecie za 7-10 leva (15-
      20 zl) wyzywienie na dzien to okolo 20 zl, w Bulgarii zapominasz o garach (w
      przeciwienstwie do HR_, stac cie na mehany, tawerny, kafejki, o rozrywke nie
      musicie sie martwic bo jest jej pod dostatkiem i nasze oslawione miedzyzdroje
      lub mlodziezowe mielno to naprawde wioska w porownaniu z najmniejszymi
      bulgarskimi miasteczkami! Np wstep do sozopolskiej dyskoteki TEODORA to 2 lv a
      za impezki na plazy nic nie placicie, zdecydowanie wybierajcie poludniowe
      wybrzeze, od sozopol do careva, cieplej, taniej, orientalniej, ciekawiej. np
      godzina w kawiarence internetowej w primorsku to 2,50-3 zl/h a np na polnocy w
      kompeksie Czajka (zlote piaski) 7 zl/h. Ale i tak wszystko zalezy od tego jak
      bedziecie zyli, Bulgarzy zarabiaja rownowartosc okolo 300-400 zl
      miesiecznie......
      Udanych wakacji!
      • Gość: goska Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: 195.116.1.* 20.06.04, 12:01
        Vasal dzieki!Właśnie o takie informacje mi chodziło smile.Uspokoiłeś mnie tą
        kwotą , więc z napewno wyjeżdzamy pod koniec lipca.Dzieki, udanych wakacji,
        pozdrawiam!!!!
    • Gość: niezawodny Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 14:54
      Też mnie ten temat interesuje bo po 6-ciu kolejnych urlopach w HR w tym roku
      poraz pierwszy jadę do BG.
      Dlatego ceny z HR znam biegle i przyznaję że nie są niskie co z kolei
      rekompensuje nieprawdopodobne piękno tego kraju (podobno w BG tęż ładnie ale
      nie aż tak)
      Szczególna różnica cenowa jest w restauracjach. Za obiad w knajpie chorwackiej
      (90% z nich prezentuje naprawdę bardzo wysoki poziom) dla rodziny 2 + 2 trzeba
      zapłacić minimum 250-300 Kun co daje ok. 150 PLN niestety. Brakuje w HR tanich,
      skromniejszych knajpek w rodzaju naszych "smażalni ryb" i pewnię stąd takie
      ceny.
      Z tego co słyszałem to w BG za taki sam obiad zapłacę ok. 50 PLN. Dobrze mówię?
      Niech to ktoś ew. zweryfikuje
      • Gość: arni Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 07:12
        dobrze mowisz ... zaplacisz tyle ... a nawet mniej ...
        pozdrawiam arni
      • kicur Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria 21.06.04, 22:43
        No to teraz ja smile)
        Czytam i czytam Was wszystkich i... zdecydowałem się w tym roku również "olać"
        HR, bo mnie irytuje, że ceny coraz wyższe, a standard (poza wyjątkami) prawie
        stoi w miejscu.
        Więc chyba za jakiś około tydzień pojadę z żonką - z samego południa Polski,
        przez Bańską, Miskolc, Oradea, Tigru, Brasov i Sighisoarę (zwiedzanko RO, bo
        taniutko i ponoć przyjemnie), a na koniec do BG (jeszcze nie wiem gdzie) na
        byczenie się na plażysmile
        Powiedzcie mi, może to lamerski pytankowink ale do HR ile mogłem tyle żarcia, a
        szczególnie picia brałem ze sobą. W BG jedzonko i picie kupię taniej niż w PL,
        podobnie czy jak? Brać czy nie brać?
        Aha - no i biorę też namiot - ponoć czasem przy kwaterach w BG można się tanio
        namiotem rozbić: często to się zdarza?smile
        Czy w lipcu jest choć trochę taniej niż w sierpniu, czy jak na zachodzie - tak
        samo?
        Pozdrawiamsmile
        GG2823614

P.S. Ktoś jedzie początkiem lipcasmile)?
        • Gość: vasal Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 15:35
          branie jedzienia i picia do BG to strata pieniedzy i niepotrzebne zajmowanie
          miejsca w aucie. W BG naprawde stac cie na to aby jesc posilki w knajpkach
          (oczywiwsice trzeba tez umiec trafic do odpowiednich...choc TANIE przewazaja) W
          RO tez jest tanie jedzienie i masz przyjemnosc skosztowania czegos odmiennego,
          bo rumunska i bulgarska kuchnia diametrialnie rozni sie od polskiej (chyba ze
          pojdziesz do polskiej knajpy w sozopol lub czeskiej w primorsko) Branie namiotu
          takze mija sie z celem, bo niesadze zeby bylo o wiele tansze od kwatery
          prywatnje ktora masz juz za ok 20 zl (10lv) za dobe. Jak ci sie uda to moze
          nawet trafisz na pokoj za 15 zl (?) Generalnie najwyzsze ceny w Bg sa od polowy
          lipca do konca sierpnia, ja w zeszlym roku przez caly siepien podrozowalem po
          calym wybrzezu i najdrozsze miejscie do spania kosztowalo mnie 18 zl a
          najtansze....10 zl (5 lv). Tylko ze ja znam bulgarski, bylo mi prosciej i
          ludzie jakos przychylniej patrzyli...
        • Gość: niezawodny Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.04, 00:32
          Cześć Kicurku!
          Czytając twój post to jakbym czytał samego siebie...smile
          Bo też jadę do BG już za tydzień - wyjazd z Krakowa 02.07 przez Łysą Polanę-
          Kosice-Presov-Sarotajaujhely (jakoś tak to się nazywa brrrrr)-Kisvarda-Satu
          Mare-Cluj Napoca (nocleg)-Shigisoara-Brasov-Ruse (nocleg)-okolice na północ od
          Varny (tydzień) dalej okolice Burgas (tydzień) dalej Istambuł (2 dni) i już
          powrót albo przez Sofię-Nisz-Belgrad-Budapeszt albo jeszcze raz przez Rumunię
          jak nam się za pierwszym razem spodoba (będziemy trochę zwiedzać Transylwanię)
          Co do jedzenia to nie mam zadnych wątpliwości że nie warto się ubierać w
          polskie jedzenie skoro tam jest wszystko i taniej.
          A co do namiotu to jak juz tu ktoś mądrze powiedział to w BG nie bardzo ma to
          sens jeśli chodzi o ekonomikę - kwatery sa tanie a kempnigi z kolei podobno
          koszmarne (w kiblach dziura w ziemi to jeszcze standart podobno)
          • kicur Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria 26.06.04, 09:50
            No to może gdzieś spotkanko po drodze - jeśli mi się nic nie zmieni? wink)
            Hehe... Ja wyjadę najwcześniej 1.07, ale raczej właśnie 2.07 (najbardziej
            prawdopodobne) po południu, a że jestem z południa, więc pojadę przez:
            Korbielów, Bańską, później na Miskolc, a potem przez Oradea (ponoć lepsza droga
            niż z Satu). Też trochę chcemy w Transylwanii zobaczyćsmile
            Co do namiotu, to jednak go weźmiemy, nawet jeśli nie skorzystamy - bagażnik
            mam duży (490 l), a i jedziemy tylko we dwójką z żoną, więc najwyżej
            namiot "sobie pojeździ".smile Znam gościa, któremu pozwolono się rozbić... przy
            hotelu i korzystać z zaplecza tego hotelu w BGwink
            Ale najbardziej prawdopodobne są faktycznie jednak kwatery.
            A co do jedzonka - no to chyba faktycznie oprócz czegoś na podróż nic brał nie
            będę.... hmm.... Chyba taksmile
            • Gość: Marlew Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: *.grohe.de / *.us.infonet.com 26.06.04, 10:21
              Jak juz brac namiot to polecam trawers gór Fogaraskich (trasa 7c bodajże) i
              gdzieś wysoko na samej górze, najlepiej za tunelem są wspaniałe łączki nad
              górskimi potokami, i tam można się wszędzie rozbić - cudowne widoki, powietrze
              woda, - tak jakby ktoś w Polsce pozwolił się rozbić nad Morskim Okiem
              (oczywiście gdyby jeszcze nie było turystów) - naprawde wspaniale przeżycie.
              Poza tym w Bułgarii faktycznie namiot sie nie przyda podobnie jak w Stambule -
              tam najtańszy nocleg to będzie materac i wŁasny spiwór na hotelowym dachu
              • Gość: kicur Re: gdzie taniej?Chorwacja czy Bułgaria IP: *.bielsko.msk.pl 26.06.04, 10:24
                Niewykluczone - i całkiem możliwe smile)

Kicur
                GG2823614

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka