Dodaj do ulubionych

Kolej Transyberyjska Moskwa-Irkuck!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.saint 10.09.03, 13:02
Napewno już przyjechaliście z wojaży po pięknej rasyji ,może się pochwalicie
jak tam jest.Noclegi ,jedzonko,trasy no i ludzie .No i tak ogólnie wasze
wrażenia na temat waszych wakacji wokół Bajkału.Może napiszecie ile tam
spędziliście tygodni ,w jakiej cenie są bilety na tę kolej?a może ktoś z was
przeleciał samolotem do Irkucka.Wypowiadajcie się ,jeśli żyjecie jaszcze
wspomnieniami z wakacji.Pozdrawiam .
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga* Re: Kolej Transyberyjska Moskwa-Irkuck!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 09:13
      Witaj Serbio, czyżbyś wybierał się nad Bajkał, kiedy? Bylismy juz na Krymie w
      malych odstepach czasu. Teraz zdaje sie planujemy podroz znow w tym samym
      kierunku, to ciekawe smile)
      Ja tez zbieram informacje o transsyberyjskiej podrozy, aletrnatywa jeszcze
      Kaukaz. Polecam relacje na www.travelbit.pl - stare i nowe forum.
    • Gość: serbio Re: Kolej Transyberyjska Moskwa-Irkuck!!!!!!!!!!! IP: *.saint / 195.117.38.* 11.09.03, 09:36
      Masz słuszną rację ,planujemy wyjazd w sierpniu lub lipcu ale już pomalutku
      zbieramy informację .Tylko że na Bajkał trzeba mieć sporo urlopiku a my mamy do
      dyspozycji tylko trzy tygodnie .Kakuaz ciekawa propozycja a nawet bardzo
      zachęcająca , również ją rozważamy no i jest trochę bliżej .Gorąco
      pozdrawiam.Myślę że będziemy w kontakcie ,a może jak będą pomyślne wiatry to
      wsólnie coś wymyślimy.
    • Gość: jakk Re: Kolej Transyberyjska Moskwa-Irkuck!!!!!!!!!!! IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 13.09.03, 09:18
      Bylem w IRKUCKU w czasie wakacjacji i leciałem samolotem. Ukochany Aeroflot,
      ale muszę przyznać, ze pełna kultura, jak nie Aeroflot na liniach
      wewnętrznych. Może wyleczę się z alergii na te linie lotnicze. Udało się
      wyladować w Irkucku o czasie, ale odlecieć do Moskwy już nie. Problem podróży
      samolotem do i z Irkucka polega na tym, że dość często zdarzają się tam mgły i
      smoloty ladują zastępczo w Ułan-Ude. I czekaja na poprawę pogody nad
      Irkuckiem. A te same szmoloty, które do Irkucka przylatują, za jakieś 2 godz.
      wracaja do Moskwy, więc spóźnienia idą lawinowo. Warto to wkalkulować planujac
      dalszą podróż do Polski.
      W Irkucku spałem u znajomych, więc niewiele doradzę w kwestii noclegów.
      Sam Irkuck jest dośc paskudny - piękne ongiś drewniane domy sypią się, cerkwie
      giną wśród stroek komunizma. Trzeba szybko wiać za miasto w tajgę. Ale żeby
      w/w znaleźć trzeba ciut odjechać od metropolii - tajga wokół miasta została
      kompletnie wyrąbana, na jej miejscu rosnę 30-40 letnie lasy posadzone ręką
      człowieka. Woda w Bajkale smaczna, ryby tudzież. Omula jeszcze łowią, ale
      ponoć coraz mniej go tam i mniej. Kto zdąży - spróbuje. Jeden wędzony kosztuje
      mniej niż dolara - tanio jak barszcz. Niemal dosłownie.
      • Gość: serbio Re: Kolej Transyberyjska Moskwa-Irkuck!!!!!!!!!!! IP: *.saint / 195.117.38.* 14.09.03, 09:59
        Witam,mam do Ciebie kilka pytań:
        1.Jak załatwiałeś wizę,i ile kosztuję na dzień czy tydzień?
        2.Gdzie przekraczałeś granicę,i jak dojechałeś do Moskwy i ile bilet kosztował?
        3.W jakiej cenie jest bilet lotniczy Moskwa-Irkuck i czy trzeba go kupić z
        wyprzedzenie czy można z marszu,no i czy są jakieś trudności z dostanie go?
        4.Jak wracałeś ,z tego co przeczytałem to nie odleciałeś do Moskwy tylko.....?
        i ile jeśli jechałeś koleją transyberyjską to płaciłeś za bilet i jak z nim
        załatwianiem czy jest problem?
        Serdeczne dzięki za wszelkie informację.Pozdrawiam.
    • Gość: mo Re: Kolej Transyberyjska Moskwa-Irkuck!!!!!!!!!!! IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.09.03, 00:12
      "Bezdroża" wydały ciekawy przewodnik. www.bezdroza.pl
    • Gość: Jacek Re: Kolej Transyberyjska Moskwa-Irkuck!!!!!!!!!!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 20:09
      Tak jechałem koleją Transyberyjską. W tym roku byłem dwukrotnie nad Bajkałem.
      Byłem i na północy w Siewierobajkalsku, lipiec 2003 - dojazd z Tajszetu w
      kierunku na Tynę, lub wodolotem z Irkucka(cena 1000rur). Obszar fantastyczy.
      Mało turystów, piękne góry w okolicy, ponadto wiele miejsc noclwgowych w
      namiotach jak i na polach turystycznych w tzw. SZTEO.
      Na południu byłem przejeżdzając z Władywostoku. Ludzi nad jeziorem b. dużo,
      ceny juz europejskie, tutaj na turystach się zarabia, nie jest egzotyką tutaj
      Polak!!. Kupno biletów powrotnych polecam robic 3 tyg.przed wyjazdem - jest
      jeszcze mozliwośc wyboru nmiejsc do leżenia. W dniu wyjazdu nie ma szans na
      kupno biletu. Cena bileu ,pewne około 50$ plackart ( z Władka. do Moskwy cena
      kosztuje 80$), do Irkucka 5150 km,- czas podrózy 3,5 doby z Moskwy
      • Gość: Lacis Dlaczego Moskwa-Irkuck? IP: *.lo9.szczecin.pl / *.lo9.szczecin.pl 22.09.03, 10:50
        Nad Bajkałem byłem w 2001, a w 2002 byłem niedaleko. Dopiero w tym roku
        przez całe to zamieszanie z unijką, sądziłem, ze będą wizy i nic nie
        zaplanowałem.
        Moje podstawowe pytanie brzmi: dlaczego Moskwa-Irkuck? W sezonie do Irkucka
        możesz dojechać pociagiem Mińsk lit.-Irkuck i sądzę, że podobne rozwiazanie
        istnieje też z Kijowa. pociąg kursuje co prawda raz w tygodniu - ale można się
        wcześniej dowiedzieć kiedy...
        Dwa lata temu płackart na tej trasie kosztował cos około 70dolarów - więc w
        2004 musisz się liczyć z kosztem około 100. Opłaca się na Białorusi kupować
        bilety w obie strony - bo białoruskie bilety sa nieco tańsze od rosyjskich [na
        te samą trasę]. jak dobrze pójdzie, to sprzedadzą Ci taki bilet w Kasie w
        Grodnie. Oczywiscie teraz jak są wizy, niestety odpada wariant: pojechać na
        jeden dzień do Grodna by kupić bilet i wrócić. Ale warto się zorientować, czy
        nie ma takiej możliwosci na Ukrainie - na która wiz nadal nie będzie... Bilety
        sprzedawane sa od 45 dób przed odjazdem pociągu.
        Drugą sprawą jest kwestia drożyzny i zycia z turystów. Albo ja niedokładnie
        czytałem, albo moi sznowni pop[rzednicy nie raczyli zaznaczyć, ze byli w
        Listwiance. Podstawowym kurorcie bajkalskim - gdzie być może jest drogo [nie
        wiem - nie byłem]. A na dodatek trudno się dostać, bo tylko autobusem [albo
        prywatnie]. Ja zas wszystkim proponuje jazdę transsibem - a dokładnie
        elektryczką Irkuck-Sljudianka. Nawet jak stoisz w tłoku [chyba tylko w
        weekendy], to i tak jedziesz - czego w autobusie się nie da zrobić. Z moich
        obserwacji z 2001 wynika, ze co prawda turysci tam bywają - ale nie ma ich
        zatrzęsienia i cudzoziemcy dla ludzi wciąż stanowią pewną egzotykę. Mnie wzieto
        na DARMOWY nocleg wprost z elektryczki.
        pociagi suną wzdłuż jeziora, na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów - więc
        łatwy i tani transport zapewniony. można kolejna elektryczką dojechać do Ułan-
        Ude. A jak ktoś ma ochotę popłynąć na Olchon, to z południowego brzegu też da
        się to zrobić! A listwiankę - radził bym co najwyżej przejechać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka