Dodaj do ulubionych

Mierzeja Kurska

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.07, 21:31
W najbliższym czasie wybieram się na Mierzeję Kurską. Szukam namiarów na
noclegi dostępne na studencką kieszeń. Za każdą informację z góry dziekuję.
A może osoby które tam były chętnie podzielą sie swoimi wrażeniami,
doświadczeniem - (dojazd, noclegi, wyżywienie). Z turystycznym pozdrowieniem.
Obserwuj wątek
    • Gość: narisowa Re: Mierzeja Kurska IP: 212.182.72.* 19.04.07, 12:46
      zerknij na tę stronę www.atostogoskaime.lt/, wejdź w map , wybierz
      region, coś powinno wyskoczyć. ja się wybieram na długi weekend, ale noclegi
      mam w kłajpedzie. z kłajpedy do smiltyny kursuje prom, więc nie ma problemu z
      dostaniem się na mierzeję
      • Gość: mazgaj Re: Mierzeja Kurska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 23:18
        A czy czasem to nie jest mierzeja kurońska, tak jak i zalew jest kuroński?
        Chyba ze nazwę zmienili...
        • Gość: dg Re: Mierzeja Kurska IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.07, 20:12
          Ta sama mierzeja po stronie rosyjskiej nazywana jest Kurską Mierzeją, po
          stronie litewskiej Kurońską.
          • Gość: mazgaj Re: Mierzeja Kurska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 10:56
            A jak się ją nazywa na polskich mapach? Wydaje mi się że Kurońska jednak
            obowiązuje. I wydaje mi się też, że na dość długą historię. Natomiast jeśli
            używamy nazwy kurska to już konsekwentnie nie mierzeja tylko kosa.
            • Gość: dg Re: Mierzeja Kurska IP: *.chello.pl 06.05.07, 16:07
              Jeśli chcemy trzymać się faktycznej nazwy to po stronie rosyjskiej
              rzeczywiście jest Kurszskaja Kosa .
          • Gość: Der Reisende Re: Mierzeja Kurska IP: *.centertel.pl 08.05.07, 00:24
            Gość portalu: dg napisał(a):

> Ta sama mierzeja po stronie rosyjskiej nazywana jest Kurską Mierzeją, po
            > stronie litewskiej Kurońską.

He, ciekawe.
    • pawelec47 Re: Mierzeja Kurska 07.05.07, 19:19
      ach ten cudowny piasek na kosie kuronskiej! rewelacja.poza sezonem
      wielokilometrowe puste plaze, szumiace morze no i kamienna promenada nadmorska
      w Cranz czyli Zielonogrodzie -najblizszym miescie i punkcie wypadowym na
      mierzeje.noclegi : sa hotele o roznym standarcie.temat do sprawdzenia to
      mozliwosc noclegu w kwaterach prywatnych. jak bylem w Z.to zaczepil mnie
      miejscowy i pytal gdzie nocuje. jak powiedzialem ze w hotelu , to on wlasnie
      mowil ze taniej byloby na kwaterze. problem w tym , ze w odroznieniu od innych
      regionow imperium w obwodzie nie ma"'maklerow"proponujacych kwatery i trzeba
      szukac samemu.moze by tak pochodzic z kartka " iszczu komnaty"kolo stacji w Z.
      -w koncu nawet w Rosji nie jest to przestepstwo.zycze powodzenia i oczekuje
      relacji z pobytu
    • Gość: Der Reisende Kurska? IP: *.centertel.pl 08.05.07, 00:22
      Kurska? A co to takie? Chyba Kurońska.
      • pawelec47 Re: Kurska? 18.05.07, 14:29
        nie kurska bo tam jest"sz" czyli w transkrypcji :kurszkaja kosa i juz.
        • Gość: Lucyna Re: Kurska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 21:24
          Optowałabym za używaniem starej polskiej nazwy - Mierzeja Kurońska. Zwykle każda
          nacja używa swoich historycznych, mających tradycję nazw geograficznych. Nie
          mówimy Pianura Padana tylko Nizina Padańska ani Mainz tylko Moguncja, jest
          Siedmiogród lub Transylwania a nie Transilvania. Jeździmy do Wilna nie Vilniusa
          etc. Inni też stosują swoje nazwy (Benatky/Venezia; Stoccarda/Stuttgart,
          Leibach/Ljubliana), chyba że chodzi o polityczną poprawność, co zostawmy
          politykom i oficjalnym dokumentom Unii. Wniosek - Nie ma powodów by stosować
          koniecznie obcą nazwę jak mamy starą, naturalnie wykształconą swoją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka